31.12.2013 г.

Новогодишна елха от пандоро


Сигурно точно днес няма да седнете да ме четете, затова ще бъда кратка като сладкиша който ви предлагам. Надявам се да намерите пандоро из големите вериги магазини и в България! 


Продукти:
1 пандоро
За крема:
250 мл. прясно мляко
75 гр. захар
3 жълтъка
25 гр. брашно
1 ванилия
250 гр. маскарпоне 

Две думи за pandoro .....сладкиш типичен за град Верона, а от там и за цяла Италия. Но пък историята казва, че е дошъл от Виена, Австрия!  Прави се за Коледните и Новогодишни празници и има форма на конус с 8 ръба. Нарязан, парчетата имат звездовидна форма. 
Нарежете хоризонтално пандоро на парчета по около 2 см. 
В тенджерка излейте млякото, разбийте за кратко жълтъците със захарта, добавете брашното и ванилията и сварете крема. Когато се охлади добавете маскарпонето и хомогенизирайте добре сместа. 
Започнете да нареждате елхата от най- голямото парче, като между всяко следващо мажете обилно с крем. Украсете със захаросани череши, портокалови и лимонови корички, сладки перли. Поръсете с пудра захар и ......отивайте да празнувате:)! Аз довечера съм на ресторант, затова ще се размотавам цял следобед в нета:)! 

                                   Желая Ви здрава, щастлива, късметлийска, мирна 2014  година! 
       
                                                                                                 Наздраве! :* 


26.12.2013 г.

Печено пуешко бутче с кестени



   Честито Рождество Христово! Здраве, мир, любов и благоденствие нека бъдат ваши спътници! 
    Предлагам ви рецепта за празничен коледен обяд, нетрадициона за нас, но много вкусна!



Продукти за 2 порции:
1 пуешко бутче (около 800 гр. )
300 гр. кестени
1 морков
1 стрък селъри 
3-4 дафинови листа
1 стрък розмарин
3-4 листа салвия
2 скилидки чесън
няколо зърна чер пипер
зехтин 
1 к.ч. зеленчуков бульон
2 с.л. коняк
бучка краве масло

В хаванче счукайте на каша розмарина, салвията, 2 дафинови листа, чесъна, черния пипер и щедра щипка сол. С получената паста намажете пуешкото бутче на което сте направили големи нарези с остър нож. Нарежете моркова и целината на дълги ленти и ги наредете в тавичка с 2-3 с.л. зехтин. Поставете бутчето отгоре, полейте го с 1 к.ч. зехтин, а в тавата излейте бульона. Изпечете на 180 гр. за около 1 час като от време на време го поливате със соса в който се пече месото. 
С остър нож направете  нарези по кестените и ги сварете ( 30 мин.)  в 1 л. вода с  2 дафинови листа. 
Обелете сварените кестени. В тиган разтопете кравето масло, сложете вътре кестените и леко разбъркайте. Излейте коняка, поразтръскайте тиганчето за да се овкусят кестените и отнемете съда от огъня. 
Прехвърлете опеченото бутче в голяма чиния за сервиране, подредете наоколо кестените и полейте всичко с мазнината от печенето и кравето масло. Сервирайте топло. Пуешкото месо е много вкусно в компанията на кестените :)! 

                                                                                   Чаоооо! Желая ви хубави празнични дни!


24.12.2013 г.

Коледно пънче


                  Весели Коледни и Новогодишни Празници! Бъдете здрави, щастливи и късметлии! Светла Бъдни Вечер!



Продукти : 
3 яйца
60 гр. кристална захар
60 гр. брашно
1/2 к.л. бакпулвер 
1 ванилия 
щипка сол
1 бурканче течен шоколад

Разделете белтъци от жълтъци. Към последните прибавете захарта и разбивайте с миксера до побеляване (10 мин.) Брашното размесете с ванилията и бакпулвера. Изсипвайте го на порции при разбитите жълтъци като бъркате с дървена лъжица. Белтъците с щипка сол разбийте на твърд сняг. Добавете ги при останалите продукти и хомогенизирайте сместа като бъркате все така с дървената лъжица. Застелете дъното на голяма тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене. Леко я намажете с олио и изсипете кексовата смес. Разстелете равномерно и изпечете блата на 190 гр. за 5 мин. 
Извадете го и прехвърлете на кърпа. Отстранете хартията и навийте на руло. Оставете да се охлади напълно. Развийте охладения блат и намажете с течен шоколад. Завийте отново на  руло. От рулото си отрежете 2 парчета. Намажете всички с течен шоколад, набраздете с вилица и украсете  по ваш вкус и желание. 




                                                           От мен чаоооо! Желая Ви вълшебна Коледна нощ! 



20.12.2013 г.

Kоледно предястие от полента и рецепта за щастие :)




И тази година както всяка предишна няколко дни преди Коледа събрахме в къщи приятели на чаша вино, печени кестени и кростата!  Съвсем по домашному с много смях и веселие си разменихме малки подаръци с пожелание за весела Коледа и щастлива Нова Година! Аз като баш главен готвач получих престилка с най-хубавата рецепта:)!
 Превеждам:

                                                          Рецепта за щастие 

Продукти:
Роби
Иванка   (моя милост -  Ивана ми е готварския псевдоним:) 
1 тон търпение
Любов - колкото ти душа иска
Ласки -   в изобилие 
                                                                  Приготвяне:

                                             Гответе на жив огън за цял живот! 

                                                                        Амин! Дай Боже! 

Щастие, любов, ласки, ама без пълна чиния няма да вървят, затова ви предлагам едно коледно предястие с полента, бекон и артишок, та освен за душата да има рецепта и за стомаха, нали от там минавала любовта :)!  




Продукти за 4 порции:
1 л. вода
10 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
 1/2 с.л. сол
200 гр. пресен бекон  (коледна рецепта е - предполага се, че прасето току-що е заклано и бекона е в изобилие :)
4 артишока
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. топла вода 
1 к.ч. зехтин 
люспи пармезан

В литър студена вода изсипете двата вида брашно и солта. Сложете тенджерата на умерен огън и започнете да бъркате. Полентата е готова когато сместа започне да се отлепя от стените на съда .... след около 25- 30 мни.Нарежете бекона на кубчета и го запържете до златисто. В малка тенджерка сложете почистения и нарязан на четвъртинки артишок, скилидка чесън, щедра щипка сол, бялото вино, водата и  зехтина. Похлупете съда и задушете артишока докато остане на мазнина. 
Готовата полента насипете в купички, гарнирайте с кубчета препържен бекон, парчета артишок и люспи пармезан. Полейте с малко топъл зехтин(от задушения артишок) и сервирайте веднага. Много е вкусно:)! Да ви е сладко! 

                                                                                           От мен чаооооо! 




19.12.2013 г.

Коледна кростата


Продукти:
300 гр. брашно
2 малки яйца
120 гр. захар
140 гр. краве масло 
2 ванилии
1/2 ч.л. бакпулвер
1 бурканче конфитюр от смокини 

В голяма купа изсипете брашното, добавете бакпулвера, захарта, ванилията, яйцата и нарязаното на парчета студено краве масло. Омесете меко тесто. В  началото то е на големи трохи, но с измесването му се хомогенизира. Направете тестото на топка, загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
На набрашнена повърхност разточете малка топка от охладеното тесто  и с формичка-звезда изрежете няколко фигурки. Останалото тесто разточете на  лист (3 мм.) и с помощта на точилка го прехвърлете в тава (28см.) застлана с хартия за печене. Оформете високи бордове по стените на тавичката. Надупчете дъното с вилица и изсипете конфитюра. Разстелете го равномерно. Върху него наредете тестените звезди. Изпечете на 170 гр. за около 25 мин. Оставете кростата да се охлади напълно и извадете от тавата. Поръсете с пудра захар. Да ви е сладко и коледно :)! 

                                                                                                                Чаооооо!  


18.12.2013 г.

Коледен венец - Ghirlanda di stelle


 И защо ли миналата година ми се видя трудно да го направя?!  Трябваше да отлежи цяла година за да добия смелост! А то било толкова лесно! И много красиво! 
 


Продукти за 2 венеца:
400 гр. брашно
50 гр. смлени бадеми
100 гр. кристална захар
40 гр. пудра захар
1 яйце
250 гр. краве масло
1 ванилия 




Изсипете брашното в купа, добавете всички продукти и омесете меко тесто. Кравето 
масло трябва да е омекнало на стайна температура. Направете тестото на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 4 часа. 
Върху хартия за печене си нарисувайте кръг с d.18-20 см. Ползвайте някоя чиния! На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 3 мм. Изрежете звезди с помощта на 3 формички с различна големина. Започнете да нареждате венеца върху хартият с най-големите като се стараете да направите правилен кръг. Върхът на звездите да е на равнището на начертания кръг. Върху големите звезди наредете от средните и последно оформете с най-малките . Изпечете венците на 170 гр. за около 15 мин. в предварително загрята фурна. Когато извадите тавите от фурната оставете венците вътре докато се поохладят в противен случай рискувате да ги счупите. След около 30 мни. ги прехвърлете върху решетка и оставете там до пълното им охлаждане. 

С единият венец  украсете входната врата, така ще имате оригинална и вкусна украса! А може да предизвикате и някой завистлив съседски поглед:)! 



От другия си направете красив център за Коледната трапеза, който накрая може  да изхрупате за десерт:)! Не чакайте като мен една година за да разберете дали ще се справите, не е трудно :)! 
                                                                                           Чаоооо! И хубава вечер:*! 


17.12.2013 г.

Какаов ликьор


И друг път съм споменавала, че обичам да правя ликьори. И по чашка да си ги сръбвам вечер! За добро храносмилане, казват тук:)! След този съм запланувала един с ябълки и друг със звездовиден анасон! Рецептата е от сп.'' Vero cucina''! Приносът на Роби към ликьора - надписа етикета :)!



Продукти:
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
100 гр. горчиво какао
150 мл. спирт 95%

Смесете прясното мляко, захарта и какаото в тенджерка. Сложете на слаб котлон и варете сместа 15-20 мин. Отнемете съда от огъня и оставете да се охлади напълно! 
В охладената течност излейте спирта. Изсипете ликьора в бутилка и оставете в хладно помещения за 2 седмици. А след това....Наздраве:)! 

                                                                     Е, по-кратка рецепта не бях писала:)! Чаоооо! 




16.12.2013 г.

Пан бриош


Завъртях го малко по козунашки, ама няма нищо общо с козунака. Не е така сладък и няма конци, но пък за закуска е чудесен с чаша топло мляко! Може да го направите на питки, плитки и каквато форма се сетите още! 
Аз купих и сушени боровинки да ги сложа в тестото, но бриоша се изяде, а боровинките кротко почиват в шкафа! Затова пък за локум, стафиди и капки шоколад се досетих навреме! За локума се посмях малко с Роберто, който в желанието си да покаже познания по български език го прекръсти на голум :)! 


Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно + още малко за доомесване
60 гр. захар
8 гр. прясна мая от кубче
40 мл. прясно мляко
30 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
100 мл. течна сметана
щипка сол
За плънката:
1 ванилия 
1 кутийка локум
шепа стафиди 
50 гр. шоколадови капки ( или парченца шоколад)

 Изсипете брашното в купа, разтворете маята в топлото мляко, излейте го при брашното  и добавете всички останали продукти. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно за да доомесите. Сложете тестото в набрашнена купа, покрийте го с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си! 
След това го разделете не три еднакви топки, който разточете на дълги и тесни правоъгълници. Поръсете всеки от тях с локум, стафиди 9предварително омекнали в чаша с хладка вода) и парченца шоколад. Завийте всеки правоъгълник на руло и от трите оплетете плитка. Сложете я в продълговата форма ( вместимост 1 л.) за кейк предварително застлана с хартия за печене. Оставете бриоша да втаса отново, а след това го намажете с прясно мляко и поръсете с едра захар. 
Изпечете в предварително загрята  на 170 гр.фурна за около 25-30 мин. Наблюдавайте го да не прегори отгоре. Готовия пан бриош поръсете топъл с пудра захар и да ви е сладко:)! 
Разглеждайки тази вечер снимки попаднах на тази и си спомних с какви премеждия пътувах преди 4 год. за Коледа до Шотландия на гости при дъщеря ми, ама за това друг път:)!
                                                                                               Чаооо!


14.12.2013 г.

Торта ''Късмет''



Чак пък торта не е, по - скоро си е сладкиш и ако не са монетите върху нея да ти нашепват, че може пък като нищо да те споходи късмета през новата година друго късметлийско няма! А как не ми вървя днес с нея..... първо се опитах да я извадя от формата топла и тя се счупи :( ...после нагодила я някак си и украсила излязох навън на снимачната площадка, а там си е опасно да си разсеян .....обърнах се за миг и Отело (още съм му ядосана) със светкавичен  скок отмъкна една от крушите ....Какви са тез котки шоколад да ядат и круши не знам....А тортата за довечера за гости.....добре, че си направих една круша  в повече да заеме мястото на отмъкнатата.... 


 Ако ме питате какъв е вкуса на тортата ...не знам, по-късно ще разбера, но се надявам да е вкусна! Отвън е твърда, а като се счупи съзрях вътрешността, че е мека...ама така си пише и в рецептата! 

Продуктите тук са:
За тортата:
250 гр. черен шоколад
125 гр. краве масло
4 яйца (от наш'те си :)
200 гр. пудра захар

За украсата:
5 малки круши
100 гр. шоколад
50 мл. сметана течна 
100 гр. захар
500 мл. вода 
50 мл. бяло вино
2-3 карамфилчета

Начупете и разтопете шоколада на водна баня. Отнемете го от огъня и добавете разтопеното краве масло. Един по един добавете жълтъците. Хомогенизирайте сместа добре и на порции добавете пудрата захар. Белтъците разбийте на твърд сняг и ги добавете внимателно като бъркате от долу на горе.  Застелете форма за торта (22 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене.Подмажете я с краве масло и набрашнете. Изсипете сместа вътре и изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна за 30 мин. Изчакайте да се охлади напълно и тогава извадете тортата. 
С остър нож почистете крушите от семките. В малка темджерка налейте водата и виното, добавете захарта и карамфилчетата. Сложете на котлона да заври и прибавете почистените круши. Варете ги 10-15 мин. Извадете ги на решетка, изчакайте да се охладят и ги полейте с разтопения на водна баня шоколад в който сте добавили и сметаната. Остава да ги наредите върху тортата, украсите с малко фалшиви монети  (но, пък лъскави:), пожелаете късмет  ....и бъдете внимателни ако наоколо се навъртат котки :)! 

                                                                              Чаооооо от мен! Хубава  съботна вечер!


12.12.2013 г.

Малко звезден прах :)


С благодарност за чудесната статия на Деси Митова и екипа на ''Вестник за семейството''!  Желая Ви здраве и много читатели! 

                                                                 Весели Коледни и Новогодишни празници! 


10.12.2013 г.

Пилешки гърди с джин, бахар и розмарин



Комбинацията от джин, бахар, розмарин и още чесън и бекон е невероятна! Горещо ви препоръчвам да опитате така приготвени пилешки гърди! Гарантирам ви едно наистина гурме преживяване! 



Продукти за 2 порции:
1/2 от пилешки гърди
50 гр. бекон
10 зърна бахар
1 стрък пресен розмарин
1 голяма скилидка чесън
щипка чер пипер
2 глави червен лук 
1 к.ч. джин
1 с.л. захар
зехтин

С остър нож направете дълбоки прорези върху месото. Осолете го. Нарежете розмарина и чесъна на  ситно. Сукайте 3-4 зърна бахар и заедно с щипка чер пипер ги размесете с розмарина и чесъна. Добавете в тази смес нарязания на малки парченца бекон. Омесете всичко  добре и напълнете прорезите на месото. Забучкахте тук там по него зърна бахар. Застелете тавичка с хартия за печене и изсипете 1/2 к.ч. зехтин. Сложете месото вътре и полейте с останалата мазнина. Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна 10 мин. Извадете тавата от фурната и добавете нарязания  на половинки  лук и малки парчета бекон. Полейте месото и лука с джина в който сте разтопили  захарта. Довършете печенето за още около 15 мин. Сервитайте топло. 
                                                                                               Да ви е сладко! Чаооо! 



7.12.2013 г.

Заек попска яхния и радостта от две яйца :)


 Стигат ли две яйца за да си щастлив ?!....Зависи кога ги намираш! Ако някой ми беше казал преди години, че ще изпадна в луд възторг,  ще се усмихвам цял ден и ще уведомя по телефона всички за снасянето им щях с право да си помисля, че човека не е наред!
Не така стои въпроса обаче днес....Преди 2 месеца след голямо мрънкане от моя страна, че не може да живееш на село и да нямаш две кокошки Роби най-после кандиса и ми купи 4! Радост голяма:))...направи им Роберто кокошкарник за чудо и приказ - дървен, отвън с медна ламарина, две стъпалца да влизат и излизат на воля, хранилка, полог и всичко за да бъдат щастливи! Аз от първия ден се занадявах за яйца...''.малки'' са - казва Роби, -''яйца чакай напролет''! Да ама, когато си щастлив може да не дочакаш пролетта за снасяне:).... отивам сутринта и какво да видя....едно яйце се мъдри до оградата, бягам да взема фотоапарата да увековеча момента, а като се върнах - хоп едно друго, топло, топло в хранилката...а, кажете сега как да не е щастлив човек! Ама пак казвам ..зависи кога ги намираш:)!




Някой ще попита...какво общо има заешката попска яхния с всичко казано дотук ....ами няма нищо общо,  просто не можех да оставя тази важна новина за накрая :)....
А рецептата : тя е от  тук и този път ще я копирам, че след малко тръгваме по гости! Канени сме на вечеря в братовчед на Роби, женен за доминиканка и доколкото разбрах вечерята ще е от нейната кухня! Любопитна да разбера какво ядат в Доминиканската Република се порових из нета .....и там готвели хубаво :)....!

 Да повторя: рецептата е копирана от тук, но снимките са си мои, а яхнийцата хапнах снощи, .....пак сама!  Роби заек не яде! 

Необходими продукти

  • Добави в списъка за пазаруване750 г месо от заек
  • Добави в списъка за пазаруване500 г арпаджик
  • Добави в списъка за пазаруване1-2 глави (100 г) кромид лук
  • Добави в списъка за пазаруване1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
  • Добави в списъка за пазаруване1 с.л. (20 г) доматено пюре
  • Добави в списъка за пазаруване10 скилидки чесън
  • Добави в списъка за пазаруване1 с.л. (10 г) брашно
  • Добави в списъка за пазаруване1-2 бр. (100 г) домати
  • Добави в списъка за пазаруване1/4 ч.ч. (50 мл) вино
  • Добави в списъка за пазаруване1/2 бр. лимон
  • Добави в списъка за пазаруване2 бр. дафинов лист
  • Добави в списъка за пазаруване1 ч.л. (5 г) червен пипер
  • Добави в списъка за пазаруване4-5 зърна черен пипер
  • Добави в списъка за пазаруванесол

Начин на приготвяне

Месото на заека, нарязано на парчета, се пържи в сгорещената мазнина, след което се изважда. В същата мазнина се задушава дребно нарязаният лук, а след това се прибавят доматеното пюре, брашното, червеният пипер, дафиновият лист, черният пипер, половината от виното, малко бульон или топла вода и сол. В соса, след като заври, се прибавя месото. Когато поомекне месото, се прибавя арпаджикът, предварително задушен в останалата мазнина, чесънът и обелените домати, нарязани на дребно, резенчетата от лимона и останалото вино. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност.



                                                                               Чаоооо! Хубава съботна вечер!