31.05.2013 г.

Красивото руло на леля Тинче


Та така става с броените дни  , изнизват се набързо  и докато си посрещнеш гостите вече е станало време да ги изпращаш ...Заминаха си те и в къщи  изведнъж опустя , ще ми е криво ден - два докато се вмъкна отново  в ежедневието си ! Останаха ми обаче много снимки , чудесни спомени от хубаво прекараните дни и надеждата за скорошна среща :) ! Останаха ми и снимките от красивото руло което направи сестра ми ....
Докато един ден се чудехме кой , какво и как да приготви сладкиш си спомних за рулото с флорални мотиви на Таня и колко много бях впечатлена когато го видях за пръв път ! Намерих го , показах го на леля Тинче (така и викат децата ми и това и остана като мил прякор :) , изкомандвах я (нали съм каката :) и тя послушно и великолепно се справи със задачата ! 



Технологията на направата му виждаща ми се така сложна отначало се превърна във фасулска работа с умелите ръце на леля Тинче ! 

Продукти : 

За блата : 
4 яйца 
4 с.л. захар 
4 с.л. брашно 
100 гр. черен шоколад 

За намазване: 
250 гр. маскарпоне 
200 гр. течен шоколад 
2с.л. захар 

Първата ви работа е да си нарисувате върху хартия за печене цветенца или някакви мотиви както при Танчето  . Тук влезе в сила дарбата на леля Тинче да рисува хубаво :) !
Изрисуваната хартия сложете в голяма тава (най - добре тази на печката ) .Разтопете шоколада , напълнете шприц очертайте внимателно контурите на цветята или мотивите . Оставете шоколада да се втвърди . Не се мятайте пред компа докато го чакате ,а разбийте яйцата със захарта на пухкав крем , добавете брашното и хомогенизирайте всичко добре . Изсипете сместа върху шоколадовите ви приумици и изпечете блата за 8 - 10 мин. на 200 гр. в предварително загрята фурна. Извадете опечения блат ,обърнете го върху навлажнена кърпа и внимателно отстранете хартията . Навийте го на руло и оставете да се охлади напълно . 
Охладения блат намажете с течния шоколад ,а отгоре разстелете маскарпонето разбито със захарта . Сложете рулото в красива чиния , снимайте се за спомен с него и после ....
                                      ...........ами да ви е сладко :) ! Чаоооо от мен и хубав уикенд :* ! 




                                               А това е леля Тинче - най-хубавата и добра сестра на света :* !




23.05.2013 г.

Сладкиш '' Капрезе '' с бял шоколад


Имам си гости от България и напоследък нямам време да пиша в блога  и чета какво сте  публикували ,затова ме извинете ! Но блогърската краста си остава и когато направя нещо заслужаващо вниманието ви даже и с малкото време което ми остава бързам да го споделя :) !Така е с този разкошен сладкиш рецептата за който взех от тук ! 



Продукти :
200 гр. обелени бадеми 
5 яйца 
150 гр. бял шоколад 
130 гр. захар 
150 гр. краве масло 
50 гр. нишесте 
10 гр. бакпулвер 
настърганата кора на 2 лимона 
3 с.л. лимончело (ликьор от лимони ) 



В голяма купа разбийте на пухкав крем кравето масло и захарта . Добавете едни по един жълтъците , разтопения на водна баня шоколад , лимоновата кора и лимончелото . Смелете бадемите , към тях прибавете нишестето и бакпулвера . Хомогенизирайте сместа много добре . Прибавяйте я към масления крем докато се усвои напълно . 
Разбийте белтъците на твърд сняг . Прибавете и тях на порции като бъркате отдолу на горе .  
Застелете тавичка (24 см. ) с хартия за печене . Изсипете сместа вътре и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 40 мин. 
          Готовото ''капрезе'' поръсете с пудра захар . Да ви е сладко :) ! Чаооооо и хубав следобед :* !



Край на самотното кафе сутрин .....Имам си компания за още една седмица ....мама и сестра ми :) !


15.05.2013 г.

Патладжанени пурички


Няма друг зеленчук така легнал на сърце ми като патладжана :) ! Непрекъснато слухтя  (как прозвуча само :)) из нета и списанията за рецепти с участието му и никога не се разочаровам от тях ! Не така стои въпроса с Роби обаче  ,ама него си го знаем отдавна :)   ! Въпреки всичко аз си го готвя и хапвам сладко , сладко ! 



Рецептата е направо аматьорска , а може да мине и за диетична ,ако заместите изварата с нискомаслена ! 
Продуктите тук са : 
патладжан 
извара 
доматено пюре 
чесън 
майоран или пресни листа босилек 
чер пипер 
сол 
зехтин 
Нарежете патладжана на дълги ленти . Аз използвам сортове ,които не горчат и няма нужда да чакам да се оцеди горчивината . Изпечете ги на грил тиган и топли ги овкусете със сол и зехтин . В изварата прибавете скилидка чесън , нарязан на ситно майоран или магданоз , сол и разбъркайте добре съставките . Мажете на дебело върху всяко парче патладжан от нея и завивайте на пурички . 
Наредете патладжанените пурички в голяма чиния . В тиганче налейте зехтин , прибавете доматеното пюре , овкусете със сол и чер пипер и гответе десетина мин. докато се сгъсти . Наситнете скилидка чесън и я прибавете в последния момент преди да отстраните съда от котлона. Залейте пуричките с доматения сос .
Е ,това е ....и да ви е сладко :) ! Чаоооооо ! Хубава вечер :* ! 



14.05.2013 г.

Кокосови топчета


Няма да ви тормозя с философски уводи този път , защото след малко трябва да тръгвам за работа ,затова по същество :).....кокоски , любими, лесни , бързи и много вкусни с кафенце :) ! 


Продукти : 
200 гр. кокосови стърготини 
100 гр. брашно
180 гр. захар 
2 яйца
50 гр. краве масло
1/2 кафяна л. бакпулвер  
1 ванилия 
настърганата кора на 1/2 лимон 

Смесете брашното , стърготините и захарта . Добавете бакпулвера , объркайте сместа добре . Разтопете кравето масло ,изчакайте малко да се охлади и го излейте при сухите съставки . Прибавете яйцата и ароматите . Замесете получената смес , направете на голяма топка ,покрийте с домакински найлон и приберете в хладилник за 1 час. 
От охладеното тесто късайте малки ,еднакви по големина топчета , овалвайте в кокосови стърготини и нареждайте на разтояние в тава покрита с хартия за печене  .
Изпечете кокосовите топчета в предварително загрята на 150 гр. фурна за 15 мин. Топли ги поръсете отново с малко стърготини ! 
Любителите на кокоса ще останат очаровани от наситения вкус чудесно хармониращ си с лимона и ванилията ! Да ви е сладко :) ! 
               На вас хубав вторник , а аз хуквам за работа :) ....чаооооооооо :* ! С прегръдка ! 
  

11.05.2013 г.

Много ли са 54 ...?


Зависи кога питате ....ако ме бяхте  попитали преди 30 год. щях да кажа ''ауууу много са разбира се '' , ако ме питате сега ще отговоря '' е как много ,никак даже ''  :) ! Старата истина ,че си на толкова години на колкото се чувстваш на 54 важи повече отколкото на 24 ! Не видях кога препуснаха годините - радостни , тъжни , бурни , спокойни ! Всякакви бяха и нищо не ми спестиха !
Радостни ,заради щастието да имам три прекрасни деца ,които обичам безкрайно ! 
Тъжни ,защото наистина е тъжно на 30 да останеш вдовица :( ! 
Бурни - е, чак бурни не са били ,аз съм кротка по природа  :)  ! 
Спокойни  - открих спокойствието в съжителство с прекрасен човек ! 
Най-голямото ми желание  е да сме  здрави  -  аз , децата ,Роби , близките ми !



 

За днешния си празник избрах да ви почерпя с шарлота със сладолед ! Колкото красива изглежда ,толкова ядове брах докато я снимам , ама не и се дадох :) ! И я слагах във фризера да мръзне и я вадих за снимки и пак и пак ........ докато накрая кандисах и на снимки и на разтопен сладолед и на ягоди и череши ! Добре ,че поне слънцето се беше запиляло нанякъде ,че не я направи на супа  , иначе щях да раздрънкам миксера безпланово  за една торта с много шоколад и сметана  ! Ама не е късно , нали ми останаха от готовите блатове :).... 
Шарлотата е много лесна , само купувате продуктите ,сглобявате и дет се вика ''пей сърце '' ....стига да не правите снимки , де .....щото тагава няма да ви е до пеене :) ! 


Продукти : 
1 готов пандишпанов блат 
200 гр. ягодов сладолед 
200 гр. сладолед ванилия 
200 гр. сладолед шам фъстък 
1 кутийка шоколадови пурички 
ягоди , череши или други плодове по ваш избор 


Нужна ви е откопчаваща форма за торта ( 20 см.) . Изрязвате блата с размера на дъното на формата като отпускате място и за пуричките . 
Слагате го на дъното и покрай стените на тавичката нареждте пуричките . 
Изсипвате първия сладолед , подравнявате и така с другите  до върха :) ! А там нахвърляте небрежно плодовете в изящен безпорядък   и  да ви е сладко :) ! Ако ли пък сладоледа се е разтопил много приберете шарлотата да поизмръзне във физера и украсете с плодовете непосредствено преди сервирането .




            И да знаете ...щастието не е постояно състояние , а постояна битка да го задържиш ! 
         Борете се , струва си ! Чаоооо с пожелание за хубава събота и неделя ! С прегръдка :* !


7.05.2013 г.

С вкус на рози - сладко от рози


Нямам си Розова долина като Казънлъшката , но имам  в двора голям , разкошен розов храст ,който в първите дни на май цъфти като полудял за моя радост -  влюбена в розите  !  Преди няколко години и татуировка си цапнах даже все от любов към тях :)
Та тези дни виждайки цялото това богатство от цветове и багри си спомних за сладко от рози . Не знам сега дали се продава такова в магазините , но беше време ,когато в ''плод зеленчука'' се мъдреха и такива бурканчета . Да бъда честна - не ми харесваше ! Ама никак ! Но пък в къщи винаги е хубаво  да има по бурканче от него и компот от дренки  ....досещате се защо :)) ! 


 Не знаех как се вари сладко от рози , но помощника Google знае всичко , стига едно клик (както казват в една реклама :) и вече си научил няколко рецепти ! А от там до правенето разликата е една крачка :) ! 
Рецепти открих тук и тук и тук и на още много места ! Повече или по - малко еднакви .

Ето и тази по която го направих : 
150 гр. розови листа 
500 гр. захар 
700 мл. вода 
сока на 1/2 лимон 


Измийте розовите листенца с вода и ги посипете със захарта . Намачкайте ги съвсем леко . Оставете така за час-два. 
След престояването ги залейте с водата и варете на умерен огън докато сиропа се сгъсти . Проверката дали е готово е като капнете капка от него в чинийка , тя не  трябва да се разлива . 
2- 3 мин. преди да свалите от огъня изсипете сока на 1/2 лимон . 
Насипете сладкото в сухи , затоплени буркани и обърнете с капачката надолу . Оставете така да се охлади ! 


От мен чаоооо ! Желая ви розова вечер ...опааа :))) как прозвуча само , но пък няма лошо - нека да е розова :* !                                                                                                      С прегръдка ! 


4.05.2013 г.

Солен великденски чийзкейк


Великденски , защото е тематично украсен за утрешния голям празник !  При нас Великден отдавна мина и замина , но не мога да не отбележа макар  само с няколко червени яйца и този разкошен чийзкейк  нашия си Празник !
Рецептата е от сп. ''Subito pronto '' от м. март и мислех да го правя  още тогава ,но от коломби и шоколадови яйца не опрях до нея :) ! Сега ви я предлагам с надеждата ,че ако ви е останало малко време между червенето на яйцата и правенето на козунаци ще може да си приготвите за утре едно красиво предястие !   


Продукти : 

150 гр. крекери или гризини по ваш избор 
300 гр. сирене тип''Филаделфия''
125 гр. кисело мляко 
200 мл. течна неподсладена сметана (или прясно мляко ) 
10 гр. желатин
100 гр. краве масло 
2 яйца
сол
бял пипер 
1 малко ''чери'' доматче 
магданозени дръжки за украсата 


Смелете в блендер гризините . Разтопете кравето масло и го объркайте добре с тях . Застелете дъното на откопчаваща форма ( 20 см. ) с изрязан по мярка кръг хартия за печене . Изсипете гризините там и подравнете . Приберете формата в хладилник .
Желатина накиснете за 10 мин. в студена вода  . Затоплете леко сметаната и прибавете омекналия желатин . Бъркайте докато се разтопи напълно . 
Смесете сиренето и киселото мляко (продуктите да бъдат студени ) . Изсипете сметаната , овкусете с белия пипер и сол . Прецедете сместа през цедка за да се получи после гладък и добре хомогенизиран блат . 
Извадете формата с гризините от хладилника и изсипете сирнената смес отгоре . Подравнете отново добре , покрийте с домакински найлон и приберете чийза в хладилник за поне 3 часа. 

 
Готовия чийзкейк украсете с нарязани четвъртинки яйца , едно ''чери ''доматче и по -дебелшките дръжки от магданоз.                                                               Да ви е сладко ! 


                          Пожелавам ви Светли Великденски празници ! Бъдете здрави ! Чаооооо:* ! 


3.05.2013 г.

Brutti ,ma buoni или грозни ,но вкусни


А аз ви казвам и много ,много вкусни ! Когато Кати пристигна на празника който организирахме за 1 май в нашата градина с голям плик от тези сладки всички си помислихме , че са купени ! Не знам защо решихме ,че не може да са направени в къщи и бяхме изненадани от отговора и , че ги е направила тя ! Може би защото е много младичка та изразихме недоверие ,че са направени от нея ! Грешка ,голяма при това ! Тя с усмивка раздаде рецептата на всички и ни пожела приятно приготвяне :) ! 



Знам ,че някои им казват забравени сладки , но не вярвам, ако си опитал от тях да забравиш този вкус !

Продукти:
250 гр. захар 
4 белтъка
250 гр. бадеми 
1 ванилия 


Запечете бадемите на сух тиган . Смелете ги на едро . Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг . Към тях добавете смлените бадеми и ванилията . Хомогенизирайте сместа добре и я изсипете в тенджерка . Сложете я на бавен огън и бъркайте с дървена лъжица около 20 мин. докато сместа леко покафенее. Тя леко залепва за дъното ,но това да не ви притеснява. 
Застелете дъното на голяма тава с хартия за печене и с малка лъжичка изсипвайте на купчинки от сместа . 
Изпечете сладките на 150 гр. за 30 мин. Оставете ги да изстинат във фурната . 
                                      Страхотни са ! Благодаря , Кати за великолепната рецепта ! 
                                                                         От мен чаооооо ! 


2.05.2013 г.

Петле рататуй


                                                         Рецептата е много семпла , лесна и бърза ! 

Продуктите за 2 порции тук са : 

1 петле около 600 гр. 
1 тиквичка 
1 патладжан (от дългите )
2 домата 
1 глава лук 
 чубрица 
червен пипер 
чер пипер 
зехтин

Срежете петлето на 2 половини . Овкусете го с черния и червен пипер , сол , чубрица . 
Сложете го е глинен съд с капак . Нарежете зеленчуците на кръгчета с дебелина 4-5 мм. Овкусете ги със сол и зехтин . Нанижете ги на дървени шишчета . Наредете ги около петлето . Сложете и нарязания на едри парчета лук .  Полейте с чашка зехтин и чашка бяло вино . Захлупете съда и печете за час на 180 гр.  
                                                                   Да ви е сладко :) ! Чаооо !