31.08.2012 г.

Сладко от смокини


Писах вече за нашата огромна смокиня ,която ни радва с обилна реколта ...ама то нямат свършване плодовете и .... 3 пъти вече правя сладко , раздавах на приятели и роднини , мина една вихрушка и обрули половината на земята , щом изляза в градината се спирам и похапвам , та дано се свършат ..е не ... :) !


Рецептата за това сладко не си спомням от къде е ..правя го вече толкова години и винаги става сполучливо ! 
Продуктите : 
2 кг. добре узрели смокини 
1 кг. захар 
0.300 мл. вода
сока на 1/2 лимон 



В голяма тенджера сложете да заври около 2 л. вода . Пуснете смокините във врящата вода и оставете така 3-4 мин. Извадете ги и оставете да се прецедят добре . 
Прехвърлете ги в съда в който ще варите сладкото и посипете със захарта . Налейте водата и варете на умерен огън  30 - 40 мин. Свалете от огъня и оставете сладкото за 5 часа на спокойствие  ...след което налейте 1 к. ч. вода и довършете варенето до желаната гъстота . Напълнете в бурканчета и обърнете с капачките надолу . Изчакайте да изстине напълно и приберете на хладно . 
Да ви е сладко....от мен чаооо и хубава петъчна вечер :* !




29.08.2012 г.

Пилешко и телешко месо ала пицайола


Може да използвате и свинско ,и заешко и всяко друго месо ...особенно по - сухото ,така става сочно и много вкусно ! 
Продукти:  за количеството преценете сами . 
пилешко месо или карпачо от телешко 
скилидки чесън 
домати за предпочитане ''чери''
пресен или сух риган
чер пипер 
бяло вино 
зехтин ,сол 
Нарежете пилешкото месо на късчета. В голям тиган налейте зехтин и сложете парчетата месо. Пържете 2-3 мин. полейте с бяло вино и изчакайте за секунди да се изпари алкохола от виното . Посолете , поръсете с чер пипер и риган ,налейте чашка топла вода и захлупете съда . Задушавайте ястието 5 мин. след което добавете доматите и захлупете съда отново . Задушавайте до изпаряване на водата . Ястието трябва да остане само на мазнина . Сервирайте топло - полято с мазнината . 
Да ви е сладко :).....чаоооо и хубава сряда :* !


25.08.2012 г.

Kрамбъл с ябълки


Възхитителен ! И как така до сега не съм го открила се учудвам ....намерих толкова много рецепти в Google с най- различни плодове и съставки . Моята обаче е от едно малко книжле ''Cucina, no problem''! Ровейки вчера из списанията си за някоя много ,много лесна рецепта попаднах на тази ! 



Продукти: 
2 големи ябълки 
110 гр. краве масло 
90 гр. брашно 
6 с.л. захар 
1 ч.л. канела 
пудра захар за поръсване 
Обелете и нарежете ябълките на не много тънки филийки . Наредете ги изправени в подмазана и набрашнена тавичка (малка) .Поръсете ги с 3 с.л. захар . Объркайте брашното с останалите 3 л. захар. Извадете кравето масло от хладилника и студено го размесете с брашното за да получите маслени трохи . Бързайте ...маслото трябва да остане студено . Поръсете ябълките с трохите . Печете на 180 гр . около 30 мин. в предварително загрята фурна . Извадете сладкиша и топъл го поръсете с канела и пудра захар . Може да поднесете с топка сладолед или лъжица бита сметана . Чудесен е и топъл и охладен  ...Да ви е сладко ! Чаоооо и хубава събота и неделя ....а аз отивам да довърша 2 шоколадови рула ,че довечера има купон пак при Майла!!! 




24.08.2012 г.

Салата с бял боб и риба тон



 Салатката е много подходяща за лек обяд или ненатоварваща вечеря особенно в горещо време ....ей , няма край това лято  ...днес Роби си помечта ...''Аморе, как искам да ми кажеш -запали камината ,че е малко хладно ''! Ама стига мечти ...от утре идва студен циклон ( вече е над северна Италия ) ииии ..адио ,лято - до следващото лято!
Аз обаче се връщам на рецептата за салатката от днешния ни обяд ...
Продукти: 
250 гр. бял боб (от консерва)
1 голяма консерва риба тон 
1/2 глава червен лук 
чер ,пипер , магданоз ,олио ,лимонов сок , зехтин 
7-8 ''чери''домати
Прецедете боба и го измийте на течаща вода . Прехвърлете го в купа . Отворете консервата с рибата и изхвърлете олиото . Добавете рибата при боба . Нарежете лука на ивички , сложете го в салатата . Посолете , поръсете с чер пипер и нарязан пресен магданоз . Полейте със зехтин и лимонов сок . Объркайте всичко много добре . Прехвърлете в голяма чиния ,украсете с нарязани доматки и ... да ви е сладко! 


Да ви се похваля с подаръка който получих от Мари - майката на Роби ...много ми харесва хаванчето и обещавам в скоро време да счукам едно песто дженовезе по най - античната рецепта която открия! Чаоооооо и хубав уикенд  , дами :* !


23.08.2012 г.

Пица рустика - Pizza rustica


Продукти за тестото : 
500 гр. брашно
250 мл. хладка вода 
20 гр. мая (кубче)
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
50 мл. зехтин 

За пълнежа: 
150 гр. сварен спанак 
150 гр. кремвирш
150 гр. скаморца (кашкавал)



Разтворете маята в хладката вода ,добавете и захарта . Направете си в брашното кладенче и излейте водата . Добавете солта и зехтина . Замесете меко еластично тесто . Прехвърлете го в купа , намажете със зехтин и покрийте съда с навлажнена кърпа.Изчакайте тестото да удвои обема си . Пригответе си кръгла тавичка (30 см) ,покрийте я с намокрена и изцедена от водата хартия за печене . 
Тестото разделете на две топки -едната от които по малка . Разточете по-голямата и прехвърлете кората в тавичката . Оставете тестото леко да прехвърля бордовете и. 
Нарежете кремвирша и скаморцата . Изцедете добре от водата сварения спанак и го посолете леко . 



Наредете върху кората в тавичката първо сиренето ,след това спанака и накрая кремвирша. Разточете по малката топка тесто и покрийте пълнежа . Завъртете краищата на долната кора върху горната . Притиснете с пръсти целия ръб. Намажете пицата със зехтин и леко надупчете повърхността на кората . Печете на 190 -200 гр. за около 30 мин. 
Готовата пица намажете отново със зехтин и........... започвайте...Да ви е сладко :) !




А това е моята красива реколта от тиквички :))..... Чаоооо и голяма прегръдка :* !



22.08.2012 г.

Рибена чорба по павликенски


Време е пак за малко носталгични спомени .....този път с рибена чорба по павликенски!
 Повече от 25 год. живях в Павликени .Тази рибена чорба може да се готви така и на други места ,но аз я знам от това време и затова я кръстих по павликенски! 
Трябва ви шаран - с него става по вкусна ,но тук шаран няма затова я приготвих с кефал -рибата с която чорбата се доближава най -много до вкуса който търсех . 
Както се казва ''като няма риба и ракът е риба ''! 

Продукти: 
1 кефал около 300 гр. 
4-5 големи домата 
1 морков 
1 голяма глава лук 
1 зелена чушка (сладка )
3-4 малки люти чушлета
1 голям стрък дивисил 
1 връзка магданоз 
шепа сушена балканска чубрица
сол , олио , чер пипер , лимонов сок
Сложете в тенджерка около 2 л. вода . Когато водата заври изсипете вътре настърганите на едро ренде домати (може да ползвате и домати от консерва) . Настържете моркова , а лука и зелената чушка нарежете на дребно. Добавете и тях . Лютите чушлета пуснете да врат цели . Налейте чашка олио , подправете със сол и зелените подправки и оставете чорбата да ври на умерен огън 30 мин. 
Нарежете рибата на парчета  и ги  посолете леко . Подправете с чер пипер и лимонов сок . Оставете я така през тези 30 мин. в които чорбата ври .
Уверете се ,че лукът е омекнал и добавете нарязаната и овкусена риба . 
Оставете да поври още 5 мин. и отдръпнете от огъня . 
Сервирайте много гореща с чашка ледена ракийка! Разкош!



От мен чаооооооо и хубава сряда! Прегръдки най - сърдечни * !





21.08.2012 г.

Чийзкейк с рикота


Рецептата е от сп.'' Cucinare bene''. 


Продукти: 
                                                              
250 гр. сухи бисквити                                                                                                                
80 гр. краве масло
500 гр. рикота (извара)
200 гр. захар
3 яйца
1 лимон 
1 портокал 
3 с.л. брашно 
1 ванилия

За глазурата : 
2 белтъка 
120 гр. пудра захар 
3-4 ч.л. лимонов сок 



Разтопете кравето масло .Смелете бисквитите и ги объркайте с маслото .Покрийте дъното на тавичка (26 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия . Изсипете бисквитената смес вътре ,подравнете добре и приберете в хладилник за 30 мин. 
Измийте портокала и лимона и настържете кората им. 
В купа изсипете рикотата , добавете кората от цитрусите и една ванилия. 
В друга купа разбийте на пяна яйцата със захарта , добавете брашното и щипка сол. 
Изсипете яйчената смес при изварата и хомогенизирайте добре . 



Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема върху бисквитения блат . Подравнете добре повърхността и изпечете чийзкейка на 180 гр. за 10 мин. след което намалете фурната на 120 гр. и довършете печенето за още 30 мин. 
Извадете от фурната , свалете ринга и изчакайте сладкиша малко да се охлади . 
Разбийте белтъците с пудрата захар и лимоновия сок на крем (бийте на ръка ) и излейте глазурата върху чийзкейка . Приберете за 2 часа в хладилник за да стегне  . Украсете по желание . 
Да ви е сладко :) ....чаооо и хубав вторник с пожелание за прохладна седмица :* !!! 


18.08.2012 г.

Салтимбока с картофи и La mantovana


Всъщност няма какво толкова да пиша за рецепта тук ....нарязвате си картофите на тънки филийки ,подсушавате ги с кухненска салфетка и слагате в средата им парче мек салам тип мортадела . Завивате на рулце и забождате с клечка за зъби . Пържите в силно сгорещено олио . Изваждате на салфетка за да се оцеди излишната мазнина ,посолявате леко и ..да ви е сладко ......а може и така .... в средата на всяка филийка от картоф слагате парче прошуто крудо и лист салвия ,завивате и пържите ... Добър апетит!



Рецептата за този италиански сладкиш научих на един рожден ден . Чудесен ,много лесен и с разкошен бадемов вкус . Не мога да преведа заглавието ,затова го оставих така ,а когато потърсих в Google попаднах и на песен ! 



Продукти : 
4 яйца
150 гр. краве масло
200 гр. брашно
200 гр. захар
1/2 пак. бакпулвер
200 гр. бадеми 
ванилия 
Разделете 2 от яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте кравето масло със захарта .Добавете  яйцата + 2 -та жълтъка. Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете в сместа .  Бакпулвера размесете с брашното и сипвайте по малко като бъркате от долу на горе . Изсипете в тавичка , покрийте със счуканите на едро бадеми и изпечете сладкиша на 180 гр. за 30 мин. 
Оставете го да се охлади и поръсете обилно с пудра захар примесена с 2 ванилии . 
Нарежете на квадрати . Да ви е сладко!


Oт мен - чаооо и поздрав с ''La mantovana '' за хубав и весел уикенд!


 

16.08.2012 г.

Лазаня с грилован патладжан


Рецептата за тази вкусна лазаня е от сп. ''Cucina moderna'' . Ето продуктите необходими за  4 порции: 
3 патладжана
200 гр. пресни кори за лазаня
500 гр. крешенца ( може да замените с моцарела)
150 гр. настърган пармезан
босилек ,зехтин , чер пипер 



Нарежете патладжаните и ги гриловайте за по 3-4 мин. на страна. Топли ги полейте със зехтин и посолете леко . Сварете пастата според указанията на опаковката . Извадете я от заврялата вода и веднага я потопете в студена вода за минута . 
Намажете дъното на тавичка с мазнина и започнете да редите лазанята първо от патладжаните . Следва ред кори , наръсвате от сиренето ,чер пипер ,босилек нарязан на ситно ,после патладжан ,пак кори ,пак сирене ....и така до свършването на продуктите . За хубава лазаня трябва да направите 5 реда от корите . 
Завършете с парчета патладжан ,поръсени обилно със сирене . Полейте със зехтин и изпечете в загрята фурна на 200 гр. за 15 мин. !



 Да ви е сладко :) ...а аз искам да поздравя всички ви макар и със задна дата с вчерашния голям Християнски Празник -Успение на Пресветата Богородица и да пожелая на всички именници здраве и нека Богородица ни закриля !



13.08.2012 г.

Талятели на фурна с прошуто кото и шам фъстък


 Продукти за 2 порции :

150 гр. талятели 
100 гр. прошуто кото 
50 гр. шам фъстък 
1/2 глава лук
сол , краве масло ,зехтин 
250 мл. прясно мляко 
2 с.л. брашно 
щипка индийско орехче
50 гр. пармезан 



Разтопете голяма бучка краве масло и запържете в него 2 с.л. брашно . Излейте прясното мляко и бъркайте бешамела до сгъстяване . Посолете и добавете шипка индийско орехче . Отстранете от огъня . Запържете нарязания на ситно лук до омекване . Прибавете го към бешамела и объркайте  . 
В тиганче с малко зехтин запържете прошуто кото на кубчета и смления на едро шам фъстък . 
Сварете талятелите според указанието на опаковката . Прецедете ги и объркайте с прошутото и фъстъка . На дъното на тавичка изсипете 2-3 с.л. бешамел . Наредете половината талятели ,поръсете с настърган пармезан и няколко лъжици бешамел . Сложете останалата паста и завършете отново с бешамел и пармезан . Печете на 200 гр. 10 мин. в предварително загрята фурна .  
Сервирайте ястието топло . Неочаквано за мен стана много вкусно...да ви е сладко !
                                           Чаооооо и лека нова седмица!



11.08.2012 г.

Пъстърва в бекон


 Веднага искам да кажа ,че рецептата е странна и вкуса може да не хареса на всеки ...
Замених прошутото с бекон ,а за пекориното изобщо не се реших да сложа ...стигаше ми вкуса на бекона,  да се подложа на експеримента -риба със сирене щеше да ми дойде малко в повече ....Рецептата е от тук и ако все пак решите да я опитате  - ето  я: 




Продукти : 
1 пъстърва около 300 гр. 
100 гр. бекон 
50 гр. галета 
1 връзка магданоз
скилидка чесън 
 1 чаша бяло вино 
1 к.ч. зехтин
сол
2 с.л. оцет, 2 с.л. вода
Почистената и измита риба мариновайте за кратко с оцета и водата . В купа объркайте добре галетата ,ситно нарязания магданоз, пресованата скилидка чесън ,сол и зехтин . 
Напълнете рибата и започнете да я увивате с тънко нарязани ленти бекон . Подмажете тавичка с олио я прехвърлете вътре  . Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. 15 мин. Извадете тавата и полейте рибата с бялото вино . Запечете отново за 15 мин. 



 Поднесете с печени с розмарин и чесън картофки ! Опитайте смело......може пък да ви хареса! Да ви е сладко ! Чаоооо и хубав ,спокоен уикенд :* !


10.08.2012 г.

Фокача - класическа рецепта


Хрупкава или мека като душичка , обикновенна или с пълнеж  фокачата е перфектна за всички случаи - студен бюфет , следобедна закуска или за обяд, за вечеря в допълнение с малко пармезан и прошуто крудо!
Рецептата от сп. ''Cucina moderna'' претендира да е класическа затова ви я предлагам точно както я направих....

Продукти: 
500 гр. брашно 
20 гр. мая (кубче)
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин 
250 мл. вода 
сол 


Разтворете маята със захарта в 100 мл. вода . Изсипете брашното в по голям съд , направете кладенче в средата и излейте водата с разтворената мая . Добавете още 150 мл. вода , зехтина и солта . Замесете меко и еластично тесто . Тестото намажете с олио и покрийте с навлажнена кърпа . Оставете го да втаса 2 часа. Премесете втасалото тесто отново за 5 мин. разделете го на две топки и оставете отново за 15 мин. ...
Намажете 2 тавички (26 см. ) с олио Разстелете всяка една топка тесто с ръце и сложете в тавичка . Объркайте си 2 с.л. зехтин с 2 с.л. вода и 1 с.л. едра морска сол. С пръст натиснете повърхността на оформените питки . Едната намажете със сместа от олио и вода , поръсете с розмарин . Върху другата наредете половинки от малки доматки ''чери'' , нарязани скилидки чесън и персен или сушен риган . Полейте със зехтин и оставете фокачите отнова да втасат за 20 мин. 



Изпечете ги на 220 гр. за 25 мин. в предварително загрята фурна . Извадете ги от фурната и веднага ги намажете с микса от олио,вода и сол . Аз направих 2 малки фокачи , а останалото тесто отиде за пица :) ! 
Да ви е сладко и хрупкаво с топлите фокачине ...чаоооо и хубав петък :* !!!!



9.08.2012 г.

Гратин от тиквички

На какво ли не са подложени горките тиквета ....и пържени и печени и варени .....тези са и от трите вида обработка.  На рецептата попаднах в стар брой на ''La cucina italiana'' . Оригиналната е с аспержи и тиквички ,но тъй като сезона на аспержите отдавна премина  реших ,че ще стане и само с тиквички . Количество на продуктите няма да посочвам ,ще изброя само какво ви трябва за да я приготвите . 

Продукти : 
тиквички 
яйца 
прясно мляко 
пармезан 
сол 
зехтин 


Няма нищо сложно и ако ви изглежда на пръв поглед пипкаво , не е така.
Нарежете тиквичките на дълги четвъртинки . Една от тях нарежете на тънки ленти . 
В загрято олио изпържете четвъртинките за по 3-4 мин. Извадете ги и сложете върху кухненска салфетка  за да отстраните излишната мазнина . 
Лентите от тиквички кипнете за 2-3 мин. в подсолена вода . 
В средата на всяка лента слагайте по 3-4 четвъртинки от изпържените тиквички . Съберете лентата на пръстен и наредете в подмазана с олио тавичка така приготвените снопчета . Може да направите и втори ред. Разбийте яйцата с прясното мляко , посолете и добвавете настъргания пармезан . Излейте сместа върху тиквичките и печете на 200 гр. докато придобият златист загар . 
Това е цялата рецепта...да ви е сладко :) ! Чаоооо и хубав четвъртък :* !



                                        За колекцията ''Време е за тиквички и патладжани''


      http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html                                         

7.08.2012 г.

Кюфтета от Сардения



Може и да не са от Сардения ,но тъй като научих рецептата от Антонела ,а тя е от там, по наш си  български обичай  ги кръстих така! Навярно всички имаме в тефтерите си рецепти с имена на колежки ,приятелки ,приятелки на приятелките ни ...аз имам и торта ''Детелина '' без да има нещо общо с детелините и питка от сватята ,а сега и тези кюфтета те пък от чужбина ....

Продуктите :
300 гр. смесена кайма (телешка ,пилешка ,свинска)
20 гр. настърган пармезан 
1 филия бял хляб
1 скилидка чесън
1 ч.ч. мляко 
1 лимон 
1 морков 
1 глава лук
2-3 дафинови листа 
1 к. ч. бяло вино 
  чер пипер 
сол ,зехтин 
Омесете си каймата с пресованата скилидка чесън , пармезана , черния пипер , сол , настърганата кора на лимона и накиснатия и добре изцеден от прясното мляко хляб. 
Оставете за 30 мин. в хладилника . 
Оформете кюфтенца и ги оваляйте в брашно . Нарежете моркова на колелца , а лука на ситно . В тиган със зехтин сложете дафиновия лист , добавете нарязания зеленчук и върху него наредете кюфтетата . Полейте с чашка бяло вино и оставете на много слаб огън по 15 мин. за  всяка страна на кюфтенцата . 
Поднесете топли с гарнитура по желание ! Да ви е сладко ....много са вкусни ,да знаете!