29.04.2012 г.

Салата с риба тон и портокал и филе хек с аспержи


Две здравословни и бързи рецепти ,които могат да са част от диетата ви.
Нарежете на парчета зелена и червена(радикио) салата . Добавете шепа черни и зелени маслини на половинки . Излейте олиото от една консерва с риба тон , а рибата прибавете към салатата . Подправете с 1 ч.л. зехтин и сока на 1/2 лимон . Обелете 1-2 портокала . Почистете ги добре от бялата част и нарежете на кръгове. Върху всеки кръг поръсете по щипка кафява захар и няколко капки зехтин . Наредете от салатата  и ...да ви е сладко!





В тиган загрейте малко зехтин с 1 скилидка чесън . Извадете скилидката когато порозовее и сложете рибата .Може да използвате пресен или замразен хек или филе от всяка друга бяла риба. Добавете 2-3 листа салвия , щипка чер пипер , сол и 1 ч.ч. бяло вино . Захлупете и задушавайте на слаб огън 10 мин.  Извадете в голяма чиния и залейте със соса от задушаването . В посолена вода сварете аспержите за 7-8 мин. Извадете ги и подредете върху филето . Полейте само по аспержите  капки зехтин . Сервирайте веднага . Добър апетит!  А от мен чао и добро начало на новата седмица!




28.04.2012 г.

Печени миди


На Дани и замириса на море и за да подсиля морския аромат  ви предлагам една мнооого морска рецепта!
Почистете мидите като издърпате влакънцето което се подава и остържете всяка черупка с остър нож от полепнали водорасли и други морски животинки . Измийте хубаво под течаща вода . Сложете ги в по голяма тенджера , изсипете 1/2 ч. ч. вода , 1/2 ч.ч. бяло вино , скилидка (облечена) чесън , щипка сол , и малко нарязан на ситно магданоз. Сложете тенджерата на умерен огън и варете около 7-8 мин. или докато мидите се отворят . Извадете ги , отстранете едната черупка . 
Направете си смес от галета ( за около 1 кг. миди ) 200 гр. , 1 счукана скилидка чесън , 1 голяма връзка магданоз нарязан на ситно , щедра щипка сол и 30 мл. зехтин . Объркайте всички продукти много добре . Сложете във всяка мида по малко от сместа . 


Наредете в тава застлана с хартия за печене . Излейте 1/2 ч. ч. от водата в която са  врели мидите . Печете в предварително загрята  на 180 гр. фурна за 20 мин. 
Сервирайте топли с парченца лимон и чаша бяло добре изстудено вино,  наздраве и  да ви е сладко! Слънчеви и топли почивни дни! Чаооооо !!!


27.04.2012 г.

Калцоне с моцарела и спанак


Рецепти много за пици из нета и списанията ,но аз искам да ви споделя как видях да ги правят в една пицария тук в Лорето .  Използвах моето си тесто ,защото и да бях попитала едва ли щяха да ми кажат тяхното, но пък и моето си го бива : 
 300 мл. хладка вода , 15 гр. мая (от кубче) , 3 с.л. зехтин , 1 ч.л. сол , 1/2 ч.л. захар , брашно около 350 гр. (тестото да стане меко и еластично) . Пресявате брашното ,правите си кладенче и изливате водата в която сте разтворили маята . Добавяте останалите продукти и месите поне 10 мин. Прехвърляте тестото в голяма набрашнена купа ,покривате с кърпа и оставяте на топло (ползвах фурната затоплена на 50 гр.)  да втаса . 


 За калцонето си пригответе 150 гр. сварен и много добре изцеден от водата спанак ,нарязана на дребно моцарела 100 гр. Когато тестото е удвоило обема си отрежете с къдрав нож парче тесто , премесете го малко в ръце намазани със зехтин . Разточете го на малък кръг, намажете с олио ,поръсете със спанака и моцарелата ,посолете леко и похлупете да стане на половин луна  както казват тук. Притиснете добре отвора за да не излиза плънката при печенето . Отгоре намажете със зехтин . Печете калцонето на 170 гр. в предварително загрята фурна . Докато се пече намазвайте 2 -3 пъти със зехтин . Разбира се плънката търпи много интерпретации ...оставям на вашата фантазия да си я напълните с каквото си искате ...да ви е сладко!


 А това е начина по който видях как се правят пиците в пицарията . Така си имате в една тава няколо вида пица. Намазвате тавичката с олио и разстилате тестото .Аз първо леко разточвам на кръг ,пренасям в тавата и там раздърпвам  да покрие равномерно дъното на тавичката . И после каквото си искате слагате отгоре . 



 Направих една лента  с лук и нарязан на дребно розмарин , друга с моцарела (нея слагате задължително първа ) , маслини , доматено пюре и риган и трета лента с накъсана на дребно прясна наденичка и гъби . Разпръскайте отгоре няколко ч.л. зехтин . Печете на 180 гр. .....Да ви е сладко! 


От мен чаооооо за днес с пожелание за слънчев и усмихнат ден. Прегръдки !




26.04.2012 г.

По пътеките на Монте Конеро


Вчера тук беше празник .....festa della Liberazione или празник на Освобождението на Италия от немска окупация през 1945 год. И като на празник не се работеше, а Роби ме събуди рано ,рано с думите :''аморе ,днес ще те заведа на едно приказно място '' ! И макар това място да се намира само  на 10 км. от дома , не бях ходила там ,а си мислех ,че съм обиколила  Монте Конеро и по суша и по море! 
Монте Конеро е скалист полуостров и национален парк -резерват ! В най -високата си точка се намира на 572 м. над морското равнище . Из целия парк има 18 пешеходни и велосипедни алеи . Стигнахнахме до място ,където задължително трябваше да оставим колата и поехме и ние по алеите . Тук таме имаше останали все още паднали от последния сняг през февруари дървета ,ма мигар това беше пречка за туристическите ни души ....


След около час вървене стигнахме на скалистия нос от който се откриваше гледка ,която ти спира дъха ! Тези две скали долу в морето се казват ''Двете сестри'' . От високо изглеждат малки  и невзрачни, но ако минете покрай тях с лодка ще се насладите на красотата им !   


Това е снимка която направих миналата година на една разходка с лодка:) на ''сестрите''! Вълшебни са!




Върху тази плоча са написани геологическите особенности на полуострова ,има и карта с маршрутите на пешеходните алеи. 




За наша радост на върха имаше един професионален фотограф , които правеше снимки за картички и любезно ни предложи да ни снима ..... не за картички ,де! Снимката стана страхотна .....личи си ,че  е правена от професионалист ...


И за да допълни красотата на пейзажа се появи лодка!



По обратния път срещнахме много огромни маслинови дървета . Роби каза ,че са на по 200-250 год. поне .....не знаех , че маслиновите дървета имат такъв дълъг живот ! 





Изпратих целувка на тази красота и бързам да я споделя с вас ! 
А ние се завърнахме по обяд така уморени , че забърках набързо едни спагети с морски дарове ,които хапнахме навън под беседката ,а после заслужена почивка.
Сезонът за купон навън е открит,  който има път насам да заповяда!
                                                             Чаоооооооооооо :* !



24.04.2012 г.

С два кейка на мото - рали



Това се двата главни герои на днешната ми публикация - солен кейк с чушки и маслини и кейк с какао ....за тях обаче малко по-късно :))....
В неделя бяхме на мото -рали ...Голямата любов на Роби са моторите ( след мене надявам се :))....Четири ги имаме в къщи ! И от там разбира се е логично ,че когато има някъде наблизо мото състезание ние сме там . А в неделя на 50 км. от къщи имаше кръг от републиканския шампионат за ''Веспа '' -митичния малък италиански мотор :).....Май няма къща в Италия където да няма поне един от него . Малък и бръмчащ като веспа (оса) мотора е създаден през педесетте год. на миналия век . Лесен  и удобен  най -вече за жените тъй като не го прекрачваш , а караш със скромно прибрани крака и единственното което се вее зад теб са косите ти ,а не полите на роклята ти :))...
Уведомена от Роби ,че ще прекараме цял ден навън още от събота се заприготвях ...Има един разказ на Чудомир ''Туристи'' (ако не сте го чели прочетете го , любим ми е ) та и аз като Мадам Гоца от разказа .... опекох един :
                        Солен кейк с чушки и маслини :
Разбийте 3 яйца с щипка сол, 8 с.л. зехтин ,100 мл. прясно мляко, 7-8 листа нарязан на ситно пресен босилек. Подправете с чер пипер ,добавете 200 гр. брашно , нарязани 1 червена и 1 зелена печена чушка , шепа черни маслини на половинки и 50 гр. настърган пармезан . Объркайте всичко много добре . Изсипете сместа във продълговата форма за кейк и печете на 170 гр. в предварително загрята фурна. 



                                       Забърках и един кекс с какао : 
Разбийте с миксер 5 яйца с 1 ч.ч. захар на пяна ,добавете 1 ч.ч. брашно, 1 капсула есенция    ром, 3 с.л. олио , 3 с.л. вода . Разделете сместа на две ,едната оцветете с 4 с. л. какао . Изсипвайте в подмазана и набрашнена форма за кекс като редувате жълтата и кафявата смес . Печете на 180 гр. като проверявате за готовност с дървено шишче. Топъл поръсете с пудра захар. 




Този го рязах на място :) та затова и снимката малко индианска ,ама с едно ножче от 3 см. толкова можах :))...
Който се интересува само от рецепти може да спре до тук , а аз продължавам с приготовленията :)... 
Направих и 8 сандвича с ''чабата'' малки хлебчета плоски като чехли (то и името им ''чабата '' - чехла  ) и само от кора с които като нищо може да си извадиш някой разлатил се зъб ! В 4 от тях мушнах мортадела , а в другите 4 прошуто крудо . В кутия сложих 3 домата и 2 краставици . Няколко ябълки , 6-5 портокала , 3-4 мандарини , 3 л. вода , 2 л. вино , няколко бири .....Аспирин , хапчета за кръвно, плетката ми на една кука, книга ,очила , салфетки , чорапи за преобуване (ако случайно завали и се намокрим :)).....и разни други джунджурии които правят живота ни по удобен когато не сме в къщи .... 
В неделя рано сутринта след като натоварихме всичко в колата щото и най-големия ни мотор не можеше да побере багажа ...тръгнахме :))..
В състезанието участваше и нашия приятел Андреа ...Миналата година падна на пробите и си счупи ключицата ,но този път се класира на четвърто място :)









Андрея зае четвърто място ,ама я вижте кой  се е ухилил до уши и е на  първо място ....:))))) ....хи хи както казва ''Големанов'' по -нагоре само небе :)))....




А  мотора е на Майла една нежна девойка в ръцете на която този звяр е като същинско котенце :))..... а ,и като казах котенце и нашия Пипо се прибра след месец сексуални пътешествия преди 2 дни се завърна в родния дом :))...гладен като куче и слаб като манекен :) ....с любовта шега не бива :))



                                                                  Майла



Живи ,здрави се завърнахме  по - тъмно доволни от изминалия ден и право на вечеря у Мария майката на Роби :) ! 
Баста с тази дълга публикация , че стана време за разходка ...Чаооооо и хубав вторник :*!

23.04.2012 г.

На канапето при Канди


Няма ме с къщи :)
.....да знаете ,че съм на гости при Катето от http://mycandykitchen.blogspot.it/...
Така удобно съм се настанила ,че няма да стана докато не ви кажа как да сготвите ей тези вкусотии с които и гостувам :)...Катюшка е чудесна ,  и аз с удоволствие приех поканата и . Възхищавам и се от сърце и душа и се чудя кога намира време да готви , да пътешества ,да гледа деца ,да намира винаги добра дума за приятели .....Толкова добър ,позитивен и слънчев човек се среща рядко ...Благодаря за приятелството ,Кате !
Рецептите потърсете при неяhttp://mycandykitchen.blogspot.it/ (ей ,не се научих да вмъквам връзки като хората :))......и да ви е сладко ! Чаоооо и хубава нова седмица от мен :* !




20.04.2012 г.

Пилешки пържолки с пюре от тиквички


Рецепта за диета ,за здравословно хранене или както там му казват :).....
Нарежете пилешките пържолки на жулиени . Сварете си зеленчуков бульон и сложете вътре месото да се свари . Става за около десетина минути . ...Извадете жулиеите и в бульона сложете нарязана на парчета една голяма тиквичка . Сварете и нея до омекване . Извадете парчетата , сложете ги в блендер с малко сол и чер пипер . Смелете ги на пюре . Извадете ,подправете с малко зехтин . Сложете пюрето в голяма чиния,отгоре наредете пилешките жулиени . 
Сервирайте топло . Да ви е сладко :)....


С тази чудесна снимка която направих вчера следобед на дъгата показала се след дъжда ви пожелавам лек и слънчев петъчен ден :)....!!! Чаооооо и голяма прегръдка ! 


18.04.2012 г.

Руло от кайма с аспержи и ементал


Kaто съм ги подкарала тези аспержи докато не ги свърша все ей такива ще са рецептите ми :)..дано не ви омръзнат ....Тази е от сп. ''Cucina mderna'' и я бях набелязала доста отдавна ...Няма нщо сложно и трудно ...ето и рецептата:
Количество на продуктите не посочвам , преценете сами ...
 Каймата се омесва с малко  настърган пармезан , ситно нарязан магданоз , филия сух хляб (накиснат в  прясно мляко) , чер пипер , яйце , скилидка сукан чесън. Омесете хубаво всички продукти .  На парче домакински найлон разстелете каймата , отгоре наредете 2-3 парчета прошуто крудо , сварените предварително за 10 мин. аспержи и кубчета ементал . С помощта на найлона завийте на руло и оформете като голям продълговат бонбон:). Оставете за 1 час в хладилник . 



Извадете рулото и го запържете леко от всички страни . Прехвърлете в тавичка , излейте отгоре му олиото от пърженето му и сложете във предварително загрята на 180 гр. фурна . Печете около 40 мин. Изчакайте малко да се поохлади и нарежете . 


Изпечете картофки объркани със  ситно нарязан розмарин , чер пипер и счукан чесън . 
Наредете парчета руло върху картофките и сервирайте топло , топло.....:)
От мен наздраве и да ви е сладко  :))...Чаоооо  ! Прегръдки !






17.04.2012 г.

Ризото с аспержи


Kакто артишока ,така и аспержите са в силата си сега:)...предлагам ви рецепта лека , бърза и много вкусна .Може да е и ястие от диетата ви :)...Рецептата е за една порция.
Разделете 8 аспержи всяка от която  на 3  като отрежете върха на 2 см. от стеблото , изхвърлете лилаво -бялата част ,а зелената обелете . 



Пригответе си около 200 мл. зеленчуков бульон . Врховете на аспержите сварете за 3-4 мин. в бульона ,извадете и оставете настрана . Обелената зелена част нарежете на малки кубчета и запържете в тиган с малко зехтин и глава ситно нарязан лук . Подправете с чер пипер и сол и залейте с малко бульон. Варете 10 мин. Отделете една супена лъжица от сместа ,а останалата смелете в блендер докато получите гладко пюре. 
Налейте малко зехтин в тиганче добавете отделената смес и 2 с.л. ориз. Запържете отново леко . Налейте останалия бульон и варете до готовност на ориза . Когато ориза е готов подправете с настъргана кора от лимон и объркайте с една голяма лъжица сирене тип ''Филаделфия''.


Сега е време да си спомните за сварените върхове на аспержите . Разделете ги на две половинки. Наредете в чашка за крем марамел с върха надолу. В средата изсипете ориза . Оставете са се охлади . 
В средата на голяма чиния сложете пюрето ,отгоре изсипете чашката с ориз и аспержи .  Полейте леко със зехтин . 




Гарантирам ви ,че вкуса е чудесен :)...Чаооооо и хубава вечер !!!