28.11.2013 г.

Ябълкова бутер торта



Да ви я хваля ли ? Няма нужда.....направетя я, опитайте и ще разберете за какво иде реч:)....! Рецептата е от сп.''Cucinare bene''!

 
Продукти:
1 лист многолистно тесто (230гр.)
500 гр. ябълки
130 гр. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
сока на 1 портокал
1 ванилия
1 пръчица канела
2 к.л. нишесте
За декорацията:
100 гр. черен шоколад
20 гр. карамелизирани бадеми



Застелете тавичка (24см.) с готовия лист бутер тесто като оставите висок борд от него и оформите като гънки на плат. Намажете тестото с прясното мляко и поръсете с 30 гр. захар. Надупчете дъното на бутера с вилица. Сложете тавичката в загрята на 180 гр. фурна и изпечете за около 15 мин. Извадете блата и го оставете върху решетка да се охлади. 
Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Сложете в тенджерка, прибавете останалата (100 гр. ) захар, канелата и портокаловия сок. Поставете на умерен огън и гответе като разбъркавате от време на време 10 мин. Отнемете съда от котлона, добавете размитото с малко мляко нишесте и върнете отново на огъня за 2-3 мин. докато  ябълковата смес се сгъсти. Отнемете от котлона и оставете да се охлади напълно. 
Изсипете изстиналата ябълкова смес върху бутера и изравнете. 
Стопете шоколада на водна баня. С лъжица разстелете на няколко места по повърхността на тортата. Поръсете с карамелизирани бадеми. Тях пригответе като загреете около 100 гр. захар до светъл карамел и сложите вътре бадемите. После ги изсипете на хартия за печене и когато изстинат ги начупете. 
                                       Поръсете с пудра захар за последен щрих и ...да ви е сладко :)!

                                                                                       Чаооооо! Блазе ви за снега :))!


24.11.2013 г.

Празник на баничките :)



 Ако питате къде е този празник веднага ви отговарям ... в къщи разбира се:)!  Празникът дойде с един колет ( те бяха два, но за единия писах в предния пост)! Та една неделя преди има няма месец колежки-блогърки като запускали едни апетитни постове с  банички - хрупкави, меки, с плъкна и без, а аз кътам едни кори във фризера за новогодишна баница и баклава и се тюхкам за какво по напред ще ми стигнат, ако реша да ги измъкна от там и жертвам новогодишната традиция за традициония ми апетит, да не казвам лакомия, че звучи малко грубо, ама пък си е баш така! 
Чула жалбите ми една добра дама ми писа: ''Ваня, давай адреса, веднага ти изпращам''! 
Роси, голямо и сърдечно благодаря! С твоя помощ си организирах този празник :)! 

                                                                        Банички с праз лук 


За тази рецепта посетете Роси и блога и' ''Кулинарен еликсир'', ще я прочетете там. Аз промених само формата на баницата като навих рулата на кравай. Чудесна, много вкусна баница - бях изненадана, че се хареса и на Роби, а аз се бях приготвила да си я изям сама:)!

                                                                         Банички с рикота и спанак 



Продукти:
100 р. спанак (сварен)
100 гр. рикота (извара)
50 гр. сирене
1 яйце
щипка сол
щипка джоджен
щипка чер пипер 
4 кори за баница
краве масло 

В купа натрошете сиренето, прибавете останалите продукти и разбъркайте добре сместа. 
Разделете корите 2 по 2. Разтопете бучка краве масло, намажете единия лист кора, оторе сложете втория, намажете и него и разпределете отгоре от плънката. Завийте кората на стегнато руло завъртете на кравайче. В малка тавичка (20 см.) застелете хартия за печене, намажете с олио и сложете кравайчето в центъра. Постъпете така и с другата кора. Намажете баницата с разтопено краве масло и изпечете на 180 гр. до приятен загар. 

                                                         Банички с тиква и стафиди в крем ванилия 



Продукти :
За баничките:
4 кори за баница
200 гр. настъргана тиква
2-3 с.л. захар
шепа стафиди
шепа счукани на едро орехи
1 ч.л. канела
50 гр. краве масло

За крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
4 с.л. захар
1 шушулка ванилия ( или 2 прахчета)
1 с.л. нишесте 

Задушете тиквата и захарта с кравето масло до омекване. Отстранете от котлона и добавете стафидите, орехите и канелата. Хомогенизирайте сместа. Вземете 2 от корите, намажете едната с разтопено краве масло, отгоре сложете другата, намажете я с масло и разпределете от плънката, подгънете по около 2 см. краищата на кората и сгънете на правоъгълник. Постъпете така и с другите кори. Наредете баничките в подмазана с олио тава и изпечете на 180 гр. до приятен загар. 
Сложете в тенджерка млякото, захарта, жълтъците и нишестето. Поставете тенджерката на умерено загрят котлон и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Отнемете от огъня и ароматизирайте със семенцата от ваниловата шушулка. 
Поднесете баничка с тиква потопена в крем ванилия и да ви е сладко :)!
А ние в къщи бяхме всеки с десерта си :) ...за Роби имаше кростата с ягодово сладко (рецепта за нея може да прочетете тук ), a aз си подсладих с тиквеничета с крем:)! 

                                                        Желая ви хубава и спорна нова седмица! Чаоооо!  




21.11.2013 г.

Царевичен кекс с какаова глазура

   
 

Mмдаа, да заключа мъдро: живота е хубав, пъстър,  разнообразен и какъвто още си го направите! Един ден си щастлив, доволен, весел,  на другия ти е тъжно, ядосано или нещастно или всичко заедно! Днес обаче ще ви напиша за щастливия ден!   На другия много му здраве! 
Получих съобщение, от пощата, имала съм колет! Аз не, че не го чаках с нетърпение, даже се бях подготвила с един голям праз и вече мечтаех за банички с него:)! Та отивам на другия ден в пощата ( след 10 ч. посочено в съобщението) и....колетите два! Не, че не чаках и двата, но пък да дойдат ръка за ръка си е двойно щастлив ден:)! Единият пълен със скъпоценни за мен  кори за баница (щото не се намират тук) и картичка с коледни пожелания! Вие от кога не сте получавали такава по пощата? Аз от години! 
Другият пълен с красиви неща, тези които виждате на снимките! И тъй като току-що бях направила този царевичен кекс които идеално си пасна с подаръците съм щастлива да споделя с вас рецептата  и да благодаря на  Снежи, за красивата табличка изработена лично от нея, за меда в това сладко бурканче, за  стилния съд за чай, който аз моментално превърнах в захарница:), за малкото чайниче за запарване на чай и за чудесния мурсалски чай!

                                                                       Снежи, приеми една голяма благодарна прегръдка!



И след като се нахвалих щастлива идва ред  на рецептата: 
Продукти:

За кексовата смес:
100 гр. царевично брашно
75 гр. бяло брашно
80 гр. обелени смлени бадеми
125 гр. краве масло
125 гр. пудра захар
2 яйца + 3 жълтъка
2 с.л. портокалов ликьор
1/2 пак. бакпулвер 

За глазурата:
75гр. краве масло 
100 мл. прясно мляко
 8 с.л. какао
80 гр. пудра захар 
2 с.л. портокалов ликьор



Сложете омекналото краве масло и захарта в купа и разбийте с миксер до гладка смес. Добавете едно след друго яйцата и трите жълтъка като разбивате с миксер на най-ниската степен. Излейте ликьора. 
Смесете двете брашна, смлените бадеми и бакпулвера и ги разбъркайте добре. Прибавяйте ги на порции към маслената смес все така бъркайки с миксера. Намажете с олио и набрашнете форма за кекс. Изсипете сместа вътре. Изпечете кекса на 170 гр. за около 25- 30 мин. Готовият кекс извадете веднага от формата и охладете на решетка. 
Смесете всички продукти за глазурата в тенджерка. Сложете на умерено загрят котлон и бъркайте сместа докато се сгъсти (около 5-6 мин.)! Ликьорът добавете когато сте смъкнали съда от котлона! Намажете кекса с глазурата и ....да ви е сладко:)! За баничките с праз и други такива в следващатата публикация!
        
                                                                            От мен чаооо и хубав четвъртък!



19.11.2013 г.

Пълнена фокача


 Отначало ( не много отдавна, а само преди 3 год.), когато още не можех да меся си купувах готово разточено тесто за фокача. Не лошо, а и те улеснява, когато бързаш да сготвиш. Сега обаче летвата е вдигната високо :) и когато в магазина минавам покрай щанда с тесто то само ми напомня, че мога да си омеся сама фокача! Рецепта за класическа фокача може да прочетете тук! Тази не е такава. Имах малко останала ми заквасена сметана и реших да я използвам в тестото. И друг път съм слагала, тестото става много хубаво с нея. 



Ето продиктите:
120 мл. заквасена сметана
100 мл. вода
3 с.л. зехтин
350 гр. брашно
10 гр. мая (от  кубче)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
За пълнежа:
1 голяма глава лук
парче праз лук
1 прясна наденичка
125 гр. моцарела


Разтворете маята в леко затоплената вода. В купа размесете брашното, солта и захарта. Прибавете сметаната, зехтина и водата с разтворената мая. Омесете меко, леко лепкаво тесто. Поставете го в набрашнена купа, покрийте я с влажна кърпа и сложете купата на топло място.
Докато тестото втасва си пригответе плънката. Аз избрах продукти които се харесват в къщи, вие може да ги промените според вашия вкус. 
Нарежете лука на полумесеци, а праза на кръгчета. Сложете ги в тиган със зехтин, посолете. Захлупете съда и задушявайте около 7-8 мин. Когато лука омекне добавете раздробената наденица и запържете за 5-6 мин. като бъркате често. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади. 
Втасалото тесто разделете на две еднакви части. Застелете   тава с хартия за печене. На дъното и' разстелете едната част тесто. Разпределете плънката, а отгоре поръсете с нарязана на парчета  моцарела. С ръце разтеглете останалото тесто и покрийте плънката.Прищипете ръбовете. Намажете повърхността на фокачата със зехтин.  Сложете тавата в студена фурна. Включете я на 180 гр. и изпечете  до приятен златисто кафяв цвят. Извадете от фурната, нарежете  на парчета и веднага поднесете. Да ви е сладко :)!  
                                                                                   
                Чаоооо! Ние ще печем кестени :)..., пожелавам и на вас сладка, кестенова вечер!  



17.11.2013 г.

Руло-полента



                                         Днес увода почива-неделя е:)! Минавам направо на рецептата!


Продукти: 
За качамака:
1 л. вода
10 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
щипка сол 
За пълнежа:
150 гр. мортадела
1 пак. топено сирене (плочки) за сандвичи
За соса:
200 гр. кайма 
1 малка прясна наденичка
1 морков
стрък целина
1/2 глава лук 
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
1 дафинов лист
300 гр. домати ( консерва)
сол
зехтин
чер пипер


Налейте 1 л. студена вода в тенджера, изсипете брашната, сложете щипка сол и варете качамака на умерен огън около 30 мин. като бъркате непрекъснато.
Намажете голямо парче хартия за печене с олио. Изсипете готовата полента в средата и' и оформете правоъгълник, като се стараете да е с еднаква дебелина навсякъде. Отгоре наредете тънко нарязани парчета мортадела, върху нея сложете плочки от топеното сирене и навийте веднага на руло. 
В тиган със зехтин задушете ситно нарязаните лук, морков, чесън и целина. Сложете размитата с малко вода кайма и надробената на парченца наденичка, запържете за 5-6 мин.! Излейте виното и изчакайте няколко минути да се изпари алкохола преди да добавите доматите. Овкусете със сол, дафинов лист и чер пипер. Варете соса на умерен огън до сгъстяването му. 
Сервирайте нарязани парчета полента обилно поляти с доматения сос. Да ви е сладко:)!

                                                                      От мен чаооо и хубава неделна вечер:)!  



15.11.2013 г.

Коледен портокалов купол





 Усещате ли вече коледния аромат във въздуха? Щом се появят първите украсени витрини и светнат хилядите разноцветни лампички настроението се променя към празнично и започва очакването на нещо магично и красиво! От днес до Коледа остават 40 дни и може да ви се струва, че съм подранила с първата коледна рецепта, но искам да ви покажа неща които миналата година не успях да направя, а не искам да отлагам и тазгодишните рецепти ! Затова за мен Коледа започва от днес:)!
Когато четох съставките на този сладкиш нямах представа какво ще се получи, звучаха ми странно и никак не можех да намеря мястото на хляба тук. А той се оказа спойката между всички продукти! Горещо ви препоръчвам - направете този сладкиш!



Продукти:
100 гр. краве масло
80 гр. брашно
1 яйце
200 гр. стафиди
50 гр. захаросани портокалови корички
30 гр. обелени бадеми
250 гр. захар
80 гр. сух бял хляб
100 мл. прясно мляко
2 с.л. бренди или коняк
сока на 1/2 портокал и настърганата кора
3 карамфилчета
1 ч.л. канела
1 ч.л. настърган джинджифил
щипка индийско орехче
за декорацията:
2 портокала
канела 
клонки розмарин
кристална захар
1 белтък 




Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин.  Нарежете на едри парченца бадемите. Изцедете половин портокал и настържете кората му. Накиснете хляба в прясното мляко.
В голяма купа изсипете захарта, омекналите стафиди, счуканите карамфилчета, канелата, джинджифила, индийското орехче, изцедения и намачкан хляб, бадемите, сока и кората от портокала, коняка, портокаловите корички и омекналото на стайна температура краве масло и яйцето. Добавете брашното. 
Хомогенизирайте сместа много добре. 
За печенето използвах стъклена купа, която не е огнеупорна и през цялото време се страхувах да не се счупи от температурата...слава Богу всичко мина добре:)! 
 Намажете стените на стъклена купа или някакъв друг кръгъл съд с краве масло. Сложете на дъното кръгче портокал, а по стените наредете останалите парчета от  него. 
Изсипете сместа върте, а отгоре покрийте с парче хартия за печене. Сложете купата в тенджера със студена вода (водата да стига почти до ръба на купата) и печете на водна баня, 3 часа на 150 гр.  
 По време на печенето доливайте топла вода в тенджерата ( на снимката горе се вижда току-що извадения от фурната сладкиш)
Извадете купата от водата, изчакайте десетина мин. и обърнете сладкиша в чиния. 


За да си направите заснежени клончета разбийте леко с вилицата 1 белтък, потопете клонки розмарин (може да използвате и други) в него и после  ги оваляйте хубаво в кристална захар. 
Украсете сладкиша с пръчици канела и клончета заснежен розмарин. Да ви е сладко:)!

                                             От мен хубав петък и уютни събота и неделя! Чаоооо!



12.11.2013 г.

Сбричолата ( sbriciolata ) с лимонов крем


Сладкиша видях преди няколко месеца във ФБ, после го изгубих от поглед, докато преди 2-3 дни попаднах случайно на него! Името идва от глагола ''sbriciolare''означаващ ''троша'','' разтрошавам''. Рецептата е от тук ! Сладкиша е чудесен, а реакцията на Роби снощи беше едно дълго ''ммммммммммм'' със затворени очи :))!




Продукти:
За маслените трохи: 
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия 
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия




Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете  настрана за  да се охлади.  
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох (така е и в оригиналната рецепта) продълговата с вместимост 1 л. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема , а отгоре разпределете останалите маслени трохи. 
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
                                                                              Чаоооо! Хубав следобед!


11.11.2013 г.

Пухкав тутманик с мая и сирене


Тутманика на Слънцето и слънчогледа! Правих го веднъж, не стигна до снимки....вместо тутманик заприлича на пита, а аз исках ей тъй като на Дани да му се виждат охлювчетата! Като нея  не можах да го направя и този път-нейният е съвършен, но съм доволна от резултата  и с радост споделям рецептата! 
               Дани, благодаря ти за напътствията и куража, който ми даде :*! Чест е за блога ми да има такава рецепта!
                                                                                          Розата е за теб!



Продукти:
За тестото:
500-600 гр. брашно
300 мл. прясно мляко
125 гр. кисело мляко
1 белтък - жълтъка за намазване
1 ч.л. сода бикарбонат
25 гр. мая (кубче)
1ч.л. сол + щипка захар
За плънката:
200 гр. сирене
2 яйца



Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта в него. Добавете около 200 гр. от брашното, разбъркайте да стане на кашичка, покрийте съда с кърпа и оствете сместа да шупне(около 20 мин.). Разтворете содата в киселото мляко. 
В останалото брашно сложете солта,  белтъка и 2 с.л. зехтин, добавете киселото мляко и шупналата кашичка. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и изчакайте около 20 мин. да се отпусне. 
Разделете тестото на 2 еднакви части. Разточете всяка една на дълъг правоъгълник, поръсете с натрошеното сирене разбито с яйцата и завийте на руло. Застелете с хартия за печене дъното на тава (28см.) с високи бордове. Аз ползвах една с откопчаващ се ринг. 
Намажете хартията със зехтин и сложете навитите рула. Намажете ги с разбития с 1 с.л. зехтин жълтък. Покрийте тавата с кърпа и изчакайте отново около 20 мин. Сложете тавата в студена фурна. Включете само на долен реотан и когато тутманика изпълни тавата включете горния за да довършите печенето. Извадете изпечения тутманик, покрийте го с кърпа и оставете така 5 мин. 
                                            Мек и пухкав и много вкусен :)...да ви е сладко:)! 
Ние ходихме на гости на Гергана и Микеле с тутманика и там го хапнахме  с месца, наденички и зеленчуци на сач:)!


7.11.2013 г.

Торта ''Ябълка'' и 400 рецепти



Кога за последно рисувахте ябълка? Аз преди много, много години в часовете по рисуване, когато учителят ни слагаше на бюрото си една ябълка и една круша и ти трябваше да я нарисуваш......е, това ми беше най-трудния час ( като махнем и математиката:)...щото ''таланта'' ми на художник никак не разпознаваше заоблените форми на моделите! Та затова днес останах изненадана, че трябвайки ми шаблон за форма на ябълка се справих от раз.....ама както казват мъдростта идвала с годините, а сигурно и таланта на художник те спохожда по това време:)!  
Искаше ми се за 400-та рецепта да ви почерпя с торта! В това златно есенно време каква по-хубава от ябълкова! Открих такава в едно малко книжле.Приготвя се много лесно и бързо ...с чертането на шаблона 45 мин. :)...




Ето продуктите:
1опаковка готови блатове за торта (може и какаови)
250 гр. маскарпоне (може рикота)
200 мл. сладкарска сметана
3 с.л. захар
шоколадови капки или настърган шоколад
300 гр. настъргана ябълка ( на най-ситното ренде)
сока на 1 лимон
няколко цвята ябълки 
пудра захар, какао 

Нарисувайте си върху хартия ябълка с размерите на блата. Два от блатовете изрежете по този шаблон.От третия изрежете листенца и дръжка за ябълката. Листенцата поръсете с пудар захар, а дръжката с какао.
Настържете 1-2 ябълки и заедно с 3с.л. захар ги объркайте с маскарпонето. Не прецеждайте стърганите ябълки за да може блата да се напои! Разбийте сметана в купа и добавете шоколадовите капки. 
В красива чиния сложете първия блат, отгоре изсипете маскарпонето с ябълковото пюре, сложете втория блат и разстелете сметаната. Различни по цвят ябълки нарежете на кръгчета и полейте с лимоновия сок за да не покафенеят. Когато се овкусят добре ги наредете върху тортата. 
Изчакайте поне 3-4 часа преди да я нарежете и да ви е сладко :) !

          Как ви се видя? Лесно, нали? :) ... трябва само да си нарисувате хубава ябълка :)! 

                                                                               Чаоооооо и хубав следобед!




5.11.2013 г.

Със сармички-бохчички и маслен пай с дюли на гости при сладкото хоби на Соня



Някъде в средата на лятото получих покана от Сончето за гостуване в блога и' ''Моето сладко хоби''! Тя тогава заминаваше за Америка и аз си казах: ''има време докато се върне все ще ги сготвя някакви'' ....дните се изнизваха, аз си готвех и не можех да реша с коя рецепта да и се представя. Тя има толкова много и все вкусни и апетитни! Блогът и' е посетен от над 1,560,000 души цифра достатъчно внушителна за да се замислиш какво може да предложиш! 
Соня, надявам се да не разочаровам читателите ти с рецептите ,които подбрах! Благодаря ти за поканата и удоволствието да гостувам на твоето сладко хоби

                                                            Сармички с черен дроб и ориз 


Продукти за 2 порции:
125 гр. ориз
150 гр. черен дроб ( може пилешки, телешки, свински - в случая телешки) 
500 мл. зеленчуков бульон
4 големи зелеви листа
1 глава лук
магданоз
чер пипер
зехтин 
сол
 1 с.л. оцет
за соса:
1 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко 
чаша бульон 
В голяма тенджера кипнете вода с 1с.л. сол и оцет и бланширайте зелевите листа за 3-4 мин. Извадете ги и оставете настрана да се оцеди водата. Нарежете 1/2 от лука на ситно и го запържете за кратко в тиган със зехтин. Добавете нарязания на малки парченца черен дроб и пържете на умерен огън като бъркате непрекъснато докато дроба се сготви. Овкусете със сол и чер пипер. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади. 
В друг тиган запържете останалата 1/2 от лука, изсипете измития ориз и запържете за кратко. Овкусете със сол, чер пипер и започнете да наливате по малко от бульона. Когато течността се е усвоила добре от ориза налейте отново бульон и така докато ориза се свари добре. Малко преди да го отнемете от котлона добавете приготвения дроб. Разбъркайте добре и като последно поръсете с нарязан на дребно магданоз. 
В средата на всяко зелево листо слагайте по 1-2 л. от плънката и завйите на сармичка или свийте на бохчичка:)! 
За соса загрейте зехтин, запържете брашното и излейте чаша бульон ( аз ползвах водата в която сварих зелевите листа) Когато сместа поври и се сгъсти, овкусете ако е необходимо със сол и излейте разбития с киселото мляко жълтък. Минутка-две на котлона и соса е готов! 
Изсипете го в чиния, а отгоре наредете сармичките и поднесете! Да ви е сладко:)!



                                                                                   Маслен пай с дюли


Продукти:
За тестото: 
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 яйце
100 гр. захар
лимонова кора
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер 
За пълнежа:
2 дюли
50 гр. стафиди 
50 гр. нарязани орехи 
50 гр. кедрови ядки 
20 гр. портокалови корички (озахарени)
1 к.ч. ром или коняк 
щипка канела
3 с.л. захар
Размесете брашното , бакпулвера, ванилията и захарта. Нарежете студеното краве масло на парчета, добавете яйцето и бързо замесете меко, маслено тесто. Напревете на топка, загънете в стреч фолио и приберете за 1 час в хладилник. 
Нарежете дюлите на малки кубчета. Сложете ги в купа, добавете стафидите и портокаловите корички,  захарта и коняка и объркайте много добре продуктите. Оставете ги така докато тестото почива в хладилника. 
Застелете тавичка (24см.) с хария за печене. От тестото отделете една малка топка, а останалото разточете и с помощта на точилка прехвърлете в тавичката. Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица и изсипете цялата плънка в която сте добавили и другите съставки. Отделената топка тесто разточете на по тънка кора и покрийте пая. Изпечете сладкиша на 180 гр. около 40 мин. Извадете го от фурната, изчакайте да се охлади леко и прехвърлете върху решетка. Поръсете с пудра захар и да ви е сладко:)!


Сонче, на теб и читателите на сладкото ти хоби желая здраве и смели кулинарни експерименти с прекрасните ти и разнообразни рецепти ! 

                                                 Благодаря ти, че бях част от твоето сладко хоби! 

3.11.2013 г.

Ябълков сладкиш с маскарпоне и портокалов аромат






След един катастрофален опит за кейк с маскарпоне се завръщам на бял кон и с вирнат нос да ви покажа втория - удовлетворението от който ме прави горда и доволна:)!
Толкова мек и свеж сладкиш с чудесен аромат на ябълка и портокал! Вадете лист и химикал, пишете рецептата ....а тя никак не е сложна и единственното  по-трудно нещо тук е при печенето, но пък ако се въртите покрай фурната като квачка покрай пиленцата си със сигурност ще изпечете сладкиша с успех:)! 




Продуктите:
200 гр. брашно
3 яйца
150 гр. захар
250 гр. маскарпоне
4 ябълки
1 бакпулвер
1 ванилия 
щипка сол
50 мл. портокалов ликьор''Grand Marnier'' ( ако сладкиша ще се консумира от деца сложете 1 капсула портокалова есенция)
20 гр. краве масло само за намазване на формата 


Яйцата и захарта разбийте на пяна. Добавете маскарпонето и щипка сол бъркайки с дървена лъжица.Брашното размесете с ванилията и бакпулвера и добавяйте на порции в сместа. Излейте ликьора и последно добавете 2 от нарязаните на малки кубчета ябълки. 
Хомогенизирайте сместа добре. Застелете форма(26 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене и задължително я намажете с разтопеното краве масло. Изсипете и подравнете сместа. Нарежете останалите 2 ябълки на резенчета, подредете ги ветрилообразно, поръсете със захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 50-55 мин. Тук да внимавате много :))! Извадете го от фурната и след като се охлади освободете ринга. Поръсете с пудра захар! 




                                  Да ви е сладко:)! От мен прегръдка и хубава нова седмица! Чаооо!



1.11.2013 г.

Хляб с пшеничен грис


 Изненада ме вътршността на този хляб така мека и вкусна и в чудна хармония с хрупкавата коричка! Хапнахме го с мариновано сиренце, но си мисля, че намазана филийка с масло и конфитюр ще му отива страхотно :)....! 


Продуктите : 
500 гр. фино смлян  пшеничен грис 
140 мл. прясно мляко
180 мл. вода
15 гр. мая (кубче)
10 гр. сол 
1 с.л. мед 


Смесете и затоплете леко водата и млякото. Разтворете маята вътре. Изсипете пшеничния грис в купа, сложете солта и меда, прибавете смесеното мляко, вода и мая и замесете меко тесто. Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте я с влажна кърпа и оставете да втаса около 2 часа. 
Извадете готовото тесто върху хартия за печене поръсена с шепа грис. Направете отгоре няколко прореза с остър нож, поръсете с грис и оставете за втасване още 30 мин. 
Изпечете хляба на 180 гр. в предварително загрята фурна на дъното на която сте сложили съд с вода. 
Охладете на решетка и ..да ви е сладко:)! 

                                                                       Чаоооо! Хубав и слънчев уикенд :)!