30.05.2012 г.

Патладжанени рулца


Ако се питате къде зачезнах  в последно време все тук съм си ,но си намерих работа и макар да е само по 3 часа на ден нещо не мога да се организирам с времето :).... шапка ви свалям работещи момичета ..и деца да гледате и на работа да ходите ,че и блог да въртите :)...ама то и аз като бях по-млада :) и на работа ходех и деца гледах ,а къщата докато разчистя от единия край от другия вече разхвърлям :)).... Надявам се обаче до 2-3 дни да вляза в крачка и ви догоня :)) ! И като за начало на гонката една рецепта .... лека , патладжанена и много вкусна :)...за лесното е лесна  ...знаете ,че не съм по-тежките рецепти :)...


Нарежете един патладжан на дълги ленти ,посолете го и оставете за 20 мин. да се оцеди горчивината му . В купичка разбъркайте 1 ч.л. сол с 1 к. чашка зехтин . Добавете и щипка чер пипер . Намажете всчко парче патладжан с така приготвения дресинг . Загрейте грил тиган и изпечете по 3-4 мин. на страна . Върху всяка филия патладжан сложете парче варена шунка и нарязани на тънко парчета домат . Завийте на рулца . Наредете в тавичка , полейте с малко зехтин всяко руло ,сложете отгоре по лист пресен босилек и щедра щипка настърган пармезан . Изпечете рулцата за 20 мин. на 180 гр. 
Сервирайте топли . Да ви е сладко :) ! 
От мен чаоооо и хубав четвъртък ! Прегръдка най-сърдечна :* !



25.05.2012 г.

Лимонова кростата


За любителите на лимоновите десерти ...страхотен лимонов сладкиш:))......
Продукти за тестото : 120 гр .краве масло , 100 гр. захар , 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 яйце, 1 ванилия, 220 гр. брашно. 
За крема :2 лимона, 100 гр. захар кристална , 3 яйца ,25 гр. краве масло , 50 гр. царевично брашно, 250 мл. вода, 170 гр. пудра захар .
Замесете тесто от изброените продукти . Загънете го в домакински найлон и оставете за 30 мин. в хладилник . 
През това време си пригответе крема така:
Настържете кората на лимоните и изцедете сока им . Към сока прибавете царевичното брашно и водата . Разбъркайте добре и сложете на котлон да се сгъсти . Когато започне да ври отстранете . Добавете 3 жълтъка (белтъците са за глазурата) , кр. масло , кристалната захар , и настърганата кора . Разбъркайте крема много добре . 


 Покрийте дъното на тавичка (24 см.) с намокрена и изстискана добре от водата хартия за печене . От охладеното тесто разточете кора с дебелина 3-4 мм. С помощтта на точилка прехвърлете кората в тавичката и изрежете краищата с нож . Покрийте дъното на тавичката със зрял боб . Печете на 180 гр. за 15 мин . в предварително загрята фурна . 
 Извадете кростатата и отстранете внимателно всички бобени зърна . Напълнете сладкиша с охладения крем . В голяма купа разбийте белтъците с пудрата захар . Изсипете ги върху крема и сложете отново във фурната на 120 гр. за 20 мин. 
Ей това със зърната боб все го бях чела ,но не съм го правила никога до сега . Има за цел дъното да не се надигне много при печенето и да се образува кратерче :) за крема . 


Да ви е сладко :)...чаоооооо и хубави почивни дни :) !!!


23.05.2012 г.

Запечени зеленчуци



 Идеята за тези зеленчуци е на Миленка ..... Малко поизмених нейната  рецепта с наличните продукти ,но каквито и зеленчуци да сложите ще имате страхотно ястие ,което може да ползвате и за гарнитура към печено месце:) ...Благодаря ,Миленче за рецептата :)! Ето моите продукти: 
Пресни картофки , пресни моркови , гъби , лук , копър , скилидка чесън , зехтин , сол , зърна чер пипер . На дъното на тавичка разстелете голямо парче хартия за печене . Нарежете зеленчуците на едро , сложете ги в тавичката и ги объркайте с нарязания на ситно копър , чесън , черния пипер и зехтин. Загънете хартията хубаво и забодете с клечки за зъби . Печете на 200 гр. около 30 мин. Аз ги извадих от хартията и ги запекох  за лек загар ,ама и защото имам нова тавичка та ми се искаше да се изфукам :)) с нея :)).....Разкошни станаха :)...да ви е сладко ! Чаоооооо и хубав следобед :* !


Порадвайте се и на още едно красиво цвете от градината ми ....цветовете му ще се задържат поне месец :) !


22.05.2012 г.

Сладкиш с круши и бадеми


Правила съм най рзлични сладкиши с плодове ...с круши обаче никога ! Някои може да са открили отдавана сладкишите с тези плодове , аз едва сега разбрах колко са чудесни и какъв невероятен вкус имат:) ...Ето ви и рецептата ..направете я и споделете ....сигурна съм ще ви хареса :))...


Продукти: 
За сиропа : 500 мл. вода , 200 гр. захар , 2 -3 круши , 1 капсула есенция ванилия
За тестото: 170 гр. краве масло , 175 гр. захар ,2 яйца, 125 гр. брашно, 125 гр. смлени бадеми .
Нарежете крушите на половинки ,посчистете ги от сенките . В тенджерка изсипете водата , захарта и ванилията . Сложете на котлон да заври и прибавете крушите . Варете ги около минута и отместете от огъня . Остевете плодовете да изстинат в сиропа. 


 Разбийте с миксер омекналото краве масло със захарта . Добавете едно по едно яйцата . Следват брашното ,смлените бадеми  и една ванилия на прах. Подмажете с краве масло и посипете с брашно тавичка (24 см) . На дъното разстелете 1-2 с.л . от сместа . Отгоре наредете охладените вече круши . Изсипете останалата смес като се стараете крушите да останат отвън . Изпечете сладкиша на 170 гр. около 35 -40 мин. Проверете за готоеност с дървено шишче . Топъл го посипете с пудра захар . Сладкиша е много вкусен и топъл ,а студен може да поднесете с разбита сметана . 
Да ви е сладко :) .....От мен чаооооооо и хубав вторник :* !  


А това са снимки от любими кътчета от градината ми :).... Тези 3 хубавици цъфнаха тази сутрин и до довечера ще си отидат ,но са много красиви , нали :) ? 






19.05.2012 г.

Овчарски пай


Видях го при Ради и веднага си го заплюх за най -скорошна направа :)....Е моя претърпя малко изменения ,къде щото забравих да сложа нещо ,къде щото ми липсваше продукта ,но в общи линии спазих рецептата и от сърце благодаря на Ради за това вкусно ястие . 
Ето как го направих аз : 
Ще изброя само продуктите без количеството - решете сами от кое по колко да сложите . 
Картофи , тиквичка ,патладжан , печена чушка , морков, домати ,  лук, скилидка чесън,магданоз, сол , чер пипер , 1 моцарела, пармезан за поръсване.
Сварете картофите и ги пасирайте на пюре . Прибавете в пюрето бучка краве масло и чашка прясно мляко . Разбъркайте да стане пухкава смес. Нарежете на дребно лука и скилидката чесън и запържете до омекване ,прибавете нарзаните на дребно чушка , морков ,тиквичка ,патладжан , домата обелен и нарязан на кубчета. Налейте чашка зеленчуков бульон , посолете , сложете и щипка чер пипер , магданоз. Захлупете съда и задушавайте зеленчуците до омекването им.
На дъното на тавичка сложете половината от пюрето ,изсипете и разпределете зеленчуците ,покрийте ги с нарязана на дребно моцарела . Отгоре разстелете останалото картофено пюре .  Посипете с настърган пармезан . Печете за около 20 мин. на 200 гр. в предварително загрята фурна . Да ви е сладко .... наистина много вкусно ястие :) ! 



                                   От мен чаооооо и хубава събота и неделя :* ! ! !



18.05.2012 г.

Гост - бонбон и гръцка кухня


Сигурна съм ,че влизате в блога и поне по веднъж на ден :) и съм сигурна още ,че винаги намирате там това което търсите :) и съм още по-сигурна ,че това което сте намерили ви харесва ......дали е рецепта или е съвет как да приготвите нещо за което само бегло сте знаели или е разходка в снимки из чудно красиви места - всеки намира нещо при нея ,защото е чудесна млада дама ,усмихната и приветлива с една дума БОНБОН :) ! 
Е това е моята гостенка днес  Катето - едно безкрайно усмихнато мило момиче !
Благодаря ,че прие поканата ми за гостуване ,Кате и за споделените ,чудесни рецепти :) ...тази с грис-халвата задължително ще я направя :)! 
Да ви е сладко с рецептите и ,а аз ви оставям да им се насладите на спокойствие :) !

Тези дни времето в България е малко дъждовно... и когато получих поканата от Ивана, много се зарадвах. Погледнах прогнозата за Италия– краткотрайни превалявания с по-високи температури:).  Идеално за гостуване, а може и за плаж:). 
Ив, мила, нямаш си и на представа как повдигна настроението ми!
Няма да те хваля много и без друго при всяка твоя публикация, се повтарям с комплиментите. Всички, които се отбиват тук те познават като прекрасна, слънчева и много влюбена жена!  Ще ти кажа само, че много ценя приятелството ни и се радвам, че се запознахме:).
Дано някой ден се видим в слънчева Италия!

Тъй като блога ти е пълен с вкусни рецепти от Средиземноморската кухня, реших да ти гостувам с нещо подходящо, избрах рецепти от гръцката кухня. Не знам автентични ли са, но са много вкусни и с удоволствие ги споделям с твоите и мои приятели! :


Χωριάτικη / гръцка салата 





Въпреки, че вече съм споделяла рецептата в моя блог, избрах именно тази салата, защото ми е любима.

От книгата на Иван Звездев
Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене

за дресинга:
8 с.л зехтин, 
2 с.л. лимонов сок, 
1 ч.л. ябълков оцет, 
1/2 ч.л. захар, 
1/2 ч.л. сол, 
1 ч.л. сух риган
Приготвяне:
Разбийте продуктите за дресинга с телена бъркалка.
Нарежете доматите и краставиците на кубчета, добавете лука, нарязан на колелца, маслинките и сиренето нарязано, на правоъгълни парчета или кубчета.
Разбъркайте внимателно и полейте с дресинга

τηγανιτά κολοκυθάκια / Пържени тиквички по гръцки






 Адаптирано от тук
Продукти:
2 тиквички
сол
брашно
вода с лед
зехтин или олио за пържене
Приготвяне:
В оригиналната рецептата метода е малко по-различен. Там се посоляват и оставят 1 час, след което се овалват в брашно и се потапят във вода.
Аз ги направих по обратен ред.
Нарежете тиквичкити на тънки филийки, /не по-дебели от 5мм/ по дължина.
Потопете ги в студената вода.
Загрейте олиото.
Извадете тиквичките от водата. Посолете ги.
Потопете ги в брашното хубаво и ги изтръскайте от излишното количество.
Изпържете ги от двете страни в загрято олио.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и ги сервирайте веднага.



Χταπόδι σχάρας / Октопод на грил





Ще покажа две рецепти за приготвяне на октопод на грил: едната е с варене, другата без. И двете са гръцки стил, но при тази с варенето октопода става значително по-крехък, а при тази без варенето е малко жилав – подходящ за узо-мезене:).  
                      
                            Октопод на скара, без варене
                         http://myfunkycook.blogspot.com/2011/04/blog-post_19.html


Продукти:
1 октопод
½ ч.ч. червен оцет, винен
1 ч.л. сода за хляб

½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи/. 
 Сложете октопода в купа с вода/ около 1 л, содата,  червения  оцет и го оставете 30-40 минути. Изплакнете добре.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете скарата със зехтин.
Изпечете октопода,  не е нужно много време.  Може да пробвате с вилица, като го забодете трябва да влиза леко, без много усилие.
Нарежете на парчета, в случай че не сте го нарязали предварително. 
Разбийте в  блендер:  зехтин , балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер

Оставете за 10 минути преди да поднесете 


Варен октопод на грил 



 Октопода го подготвих и сварих, по тази рецепта: http://mycandykitchen.blogspot.com/2012/03/carpaccio-di-polpo.html



Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол

За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер 

Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи/. 
Сложете в тенджера октопода. Добавете вода/ малко над него/, морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа / по съвет на Ива/.  Ако се наддига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин.
Изпечете октопода.
Разбийте в  блендер:  зехтин , балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.

На финал ви поднасям десерта с чаша фрапе и ви пожелавам слънчево настроение, въпреки дъждовните дни!  Ив, прегръщам те  и  ви изпращам специални поздрави от България, на теб и Роби!





σιμιγδαλένιος χαλβάς / Грис халва с портокал



адаптирано от тук 



Продукти:
1/2 ч.ч. зехтин или олио
1 ч.ч. едра грис
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. гореща вода
кора от 1 портокал
1 ½  ч.л. канела
орехи и канела за украса

Приготвяне:
Настържете кората на портокала, без да навлизате в бялата част. Сложете я в купа и добавете 1 с.л. захар. Разбъркайте и приберете в хладилник.
В дълбока тенджера налейте олиото и загрейте.
Добавете гриста и бъркайте непрекъснато, докато стане златист. Внимавайте да не загори.
Аз работя на степен 7/ от 9 на котлон. За котлон с 4 степени – работете на 3.
Отстранете от котлона. Добавете горещата вода, бялата и кафява захр, портокаловата кора и канелата. Разбъркайте добре и върнете на котлона. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване, може да намалите котлона, ако ври прекалено силно.  След като се сгъсти, така, че като прокарате лъжицата, да остават следи, и да се отделя добре от стените на купата, отсранете от котлона и изсипете във подходяща форма.
Може да използвате силиконова форма за кекс, за да получите красива фигура. Аз реших, да я направя правоъгълна, някак си по-автентично ми се струва.
Оставете да се охлади, нарежете на парчета и поднесете с орехи и канела. Може да поднесете със сладко от кайсии или друго.

Φραπέ / Фрапе

Рецептата я имам от преди години, от опаковката на уреда за фрапе.
Продукти за 1 чаша 250 мл:
2 ч.л. нескафе
3 ч.л. захар
Студена вода
 Мляко
Лед
Приготвяне:
Сложете на дъното на висока чаша нес кафето и захарта. Добавете около 1 см вода.
Разбийте с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна.
Добавете кубчета лед.
За черно фрапе чашата се допълва с вода.
За бяло фрапе чашата се допълва с вода и мляко.
Сервирайте със сламка.








17.05.2012 г.

Яребичка в гювече


Мярнах две пернати на щанда за месо вчера и на момента си спомних една рецепта на мой приятел ловджия . Повече от 10 год. не бях готвила дивеч  и така ми се услади :) и готвенето и яденето :)) ...а с една зелена салатка ...ох, казвам ви кеф :))) ...Разбира се ядох си ги сама ,Роби ги бойкотира ,ама мигар това попречи на кефа ми :)...
Ето ви и рецептата: Овкусете яребичетата със сол,  чер и червен пипер  ! Налейте малко зехтин на дъното на едно гювече , сложете яребичката , ,наоколо наредете няколко гъбки и моркови на колелца. Налейте чашка червено вино , сложете зърна бахар , чер пипер и един дафинов лист . Посолете леко . Затворете с капачето и печете на 200 гр. около час . А послееее .....наздраве и да ви е сладко :)) ! Чаооооо ! Хубава вечер и прегръдка от мен ! За Роби все пак имаше кекс :)...рецептата може да прочетете в стар мой пост ! 



16.05.2012 г.

Раковинки със спанак - Conchiglioni con spinaci


Видях ги в магазина и вече знаех как ще ги сготвя :)...мярнах рецептата преди няколко дни в едно списание . Не съм срещала по -красива паста ...като истински раковини са !
И в тон с една днешна публикация сложих букет с полски цветенца( набрани тази сутрин ) на снимката .....за атмосфера:) ! 


Я да напиша рецептата ,че пастата изстина :).......: 
За две порции: 150 гр. паста , 300 гр. доматено пюре , 150 гр. спанак , 100 гр. извара , 1 яйце , 30 гр. пармезан , 200 мл. бешамел, сол ,чер пипер , скилидка чесън .



Сварете и изцедете добре от водата спанака . Добавете изварата , яйцето, пармезана , сол и щипка чер пипер . Разбъркайте добре да се хомогенизират всички продукти . В малко зехтин запържете скилидка чесън и налейте доматеното пюре , добавете 1 к.ч. вода ,сол и варете 7-8 мин. Сварете пастата според указанията на опаковката . Прецедете и измийте под течаща вода за да спрете омекването и . Напълнете раковинките с приготвената смес . На дъното на тавичка изсипете доматеното пюре . Отгоре наредете напълнената паста и полейте тук -там с бешамел . Може да ползвате и готов , а може да си направите и така: 
Запържете бучка краве масло и една с.л. брашно , добавете около 150 -200 мл. прясно мляко и варете до сгъстяване . Подправете със сол и настъргано индийско орехче . 


Поръсете готовото ястие с малко настърган пармезан и печете 15 мин. на 200 гр. в предварително загрята фурна . 
Хапнете го топло с чаша бяло винце :)....Наздраве и хубав следобед ! Чаоооооооо !



15.05.2012 г.

Френска пица


Що френска ли ? ...Ами не знам ...може би защото изглежда(поне на мен:) по френски елегантно с тези  малки рибки  наредени отгоре :))....Ако обичате риба със сигурност ще ви се услади тази пица :) .....Ето рецептата : 
Разтворете 20 гр. мая в 100 мл. хладка вода . Добавете 1 ч. л. захар и брашно около 50 гр. да стане на гъста каша . Разбъркайте добре , покрийте съда с кърпа и оставете за 30 мин. Когато маята се активира добавете 2 с.л. зехтин , 1 ч.л. сол , 200 мл. хладка вода и брашно около 350 гр. .Замесете меко ,еластично тесто . Покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене и сложете тестото там .Отгоре може да го намажете със зехтин . Оставете на топло да втаса . Ползвайте фурната на печката като я загреете на 50 гр. и после изключите . 




Нарежете 5-6 големи глави лук на полумесеци. В тиган налейте малко зехтин и сложете лука , посолете , добавете щипка чубрица ,щипка чер пипер  и един дафинов лист . Захлупете съда и задушавайте на слаб огън до омекването на лука. Отстранете дафиновия лист и оставете да се охлади. 
Оформете тестото според тавата като оставите по високи бордове.  Изсипете и разстелете лука . Наредете малки ,мариновани рибки и маслини . 
Печете на 180 гр. около 20 мин. 
Пицата стана чудесна :) .....опитайте и вие и после споделете :))..... Чаооооооооо !!! 
                                                         
                                                     

14.05.2012 г.

Торта ''Капучино'' за една закъсняла почерпка


Даже и да е минал рожденния ти ден ,когато тортата е наречена за него няма как да не се чувстваш отново рожденник :))....Зори каза ,че съм била скромна :)....бе то ако имах него ден торта под ръка хич и нямаше да си помисли така :))))........Сега обаче торта има и ви черпя по едно голямо парче за здраве , а щастие си създайте сами ...то не е постоянно състояние , а постоянна битка да го задържиш :) !!!
Открих рецептата за тази торта в сп. ''I dolci della nonna'' - ''Сладките на баба'' .Мислех да я правя за рожденния ден на Роби ,после смених идеята ,но мисълта за нея остана . И 2 месеца по-късно ето я реализирана в най- вкусната (всеки казва така за своята)  торта:)........ Време е да напиша  рецептата вече , че май много локуми разтегнах  :))):



Продукти за блата: 4 яйца, 200 мл. вода, 120 гр. пудра захар,100 мл. слънчогледово олио, 90 гр. кристална захар,160 гр. брашно , 50 гр. горчиво какао, щипка сол . 
За крема: 4 гр. желатин ,250 гр. натурален шоколад,50 гр. мармалад по желание,30 мл. бренди, 1 ч.л. с връх нес кафе, 1 капсула есенция ванилия,4 жълтъка , 1 яйце , 500 мл. сметана , щипка сол . 
За глазурата : 150 гр. натурален шоколад , 50 мл. сметана , вафлички (шоколадови ) за украса , кокосови стърготини и захаросани портокалови и лимонови лентички . 
Включете си фурната на 180 гр. да загрява докато приготвите блата . 
Разделете белтъците от жълтъците . С миксер разбийте жълтъците с пудрата захар. Леко затоплете олиото и водата и при непрекъснато бъркане с миксера я прибавете на тънка струйка при жълтъците. Разбийте белтъците на сняг със щипка сол и кристалната захар. 
Прибавете ги към жълтъчената смес като бърката от долу на горе бавно до хомогенизиране  . Смесете брашното и какаото и по -малко го прибавяйте към сместа . Намокрете хартия за печене ,изстискайте я добре от водата и я сложете в откопчаваща се форма (26 см.). Изсипете сместа вътре и печете за около 35 мин. Оставете блата да се охлади много добре и го срежете на две. 


Пригответе си крема така: 
В малко студена вода сложете желатина да омекне. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня.В брендито разтворете кафето и изсипете капсулата ванилия. 
В разтопения и леко охладен шоколад излейте алкохола. Разбийте 4 -те жълтъка и яйцето на водна баня до пухкава смес и оставете да се охлади. 
Изстудената сметана разбийте на твърд сняг и прибавете към нея яйчената смес. Отделете малко от крема и прибавете желатина (разтопен на водна баня само с 1 с.л. вода ) . Върнете обратно кремчето с желатин и бъркайте добре все от долу на горе за да не спада сместа . Разделете крема на две . В едната половина добавете разтопения шоколад , а другата оставете бяла . 
Намажете долния блат на тортата с мармалад (аз използвах от смокини ) и отгоре изсипете кафявия крем .Загладете добре и приберете в хладилник за 20 мин. 
Когато крема е добре стегнал  прибавете и белия крем . Нивелирайте добре повърхността и сложете втория блат . 
На водна баня разтопете шоколада и сметаната . Изчакайте да се охлади леко и изсипете върху тортата . Загладете с шпатулка . Украсете с малки парченца шоколадови бисквитки ,кокосови стърготини и захаросани портокалови и лимонови лентички . 
Разбира се украсата си е ваша работа :)) ...може да я направите както ви подскаже фантазията :)) все ще е добре !
Празнувахме в ресторанта на наш приятел ,който си е направо на плажа :) ....
Желая на всички ви хубава и слънчева седмица и много усмивки ! Гледайте да сте здрави  - всичко останало се нарежда ! 
Чаоооооо и голяма прегръдка от мен :) !



11.05.2012 г.

Свинско месо с пресни зеленчуци


Днес тук трябваше да се мъдри торта -голяма ,сочна ,хубава :)...ама нали знаете приказката ,че човек предполага ,а Господ  разполага та и тортата не можах да направя ...аа, забравих да кажа ,че имам рожден ден :) ..скромни 26 по 2+1  ....
Тъй и не разбрах как легнах здрава ,а се събудих болна преди 3 дни :( ...дали е някой закъснял грип или настинах докато садих китки в градината него ден не знам ,но от години не съм се боледувала така . Е , от снощи съм малко по-добре щото след като 2 дни бях забравила пътя към кухнята станах и с мисълта ,че ми се хапва нещо наше :) си сготвих любима яхнийка :)! Ето как : 
Нарязвате на малки парчета свинско месо и ги овалвате в брашно . В тиган наливате малко зехтин и запържвате месото до златисто . Добавяте , шепа грах , 1-2 моркова нарязани на колелца , 2 картофа на четвъртинки , 1 голям обелен домат , 1-2 с.л. дом . пюре . Посолявате и наливате голяма чаша зеленчуков бульон . Захлупвате и задушавате ястието на слаб огън около 40 мин. Поръсвате със ситно нарязан магданоз (аз забравих:) и сервирате . Да ви е сладко :) !!! 


А торта все пак ще има ....щото има и подарък :)))))....... От мен чаоооо и весел петък ! :* !



8.05.2012 г.

Палачинки на шиш




Неотдавна видях ей тук разни шишета и шишенца с китки и на мен винаги ми се е свидило да ги изхвърлям ...някои са толкова симпатични , та се възползвах от идеята и си натопих две цикламки  ..станаха много красиви вазички ....
А сега към рецептата за която дълго се чудих как да кръстя ...палачинки на шиш , палачинки с тиквички ,шишчета с тиквички и още и още и накрая се спрях на палачинки на шиш. Идеята видях в стар брой на ''Cucinare bene'' и ме грабна веднага . Освен ,че се приготвят много бързо (20 мин. ) са вкусни и красиви поднесени така ! 
От 2 яйца , чаша прясно мляко и брашно с щипка сол забъркайте каша . Трябва да стане с гъстотата на боза . Или ако си имате друга любима рецепта за палачинки ползвайте нея.  Изпечете палачинките в малък тиган . Нарежете тиквичките по дължина на широки ,равни ленти . Сложете ги в тавичка , посолете , поръсете със ситно нарязан копър , чесън и малко зехтин . Оставете да се мариноват за 20 мин. Всъщност първо си пригответе тиквичките за мариноване и после палачинките.



Загрейте грил тиган и изпечете тиквичките за по 3-4 мин. на страна . Пригответе си тънко нарязани парчета прошуто кото (варена шунка). 
Вече сте готови за шишчетата . Разрежете всяка палачинка на две. Прегънете , отгоре сложете парче тиквичка и  шунка . Нанижете на голям шиш . Продължете така до свършване на продуктите . Поднесете студени с червено или бяло вино ...върви и с двете! Да ви е сладко , а аз отивам да поздравя морето....офф ако не беше ми ги изписал доктора тези разходки сигурно щях да тръгвам с мерак ,ама нали са по рецепта сутрин само се оглеждам по небето за някое облаче и да кажа ''днес ще вали , няма да се разхождам ''! От мен чаооооо и хубав вторник :* ! 


                               За колекцията ''Време е за тиквички и патладжани ''
                                           
http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html

                                                       







7.05.2012 г.

Фетучини с патладжан


Първо са талятелите , после фетучини и накрая папарделе ...всички те са паста ,но се различават по ширината на която са нарязани . Най -тесни са талятелите . Тези тук са фетучини ,а рецептата открих в една моя книга ''Cucina veloce''- ''Бърза кухня'' . 
Ето я, за две порции : 1 голям и 1 по-малък патладжан , 200 гр. фетучини , 100 гр. кисело мляко , 5-6 ч. л. сирене ''Филаделфия'', 1 скилидка чесън , зехтин , сол , пресен копър , лимонов сок. 


Загрейте фурната на 200 гр. Разделете големия патладжан на две половини . Набраздете повърхността им с вилица и полейте с по 2 ч.л. зехтин . Сложете в тава покрита с хартия за печене и печете докато  долната кора на патладжана почернее . Извадете и с лъжица оберете изпечената вътрешност . Прехвърлете в купа , добавете ,сол , пресованата скилидка чесън , киселото мляко , няколко капки лимонов сок , (ако ви харесва и 1-2 с.л. майонеза) , посолете отново ако е необходимо . Разбъркайте добре  сместа да стане на пюре . Може да смелите в блендер патладжана и тогава да овкусите с останалите продукти . На мен не ми се цапаше робота и джурках всичко в вилицата :))...  По малкия патладжан разделете на две половини и запържете за по 3-4 мин. на страна. Посолете леко . 
В тенджера с подсолена вода сварете пастата според указанията посочени на опаковката . Прецедете .  На дъното на голяма чиния сложете няколко лъжици от пюрето .Отгоре поставете половинката изпържен патладжан . Навийте на вилица от фетучините и ги разположете  върху патладжана . Отгоре сложете 2-3 с.л. от патладжаненото пюре , сирене ''Филаделфия'' и нарязан на дребно копър . Сервирайте веднага .  
Да ви е сладко :)....а от мен хубава нова седмица  ! Чаооооооооооооооо :) !