29.10.2011 г.

Шоколадов салам

                                                                          Едно сладко предложение! 

     200 гр. обелени и смлени наедро бадеми
     200 гр. чер шоколад
     100 гр захар
     120 гр. сухи бисквити
     1 яйце

Начупвате шоколада на по дербни парченца , прибавяте няколко лъжици вода и слагате съда на водна баня. Когато шоколада се разтопи прибавяте разбитото яйце като бъркате непрекъснато. Изсипвате смлените бадеми, натрошените бисквити . Бъркате още около 3-4 мин. Смъквате от огъня ,изчаквате сместа да поизстине и изсипвате върху хартия за печене. Оформяте като салам и прибирате в хладилник за 24 часа. Когато сместа се е стегнала достатъчно овързвате с кухненски конец, поръсвате с пудра захар . 
                                             Да ви е сладко!


28.10.2011 г.

Питки с мак

          Продукти:
около 1/2 кг. брашно
1 яйце
225 мл. вода 
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
20 гр. мая

          Маята разтваряме в хладка вода , добавяме останалите продукти и замесваме меко тесто. Оставяме на топло да втаса. Когато тестото удвои обема си , късаме малки топчета ,оформяме като питки , намазваме с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък . Отгоре поръсваме с мак или разни други семенца . Оставяме отново за 30 мин. Печем на 180 гр в предварително загрята фурна..Да ви е сладко!


Мариновани чесънчета

          Продукти:
1,5 кг. обелени скилидки чесън
1 л. оцет
100 гр. кафява захар
3 ч. л. сол
семена кориандър
семена копър
дафинови листа 3-4 
зърна чер пипер
клонки персен розмарин
зехтин
      
Оцета заедно с литър вода ,дафиновите листа , черния пипер,солта и захарта завират на котлона . Прибавете скилидките чесън и оставяте за ври 3 мин. Смъквате от огъня и забравяте всичко за 24 h.:)
На следващия ден отново слагате да заври всичко за 4 мин. Насипвате горещо в буркани като слагате между скилидките семената копър и кориандър, розмарина и зърната чер пипер. Наливате зехтин , затваряте и прибирате на хладно . 


Пълнени картофи


     Продукти:
2 големи картофа
200 гр. кайма
праз лук
кашкавал
чер пипер
чубрица


Измивате хубаво картофите и сварявате в посолена вода  бес да ги белите . Запържвате в тиганче праза, прибавяте каймата тазмита с малко вода , чашка бяло вино , черния пипер , чубрицата ,посолчвате и оставяте всичко да се задуши за десетина минути . Изстиналите картофи разрязвате на две половини ,издълбавате с лъжичка .Смесвате издълбаната част от картофите с каймата и пълните половинките картофи . Отгоре наръсвате с настърган кашкавал , поливате с няколко капки зехтин и запичате във фурната за 10 мин. Поднасяте със зелена салата. 
                                            
                                                 Да ви е сладко :))) !!!

26.10.2011 г.

Пица с песто дженовезе и моцарела

   
      Всеки има своя предпочитана рецепта за тестото за пица . Ето и моята :
 250 мл. вода (хладка) 
20 гр. мая
50 мл.зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
брашно колкото поеме

  От изброените продукти замесвате меко тесто ,което оставяте да втаса около час. Разточвате втасалото тесто върху хартия за печене , надупчвате с вилица и слагате в загрята фурна . Печете пицата до  полуготовност, изваждате от фурната и намазвате на дебело с паста дженовезе. Прибавяте нарязаната моцарела и доматките и връщате във фурната за доопичане . 
                                                     Добър апетит :)))!!!       

Лимонов кейк

                Продукти:
 140 гр. брашно
170 гр. захар
50 гр. краве масло
80 мл.сметана
3 яйца
кората на един лимон
1 ч.л. бакпулвер

Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете сметаната и настърганата кора от лимона.Размесете бакпулвера и брашното и внимателно прибавете към яйчената смес. Последно изсипете разтопеното ,но не горещо краве масло.Изсипете сместа в продълговата форма за кейк и печете на 180 гр.  :) Да ви е сладко:))!!!



21.10.2011 г.

Руло от кайма в бутер тесто

 Едно много лесно за приготвяне руло . 
Каймата се омесва с 2 яйца, 100 гр. галета намокрена с малко мляко, чер пипер, сол , нарязана на дребно печена чушка, шепа сварен грах, чубрица .От каймата оформяте руло , слагате върху хартия за печене и поставяте в предварително загрята на 170 гр. фурна. Приготвяте си чаша бульон ( по желание) и от време на време поливате рулото. Когато е готово оставяте да изстине добре .Разстилате един лист бутер тесто като предварително изрязвате лентички за украсата . Поставяте изпеченото руло и завивате с тестото . Отгоре украсявате с лентичките , намазвате с разбит с малко прясно мляко жълтък .Печете на 170-180 гр. в предварително загрята фурна.
                                 
                                                           Добър апетит!


18.10.2011 г.

Патладжан с пармезан

                 Продукти:
 2 големи патладжана
1 моцарела
 100 гр. настърган пармезан
        
          За червения сос:
 300 -350 гр. доматено пюре
300 гр. кайма
глава лук
морков
целина

           За бешамела:
400 мл. прясно мляко
80 гр. краве масло 
3-4 с. л. брашно
индийско орехче
                     
         Изпичаме патладжана на грил тиган и оставяме настрана . В тиган запържваме ситно натязания лук и целина .Пробавяме и настъргания морков. Каймата размита с малко вода прибавяме при зеленчуците . Наливаме и чашка вино . Щом виното се поизпари слагаме доматеното пюре и варим соса до сгъстяване . 
       Приготвяме си и бешамела като разтопяваме кравето масло .В него запържваме брашното и изсипваме студеното првсно мляко . Бъркаме докато сместа се сгъсти ,ако е много гъста наливаме още малко мляко . Накрая прибавяме и настърганото индийско орехче. 
Когато двата соса са готови пристъпваме към реденето . В тавичка сипваме първо от червения сос, после малко бешамел и редим кръгчетата изпечен патладжан. Върху патладжана слагаме дребно нарязана моцарела и настърган пармезан .И пак доматен сос, бешамел , патладжан докато свършат продуктите . Винаги завършваме с бешамел поръсен с пармезан . Печем на 180 гр. Ястието си струва усилието :) 
                                       
                                      Да ви е сладко и добър апетит :) !!!


17.10.2011 г.

Свинско филе с картофи и карчофи

 И нали зимата е на прага ни ви предлагам едно наистина зимно ястие .Изпълнението на тази рецепта гладах преди дни в телевизионото предаване ''Cotto e mangiato'' сиреч:  ''Сготвено и изядено'' :)
 Трябват ви около килиграм свинска рибица , картофи , карчофи ( тук му е мястото да кажа 2 думи за карчофите или артишок или още ангинари - италианците са луди за този зеленчук който аз в България знаех само по име . Тук го харесват и хапват всякък печен , маринован , слагат го върху пици в ястия и май навсякъде:) Продължавам обаче с продуктите от рецептата..... листа салвия, клонка розмарин , чер пипер , бяло сладко вино, 7-8 скилидки чесън. След като сме овързали с парче кухненски канап месото го поставяме в дълбок съд със зехтин . Пържим от всички страни докато добие златист цвят , прибавяме салвията , скилидките чесън, роазмарина и черния пипер. Заливаме с голяма чаша вино всичко , оставяме на котлона за 5 мин. ,после прехвърляме в тава и около месото нареждаме картофи нарязани на едро ( а може и малки небелени) . Поставяме тавата в предватително загрята фурна и печем 30 мин. През това време приготвяме карчофите . Почистваме го от външните твърди листа , нарязваме на четвъртинки и поставяме в купа с вода и няколко парчета лимон . Престояват 30 мин. Тавиката с месото се изважда от фурната ,прибавят се карчофите ,залива се отново с голяма чаша вино и се втъща във фурната за доопичане . Ястието се сервира в голяма чиния гарнитано отстрани с картофите и карчофите :) ! 
                                                  Добър апетит :) !!!



14.10.2011 г.

Голяма чушка за двама





Едно предложение за пълнена голяма чушка с която спокойно ше стигне за вас и половинката ви . Чушката се опича не много ( трябва да остане леко сурова) . Каймата се обърква с едно яйце, 100 гр. галета намокрена с малко прясно мляко, 3-4 с. л. настърган пармезан,чер пипер и една идейка чесън. С тази смес напълвате обелената чушка ( запазвате отрязаното капаче) и поставяте в дълбок съд . Наливате чаша вода,прибавяте чер пипер, нарязан на едро лук и каперсите . Варите ястието на умерен огън 40-50 мин. Сервирате нарязаната чушка със сосчето от варенето .... ..

                                                                              Добър апетит :) 

ДОМАТИ В ЗЕХТИН


За рецептата ви трябват домати по възможност по малки . Един литър оцет, пресни листа босилек , каперси, сол , зехтин .
Оцета и литър и половина вода завират и доматките се потапят за минута ( не повече,за де не се напукат) , изваждат се и се оставят да изстинат . В бурканчета редите домати , листа босилек , каперси,1/2 ч. л. сол и доливате със зехтин. Бурканчетата стерилизирате само 2 мин. И аз ги правя за пръв път :) , нямам представа какъв е вкуса ,но рецептата ми хареса и реших да опитам :)!!!



13.10.2011 г.

Орехов кейк с шоколадова глазура

 Рецептата открих в старо списание от 2000 г. Имаше тогава едно ''Вкусотийки в чинийки'' всеки брой на което чаках да излезе с нетърпение :) ...Ето и рецептата : 
 Разбийте добре 125 гр. краве масло с чаша пудра захар, след което като продължавате да разбивате прибавяте последователно 2 жълтъка,1/2 чаша прясно мляко,чаша и половина брашно пресято с 1 бакпулвер,чаша ситно счукани орехови ядки и настърганата кора на един лимон.Накрая при леко разбъркване прибавяте и разбитите на твърд сняг белтъци.Изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кейк и печете на умерена фурна . Изстиналият кейк залейте с разтопен шоколад .:)) Кейка стана толкова вкусен ,че Роби беше във възторг и заяви ,че такова ''долче'' не бил ял никога :))) ..... Опитайте и вие :) !!!!


12.10.2011 г.

КАРТОФЕНО РУЛО С ГЪБИ

               Продукти:


0.500 кг. картофи, 80 гр. брашно,2яйца + 1 жълтък, 350 гр.гъби (горски),50 гр. пармезан,40 гр.краве масло,скилидка чесън, сол, чер пипер , чубрица.
 Картофите се сваряват в посолена вода , паситар се да станат на пюре и към тях се прибавят яйцата+ жълтъка, брашното , настъргания пармезан, чубрицата . Посолява се ако е необходимо . Всичко това се обърква и се разстила на хартия за печене обилно намазана с мазнина . Втиганче са сипва малко зехтин , прибавя се нарязаната на ситно скилидка чесън , гъбите и черния пипер .Посолява се и се оставя да се задуши 10 мин. Готовата гъбена смес се разстила върху картофената . 
Внимателно с помоща на хартията се завива на руло . Краищата се завиват като бонбон (показано е на снимката ) и рулото се поставя в достатъчно широк съд . Налива се чаша вода . Съда се захлупва и рулото ври на слаб огън 35 мин. Изважда се от водата , освобождава се от хартията и се поставя в чиния за сервиране . Преди поднасяне се полива с разтопеното краве масло и настърган пармезан . Вкуса се допълва чудесно със зелена салата .:) 
             Добър апетит :) !                                                                              




11.10.2011 г.

Щрудел от бутер тесто с ябълки

      Много лесна и вкусна рецепта:) 
 Един лист бутер тесто се разделя на две равни части . Едната част се нарязва така както е показано на снимката .Върху другата се нареждат нарязани на тънки филийки ябълки,поръсват се с канела и захар . Нарязаният лист се поставя отгоре върху ябълките ,притискат се леко краищата. Щрудела се намазва с жълтък . Пече се в предварително загрята фурна на 190 гр.
 Топъл се поръсва с пудра захар и канела:)
               Да ви е сладко с този чудесен десерт :))!!!




КИСЕЛИ МАРИНОВАНИ ЛУКЧЕТА


  Килограм дребни лукчета се обелва   с малко рев разбира се и се накисва за час в студена вода . В тенджерка  слагате да заври литър оцет, 300 мл. вода, зърна чер пипер, дафинов лист . Прибавяте лукчетата във врящата марината за 3-4 мин. Изваждате и оставяте да се оцедят и изстинат. Приготвяте нова марината от 1/2 л  оцет, 150 мл. вода, 1 с. л. едра морска сол . Лукчетата се подреждат в буркани като помежду им се слагат дафинови листа и зърна чер пипер . Заливате бурканите с врящата марината, затваряте и обръщате бурканите с капачката надолу . Когато изстинат прибирате на хладно . Тези лукчета приготвям карамелизитани за гарнитура на печени меса . Опитайте и вие!

Руло от пилешки гърди

   
        Рулата са ми любимите ястия , :) сладки или солени обичам ги всякак :) Ето и рецептата за това руло от пилешки пържолки :  По възможност по големи пилешки пържоли се начукват леко ,овкусяват се с чер пипер и сол .Върху всяка от тях се нареждате сварен и добре оцеден от водата спанак. Приготвяте един тъничък омлет и го разстилате върху спанака . Завивате на рулца и забождате с клечка за зъби....Рулцата се поставят в дълбок тиган със зехтин , няколко зърна чер пипер . Наливате чашка бяло вино и задушавате 20 мин.  
    За гарнитура :   В тиган с масло запържвате скилидка чесън , изваждате я и прибавяте ситно нарязания бекон и грах . Наливате чаена чашка вода и задушавате 10 мин.                                                                                                                                                                                                                        
                                                       Добър апетит  :)                                                                                                  




10.10.2011 г.

Хамбургер с патладжан и ''чери''доматки

    Хамбургер казват тук на ей такива големи кюфтета каквито съм приготвила за тази рецепта :) ....та: каймата се обърква с 50 гр. настърган пармезан, нарязани на колелца зелени маслини, счукана скилидка чесъни малко майорана. Първо на скара или грил-тиган изпичате нарязания патладжан, после хамбургерите . В тиганче сипвате малко зехтин и прибавяте нарязаните на четвъртинки доматки , подправяте със сол и нарязани листа пресен босилек , нарязана скилидка чесън. Задушавате под капак не повече от 5 мин. Редите в чиния и поднасяте с чаша тежко червено вино. :)) 
                     Да ви е сладко и наздраве :) !!!

7.10.2011 г.

Сардини печени върху домати


Обожавам риба :) .... мога да я хапвам даже за закуска..:)))Затова я и готвя често . Тези сардинки станаха много вкусни  , а с препечените филийки намазани със зехтин и натъркани със скилидка чесън бяха нашата вечеря в един топъл летен ден . Ето и как се приготвят :
            Пресни сардини се почистват от главата и средната кост  . Приготвя се плънка от трохи хляб намокрени с прясно мляко, натрошено сирене или кашкавал , сардините се овкусяват с чер пипер , сол . В средата им се слага от плънката и сардинката се завива на руло .Забожда се с клечка за зъби . В тавичка се нареждат дебели резени домати , рулцата се поставят отгоре , поливат се със зехтин и се пекат на 180 гр. :)) Да ви е сладко :) !!!


Минути за размисъл

                           Толкова е вълнуващо да четеш стари списания .Преоткриваш неща кото си забравил , че си чел или пък които четеш за пореден път с огромно удоволствие:)...... 
                       Така е и с тези споделени мисли на Майка ТЕРЕЗА ! Споделям ги с вас защото аз в годините не ги забравих никога и  всеки прочит ми носеше утеха !
                                                         
                                                    НАЙ - ПРЕКРАСНИЯТ ДЕН  



 Най- прекрасният ден ?   Днешният
 Най-голямата спънка?    Страхът
 Най-лесното нещо ?      Да се заблудиш
   

Най-голямата грешка?   Да паднеш духом
Коренът на всички злини?  Егоизмът
Най-приятното развлечение?  Работата
Най-лошото поражение ?  Отчаянието
Най-добрите учители?  Децата
Най-първа необходимост?  Общуването
Най-голямото щастие ?  Да си полезен на другите
Най-голямата тайна?  Смъртта
Най-неприятният недостатък?  Лошото настроение
Най-опасният човек?  Лъжецът
Най-коварното чувство?  Ненавистта
Най- красивият подарък?  Прошката
Най-необходимото?  Домашното огнище
Най-краткият път?  Правилният
Най-приятното усещане?  Вътрешният мир
Най-добрата защита?  Усмивката
Най-доброто лекарство?  Оптимизмът
Най-доброто удовлетворение?  Изпълненият дълг
Най-мощната сила на света?  Вярата
Най-стимулиращият дар?  Надеждата
  Единствената реалност?  ЛЮБОВТА

                  Майка Тереза       

6.10.2011 г.

Малки солени тарталетки


                            Тъй като ми остана многолистно тесто от тарталетата с круша , 
ми дойде идеята да направя и малко солени тарталети . Набързо запържих в тиганче глава лук, малко кайма, морков , стрък целина , грах и нарязани на четвъртинки чери доматчета . Когати плънката изстина я разпределих във формичките предварителни покрити с бутер тестото намазано с жълтък . 180 гр. и 15 мин. и тарталетките бяха готови:))
                                                       Добър апетит :) !!!

5.10.2011 г.

Кростата с ягодово сладко



                                             Струваше ми се много трудно да направя кростата ( типичен италиански сладкиш) . Първия ми опит беше катастрофален :) и си казах няма и да опитвам повече . Роби обаче беше настоятелен да изпробвам рецептата на майка му  ..... и ето резултата, Роби усмихнат до уши и кростатата изядена почти наполовина!   
                                                                               


Ето и продуктите за сладкиша:  250 гр. брашно, 120 гр. захар,100 гр. краве масло,1/2 пакетче бакпулвер, 1 яйце, 1 с. л. првсно мляко . Замесва се меко и маслено тесто . Разточва се на не много тънка кора и се прехвърля в подмазана тавичка ( 24 см) . 



Оформя се като тавичката и дъното се надупчва с вилица . Намазва се с мармалад по желание и отгоре се нареждат ленти от предварително оставено сурово тесто . Може да се намажат с разбит с ч. л. олио жълтък . Кростатата се пече в предварително загрята фурна на 180 гр. 









Buon apetitto a tutti ....Добър апетит!

Солена торта с извара и спанак



Тази солена торта спокойно може да мине и за предястие и за основно ястие .Приготвя се лесно и много бързо.Използва се  готов блат многолистно тесто . Ето и рецептата :   250 гр. брашно, 150 гр. кр. масло,1 ч. л. сол, щипка захар,1 яйце,1 с. л. прясно мляко.От изброените продукти се замесва тесто ,което се оставя в хладилник за 1 час. Междувременно си приготвяме плънка от 200 гр. сварен и добре изцеден от водата спанак,200 гр. извара,50 гр. настърган пармезан, чаена чашка кисело мляко,чер пипер и настъргано индийско орехче. Тестото разточваме на не много тънка кора и слагаме в намазана с олио тавичка(24 см) . Оформяме високи бродове , трябва да стане като тавичка от тесто :) и слагаме плънката . Предварително сме си оставили малко сурово тесто за лентите които се слагат отгоре. Печем на 180 гр. и сервираме студена .  Да ви е сладко! Чаоооо ! 


4.10.2011 г.

Тирамису с праскови



                                      Тази рецепта за тирамису не е за онова класическото което , 
                                      знаем почти всички, намерих я в списание ''Subito pronto'' и ми беше 
                                      много любопитно какъв ще бъде вкуса ..... и изненедващо ''пожънах''
                                      успех от моите гости,ето и рецептата:
                                     
                                             10-12 бишкоти, 3 праскови, 2 яйца, 4-5 с.л. захар,чаша червено вино
                                            канела, 250 гр. маскарпоне, зърна чер пипер .....Прасковите се 
                                           обелват и нарязват на кубчета,прибавя се виното, коричка портокал,
                                           няколко зърна чер пипер , захарта и парченце канела.Всичко това ври
                                        15мин. Плодовете се изваждат, изчаква се да изстине сиропа и в него 
                                      за кратко се потапят бишкотите.Нареждат се в чиния и отгоре се 
                                   покриват с крема приготвен така:
                                                             Двата жълтъка се разбиват с 
                                     няколко лъжици захар, прибавя се маскарпонето , белтъците се бият на 
                            сняг и двата крема се смаесват много внимателно . Отгоре се поръсва обилно
                              с какао на прах .Сладкиша престоява няколко часа в хладилник .Може да го 
                           поръсите с какаото след изваждането му от хладилника, така ще избегнете овлажняването на какаото ! Да ви е сладко , а то ще е! Чаоооо !




                         

Качамак с прясна наденица и гъби


 
                                                   Качамак с прясна наденица и гъби 
                                         
                Рецептата за приготвянето на качамака е същата : в литър студена вода се слагат 
                   8-9 с.л. царевично брашно и шепа бяло брашно , посолява се и се вари при като 
                    се бърка непрекъснато до сгъстяване. В отделен съд запържваме глава лук
                     наденицата нарязана на парченца , добавяме малко бяло вино и гъбите,  
                       посоляваме ,захлупваме с капак и задушаваме на слаб огън . Качамака 
                        изсипваме във форма за кеск ,изчакваме да се охлади и обръщаме в 
                         чиния. В средата изсипваме топлата наденичка с гъбите!