31.07.2014 г.

Лятна пица ''Слънце''


Никога няма да спра да се удивлявам и изненадвам от разнообразието на пици и фокачи!Даже да си мислитете, че знаете всичко за тях,все ще се намери някоя която ще ви остави с поотворена уста и желанието да я направите!Само така може да вкусите необичайни на пръвпоглед продукти и въздъхнете като Роби:-''Ето това е пицата на сърцето ми!''


 Оформлението на тази пица видях в сп.''Vero cicina'' , а за тестото използвах това с което правя винаги пици  и фокачи

За тестото:
300 гр. брашно
150 мл. топла вода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
8 гр. прясна мая от кубче
30 мл. зехтин 
За гарниране:
7 бр. цветове от тиквички
150 гр. пушена скаморца
150 гр. моцарела
50 гр. шунка 




Замесете тестото, сложете го в купа, намажете с малко зехтин. Покрийте купата със стреч фолио и кърпа и оставете да тестото да удвои обема си. Когато е готово го прехвърлете върху хартия за печене и разточете на кръг с диаметър около 30 см. Наредете нарязаната моцарела и върху нея пушената скаморца. Тук-там поръсете с кубчета шунка..Подредете красиво тиквените цветове. Полейте с тънка струйка зехтин цялата пица и изпечете на 200 гр. за около 15 мин. 
Сервирайте веднага и ...да ви е сладко:)! 
Чаооо! Хубава вечер!



29.07.2014 г.

Ментово-кокосов сладкиш


За всички, които обичат ментовия вкус - това е вашият сладкиш! И за всички, които не го обичат -  пак е вашия сладкиш! Ще ви стане любим ...дъхав и с много мека текстура, а  комбинацията мента-кокос му придава освежаващ и много летен вкус! На красиви мъфини или голям сладкиш, решете сами ...и да ви е сладко:)!  


Рецептата е адаптирана от тук. Променила съм някои от мерките и ви предлагам рецептата както съм я направила аз! 
Продукти:
150 гр. кисело мляко
125 мл. олио
125 мл. ментов захарен сироп
200 гр. захар
3 яйца
300 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини   
1 бакпулвер 
За украса:
100 гр. черен шоколад 
бучка краве масло 



Размесете брашното с бакпулвера и кокосовите стърготини. В купа счупете яйцата, добавете захарта, олиото, ментовия сироп. Ментов сироп предполагам, че ще намерите и в България в  големите вериги магазини!  Разбъркайте добре продуктите и на порции добавете брашното. 
Хомогенизирайте сместа добре. Може да си направите с тази смес и мъфини и сладкиш. Аз напълних 6 средно големи форми за мъфини, а останалата смес изсипах в застлана с хартия за печене тавичка ( 22 см.). Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор за около 25 мин. Наблюдавайте го и пробвайте за готовност с дървено шишче. 
Готовият сладкиш оставете да се охлади напълно. 
Разтопете на водна баня шоколада и кравето масло. Напълнете шприц и украсете по ваш вкус. 





Спагeти карбонара с патладжан


Един вкусен вариант на спагети карбонара , който може да направите с патладжан или тиквички! И в двата слачая ще имате разкошна чиния с вкусен обяд или лека вечеря! 

Продукти за 2 порции:
1 средно голям патладжан
150 гр. спагети
2 яйца
1 скилидка чесън
50 гр. пармезан 
щипка чер пипер
сол
зехтин

Нарежете патладжана на кубчета. Сложете го в тиган със зехтин и ситно нарязаната скилидка чесън. Запържете за 7-8 мин.
Сварете спагетите според указанията на опаковката. Прецедете ги и сложете в тигана с патладжан. Разбийте с вилица яйцата и пармезана. Изсипете ги при пастата и усилете огъня на котлона. Бъркайте няколко минути докато яйцата се сготвят. Овкусете с щипка чер пипер.
Сервирайте веднага поръсени с настърган пармезан! 
Вкусно е :)...да ви е сладко! Чаоо!



25.07.2014 г.

Пълнен патладжан с пилешко



Станах земеделка.... и що чаках до сега не знам,ама не, то си има приказка за тази работа - всяко нещо с времето му се казва! Та и моето време дойде, ей го урожая на снимката, от всичко по-малко, а от краставиците най-много!  А каква радост е да ''рупаш'' домашна такава :)...е, с доматите малко не се справих, ама то щото посадих коренчетата много наблизо, та им беше трудно да се развиват си мисля аз с новоизлюпения ми земеделски  опит.....иначе патладжани  дал Бог, а пък списанията - рецепти :)....И както сме го подкарали все на патладжанена диета да знаете  от сега и следващата ще е такава....



Та тук продуктите са следните, а от вас да прецените количеството:
кръгли патладжани за по-добра визия при сервирането 
пилешки гърди 
моцарела
2-3 скилидки чесън 
лук ''шалот''
чашка бяло вино
магданоз 
чер пипер
зехтин 
домати от градината 

Измивате патладжаните, отрязвате им капаче и ги издълбавате с малка лъжичка. Издълбаната среда нарязвате на малки парчета. Така нарязвате и пилешките гърди. В тиган запържвате лука и чесъна нарязан на ситно. Слагате месото, пържите 3-4 мин. и заливате с бялото вино. Прибавяте нарязаната патладжанена среда, овкусявате със сол и чер пипер и задушавате около десетина минути на слаб огън. 
Оставяте плънката настрана да се поохлади и тогава слагате нарязаната на малки парчета моцарела. Осолявате издълбаните патладжани и пълните. 
Настъргвате на едро ренде доматите, овкусявате със сол, чер пипер и нарязани на ситно магданоз и скилидка чесън. Наливате чашка зехтин и чашка топла вода. Изсипвате соса в тавичка, слагате патладжаните с отрязаните капачета, поливате с малко зехтин и печете на 190 гр. за около 30 мин. 
Когато ястието е готово боцвате  зад ухото на всеки патладжан  стръкче босилек и сервирате  .... да ви е сладко :)! 


От мен чаооо и хубав уикенд!
















23.07.2014 г.

Сладкиш с шоколадов крем


То беше любов от пръв поглед! И не за пръв път ми се случва така, надявам се не и за последен:).....Великолепен сладкиш, който видях вчера тук, а днес вече подсладих Роби с него! Мислех си да му нарисувам отгоре едно сърце, от любов и признателност, че храбро опитва   произведенията ми, изпод ръката ми обаче излязоха незнайно как фигури математиците за които тепърва ще спорят как да нарекат! Ако вие сте по-вещи с шприца може да си нарисувате я цветенца, я разни други фантазии...от мен толкова:)! Но рецептата е чудесна, затова направете го........


Продукти:
За масленото тесто:
175 гр. брашно
60 гр. захар
70 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

За шоколадовия крем:
1 яйце+ 1 жълтък
320 мл. прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. захар
100 гр. черен шоколад 

За мекия блат:
125 гр. брашно
60 гр. захар
35 гр. краве масло
2 яйца
60 мл. прясно мляко
1/2 пак. бакпулвер
 щипка сол



Започнете първо от шоколадовия крем. Разбийте с миксер за минутка яйцето и жълтъка със захарта. Добавете нишестето и прясното мляко. Разбъркайте хубаво и сложете начупения на малки парчета шоколад. Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и оставете да се охлади напълно. 
Пригответе масленото тесто: в купа сложете брашното, захарта , яйцето, ванилията, щипка сол и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто, отначало то е на трохи, но постепенно се хомогенизира. Направете го на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Следващият за приготвяне е мекия блат. В купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер за 3-4 мин. Добавете прясното мляко, брашното размесено с бакпулвера и щипка сол,  на тънка струйка  излейте разтопеното краве масло. 
За да ви е по-лесно разточете масленото тесто върху парче хартия за печене. Прехвърлете го в тавичка (22см.) като оставите висок борд от тестото. 
Изсипете охладения крем ( оставете си малко за шарките отгоре). Последно изсипете сместа за мекия блат. 
И сега  дойде време за рисувателния ви талант :)...
 С оставения настрана крем напълнете шприц и нарисувайте вашите фантазии върху сладкиша! 
Украсеният сладкиш изпечете на 180 гр. за около 25-30 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор! 
Уверете се, че е напълно изстинал преди да го извадите от тавичката! 
Рецептата стана дълга, но ви уверявам, че сладкиша се приготвя бързо:)! 



Да ви е сладко :)...Чаооо от мен и хубав следобед! 


22.07.2014 г.

Лаврак с картофи на фурна


Продукти:
1 лаврак 
3-4 средни по големина картофи
клонче пресен розмарин
1 к.ч. бяло вино
2 скилидки чесън
чер пипер
сол
 зехтин



Почистената риба осолете и овкусете с чер пипер. Нарежете картофите на колелца и объркайте със сол, чер пипер, пресованите скилидки чесън и ситно нарязания розмарин. Полейте със зехтин. Застелете тавичка с хартия за печене, сложете вътре картофите, отгоре рибата. Преди да я покриете с тънко нарязани колелца картофи я полейте с бялото вино. Изпечете на 190 гр. за около 35-40 мин. 
Поднесете веднага и ....да ви е сладко! Чаооо!



21.07.2014 г.

Картофени кюфтета с моркови на фурна


Всъщност бяха пържени в рецептата, ако не се страхувате от пържено направете ги така! Аз избрах печенето и малко промених  панировката, но станаха вкусни  и най-вече здравословни! 


Продукти:
3 средни по големина картофи
1 морков
1 яйце
бучка краве сирене
сол
чер пипер
 За панировката:
1 яйце
150 гр. галета
2 скилидки чесън 
1 връзка магданоз
сол 
зехтин

Обелете, нарежете на кубчета и сварете картофите в подсолена вода.Прецедете ги и пасирайте. Объркайте картофеното пюре със ситно настъргания морков, яйцето, натрошеното сирене и черния пипер. Оставете сместа 20 мин. за да се обикне със съставките. 
В купа  сложете галетата, добавете ситно нарязания магданоз, пресованите скилидки чесън , сол и налейте зехтин бъркайки докато сместа се овлажни добре. 
Разбийте яйцето. От картофената смес вземете с ръка колкото за средно голямо кюфте. Топнете в разбитото яйце и оваляйте в галетата. Наредете кюфтетата в обилно намаслена тавичка, полейте всяко с тънка струйка зехтин и изпечете на 190 гр. до приятен загар. 
Поднесете ги топли със салатка по желание! 
Да ви е сладко:)...от мен чаооо и хубава вечер!





20.07.2014 г.

Спагети с тиквички и цветовете им



Уверявам ви, че това е много, много вкусна рецепта и ще бъде наслада и удоволствие за любителите на паста да  опитат и открият един нов вкус! 

Продукти за 2 порции:
150 гр. спагети
1 малка тиквичка
1 малка сурова наденичка
6-7 цветове от тиквички
1 лукче ''шалот''
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка чер пипер
2 с.л. сирене тип ''Филаделфия''




В голям тиган с 1 к.ч. зехтин запържете ситно нарязания лук и чесън. Добавете натрошената от наденичката кайма, залейте с бялото вино и оставете да поври 2-3 мин. Прибавете нарязаната на дълги,  тесни ленти  тиквичка. Посолете, овкусете с чер пипер и задушете соса за 7-8 мин. Прибавете накъсаните на едро тиквени цветове, сложете 2 с.л. ''филаделфия'' и разбъркайте внимателно. Изчакайте докато соса бъкне и изключете котлона. 
В тенджера с подсолена вода сварете спагетите според указанието на опаковката. Прецедете ги. Добавете към соса, сложете 3-4 с.л. от водата в която са варени спагетите. Влючете котлона и оставете ястието за няколко мин. да поври разтръсквайки с подхвърляне  тигана от време не време. 
Тук влиза в роля Роби, защото мен все ме е страх да не изпратя пастата на пода :)! 
Сервирайте веднага с чаша охладено, газирано бяло вино.....да ви е сладко:)!
Чаоооо! Желая ви прохладна, лятна вечер! 


Още рецепти с тиквички:


19.07.2014 г.

Бадемов сладкиш със сладко от праскови


Счупи ми се фотоапарата ... все по гадния закон когато ти трябва най-много :( ...  И докато увесила нос се чудех кое, как, що ще правя  Роби  реагира светкавично и  само след няколко дни се радвах на страхотен нов с чудесно посвещение:)....


Е, ако си мислите, че от раз снимките ми ще станат като за списание
 няма да е така, но се надявам да се справя в близките месеци, а до тогава да живее автоматичния режим:)!
Предлагам ви първата рецепта снимана с новия фотоапарат,  стария изпратих в историята, макар да ми е малко мъчно за него.....служи ми вярно 4 год. и беше подложен на титанична експлоатация! 
Сега рецептата...... 



Продукти:
150 гр. сурови необелени бадеми
50 гр. краве масло
3 яйца
1 ч.л. брашно
1 ч.л. ром 
1 ч.л. бакпулвер
150 гр. захар
100 гр. сладко от праскови 
1 праскова за украсата
клонче мента



В купа сложете кравето масло и изчакайте да омекне. Прибавете захарта и с миксер разбийте за около 5 мин. Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки. Смелете бадемите, размесете ги с щипка сол, бакпулвера, брашното и рома. Добавете ги към яйчената смес. Хомогенизирайте  много добре. Малка тавичка (22 см.) подмажете с краве масло и набрашнете обилно. Изсипете сместа, подравнете и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 20-25 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете готовия сладиш от фурната, изчакайте десетина минути и тогава го извадете от тавата. Охладете върху решетка. 
Затоплете следкото от праскови леко и намажете сладкиша. Украсете с резенчета праскова и листа мента. Може да сервирате с топка сладолед! 

Да ви е сладко:).....Чаооо! Хубави събота и неделя!



16.07.2014 г.

Фокача по лигурски


Здравейте, читатели, последователи, блогъри-колеги и всички мннали от тук и прочели тази страхотна рецепта за фокача. Що лигурска ли?...Ами, не знам, най-вероятно защото е от област  Лигурия в Италия бреговете на която се мият от Тиренско море, а фокачата е с риба! Разсъждението си е мое, щото Италия има още 4 морета, но пък и на всички тях има кръстени безброй рецепти! Каквото и да е, така пишеше в списанието с рецептата, така я и оставих! 
Шотландските ми гости - дъщеря, зет. внуче си заминаха и живота пак тръгна с обичайния си ритъм. Така е с броените ваканционни дни-разходки, море, щуране по магазините, време което не стига за нищо, но пък остават спомени, снимки и хубави моменти! 
Сега за рецептата :)......
   


Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно
280 мл. топла вода
15 гр. мая от кубче
50 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар 
За гарниране:
някколо чери домати
шепа маслини
 1 голяма глава лук
5-6 рибки аншоа
1 дафинов лист
сол,
зехтин,
риган 


Тестото е класическото с което правя пици и фокачи. Замесете меко тесто от изброените продукти. Сложете го в купа, намажете с малко зехтин и покрийте с влажна кърпа. Оставете да втаса, а докато това стане пригответе продуктите за гарнирането на фокачата. Нарежете лука на полумесеци, сложете го в тиган с малко олио, щипка сол и дафиновия лист, запържете 2-3 мин., налейте 1 кафяна чашка вода, захлупете съда и задушавайте докато остане на мазнина. Почистете доматите от семките и леко ги осолете. 
Фокачата от снимката е с половината количество от втасалото тесто, с другата направих пица. Та ако решите да е само фокача удвоете продуктите за гарниране и я изпечете в по-голяма тава. Трябва да е висока не повече от 2 см. 
Застелете тава ( за 1/2 от втасалото тесто 30 см.) с хартия за печене и леко с ръце раздърпайте тестото докато покриете тавата. Наредете  равномерно задушения лук (дафиновия лист предвидливо сте извадили:), подредете половинките домати, между тях рибките, сложете по една маслинка във всяка половинка домат. Полейте с малко зехтин, ръснете сух или пресен риган и изпечете фокачата до приятен загар в предварително загрята на 200 гр. фурна. 
Извадете я, изчакайте 5 мин. да си отдъхне и...
Да ви е сладко:)...Чаооо!