29.05.2014 г.

Питка ''Рататуй''


Бързам да хвана последния влак за деня на хлебарите и  отбележа празника  с  тази вкусна питка със зеленчукова плънка която нарекох ''Рататуй''. 

За тестото:
400 гр. брашно
8 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50  мл. зехтин
250 мл. вода 
За плънката:
1 глава лук
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
3-4 домата
1 чушка 
1 картоф
щипка нарязан пресен розмарин
сол
щипка чер пипер


Замесете меко, еластично тесто от всички посочени за него продукти. Сложете го в голяма набрашнена купа, намажете със зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Докато тестото втасва направете плънката. Нарежете всички зеленчуци на малки и еднакви парчета. Загрейте зехтин в голям и удобен тиган и запържете за минута лука, сложете патлажана и запържвайте 3 мин. Следват нарязаните картофи, отново 3 мин. , идва ред на чушката и тиквичката. Тях сложете заедно. Отново 3 мин. пържене и накрая добавете доматите. Посолете, овкусете с розмарин и чер пипер. Залейте зеленчуците с 1 к.ч. топла вода и задушавайте докато остане на мазнина. Много е важно да се нарежат на еднакви парчета и спазва последователноста на слагане и  готвене на зеленчуците, ако искате да са хем сготвени, хем леко хрупкави. Отдръпнете от огъня и оставете плънката да се охлади. 


Втасалото тесто разделете на две парчета, едното от които по-голямо. Него разточете и прехвърлете в тава като оставите краищата отвън. Сложете плънката. По- малкото парче тесто разточете и покрийте пълнежа. Обърнете краищата на тестото навътре, надиплете ги красиво, поръсете с малко едра морска сол и изпечете питката на 190-200 гр. до приятен загар. 

Поднесете я веднага и да ви е сладко :)...Чаооо! 
На всички хлебари, сладкари и именници днес желая здраве и много късмет! 


26.05.2014 г.

Патица с прясно зеле


Продукти за 2 порции:
1/2 от млада патица
1 малка прясна зелка
100 мл. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер 
щипка чер пипер 
1 скилидка чесън
зехтин 
В широка и плитка тенджера налейте зехтин, сложете парчетата патица и ги запържете до златисто от двете страни. Нарежете зелето, посолете  и намачкайте с ръка. Добавете го при месото. Задушавайте ястието десетина мин. след което поръсете с червен и чер пипер, изсипете размитото с 1 к.ч. вода доматено пюре и довършете готвенето още около 40 мин. на слаб огън. Малко преди да отнемете тенджерата от котлона  добавете ситно нарязаната скилидка чесън. 
Да ви е сладко:)...чаооо!


19.05.2014 г.

Десерт с ягодово руло и крем


Продукти за рулото:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 ванилия
1 бурканче конфитюр от ягоди
за крема:
400 мл. прясно мляко
150 гр. захар
4 жълтъка
50 гр. брашно
1 ванилия 
100 мл. сладкарска сметана
за гарниране:
няколко пресни ягоди



Разбийте в гоялма купа яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете пресятото брашно и ванилията. Бъркайте сместа с лъжица от долу на горе докато се хомогенизира. В голяма тава (ползвах тази на печката) застелете хартия за печене. Намаслете я леко и изсипете сместа. Подравнете. Изпечете блата на 200 гр. за 6-8 мин. Прехвърлете го на леко навлажнена кърпа, отстранете хартията и с помощта на кърпата завийте на руло. Оставете го да се охлади напълно. 
Охладеното руло развийте, намажете с конфитюр от ягоди и завийте отново. 



Пригответе крема:
С телена бъркалка разбийте леко жълтъците, захарта и брашното. Налейте малко от прясното мляко и хомогенизирайте добре течността. Изситете млякото в касерола и го загрейте на котлона. Прибавете яйчената смес и бъркайте докато крема се сгъсти. Отнемете от огъня и ароматизирайте с ванилията. Когато крема се охлади напълно добавете разбитата на сняг сметана. 
В подходящ съд наредете парчета от рулото и залейте с крема. Украсете десерта с пресни ягоди и ....
Да ви е сладко :)...Чаоооо!



18.05.2014 г.

Равиоли със сметана и манатарки





След рецептата за домашни талятели идва ред на домашни равиоли. Нещо много, много вкусно и съвсем лесно за правене...трябва ви само малко повече време, но резултата ще ви възнагради  щедро:)! Тук освен машинката за правене на паста ви трябва и шаблон. Мария ми подари нейния купен преди 50 год. и още в оригиналната си кутия. 
Продукти за пастата:
2 яйца 
180-190 гр. брашно
щипка сол
1 с. л. зехтин 
Направете си кладенче от брашното, чукнете вътре двете яйца, щипка сол, 1 с.л. зехтин и замесете средно твърдо тесто. Покрийте с найлон и кърпа и оставете на стайна температура за час. Тестото трябва да се отпусне. 
Разделете го на 2 еднакви части. С машината за паста направете две еднакви кори. Набрашнете долната част на едната кора и покрийте с нея шаблона за равиоли. Сложете във всяка формичка от плънката приготвена от сварен спанак и извара. С  мокра четка  навлажнете кората за да може когато сложите другата отгоре да залепне хубаво. Прекарайте точилката по повърхността на корите. Назъбените ръбчета на шаблона ще нарежат равиолите красиво. Върху набрашнена повърхност обърнете шаблона и освободете готовите равиоли. Те могат да се направят и без шаблон разбире се ....слагате едната кора върху набрашнена повърхност, разпределяте на равно разстояние от  плънката, покривате с другата кора и режете с къдрав нож за паста :)



Продукти за сметановия сос:
1 скилидка чесън 
1 лукче ''шалот''
200 гр. манатарки (ползвах замразени)
100 мл. сметана за готвене
зехтин, сол, чер пипер

Нарежете лука и скилидката чесън на ситно. Запържете ги в зехтина. Добавете гъбите нарязани на много малки парченца. Налейте 1 к.ч. топла вода и задушете за около 5-6 мин. Изсипете половината от сметаната. Разбъркайте добре и отнемете съда от огъня. 
Сложете равиолите в тенджера с подсолена вода. Варете ги 3-4 мин. НЕ повече! 
Прецедете ги и веднага ги сложете в соса. Добавете останалата сметана, поръсете с чер пипер , разбъркайте всичко на включен котлон за минута-две. Прехвърлете  в чиния и сервирайте веднага. Посочените продукти са за 3 порции. 

Да ви е сладко:).....чаооо! 



15.05.2014 г.

Обърната пица с прошуто и домати


Продукти:
за тестото:
 500 гр. брашно
280 мл. вода
30  мл. зехтин
10 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
за гарниране:
150 гр. прошуто крудо
3-4 малки домата
клонки пресен майоран 



Замесете меко и еластично тесто от изброените продукти. Сложете го в набрашнена купа, намажете съз зехтин и покрийте съда с навлажнена кърпа. Оставете тестота да удвои обема си. Напоследък използвам малко мая за замесването, това прави пицата по-лека и лесна за храносмилане. А скоро гледах в едно кулинарно предаване как замесиха същото количество брашно само с 1 гр. мая.....някой ден ще опитам и ще споделя. 



Застелете дъното на подходяща тава с хартия за печене. Намажете я хубаво със зехтин и наредете нарязаните домати и клончета майоран. Върху тях сложете прошуто крудо. Разточете тестото и покрийте наредените в тавичката продуки. Не правете една голяма , а разделете тестото за две или три пици. 
Изпечете пицата за около 10 мин. в предварително загрята на най-високата температура фурна.  Изпечената пица обърнете върху дъска така, че това което е било отдолу да мине отгоре, нарежете и сервирайте веднага. 

Да ви е сладко :)..... чаооо! 


Синьо небе, зелено море :)...снимката е от сутрешната ми разходка!



13.05.2014 г.

Ягодов сладкиш


Най-обикновен, но изненадващо вкусен сладкиш! 
Продукти:
200 гр. захар
3 яйца 
1 жълтък
100 гр. краве масло
60 гр. брашно
100 гр. нишесте 
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия 
настърганата кора на 1 лимон
200 гр. ягоди


В купа разбийте на пухкав крем захарта, яйцата и жълтъка. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера и на порции го добавете в яйчената смес. На струйка налейте разтопеното и леко охладено краве масло все така разбивайки с миксера. Ароматизирайте с ванилията и лимоновата кора. Изсипете сместа във форма  (22 см. ) с откопчаващ се ринг и застлана с хартия за печене. Отгоре наредете нарязаните на парчета ягоди. Сложете формата в предварително загрята на 160 гр. фурна. Изпечете сладкиша за 45-50 мин. на долна решетка и с вентилатор. 
Внимание: сладкиша е много капризен при печене, наблюдавайте го непрекъснато! Не се притеснявайте, че плодовете падат на дъното, ягодовия аромат се усеща с  всяка хапка :)! 

Да ви е сладко :)...чаоооо с пожелание за хубава вечер!


11.05.2014 г.

Рожден ден с ''Павлова''


За мое и за ваше здраве ви казвам днес - Наздраве......и 
не питайте къде скрих другата цифра , няма да кажа :).... 



Продукти:
200 гр. белтъци 
100 гр. пудра захар
200 гр. кристална захар
щипка сол
2-3 капки лимонов сок
За крема:
200 мл. течна сметана
200 гр. черен шоколад
250 гр. маскарпоне 
за украсата:
шепа ягоди
3-4 натрошени целувки
листа мента 
пудра захар

В купа сложете белтъците, щипка сол, лимоновия сок и пресятата пудра захар. Разбивайте с миксер за 5-6 мин. и започнете да прибавяте от кристалната захар на няколо порции докато свърши. Продължете с разбиването до много твърд сняг. И както съм я подкарала напоследък с класически рецепти и тази претендира да е такава. Открих я в сп. ''Cucina moderna''! На хартия за печене си начертайте кръг с диаметър 22 см. Сложете целувчената смес в сладкарски пош с гладък накрайник и изпълнете начертаните кръгове. Загрейте фурната на 110 гр. и изсушете блатовете за 4-5 часа. 
За приготвянето на крема загрейте сметаната на слаб огън и прибавете начупения шоколад. Бъркайте с телена бъркалка докато сместа се хомогенизира. Отстранете от котлона, оставете за 10 мин. да се поохлади и добавете на няколко пъти маскарпонето разбивайки с миксер. Ще получите много приятен и вкусен шоколадов крем. 
В подходяща чиния сложете единия блат, намажете го щедро с крем и поставете другия. Намажете отново с останалия крем и украсете тортата сопред вкуса ви. 
Да ви е сладко :)...От мен чаооо....отивам да си резна едно парченце торта ...не съм я опитвала още :)!




10.05.2014 г.

Руло-фритата със сьомга


Изключително лесна и много бърза е тази рецепта! Открих я в сп. ''Cucinare bene''! 
Продукти за 2 порции:
4 яйца 
100 гр. пушена сьомга
листа зелена салата
сол
чер пипер 


Загрейте фурната на 180 гр. Разбийте яйцата с телена бъркалка. Овкусете с щипка чер пипер. Не слагайте сол, рибата е достатъчно солена. Намаслете дъното на малка тавичка и изсипете разбитите яйца. Изпчете фритатата за 7-8 мин. Извадете тавичката от фурната и обърнете готовата фритата. Наредете  върху нея парчета сьомга и листа зелена салата. Завийте на руло. След десетина минути може да нарежите рулото и сервирате с още зелена салата или друга по ваш вкус. 

Да ви е сладко : ...Чаоооо! Хубави събота и неделя! 



9.05.2014 г.

Домашни талятели с рагу ''Болонезе'' - рецепта класика


Отдавна остана в историята първия ми неуспешен опит да направя паста. Желанието и меракът ми не стихнаха обаче, особенно след като си купих машина за направата и. Щастлива да ви се похваля с първите талятели, а правих още и равиоли ( за тях следващ път),  в неделя  ще опитам и лазаня с домашни кори. От вичко което съм чела в списания и гледала в телевизионни предавания  и от скромния ми опит мога споделя:
Правилото за замесване на пастата е на 100 гр. брашно-1 яйце. Ако яйцата са по-малки съответно и брашното трябва да се намали. 
От брашното си направете кладенче и счупете вътре яйцата. Сложете щипка сол и 1 с.л. зехтин. Замесете по - твърдо тесто. Покрийте с найлон и кърпа и оставете на стайна температура ( в никой слачай в хладилник) за около час. 



Отпочиналото и отпуснало се тесто разделете на 3 еднакви парчета. На снимката брашното е 280 гр. с 3 яйца. Набрашете хубаво тестото преди да го прекарате през машината. Първо  2 пъти на дисковете с най-голяма дистанция , след което регулирайте диска с най-малкото растояние и оформете кората според вашия вкус. Следва да нарежете талятелите. Към машината има още 2 диска с които може да нарежете пастата според вашите предпочитания. Нарязаните талятели посипете обилно с брашно и оставете на стайна температура за няколко часа да поизсъхнат. 




 Рецептата за рагу ''Болонезе'' е от тук и докато пастата съхне може да го приготвите 
така:
Продукти:
250 гр. свинска кайма 
100 гр. пресен бекон 
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри
1 ч. ч. червено вино
250 мл. месен бульон
1 ч.ч. прясно мляко 
100 гр. смлени домати
30 гр. доматен концентрат
бучка краве масло
зехтин 
сол
чер пипер
Нарежете лука, моркова и целина на малки парченца. В тенджера налейте зехтина и добавете кравето масло. Сложете я на котлона и прибавете първо нарязания лук, след като се позапържи за 2-3 мин. прибавете моркова и целината. Пържете още няколко минути. Добавете каймата и нарязания на дребни кубчета бекон, запържете   7-8 мин. бъркайки често. Излейте виното, изчакайте малко за да се изпари алкохола от него, посолете и поръсете с чер пипер.  Наливайте по - малко (около половината)  от бульона и гответе соса докато каймата поеме течността. Рагуто се приготвя бавно, трябват ви поне 2 часа.Размийте доматения концентрат с малко  бульон и го добавете в соса заедно със смлените домати. . В рецептата няма смлени домати, но аз слагам затова ги добавих.  Затворете тенджерата и гответе рагуто на слаб огън около час и половина -два като през това време наливате по малко от останалия бульон и млякото. 
 Гответе соса докато остане почти на мазнина.  
В голяма тенджера сложете да заври вода. Посолете с 1 с.л. морска сол. Пуснете вътре талятелите и варете 3 мин. Прецедете ги. Прехвърлете в голяма купа, изсипете соса върху тях и объркайте добре. Поръсете с настърган пармезан и поднесете топли.    Посочените продукти за пастата и рагуто са за 4 порции. 

                                                                                 Да ви е сладко :)...чаоооо! 


7.05.2014 г.

Целувки с маслено - лимонов крем



Продукти:
За целувките:
3 белтъка 
150 гр. кристална захар
щипка сол
3-4 капки лимонов сок
За крема:
70 гр. краве масло
70 гр. пудра захар
настърганата кора на 1/2 лимон 
няколко лимонови капки 
настърган шоколад
цветни топченца



В дълбока купа сложете белтъците, захарта, солта и лимоновия сок. Разбийте всички продукти с миксер до много твърд сняг. Застелете голяма тава  с хартия за печене. Върху нея шприцовайте малки целувки. Загрейте фурната на 100 гр. , сложете тавата в нея и сушете целувките около 3-4 часа. Оставете ги да изстинат вътре. 




За крема разбийте омекналото на стайна температура краве масло със захарта, настърганата лимонова кора и сока. Слепвайте с него две по две целувките и поръсете в средата с настърганшоколад и цветни, захарни топченца. 

                                                                                   Да ви е сладко! Чаооо! 



5.05.2014 г.

Класическо тирамису


Рецептата претендира да е класическа  ......А тя е от последния брой на сп. ''Cucina moderna''. В блога може да прочетете още и за:



Продукти за 4 порции:
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
 2 с.л. коняк 



Сварете кафето, добавете коняка и го оставете насртана да се охлади. Тук кривнах малко от класиката....трябваше вместо коняк да се сложи ликьорното вино ''Marsala'', нямах в къщи, но и коняка свърши работа.....
В купа сложете захарта, жълтъците и маскарпонето. Разбийте ги с миксер за 3-4 мин. Сложете купата на водна баня и бъркайте енергично крема за около 7-8 мин. Отдръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. Когато е готов добавете разбитата на твърд сняг сметана. На снимката горе съм показала крема след свалянето му от огъня и прибавянето на сметаната. 
Започнете да редите тирамисуто. Разстелете от крема на дъното на подходяща чиния. Потапяйте всяка бишкота в кафето и наредете първия ред от 7 броя. Разстелете от крема отново и поръсете обилно с какао. Продължете с втория ред бишкоти по същия начин. 
Приберете сладкиша в хладилник поне за 6-7 часа. Преди поднасяне го поръсете отново с какао, за да освежите вида му.  

                                                                                Да ви е сладко :)! Чаооо!


4.05.2014 г.

Млечен крем с кокос


Продукти:
500 мл. прясно мляко
50 гр. ситно смлени кокосови стърготини
50 гр. захар
2 ч.л. нишесте 
кората на 1/2 лимон
 1 ч.л. ром (по желание) 

В купа смесете млякото, захарта, кокосовите стърготини, нишестето. Хомогенизирайте добре сместа. Прехвърлете я в касерола и сложете на умерен огън. С дървена лъжица бъркайте крема докато се сгъсти за около 15 мин. Отнемете го от огъня, прибавете настърганата лимонова кора и рома ( по желание). Насипете крема в подходящи за сервиране чаши и дръжте в хладилник до сервирането им. 
Да ви е сладко! Чаооо с пожелание за спорна нова седмица! 



2.05.2014 г.

Панна кота с ягоди




Продукти за 4 порции:
300 мл. течна сладкарска сметана
200 мл. пълномаслено прясно мляко 
1 шушулка ванилия
10 гр. желатин
120 гр. пудра захар
200 гр. ягоди
3 с.л. захар
бучка краве масло колкото орех
1 к. ч. вода 




В тенджерка смесете сметаната и прясното мляко, подсладете със захарта и добавете остърганите от ваниловата шушулка семенца. Сложете на котлон и бъркайте сместа 8-10 мин. Не и позволявайте да заври. Отстранете от огъня и добавете омекналия в студена вода желатин. Разбъркайте добре за да се разтопи. Напълнете чашки по ваш избор ( ползвах за крем карамел) с готовия крем, изчакайте да се охлади и приберете в хладилник за поне 5 часа. 
Нарежете ягодите на малки парчета. Преместете  ги в касерола заедно с водата, захарта и кравето масло. Сложете съда на умерен огън и варете плодовия крем около 5-6 мин. 
Преди поднасяне потопете чашките с панна кота за няколко секунди в хладка вода и ги обърнете в подходяща чиния. Полейте всяко кремче с ягодовия конфитю и поднесете. 
                                                               Да ви е сладко :)...Хубави събота и неделя!