28.10.2013 г.

Крем карамел в тиква


Тиква ли е, крем ли е, карамел ли не знам, но така три в едно стана такъв есенен разкош, който да си кажа право не очаквах! Купих си преди няколко дни едно тикве с мисълта да си го нарежа на локумчета, залея с прясно мляко и яйца и изпека във фурната. После пък не ми се режеха локумчета и водейки се от крилатата мисъл ''накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл'' :) изрязах капаче, почистих тиквето от семките и .....вижте по надолу как го приготвих! 


 Продукти:
тиква около 1 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4 с.л. захар + 2-3 за карамела 
2 ванилии
 брашно





Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилиите. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар . Поръсете обилно с брашно почистената тиква. Излишното изтръскайте. На дъното изсипете карамела и излейте млечната смес. 
Сложете тиквеното капаче, и прехвърлете тиквата в голяма тенджера. Налейте вода достигаща на 1 пръст от отвора на тиквата. Сложете във фурна загрята на 160-170 гр.и печете около 2 часа. Внимавайте много водата в тенджерата да не заври. Или намалете температурата или отваряйте от време на време фурната. 
Опечената тиква извадете веднага от водата! Изчакайте пълното и' охлаждане преди да я нарежете! 

                                                 Да ви е сладко :)! Чаоооо и хубава есенна вечер:* ! 



25.10.2013 г.

Орехов сладкиш ''Сърце''


Не, не гледайте календара, днес не е Св. Валентин, а повод с този ''сърдечен'' сладкиш да отпразнуваме с Роби годишнина от първата ни среща :)! 
Сега  навън е слънчево и топло, но преди няколко години съвсем не беше така. Денят мрачен, ветровит и дъждовен типично октомврийски и аз люто се разкайвах, че приех тази среща! Тръгнах с едно чадърче от тези, който и при най-лек повей на вятъра вече не приличат на чадър, а на обърната нагоре гъба и спици стърчащи във всички земни посоки. Наближавайки мястото на срещата вече  достатъчно ядосана и измокрена се питах дали да не се върна обратно когато видях Роби да стои джентълменски и без чадър под дъжда очаквайки ме! Никога после не съжалих, че не се върнах!  
От тогава все се шегуваме: аз казвам, че ми дължи един чадър, а той се опъва, че няма да ми купи за да не си тръгна:)!  



Ако не беше тази среща нямаше да има и сладкиш :))...а рецептата за него е от сп. ''In tavola''!

Трябват ви:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
150 гр. смлени орехи
200 гр. захар
100 мл. прясно мляко
3 яйца
1 бакпулвер
1 ванилия
1 с.л. олио
За глазурата:
200 гр. черен шоколад
бучка краве масло 
1 к.ч. сладкарска сметана
кокосови стърготини



Сладкиша се приготвя много бързо. Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Брашното размесете с бакпулвера и ванилията. Добавете го на порции като бъркате с дървена лъжица. Излейте разтопеното краве масло и 1 с.л.олио. Сега е редът на смлените орехи и последно прибавете прясното мляко. Хомогенизирайте сместа добре. Ако използвате кръгла тавичка нека тя е 26 см. Намажете с олио и набрашнете формата за печене. Изсипете сместа, подравнете и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 30 мин.Охладете готовия сладкиш на решетка. Може да го поръсите само с пудра захар ...а може да разтопите на водна баня продуктите за глазурата и украсите по ваш вкус!  И в двата случая да ви е сладко :)!

                                                                         Чаоооо! Хубави събота и неделя!


21.10.2013 г.

Крем супа от нахут с бекон и гъби


Продукти за 2 порции: 
200 гр. нахут
1 морков
1 стрък селъри(целина)
1 глава лук
1 домат
щипка розматин
1-2 листа салвия
100 гр. бекон 
3 гъби 
зехтин 
чер пипер
1 к. ч. бяло вино

Накиснете нахута в студена вода за 12 часа. Набъбналия нахут измийте, сложете в тенджера с вода, добавете нарязаните лук, морков, целина и домат, овкусете със сол и подправките и варете на умерен огън докато омекне. Изчакайте ястието да се охлади и пасирайте. 
В тиган налейте зехтина и запържете бекона, излейте бялото  вино, изчакайте за минутка да се изпари алкохола и добавете гъбите. Посолете, поръсете с чер пипер, захлупете съда и задушете докато остане на мазнина. 
Сервирайте крем супата топла с бекона и гъбите поляти със зехтина от задушаването им. 

                                                            Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица!



15.10.2013 г.

Eсенна кростата



Защо есенна ли? Защото аромата и' на топъл сливов конфитюр и ябълки за мен е най-есенния и вкусен аромат!

Продукти:
За тестото:
230 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1-2 ванилии
щипка сол 
1/2 ч. л. бакпулвер
За гарниране: 
200 гр. конфитюр от сини сливи
2 ябълки
щипка кафява захар
пудра захар


Замесете меко, маслено тесто от изброените продукти. Направете го на топка, завийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
Застелете тавичка (ако е кръгла 24 см., ако е правоъгълна 19/28см.) с хартия за печене. 
Разточете тестото и го прехвърлете в тавата. Оформете страничен висок борд. Надупчете дъното на тестото с вилица. Покрийте го равномерно с конфитюр, а отгоре наредете нарязаните на тънки резени ябълки. Поръсете с кафява захар. 
Изпечете кростатата на 180 гр. около 25-30 мин. в предварително загрята фурна. 
Извадете я веднага от тавата и охладете върху решетка. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко:)! 
                                                                                                  Чаооо!  


13.10.2013 г.

Zuppa di pesce или средиземноморска рибена супа


За приготвянето на това ястие има много и най-различни рецепи, но едно е винаги общото: във всички тях участват миди, гамбери, калмари, скампи, москардини и няколко вида риба-coda di rospo, scorfano, cernia, razza. Все неща, които трудно се намират в Б-я! 
Споделям рецептата, защото може да опитате да я приготвите с някои от нашите черноморски риби и микс от морски дарове(това поне знам, че го има замразено)! 
Рецептата е адаптирана от тук


Продукти за 2 порции:

500 гр. от няколко вида риба и морски дарове
1 лукче''шалот''
2 скилидки чесън
200 гр. обелени и нарязани на кубчета домати
2-3 с.л. дом. пюре
чер пипер 
1 к. ч. бяло вино
магданоз
щипка едро смлян лют червен пипер

 В дълбок тиган налейте зехтин и запържете нарязания лук, чесън и магданоз! Добавете нарязаните на малки парчета риби, излейте бялото вино и изчакайте няколко минути преди да добавите доматите и доматеното пюре. Посолете и овкусете с черния и лютия червен пипер. Оставете ястието да поври 10 мин. 
Прибавете морските дарове и гответе още 5-6 мин. Сервирайте в чинии на дъното на които сте сложили препечени филийки, а върху тях изсипете 1-2 черпака от супата. 
Това е рецепта-класика! 
Преди време видях в едно списание ястието поднесено в малки купички с тестени капачета. Използвах готово тесто за пица! След като беше готова супата я насипах в купичките, покрих с капачета от тесто и изпекох на 250 гр. за 10 мин. Тук при сервирането махнах капачето и изсипах супата в него! Снимка няма, щото видях в погледа на Роби готовност да забрани снимането със закон:)!

                                                                          Чаооо! Спорна нова седмица!


11.10.2013 г.

Портокалов сладкиш с бадеми


Да ви кажа отдавна не съм попадала на такъв чудесен сладкиш! Рецептата е от сп. ''Un mese in cucina''. В сладкиша няма брашно и според мен може да се намали малко от захарта, защото 200 гр. ми се видяха много, но реших да спазя рецептата, вие преценете за вас:)!  




 Продукти: 
250 гр. обелени сурови бадеми
200 гр. захар 
4 яйца
щипка сол
бучка краве масло
2 портокала

Разделете жълтъци от белтъци. Към жълтъците добавете захарта и разбивайте с миксера до побеляване. Добавете ситно смлените бадеми и сока от единия портокал. Разбийте с щипка сол белтъците на твърд сняг. Добавете ги на порции към основната смес. Хомогенизирайте добре. Застелете с хартия за печене дъното и стените на форма (24 см.) с откопчаващ се ринг. Намажете с разтопеното краве масло. Изсипете сместа и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 25-30 мин.! Изчакайте да се поохлади и освободете от формата. 
Нарежете кората от другия портокал на ивички. Сложете в малка тенджерка 100 гр. захар и 1 с.л. вода. Поставете на котлона и когато захарта се разтопи сложете портокаловите лентички. Варете на слаб огън докато се изпари течността и коричките се озахарят добре. 
 Охладеният  сладкиш поръсете със пудра захар и украсете по ваш вкус! Чудесен е!

                                                          Да ви е сладко! :)  Чаооооо! Хубав уикенд!









Наградата печели.....




Тези от вас, които редовно четат блога ми знаят за подаръка, който обявих в поста за втория рожден ден на блога, красив тефтер изработен от дъщеря ми Наталия! 
 Искам и тук да Ви благодаря за топлите думи, отделеното време и приятелство!
От всички коментари  премахнах един анонимен ''м'' , този на моята дъщеря, а от повтарящите се оставих само по един! Резултатът: 

                                                  56 коментара , а печелившия номер е коментар 21 


Ванюшка,честита годишнина!
Все да си толкова положително заредена и с прекрасни рецепти да ни заливаш!Всичко тук е толкова красиво и вкусно-радвам се че те открих и черпя идеи от теб,за което безкрайно ти благодаря!Наталия е много талантлива-крушата не пада по-далеч от дървото-или коя е майка и?Прегръдки и сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриване

                                    Честито, Живе! Освен електронния, имаш още един тефтер:)! 


8.10.2013 г.

Ликьор от дафинови листа


Досега свързвах  дафиновия лист с гювечи, трушии, телешко, а той имал и друго приложение! И кой, ако не италианците могат да го превърнат в чудно ароматен и дъхав ликьор!
А аз видя ли рецепта за ликьор бързам да я забъркам и после нямам търпение да изчакам за да опитам :) .....Тази рецепта дойде с новия брой на сп. ''Un mese in cucina''- веднага си я заплюх:)! 
Имам дафиново дръвче в двора(това на снимката по-долу), посадих го преди 2 год., но едва тази започна да расте....сигурно му трябваше време да се поогледа дали му харесва в моя двор:)!      


За ликьора в рецептата пишеше, че се пие силно охладен и подпомага храносмилането ....то всички тукашни ликьори се пият с това извинение:))! Аз дали ще го пия или не не знам, но Роби след обяда дръпва по чашка-хареса му много! 
Ето какво да си набавите ако решите да го направите:

20 пресни дафинови листа 
300 мл. чист алкохол 95% 
500 мл. вода 
300 гр. захар 

Измийте и подсушете дафиновите листа, Сложете ги в удобен буркан и ги залейте с алкохола.  Приберете буркана  на хладно и тъмно място. 
След 10 дни прецедете течността, кипнете захарта и водата, изчакайте да се охлади добре и смесете алкохола и сиропа. Налейте в бутилка и съхранявайте във фризер. След всеки обяд или вечеря пийвайте (олеее, дано написах правилно пийвайте) по чашка и се радвайте на добро храносмилане :)! 

                                                                              Чаооо! Лека и топла вечер! 



7.10.2013 г.

Kростата полента


Благодаря от сърце  на всички за поздравленията и комплиментите, които ми написахте в предния пост! Зарадвахте ме и съм трогната от вниманието Ви! Вземах си забележка и от коментар 53-ти за интервалите, препинателните знаци и тяхното значение! Благодаря!
 Сега да не вземе да  ми пише и някой професионален фотограф със забележка за ъгъл, цвят и светина по снимките ми:)! Любител съм и  Не съм сърдита, ей:) .....не си го и помисляйте:)!  
Благодаря ви тук за да не объркам жребия за наградата, а нея ще изтегля в петък! 



Да се върна вече на рецептата с научения урок за препинателните знаци:) .....A тя е адаптирана от тук
Продукти:
200 гр. царевично брашно
800 мл. вода
3-4 гъби култивирани, горски, каквито имате 
1-2 пресни наденички
1/2 глава лук
1 скилидка чесън 
чер пипер 
сол
 пресен розмарин
зехтин 
1 к. ч. бяло вино
250-300 мл. бешамел 



Нарежете лука,  скилидката чесън и розмарина на дребно. Загрейте зехтин и ги запържете за кратко. Добавете размитата с малко вода наденица и продължете пърженето докато смени цвета си. Излейте виното и изчакайте 2-3 мин. преди да прибавите нарязаните на дребни парчета гъби. Овкусете със сол и чер пипер.  Захлупете съда и гответе 10 мин. Отстранете от огъня и оставете плънката да се охлади. Пригответе си бешамела и го смесете с гъбите и каймата. 
Налейте в тенджера студената вода. Изсипете царевичното брашно, посолете и сложете на умерено загрят котлон. Започнете веднага да бъркате докато качамака започне да се отделя от стените на съда ....поне около 30 мин. 
Намажете дъното и стените на  тавичка (24 см.) с олио. Изсипете половината от качамака в нея и разстелете добре. Останалия сложете в шприц и обиколете ръба на тавата за да образувате висок борд. Изсипете плънката в средата и подравнете. Украсете отгоре с останалия качамак. В рецептата е записано и печене след всичко това. 
Започнах го и на десетата минута извадих тавата. Качамака изсъхва и става като ластик, затова не препоръчвам да се пече!  Да ви е сладко!
Качамака тук е есенно-зимно ястие и вчера беше в унисон с първия монотонен, есенен дъжд! 

                                                             Чаоооо:)! Пожелавам Ви спорна нова седмица!



4.10.2013 г.

Торта '' Дипломат '' и 2 год. блог


Истината е ,че не знам как да започна днес ...дали с '' честит рожден ден , блог '' или с '' днес се навършват 2 год. от създаването на блога ми'' или пък '' колко бързо минаха 2 - те год. откакто направих този блог '' .....Каквото и да бъде и сега съм така смутена както при първата публикация !  Неочаквано попаднах в пъстрия и шарен свят на блогърите , споделих рецепти , мечти и желания , намерих нови приятели , открих , че мога да готвя :) и съм безкрайно щастлива , че не пропуснах удоволствието да имам свое място сред вас ! 
                                                                                                Благодаря Ви ! 



Денят е специален затова трябва торта :) .....избрах  и направих торта '' Дипломат '' , почерпете се за здраве , а останалото ще се нареди все някак :) ! 
Рецептата е адаптирана от тук .

Продукти : 
За блатовете : 
2 листа бутер тесто
180 гр. захар 
180 гр. брашно 
2 яйца 
50 гр. краве масло 
200 мл. сладкарска сметана 
кората на 1 лимон 
сока на 1/2 лимон 
1 бакпулвер 
1 ванилия 

за крем '' дипломат '': 
250 мл. прясно мляко 
75 гр. кристална захар 
20 гр. пудар захар 
3 жълтъка 
25 гр. брашно 
ванилия 
200 мл. течна сладкарска сметана 

за сиропа : 
200 мл. вода 
100 мл. захар 
2 с.л. ром 







Тортата може да се направи  кръгла , квадратна или правоъгълна според желанието и вкуса ви ! Изрежете  две еднакви по големин парчета от бутер тестото . Надупчете повърхността им с вилица ,  прехвърлете ги в тава застлана с хартия за печене и изпечете на 180 гр. за 10 - 12 мин. ! Охладете готовите блатове. 
За пандишпановия блат излязох от класическата рецепта и направих един ,който наскоро бях правила като самостоятелен сладкиш . 
Разбивате яйцата и захарта на пяна , добавяте на тънка струйка разтопеното , но не горещо краве масло . Брашното пресявате с бакпулвера и ванилията и изсипвате на порции като бъркате с миксера на най- ниска спепен . Прибавяте сока и кората на лимона . Изливате по-малко от охладената сметана и разбивате с миксера докато се усвои напълно . Изпечете блата ( 180 гр. до суха клечка )  в по голяма тава така няма да ви се наложи да го режете на две . 
Пригответе крема : разбийте жълтъците със захарта , размийте брашното с малко от млякото и го излейте при тях  , а останалото  мляко загрейте леко . Изливайте в яйчената смес от топлото мляко като бъркате непрекъснато до получаване на гладъка  течност  . Сложете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти . Готовия крем охладете . 
Разбийте сметаната и пудрата захар на пяна  . Добавяйте я на порции към яйчения крем като разбивате с миксера . Ще получите чудесен и много вкусен крем . 
Кипнете водата и захарта . отстранете от котлона и добавете рома . Охладете . 
Реденето на тортата започнете от единия изпечен бутер блат . Намажете обилно с крем и сложете пандишпановия блат изрязан и подравнен с размера на бутер блата . Сиропирайте го с хладния сироп. Отново намажете с крем и завършете като сложите втория бутер блат . Поръсете обилно с пудра захар . Много е вкусна след ден и няма проблем при нарязването и' . 
Казват , че такава торта изпратил като подарък  един от дипломатите на дука на Парма за дука на Милано Франческо Сфорца .....надявам се да му се е усладила както на нас :) ! 
                                                                                         Да ви е сладко ! 

Идеята да подаря нещо на някой от вас дойде от моята дъщеря Наталия , подаръка е изработен от нея :) ...чудесен тефтер за рецепти ! Благодаря ,Наташке :* !  Реших това да стане на рождения ден на блога ,като изтегля  след седмица чрез жребий един от поздравилите ме тук :) !

                                                            Чаоооо ! С прегръдка и пожелание за  усмихнат ден :) !