30.06.2012 г.

Селска бутер торта


Рецептата е от списание ''Oggi cucino'' - ''Днес готвя'' . Там рецептата е направена с обикновенно маслено тесто , аз обаче я направих с бутер тесто ...кой в тази жега му се меси и точи :)....



Продукти : пакет бутер тесто (250 гр.), 2 яйца, 80 гр. ементал или др. сирене ,250 гр. готварска сметана, щипка индийско орехче , сол , чер пипер ,1 картоф , 1 кремвирш . 
Разстелете тестото в тавичка (24 см.) ,а краищата завийте навътре . 
В купа разбийте 2 -те яйца и сметаната , овкусете с индийското орехче ,солта и черния пипер . Излейте сместа върху тестото . Печете на 180 гр. за 20 мин. 
 Нарежете картофа на кръгове дебели 1 см. Изпържете ги в загрято олио . Нарежете кремвирша на колелца .  
Извадете печивото от фурната и наредете отгоре му картофите и кремвирша . 
Върнете отново във фурната да се запече  за 10 мин. . 
Вкусна е както топла така и охладена ....:) да ви е сладко ! 



                                       От мен чаооооо и весела събота и неделя ! :* !

29.06.2012 г.

Градара - градът на Паоло и Франческа и тяхната трагична любов


На границата между двете италиански провинции Емиля-Романя и Марке гордо извисява крепостните си стени средновековен замък . Свидетел на трагичната и греховна любов на Франческа да Римини и нейния девер Паоло Малатеста . 



Връщайки се преди няколко дни от Форли с Роби решихме да кривнем малко от автострадата и посетим замъка и малкото градче разпростряло се около него . Не знаех нищо за това място ,нито пък бях чувала за Паоло и Франческа . В Италия почти всеки град си има любовна история ,та и тази едва ли ще учуди някого ако не е бил Данте Алегиери (съвременник на влюбените) та да опише страстната им любов и ги направи известни като ги прати да горят в ада в откъс от неговата ''Божественна комедия''! 
Строежът на замъка започва през XII век и се разполага на площ която е принадлежала на град Пезаро . 
През годините преминава от ръка на ръка докато могъщия за времето си Джованни (основател на династията на Римини ) успява да си осигури с помощтта на папа Бонифаций VIII  правото на вечна собственност . 
Между градовете Римини и Равенна от векове съществува вражда и бащите на Франческа и Джованни решават да уредят мира с брак между двамата . За да не изплашат бъдещата булка с вида на Джованни ,който бил стар , куц и грозен решават да изпратят брат му Паоло - красив и млад ,но женен . Франческа нищо неподозираща се влюбва от пръв поглед в него . 
Отвеждат я в замъка ,но страстната им любов не може да остане задълго скрита . Историята няма да се превърне в легенда ,ако няма кървава развръзка ! 
Един ден съпругът Джованни се завръща неочаквано ,нахълтва в спалнята на Франческа ..... и пробожда и двамата с нож :(. ! 
Ама ,че история разказах ...... хич не ми харесват трагедии па макар и древни ......
Така разказва обаче  легендата , така ви го предадох и аз .....а дали е било така , кой да каже????
За наше съжаление замъка беше заключен по това време на деня (ранния следобяд)  и не можахме да го разгледаме отвътре ,но направих няколко снимки на романтичната околност  . Термометъра показваше 37 гр. та не се задържахме дълго по нагретите каменни улички . 










От мен -това за днес ...чаооо и хубави събота и неделя ! Прегръдка !!!



28.06.2012 г.

С ''Черпак с мерак '' и ''Нож и вилица в ръка ''

Чао ,Зиче :) ! Само да знаеш как ти завидях :) на заглавието ''Черпак с мерак'' ,когато за пръв път попаднах на блога ти и си казах -''абе как не можа да ми хрумне на мен това'':) .......толкова много ми хареса:)....Но не само заглавието ми хареса ,теб също чувствам много близка и като ,че ли позната от години ...знам ,че ако един ден се срещнем на живо имаме много да си кажем :) ...Благодаря ти за приятелството и гостуването ,мила ! Рецептите ти са страхотни , а питата ако е кръстена на мен да знаеш ,че съм се надула като пуйка вече :))))))) .......... С обич !


На гости при незаменим Човек и приятел!
За ИВАНА какво да ви кажа?
 Това е един от Човеците който ме грабна от първия момент, когато я намерих и искрено се надявам и за напред да е така.
 Когато влезнеш в Блога и  " С нож и вилица в ръка "можеш да се насладиш на кулинарните и умения и гостоприемството и. Човек с главно Ч, народен , лъчезарен и незаменим приятел. Благодаря за поканата мила, с голямо удоволствие и много любов ,правих всичко за това гостуване.
Казвала ли съм ти ,че те ОБИЧАМ???



БЮРЕК В ГЮВЕЧЕ








Когато видях тази рецепта при Елиза Стоянова ме грабна от първият момент.
Много сполучлив бюрек пробвайте.
 Предлагам ви оригиналната рецепта, аз така го направих и беше неописуемо вкусен.



Ето и рецептата в оригинал в блога и     http://elizastoianova.blogspot.com/2012/05/blog-post_1434.html

Това е един много хубав пухкав бюрек от рода "разчисти хладилника" Продуктите са примерни грамажи:) може да сложите всичко което искате и обичате .

 Продукти за 3 гювечета:
 7 кори за баница
100 гр бекон или шунка
100 гр.сирене
100 гр кашкавал
 2 яйца
2-3 лъж. кисело мляко
100 гр топено сирене олио за намазване на гювечетата

Начин на приготвяне:
 Намажете гювечетата с олио и сложете по две кори които да висят отвън. Другата кора разкъсайте и я разпределете в трите гювечета на дъното. Разбийте яйцата със киселото мляко и натрошете сиренето. Сложете от сместа по 1-2 лъж. във всякоНарежете бекона или шунката наредете я върху сместа, след това топеното сирене и кашкавала. Най отгоре разпределете останалата яйчена смес. Завийте всичко със стърчащите краища от корите. Намажете с малко вода и олио и печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване около 25-30 мин.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥



  ПЪЛНЕНИ КАРТОФи








Това ми дойде от вътре да го направя нещо по различно и много ,много вкусно.
 Дано да ви хареса и на вас.

 Продуктите са според количеството което ще правите.
ПРОДУКТИ
 картофи полусварени
 сирене
 кашкавал
 заквасена сметана
бекон
червена чушка
зехтин
чер пипер,
копър

Приготвяне
Картофите обелих и сварих до полуготовност .
Разрязах на две и издълбах всяка половинка.
Напълних със сирене ,после по 1 ч.л. сметана ,парче кашкавал и чушка.

Затворих двете половини
и увих в бекон.
Така се процедира с всичките картофи.
Сложих в тавичка,полях отгоре с малко зехтин.
Сложих във фурната да се запече.
 Когато са готови настъргах кашкавал отгоре и пак запекох за малко да се разтопи кашкавала.
Гарнирах с майонеза и сладко кисел сос.

 СЛАДКО КИСЕЛ СОС:
 Захар се карамелизира и щом е готова върху нея се изсипва смес от: кетчуп, соев сос, балсамов оцет.
Съставките са "на око".
После се бърка,докато се редуцира до желаната гъстота.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  ПИТА ИВАНА



ПРОДУКТИ
 2- яйца .....единият жълтък отделяме за намазване
1 ч.ч.(250гр.)- кисело мляко
1 кубче- прясна мая или 2 пак. суха
250 мл - прясно мляко
 1с.л. -сол
 2с.л. -захар
 5 с.л. зехтин или олио
около 1,100. брашно за меко тесто
 маково семе или сусам за поръсване
 маргарин за намазване на тавата (може и олио или разтопена мас)

 Приготвяне




 Омесих тестото в машината да е меко и гладко.
 НАПРАВО ОФОРМИХ!
 В намаслена тава с маргарин наредих тестото Вижте ТУК   http://zi4e57.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html оформянето на борда само ,че тази са на три реда охлювите.
В средата сплетох плитка и завих на охлюв

Оставих да втаса ,завито с кърпа във фурната на 50 градуса ,намазах с жълтък с 1с.л.зехтин и 1с.л.-прясно мляко поръсих в средата със сусам и изпекох на 180 градуса.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  Шоколадов чийзкейк



Рецептата я взех от  тук    http://cooks-and-bakes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8/%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA     Дани я пусна в темата на БГ мамма и веднага ме грабна.
 Дойде на време рецептата ,че на следващият ден щях да имам гости и това беше решението ми за десерт.
Облизаха си пръстите ,много им хареса.
 Аз както винаги не спазих рецептата ,за това ви предлагам оригинала в линк
 А ето аз какви продукти съм използвала
 Продукти
 За основата:
използвах 1 пакет какаови бисквити Закуска
маслото около 100гр
 За пълнежа:
 сложих 6 пакетчета обикновено крема сирене
 200 г кристална захар
 4- яйца
380 г шоколад млечен
200 г пълномаслена заквасена сметана
 2 ванилии
 За заливката:
 Направих домашен течен шоколад по тази рецепта.
 ПРОДУКТИ
 250мл.- вода
 250мл.- захар
125 гр.- масло
 250 гр.- сухо мляко
 7-8 с.л.- какао
 Така го приготвих *Водата и захарта сложих в тенджера да заврат. *Добавих кравето масло, докато се стопи и махнах от котлона. *Сухото мляко смесено с какаото по малко добавях като енергично разбърквах да се получи хомогенна смес. Оставих да изстине малко за да мога да намажа отгоре със шпатула. Останалият шоколад сложих в буркан и децата така си го изядоха.
За украса какао череши
Приготвянето спазих така както е оригинала .
 За приготвянето на чийзкейка използвах 26 см тавичка с откопчаващо се дъно и незалепваща повърхност. За да направите основата, натрошете на трохи бисквитите с блендер или ги натрошете на ситно с чук за пържоли, като ги сложите в найлонов плик. Сипете ги в купа, разтопете маслото, залейте и разбъркайте с лъжица, докато стане лепкава бисквитена смес. Покрийте дъното на тавичката със сместа, притиснете с помощта на лъжица. Приберете в хладилника за 20 минути, докато направите пълнежа. На водна баня в купа, сложете шоколада като го натрошите на парчета, за да се разтопи. Бъркайте и след като се разтопи, оставете настрани. В купа сложете крема сиренето. С помощта на миксер разбийте сиренето на пухкав крем, сложете и 200 гр захар. Разбъркайте добре. Сипете бавно разтопеният шоколад и бийте на ниска степен. След като се хомогенезира, добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте след всяко едно от тях добре. Добавете ванилията. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сместа е готова, извадете тавичката от хладилника и изсипете сместа вътре. Включете фурната на 180 С, сложете тавичката на средно ниво във фурната и печете 50-55 минути. Чийзкейкът е готов, когато центъра му е още леко течен при разклащане. Извадете и оставете да се охлади на стайна температура около 1 час. След това приберете в хладилника и охладете поне 4-6 часа, но най-добре за 1 нощ.






За глазурата полях с течният шоколад и поръсих с какао.
 Измитите и подсушени плодове ги наредете по повърхността за украса по ваш вкус.
Ако не разполагате с такива, можете да сложите ядки, филирани бадеми или да украсите с пръски бял шоколад.


Това беше от мен.
Драго ми беше да гостувам на един приятел като Ивана!
 

Равиоли със сметана и грах


Без много приказки направо минавам към рецептата :)....
 Продукти за 2 порции : 
равиоли с прошуто 250 гр. кайма 150 гр. , грах 100 гр. сметана 200 мл. , сол ,чер пипер , чашка бяло вино , магданоз, скилидка чесън, чашка зеленчуков бульон.  
Нарежете скилидката чесън на много ситно и запържете в зехтин . Добавете каймата размита с много малко вода и пържете около 3-4 мин. Налейте виното ,изчакайте малко да се изпари алкохола ,посолете ,поръсете с чер пипер . Задушавайте 5 мин. 
Прибавете пресния грах и  зеленчуковия бульон . Оставете соса да се задуши  още 10 мин.
Сварете равиолите според указанията на опаковката в подсолена вода . Прецедете ги и ги добавете към соса. Изсипете сметаната и разбъркайте всичко много добре все още на котлона . 
Поднесете равиолите  топли ,поръсени със ситно нарязан магданоз  !






Да ви е сладко ....:) а аз се изстрелвам към морето ,че пладне стана докато се натуткам тази сутрин :))))...чаоооо и хубав и приятно топъл усмихнат ден :* !
Вижте как красиво залезе слънцето снощи :) !!!














27.06.2012 г.

Шишчета по сицилиански

Напоследък се позагубих малко от семейството на блогърите ,но имах една сладка причина да липсвам ....ето я :)))


Дъщеря ми със зетя и ей тез бабини сладурчета ми бяха на гости . Не ,че не съм готвила ,но когато имаш броени дни и ти се иска да броиш минутата за две нямаш време за снимки ....то и снимки правихме ама не на манджи :)) ! Преди 2 дни обаче както всичко хубаво свършва бързо си заминаха за България ,с тях си замина и част от сърцето ми ! 
Живи и здрави да сме пък ще се видим наесен :) ! 
Заминаха си те и баба Ивана си спомни ,че има блог и отдавна не е публикувала нищо в него :))....затова сега ви предлагам една рецепта на шишчета по сицилиански идеята за което видях от тук и която претърпя леки изменения та не знам сега дали са по сицилиански или по ивановски :)....както и да ги наречем обаче са все вкусни и ви предлагам да опитате ,особенно сега в сезона на барбекютата :)....




Продукти за 3 шишчета:
карпачо от телешко месо , 1 голяма глава салатен червен лук , шепа кедрови ядки , 100 гр. галета , 1 малка глава лук , олио , сол , чер пипер , дафинов лист ,30 гр. пармезан



В тиган с малко зехтин запържете до златисто ситно нарязана малка глава лук . Изсипете  в купа галетата и добавете изпържения лук , кедровите ядки , сол ,чер пипер и настъргания пармезан . Разбъркайте сместа много добре . Телешките пържолки начукайте леко и намажете със зехтин . Посолете и разстелете върху всяка от тях от плънката .  Завийте на рула и нарежете на парчета от около 2 см. Редете  на шишчета като започнете с парче червен лук , рулце месо , лук , дафинов лист ...и така докато свършите продуктите :) ....
Изпечете на барбекю , но ако имате грил тиган също ще ви свърши работа :)...аз ги изпекох на тигана :) ....
Топли ги полейте с малко зехтин  . Поднесете с домашно приготвен  картофен чипс . 
И разбира се препечени филийки хляб .....и да не забравите чашата студено бяло вино :)) !!!   Да ви е сладко :)....от мен чаоооооо с пожелание за прохладен ден :) !!!





23.06.2012 г.

Моята гостенка - Мимето от ''На гости в моята кухня''

С голямо удоволствие ви я представям .....винаги усмихната , красива , възпитана и коректна  -  това е Мимето от' 'На гости в моята кухня ''и аз с радост я посрещам тук за да сподели чудесните си рецепти ! Благодаря ,че прие поканата ми ,Мими и отново ни представяш интересни и красиви блюда ! 

Здравейте приятели!
Днес отново не съм в моята кухня!Днес съм на гости на едно страхотно местенце,а домакинята е невероятна жена.Предполагам,че и вие като мен напускате с нежелание тези вкусни и красиви страници !!
Ивана,благодаря ти мила за поканата!Благодаря за възможността да ти се реванширам и да ти оставя част от себе си
Прегръдки


Първото ,което ще поднеса естествено е цвете за дамата!Ако сте забелязали,не съм отишла на гости без цвете,това е защото уважавам домакините си и съм научена,че с празни ръце на гости не се ходи :)



Пълнени яйчица

като ученичка много обичах тези яйчица,много лесни и бързи,с приятелката ми си ги правихме като се събирахме в тях или у нас
Сигурно няма човек ,който не си е правил,но в тези горещини ми писна от краставици и домати :))

продукти
яйца
сирене
сол
черен пипер
чесън
малко копър
кисело мляко



След като се сварят яйцата се разрязват на половинки,изважда се жълтъка и се намачква с вилица,прибавяте настърганото сирене,подправките и разбърквате добре.След като сте подправили на вкус започвате да прибавяте от разбитото кисело мляко докато получите желаната гъстота.Със тази смес запълвате половинките яйца и поднасяте с декорация според вкуса и сезона



Патладжани с пилешки бутчета

още като видях тази рецепта в списание "Кулинарен журнал" ми грабна окото,много лесна,с малко продукти ,а страшно ефектна! 


Продукти
за 4 порции

4 патладжана
4 пилешки бутчета
масло
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
счукан чесън
зехтин



Начин на приготвяне


Патладжаните се измиват,отрязват се отгоре,издълбават се внимателно и се оставят да киснат в подсолена вода.Пилешките бутчета се опичат леко от всички страни до порозовяване,като предварително се намазват с масло,сол и черен пипер.
След като Патладжаните пуснат черната си вода,отвътре се намазват с масло и се поръсват с червен пипер,чесън и кимион.Във всеки патладжан се пъха по едно бутче.Така приготвените патладжани се поставят в намазнена тавичка и се заливат с вода и зехтин.
Пекат се в умерена фурна до готовност.
преди сервиране може да полеете с млечно - майонезен сос




За десерт съм ви приготвила нещо вкусно и разхлаждащо :)


Портокалов сладолед с парченца натурален шоколад


продукти

4 жълтъка
сокът и настърганата кора от 1 и 1/2 портокала
100 гр захар
500 гр пълномаслена сметана
2 с.л. пръчици от натурален шоколад или настърган натурален шоколад




Начин на приготвяне

Жълтъците,захарта,портокаловия сок и настърганата портокалова кора се поставят в тенджера и се варят на слаб огън докато сместа се сгъсти.
Оставя се да се охлади,след което се разбърква с предварително разбитата сметана,добавя се шоколада и пак се разбърква.
Изсипва се в кутия и се прибира във фризер.
След като сладоледа се стегне,но преди да замръзне напълно,се разбива с миксер и отново се поставя във фризер.
След около 20 минути процедурата се повтаря още веднъж,след което сладоледа се оставя да замръзне напълно




за сега толкова от мен
надявам се да ви е харесало и благодаря на Ивана от сърце за поканата
прегръдки и прекрасно лято на всички

9.06.2012 г.

Зеленчукова тарта


Направо се влюбих във вида и щом я видях вчера ето тук.....:) Днес си набавих продуктите ,приготвих я и сега знам ,че освен красива е и много вкусна ! 
Ще напиша рецептата както е дадена тъй като не промених абсолютно нищо . 
Продукти :350 гр. тиквички , 350 гр. моркови , бутер тесто , 25 гр. краве масло , 25 гр. брашно , 300 мл. прясно мляко , 40 гр. пармезан , 2 яйца , сол , чер пипер , индийско орехче .


Първо си пригответе бешамела.
Разтопете кравето масло и запържете в него брашното . Излейте при него прясното мляко и бъркайте докато сместа се сгъсти . Подправете със сол ,чер пипер и щипка индийско орехче.Оставете бешамела да се охлади . Когато е добре охладен прибавете яйцата и пармезана , разбъркайте много добре . Нарежете тиквичките и морковите на тънки ленти. Посолете ги и оставете за 10 мин. да се оцеди водата . 
Покрийте дъното на тавичка (24 см.) с хартия за течене и разстелете вътре тестото. Ако тестото излиза извън тавата орежете краищата до борда и . Изсипете бешамела и редете зеленчуците в кръг като започнете с тиквичките ,после моркови ,пак тиквички и така докато стигнете центъра на тавата . Намажете с четка потопена в зехтин зеленчуците . 
Печете на 180 гр. около 40 мин. в предварително загрята фурна . 



Изчакайте тартата да се охлади и поднесете студена ..:) Да ви е сладко ! А аз ви пожелавам хубав неделен ден :)....чаооооооооо :* ! 


                                За колекцията 'Време е за тиквички и патладжани ''

8.06.2012 г.

Тирамису с ягоди


Бах казала в предния пост ,че ще публикувам някоя и друга по диетична рецепта ...междувременно обаче вчера набързо приготвих едно тирамису за гостуването на приятелка и реших да споделя рецептата ,защото като всяко тирамису става бързо ,много е вкусно и винаги ефектно :)). .....
Ето рецептата: 
300 гр. бишкоти ''Савоярди'', 250 гр. маскарпоне , 150 мл. течна сметана , 200 гр.ягоди , 150 гр. захар , 2 с.л. ром , 3 пресни жълтъка . 
Намачкайте 100 гр. от ягодите на каша ,добавете 100 гр. захар и 200 мл. вода . Сложете на котлона да се свари на гъст сироп. Когато изстине добавете рома. 
В купа разбийте жълтъците с 50 гр. захар до пяна . Добавете маскарпонето като разбивате с миксера на средна скорост. В отделен съд разбийте сметаната на твърд сняг. Добавяйте я малко по малко към маскарпонето като бъркате този път с лъжица от долу на горе. В съда  който сте избрали да редите тиранисуто сложете на дъното няколко лъжици от крема . Потапяйте всяка бишкота в ягодовия сироп и редете върху крема . И така ред бишкоти ,ред крем . Завършете с крем . Оставете в хладилник за 2 часа. Преди да поднесете украсете с пресни ягоди и леко поръсете с какао . 
                         Да ви е сладко :) !!!



                                            Чаооооо и хубав и топъл уикенд :) !!!




Я вижте тук ......една излизаща от водата русалка -фиданка ....яла малко повечко тирамису :))).....


7.06.2012 г.

Пилешки рулца със зелен боб


Лятото настъпва с пълна сила и ако не искате да се оглеждата гузно на плажа и завиждате (благородно разбира се:)) на съседката по чадър може да започнете лека диетка с ястията който ще ви предложа в тази и следващите няколко поста ! 
Доктор не съм :) ,но от време на време посещавам диетолог и съм доволна от съветите му за начин на хранене ....особенно откакто си имам вземане-даване с холестерол и високо кръвно :) .....Преди всичко гответе с малко мазнина ...бях учудена ,когато узнах ,че само една чаена лъжичка зехтин съдържа 90 калории ! 
Освен това вървете ....вървене му е майката :)...най - малко 2 км. на ден :) ....нещо ,което аз поради мъзеливата ми зодия (Телец) приемам като хапче хинин сутрин :)))....
Пиша вече рецептата ,че да не стане досаден увода :))......



Изчистете и сварете в леко подсолена вода зеления боб . Прецедете го и топъл подправете с малко зехтин , сока на един лимон ,счукана скилидка чесън и ситно нарязан копър. 
Овкусете пилешките филенца (от бялото месо) с чер пипер и щипка сол. Нарежете на дълги парчета сирене ементал и завийте с него филенцата на малки рулца. 
В тиган с малко :) зехтин сложете няколко листа салвия , цяла скилидка чесън , зърна чер пипер,щипка червен пипер . Добавете и рулцата . Леко запържете по за минутка месото да смени цвета си и полейте с чашка бяло вино . Захлупете съда и задушавайте на слаб огън около 10 мин. или докато остане на мазнина . 
Сервирайте със салатката от зелен боб ! Да ви е сладко :) !


Вече съм ранобудна за разходката ,та и затова снимките ми са правени на разсъмване :)...
Но пък е чудно сутрин на плажа :)...Чаоооо за днес и хубав четвъртък ! :* !