29.12.2012 г.

Новогодишна елха от паста




                       Весели и красиви Новогодишни Празници ! Нека Новата 2013 бъде мирна          ,изпълнена с любов ,добрина и разбирателство !Наздраве и късмет :* !


Много празници ,много нещо :)...голямо ядене ,клонящо  към най-откровенно плюскане ....да ме прощавате за думата ,ама си е така :) ! От телевизия ,списания ,роднини и приятели валят като сняг рецепта след рецепта , коя да опиташ и коя да откажеш се чудиш и пробваш май всичките :)) ! Резултата : поглеждаш със страх кантара и си казваш .... а съм се качил ,а съм го счупил :( ! Както и да е ...ще стиснем зъби да изкараме и новогодишния купон пък после ще му мислим :) ! Я да ви напиша рецептата все пак :)...тя е от онова малко книжле ,откъдето взех и рецептата за коледните свещи ! 

                                                               Продукти за 2 порции: 
150 гр. паста ''ригатони '' 
250 гр. извара 
200 гр. кайма 
200 гр. доматено пюре (може от консерва) 
100 гр. спанак 
1-2 с.л. кедрови ядки (може и без тях ) 
сол , чер пипер , зехтин , майорана , скилидка чесън 
1 к.ч. бяло вино

Нарежете чесъна на дребно и го запържете за минутка в малко зехтин . Добавете размитата с малко вода кайма , когато се позапържи излейте бялото вино .Изчакайте виното да се изпари и добавете доматеното пюре . Похлупете съда и варете соса до сгъстяване . В тиган загрейте зехтин , сложете сварения и нарязан спанак и запържете леко . Махнете от огъня и прибавете 100 гр. от изварата . Разбъркайте много добре . Овкусете със сол и черен пипер . 
Пастата сварете в подсолена вода 1 мин. по-малко от указаното на опаковката . Прецедете и сложете за секунда под течаща студена вода . Полейте я с 1 с.л. зехтин за да не слепва и започнете да пълните ригатоните с приготвените смеси . 
Подраждайте ги изправени в тавичка ,която издържа на топлина . След като подредите елхата я залейте на места с останалата извара ,която сте разбили с 1-2 с.л. зехтин и още толкова вода от варенето на пастата . Изсипете остатъка от изварата около елхата ,поръсете с кедровите ядки , които с повече фантазия могат да минат за шишарки :) и запечете за 15 мин. на 180 гр. Сервирайте веднага и да ви е сладко :) ! 
Това е презепето на площада пред базиликата ''Santa kasa '' в Лорето , а на долната снимка е това в къщи направено от Роби :) ! От мен чаоооо с пожелание да преживеете най -веселата новогодишна нощ :) ! Топли прегръдки :* !





25.12.2012 г.

Kоледни свещички с крем


Честито Рождество Христово ! 
Нека пламъчето на надеждата не угасва никога в сърцата ви ! 
Мир ,любов и топлина ! Здраве и късмет ! 


Празник ,празник ,ама има и рецепта :)...и то каква :))....Видях тези сладки свещички преди няколко дни в едно малко книжле и се влюбих на момента в идеята :) .....Роби веднага беше уведомен ,че ми трябва алуминиева тръба ,като беше запознат най -подробно с рецептата за да има представа за какво иде реч:) ...Тръбите налице , продуктите също оставаха съмненията ми дали ще мога да се справя ...пишеше ,че е лесно :)..и наистина излезе така , а ефекта е поразителен :) , без скромност  заявявам ,че обрах овациите на днешния обяд у сестрата на Роби :)! Свещичките красяха центъра на масата и всички много ги харесаха ! 

 
Posted by PicasaПродуктите : 
1 пакет готово разточено тесто (само НЕ бутер )
500 мл. прясно мляко 
5 жълтъка 
1 ванилия 
парче кора от лимон 
 30 гр. краве масло 
50 гр. брашно 
200 гр. захар
50 гр. нарязани орехи


За тестото може да ползвате и някоя ваша рецепта само да няма набухватели . Аз използвах готово , разточено тесто . Разстелете го и нарежете на правоъгълници с различна големина . Тръбите намажете с разтопено краве масло и набрашнете добре . Увийте правоъгълниците около тръбичките и внимателно съберете двата края. Намажете всяко парче тесто с краве масло и посипете обилно с нарязани орехи . При печенето поизпадат ,но все нещо остава :) ! 
Наредете цилиндрите върху хартия за печене и изпечете на 170 гр. до порозовяване . Извадете  изпечените тестени формички и подредете в красива чиния . 
За крема : 
Разбийте жълтъците със 125 гр. захар , добавете брашното и половината от млякото . Хомогенизирайте сместа много добре и добавете останалото мляко . Сложете кората от лимон и ванилията . На умерен огън бъркайте крема до сгъстяване .  Оставете го да се охлади като преди това извадете лимоновата кора .  


Остава да си приготвите пламъчетата ...мислех ,че това ще ми е най-трудно :)....не беше :)) ! В съд сложете останалата 75 гр. захар , добавете 1с.л. вода и няколко капки лимонов сок. Сложете на котлон и бъркайте до светъл карамел . Разстелете парче хартия за печене , капвайте по капка на нея и с помощта на лъжичка оформете пламъче . В центъра му притиснете дървено шишче . Оставете за час докато карамела се втвърди. 
Остава да напълните свещичките с охладения крем , да забодете в средата им пламъчетата и да се порадвате на заслужени аплодисменти :)))  ! 

От мен една топла прегръдка и отново Честита Ви Коледа :* ! 


23.12.2012 г.

Сладки тарали с глазура


На всички оцелели след края на света предлагам да опитат тези сладки  тарали , щото има и солени , ама за тях друг път:)) ! Ако се чудите какво да закусите в Коледната сутрин те са решението ви :) !Хрупкави и вкусни с топяща се в устата глазура ! Ако ли пък не ви се свиди :)  може да ги опаковате в кутия и подарите на роднини или приятели ! Кой не обича домашни сладки :)..?


Рецептата е от сп.'' Cucina moderna'' ! А продуктите : 
За тестото: 
500 гр. брашно 
170 гр. захар 
4 яйца + 1 жълтък 
150 гр . краве масло 
1 пак. бакпулвер 
1 пак. амонячна сода 
кората на 1 лимон 
1-2 с.л. прясно мляко 
За глазурата : 
1 белтък 
180 гр. пудар захар 
За декорацията : 
перлички или цветна захар 


Пресейте брашното заедно с бакулвера и амонячната сода . Добавете кравето масло (омекнало) нарязано на парчета , яйцата + жълтъка , захарта , лимоновата кора (настъргана) и прясното мляко . Замесете меко , еластично тесто . Късайте от тестото малки топчета (около 30 гр. ,аз изтеглих всяко едно :) и разточете на фитил . Направете фитилчето на кръг ,като прехвърлите единия край върху другия .
Натиснете леко с пръст там където се съединяват двата края. 


Подредете сладките върху хартия за печене , като оставите достатъчно разстояние едно от друго (надуват се много :) ! Изпечете ги на 170 гр. до порозовяване . 
Белтъка разбийте с вилица и постепенно добавяйте от пудрата захар .Бъркайте докато получите гъста неразливаща се смес. Когато таралите са достатъчно охладени ги намажете (с четка) с глазурата . Поръсете с перли  или цветна захар , а защо не и нещо шоколадово , оставете глазурата да поизсъхне и ....да ви е сладко :) ! 

Пожелавм ви Весели Коледни празници ! 
Нека бъде светло и мирно в душите Ви ! 
С прегръдка :* !



20.12.2012 г.

Коледни меденки с подарък


Е , време ми беше и на мен да започна с коледните сладки :)......Особенно след като вчера получих 2 подаръка ,които ме зарадваха много :) ! Формички за коледни сладки от Сашка и стъклен поднос за сладкиши от Майла и Арли :)) ! Саше , благодаря ти много за приятелството и подаръка :* ! Maila , Harly vi voglio tanto ,tanto bene :* ! 

За пръв път правя рисувани меденки  и се забавлявах страшно много :) , а да не казвам пък колко съм доволна от себе си :)) ! Рисувани малко силно казано - по скоро понаклепани :),но нали са си мои виждат ми се най -красиви :))) ! 
То и от гордост и радост сложих толкова снимки :) , а иначе не ,че меденките са нещо особенно ! Най -обикновенна рецепта от старо списание на ''Вкусотийки в чинийки '' . Имах и аз една класическа медена рецепта , ама е някъде из тефтерите ми в Б-я ! В нея меденките се издълбаваха и се пълнеха със смес от трохите и още нещо (ако някой има такава да сподели ) ...спомням си , че беше голяма играчка (не повече от рисунките ми де :) , но меденките ставаха много ,много вкусни :) !
Posted by Picasa

Ето ви вече и рецептата :  
300 гр. брашно 
3/4 ч.ч. олио 
3/4 ч.ч. захар 
3-4 с.л. мед
 1/2 ч.л. амонячна сода 
 2 ч.л. канела 
1 яйце
За глазурата : 
1 белтък 
180 гр. пудра захар 



Брашното размесете с амонячната сода . Сложете всички останали продукти и замесете меко тесто . На набрашнен плот разточете тестото (3-4 мм.) и с помощта на формички изрежете фигурки ! 
Наредете ги върху хартия за печене и изпечете на 180 гр. за около 7-8 мин . Охладете изпечените сладки върху решетка . 
А докато  те се охлаждат сложете белтъка в купа и сипвайте по- малко от пудрата захар ,като разбърквате с вилица докато получите гъста ,хомогенна смес . 
И сега следва да се настаните удобно и започнете рисуването :) ! 
От мен чаоооо и хубава вечер :* !




18.12.2012 г.

Свински филенца в портокалов сос



И на мен ми се иска да сложа нещо Коледно в блога.... да кажем - невиждани сладки или нечувана торта , ама като не съм правила все още такива неща , ще ви напиша рецептата за тези вкусни свински скалопини ,които сготви миналия ден Антонела и които аз да не остана по назад веднага опитах :).....и о , чудо - яде ги даже и Роберто :)) ! 
Понякога се питам как е пораснал 2 метра и тежи 105 кила :)...след като и на 50 год. си е все така злояд както като малък :) ! 


Продуктите : 
4 св. филенца 
2 портокала 
1/2 глава лук 
1/2 чаша бяло вино 
1/2 прясна зелка 
шепа черни и зелени маслини 
сол 
 зехтин
чер пипер 

Време за приготвяне 30 мин. 
Начукайте леко месото и го оваляйте хубаво в брашно . В тенджерка налейте зехтин , добавете ситно нарязаната глава лук и леко запържете . Подправете с настърганата портокалова кора (от единия само портокал) ,сол и чер пипер . Сложете филенцата в тенджерката и пържете до леко зачервяване . Налейте бялото вино ,изчакайте 2-3 мин. да се изпари алкохола и излейте сока на портокала . Захлупете съда и задушавайте на умерен огън 10 мин. 
Нарежете зелето на дребно , сложете маслините и почистените от ципи парчета портокал . Полейте със зехтин .
В голяма чиния сложете от зелево -портокаловата салата ,а отгоре наредете филетата. Залейте месото със сосчето от варенето и поднесете веднага :) ! 
Да ви е сладко :) !

 
Posted by Picasa

14.12.2012 г.

Пълнена зелка по ломбардски





Сега .....или ломбардците са българи или българите -ломбардци :)...щото тази рецептата от ''Cucina moderna'' си звучи много по български , а пише ,че е типична и любима за Ломбардия :) ! Е ,има индийско орехче като подправка  вместо чубрица ,но разликата е само до тук . И сигурно с кисело зеле ще стане още по-хубава ,но аз кисело зеле  нямам та затова ако някой я направи така нека сподели :) ! 

Продуктите :
1 зелка около 1 кг.
300 гр. телешка кайма
1 с.л. червен пипер 
2-4 с.л. доматено пюре 
1 глава лук 
щипка индийско орехче
чер пипер 
1 к. ч. бяло вино 
сол 
зехтин 
500 мл. зеленчуков бульон 

 
Posted by PicasaПочистете зелката от дебелите външни листа и я сложете в голяма тенджера с вряща посолена вода за 15 мин. Извадете я и внимателно разтворете няколко от листата , а вътрешната част отрежете с остър нож . 
В тиган със зехтин  запържете ситно нарязания лук , добавете  каймата размита с 1-2 лъжици вода и залейте с бялото вино . Пържете на по силен огън докато виното почти се изпари .  Сложете нарязаната на дребно вътрешност на зелката . Подправете с червен и черен пипер , щипка индийско орехче ,  посолете ,добавете и домареното пюре . 
Налейте чашка от зеленчуковия бульон и гответе   докато сместа остане само на мазнина .



Готовата плънка изчакайте да се охлади и напълнете зелката като завивате със  зелевите листа . Овържете я с кухненски конец. Остатъка от зеленчуковия бульон излейте в тенджерка , сложете пълнената зелка вътре , захлупете и оставете ястието да се задушава  на слаб огън 30 мин. 
И тук изнеяверих на ломбардците ,защото те поднасят така приготвенато ястие  с доматен сос , аз предпочетох да застроя остатъка от зеленчуковия бульон с един жълтък , 1 -2 с.л. брашно и малко кисело мляко . 
След като извадите зелката от бульона , изсипете размитото с малко вода брашно , оставете да бъкне за минута -две докато си разбиете жълтъка с киселото мляко и изсипете и млечната смес . Още няколко минутки на котлона и сосчето е готово :) ! 


Отрязвате си голямо парче , заливате го със сосче и ...да ви е сладко :) !
Чаооо и хубав петък :) ! 






12.12.2012 г.

Шоколадов сладкиш с ябълки


Как си представям рая , ли ? Със сигурност ми се иска да изглежда като безкраен магазин за домашни потреби :)..... с безброй чашки и чинийки , тенджерки и тавички и всички онези джунджурийки ,които се продават там и ти вземат акъла (поне моя ) веднъж пристъпил прага му  ! 
На около десетина км. от къщи ,близо до Анкона има огромен магазин на ''ИКЕЯ'' ! В неделя с наши приятели решихме да се разходим до там ! Те новодомци , трябваха им разни неща за кухнята , аз вечно жадна за чинии и тенджери се оказа ,че имам'' спешна нужда'' ,както се изрази Роби с широка усмивка от още няколко тавички и тенджерки :) ! 
Влязохме в магазина  за сутрешното кафе , а излязохме в късния следобяд :) ....  Добре ,че за такива заплеси като нас има и ресторан и кафе бар , иначе щяхме да си умрем от глад :) ! А после пък едва натоварихме всичко в колата ......бяхме с по-малката ,щото си мислехме ,че какво толкова ще купуваме , а накрая едва имаше място за нас вътре :) ! 


Завърнах се щастлива притежателка на нова тавичка (освен нова откопчаваща се форма за торта , две стъклени чинийки , 3 тенджерки и 12 бр. чашки за лимончело :) ! 
Та исках да се похваля с новата тавичка , а ги разтегнах едни :) .... 
За нея (тавичката ) открих и тази рецепта . Шоколадов сладкиш с круши съм правила и знам ,че става чудесен , с ябълки не съм :)....
Стана великолепен ..... ! ! 

 
Питате вече за рецептата ....ето я: 
Тя е от едно новогодишно книжле , купено вчера ! 
Продукти : 
200 гр. брашно 
2 ябълки 
100 гр. черен шоколад
2 яйца
125 гр. захар
100 гр. краве масло 
1 пакет ванилова захар
3 с.л. прясно мляко 
кората на един лимон 
1 бакпулвер 
щипка сол 
 пудра захар за поръсване 


Разбийте яйцата със захарта , добавете леко разтопеното краве масло . Брашното размесете с бакпулвера . Изсипвайте го полека в яйчената смес и бъркайте . Добавете щипка сол , разтопения на водна баня шоколад ,  ваниловата захар , прясното мляко .
Сместа хомогенизирайте много добре и оставете за 30 мин. на стайна температура . 
Подмажете тавичка (28 см. ) с краве масло и обилно поръсете с брашно . Изсипете кексовата смес , с отгоре със застъпване наредете резенчета ябълка . 
Печете 30 мин. в предварително загрята на 160 гр. фурна . 
Опечения сладкиш извадете веднага от тавичката . Сложете го да се охлади върху решетка ,но още топъл поръсете с пудра захар ! 
Да ви е сладко :) ! Чаооо от мен  ! Спокойна вечер :* ! 


Posted by Picasa

11.12.2012 г.

Маслинена питка


Късно се научих да меся (със срам казвам  едва миналата година ) и съжалявам ,че съм изпуснала толкова години :( ....затова пък сега все ми се меси :) ...да усещаш тестото под ръцете си е такова удоволствие ! По едно време мислех да си купувам машина за хляб ,после се отказах - ненужна покупка ....хляба трябва да се почувства :) ! Шапка свалям на всички майстори  на  питки и хляб ! Аз съм все още на ниво -лесни и най -обикновенни ,  :) ! И тази питка е от събота , направих я  с обикновенно хлебно тесто . 

 
Продукти : 
550 гр. брашно 
200 мл. вода 
100 мл. прясно мляко 
24 гр. прясна мая 
1 с.л. сол 
1 ч.л. захар 
30 мл. зехтин 
За плънката : 
шепа черни маслини 
шепа зелени маслини с чушка 
7-8 пресни (може и сухи ) листа босилек 

Смесете водата и млякото и леко го затоплете . Разтворете маята вътре . Брашното размесете със солта и захарта . Направете кладенче и излейте течността . Добавете зехтина и замесете меко тесто . Сложете го в набрашнена купа ,намажете отгоре с олио , покрийте купата и оставете на топло да втаса . Когато тестото удвои обема си го разточете на кора 3-4 мм. върху набрашнена повърхност . Поръсете кората с нарязаните на дребно маслини и листа босилек . Завийте на голямо руло и нарежете парчета около 3 см. всяко . Наредете парчетата в подмазана с олио тава , покрийте с кърпа и оставете отнова за 30 мин. Преди да изпечете питката я намажете с яйце разбито с няколко капки олио  ! Мисля си , че тук сбърках ...трябваше да я намажа само със зехтин , щеше да е по -хубава :) ! 



Следващия път ще е :) ...
Чаоооо от мен с пожелание за хубав следобед :) ! 




10.12.2012 г.

Сметаново руло с банани


И тук заваля сняг :)...тоест ,не тук  , а в съседния град ....не му достигнаха силите да стигне при нас  , а му трябваха само 6-7 км :) !И в тон със снежното време ,(което от събота ,когато правих това руло до днес понеделник -  съвсем да не е вече  снежно) е това сметаново  руло  :) ! От лятото бях набелязала рецептата ,която видях в едно малко книжле , а в събота имаше и повод - бяхме на гости на нашите приятели  в Реканати -Гергана и Микеле !  



Продуктите : 
4 яйца 
100 гр. захар 
100 гр. брашно 
40 гр. краве масло 
20 гр. какао 
 3 банана 
 400 мл. течна сметана 
30 гр. пудра захар 
50 гр. шоколад 
сока на един лимон 

Разделете жълтъците от белтъците . Към жълтъците добавете захарта и разбивайте с миксер до гладка и пухкава смес . Добавете на тънка струйка разтопеното и охладено краве масло . Пресейте какаото и брашното и го добавете при разбитите жълтъци . Белтъците заедно със щипка сол разбийте на много твърд сняг . Внимателно лъжица по лъжица съберете двете смеси като бъркате с дървена лъжица от долу на горе за да не спадне сместа . Застелете дъното на голяма тава (ползвах тази на печката ) с хартия за печене . Подмажете хартията с разтопено краве масло и изсипете сместа . Подравнете . 
Печете рулото в предварително загрята фурна на  200 гр. за 8 мин..  Готовия  блат обърнете върху голяма памучна кърпа и отстранете хартията . Веднага го навийте на руло и оставете да се охлади . 
Сметаната разбийте с пудрата захар на твърд сняг . Бананите обелете и полейте с лимоновия сок . Оставете ги няколко минути така . 
Разбийте блата и обилно го намажете със сметаната . В единия край сложете два от бананите . Завийте на руло ! 



С останалата сметана намажете рулото . Разтопете на водна баня шоколада . С помощта на малка спринцовка украсете сладкиша . Нарежете останалия банан на кръгчета и ги потопете само в единия край в шоколада . Наредете ги върху хартия за да се втвърди шоколада и ги наредете върху рулото . 
Това е :)...да ви е сладко и лека и спорна нова седмица :) ! Чаоооо ! 


Posted by Picasa

7.12.2012 г.

Мъфини със сладко от смокини


Обичам да правя мъфини , стават бързо , винаги са сполучливи и има толкова много рецепти ,че се чудиш коя да избереш :) ! Тази тук е от сп.'' Oggi cucino'' ! Цялото време от забъркването на сместа до изпичането на последния мъфин отне 35 мин. :) ! За също толкова и свършиха ...бяха по поръчка на Роби ,но....  дойдоха ни гости и както казва той -''когато направиш нещо само за мен ,винаги се намира кой да ми го изяде '':) ! 
Ще жертвам още 35 мни. за да ги направя пак ...заслужават си :) ! Ето рецептата : 



      Продукти: 
220 гр. брашно
1 яйце 
100 гр. краве масло 
120 гр. захар 
125 гр. кисело мляко 
1/2 пак. бакпулвер 
кората на един портокал
щипка сол 
сладко от смокини (или друго по ваш избор) 
макови семена 

Разбийте леко яйцето с киселото мляко и на тънка струйка добавете разтопеното и охладено ,но все още течно краве масло . В купа размесете добре брашното ,бакпулвера , захарта и щипка сол .  Към брашното добавете течната смес . Сложете и настърганата портокалова кора . Объркайте сместа , ще получите гъсто ,кексово тесто . 
Във формички за мъфини слагайте по лъжица от тестото , след това от сладкото и пак лъжица тесто . Отгоре поръсете с маково семе .  Моите формички са от големите ,затова станаха  12 мъфина .
Печете на 170 гр.  за около 25 мин. 
Готовите мъфини извадете веднага от формите и охладете върху решетка ! 
Насладете им се с чаша топъл чай :) ... да ви е сладко  ! Спокойни събота неделя :) ! 
                                                                            Чаооооооо !