29.09.2014 г.

Руло от пилешка кайма


Продукти:
400 гр. пилешка кайма
1 яйце + 1 жълтък
1 скилидка чесън
 50 гр. настърган пармезан
1 филия сух бял хляб
щипка насъргана лимонова кора
щипка издийско орехче
щипка чер пипер
сол 
зехтин
100 гр. сварен зелен боб
галета


В купа сложете каймата, яйцето и жълтъка, омекналия в малко вода и натрошен бял хляб, пармезана, счуканата скилидка чесън и всички подправки. Посолете и омесете каймата добре. Приберете за час в хладилник. 
Намажете с малко зехтин голямо парче стреч фолио. Разстелете каймата отгоре и оформете правоъгълник.В средата му наредете сварения зелен боб. С помощта на фолиото завийте каймата на руло. Намажете я с разбит белтък. Поръсете с галета. 
Полейете приготвеното руло със струйка зехтин. Сложете го в тава застлана с хартия за печене, покрай него добавете овкусени с розмарин и чесън картофки и изпечете на 170 гр. за около 40-45 мин. Непосредствено преди да го извадите от фурната го полейте отново със зехтин. 
Сервирайте с гарнитура от сварен зелен боб подправен с лимон, зехтин и щипка пресован чесън и печени картофки! 


Да ви е сладко :)! Чаооо!


25.09.2014 г.

Домашни ньоки по средиземноморски


Стига клонче розмарин и салвия и рецептата веднага  замирисва на Средиземноморие  и се обяваява за такава :)! Тази която ви предлагам днес е много вкусна и може да мине за диетична, една порция съдържа 410 кал. ...за който ги брои! Не, че знам как да броя калории, но така пишеше в  списанието '' In tavola''. Този път ''накъдрих'' ньоките с уреда, който виждате на снимката ( подарък от Мария)!  


Продукти:
За ньоките:
400 гр. картофи
150 гр. брашно
1 яйце 
щипка сол
За доматения сос:
4 големи месести домати 
1 скилидка чесън
клонче пресен розмарин 
2-3 листа салвия 
2-3 листа босилек
1 к.ч. зехтин 
сол
щипка чер пипер

Измийте необелените картофи с четка под течаща вода. Сложете ги в тенджера с вода и 1 ч.л. морска сол и сварете. Обелете ги и пасирайте на пюре. Прехвърлете пюрето в голяма купа, сложете яйцето и брашното и омесете до леко твърдо тесто. Ако се наложи добавете още малко брашно. Късайте от картофената смес малки топки и направете на фитили. Нарежете ги на парчета 2-3 см. Ако нямате такъв дървен уред като моя може да използвате вилица за оребряване, а може да ги оставите гладки. Готовите ньоки наредете в посипана с брашно голяма чиния,  приберете я в хладилник  докато приготвяте соса. 



Пуснете доматите за 4-5 мин. в кипяща вода. Извадете ги и обелете. Нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин, посолете леко и овкусете с чер пипер. Гответе соса на умерен огън за около 10 мин. Добавете нарязаните на много ситно подправки и счуканата скилидка чесън и разбъркайте . Оставете соса  да поври още 3-4 мин.  
В тенджера кипнете вода с 1 ч.л. сол. Напускайте ньоките в нея и когато изплуват на повърхността веднага ги извадете с решетъчна лъжица. Прибавете ги при горещия доматен сос. Разбъркайте ястието. Разпределете в чинии, поръсете с щипка настърган пармезан и....
....да ви е сладко:)! Чаооо! Хубава вечер! 
Тук може да прочетете още една рецепта с ньоки!



21.09.2014 г.

Кростата (маслен пай) с конфитюр от сини сливи и дюли


Много варианти на кростати съм правила, тук може да ги разгледате, но най- любимата и правена често  си остава тази с конфитюр! Идеята да направя сладкиша с два различни конфитюра едновременно  видях във фурната от която купувам хляб! 
Видях и направих.....сега е ваш ред:)! 


Продукти:
 270 гр. брашно
120 гр. студено краве масло
100 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
лимонова кора или ванилия
100 гр. конфитюр от сини сливи
100 гр. конфитюр от дюли 
щипка сол



В голяма купа сложете брашното, щипка сол, яйцето и жълтъка, настърганата лимонова кора и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Отначало сместа е ронлива, но постепено с месенето се хомогенизира. Омесеното тесто загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
От охладеното тесто откъснете малка топка, а останалото  разточете на лист хартия за печене и с помощта и' го прехвърлете в продълговата тавичка  с размери 28/18 см. като оформите висок борд  с тесто. Отделеното тесто направете на фитил и с него разделете тестото в тавата на 6 сектора. Във всяка кутийка сложете от конфитюрите. 
Изпечете кростатата на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 30-35 мин. 
Поръсете готовия сладкиш с пудра захар и......
да ви е сладко:).....От мен чаооо! Хубава неделна вечер и спорна нова седмица! 


18.09.2014 г.

Бриош с канела и какао


Не станаха като нейните  красиви, но така ме плениха, че снощи щом ги видях замесих тестото и в 10 ч. вече рупах едно бриошче, а къщата ухаеше прекрасно на канела и прясно изпечени кифлички! Гузната ми съвет се беше запиляла незнайно къде, та им се насладих на воля!


Продукти:
За тестото:
450 гр. брашно
12 гр. прясна мая
3 яйца
75 гр. захар
90 мл. вода
70 гр. краве масло
щипка сол
ванилия или лимонова кора 
За намазване:
30 гр. краве масло
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. какао
За блясък:
100 гр. вода 
20 гр. захар


В оригиналната рецепта се използва брашно, което не се надига много при втасване. Аз използвах обикновено, вие каквото си решите! 
Изсипете брашното, захрта, яйцата и ванилията, щипка сол и разбъркайте всички продукти с лъжица. Маята разтворете в топлата вода и добавете към продуктите. Замесете меко тесто. Когато е добре омесено започнете да добавяте по парченца от мекото краве масло месейки. Омесеното тесто направете на топка, загънете в стреч фолио, покрийте с кърпа и оставете да удвои обема си.  
Докато тестото втасва си пригответе пастата за намазване и сиропа. В купичка сложете кравето масло(омекнало на стайна температура), пресятото какао и канела и захарта. Бъркайте с лъжица докато сместа стане на крем. 
От захарта и водата сварете сироп и оставете да се охлади.  


На набрашнена повърхност разточете правоъгълен лист с дебелина  5 мм. Най-добре е да разделите тестото на две и да приготвите поотделно двете рула. Намажете всяко с приготвения крем. Навийте на руло и нарежете на парчета 6-7 см. Извинявам се, че пропуснах да снимам това! Всяко от парчетата нарежете на 4 без да стигате до края на тестото. Подредете в тава застлана с хартия за печене и намажете с четка със захарния сироп. Изпечете на 180 гр. във фурна с вентилатор за около 15 мин. Когато ги извадите от фурната ги намажете отново със сироп и ако може да чакате да се охладят изчакайте.....
....аз ги започнах веднага :).....Да ви е сладко! Чаоооо! 


16.09.2014 г.

Кокосови топчета с извара


Продукти:
200 гр. рикота (извара)
50 гр. захар
300 гр. кокосови стърготини
50 мл. портокалов ликьор ''Grand Marnier''



В купа изсипете изварата, добавете захарта и ликьора и разбъркайте. Добавете 200 гр. кокосови стърготини и хомогенизирайте сместа добре. С ръце оформете еднакви топчета с големина на орех и ги оваляйте в останалите кокосови стърготини. Приберете топчетата в хладилник за час и ....
после поднесете с чашка ''Grand Marnier'' .....е, много е сладко:)! 

Наздраве и чаооо:*! 



13.09.2014 г.

Двуцветни бриош кифлички


Закъснях да ви ги предложа за закуска днес, но нали и утре е сутрин! Започвам с хвалбите-меки,  пухкави, вкусни, с дъх на лимон и ароматно смокиново сладко и лека шоколадова нотка....вече ви се доядоха, нали? :) Рецептата е адаптирана от тук.


Продукти:
500 гр. брашно
3 с.л. захар
2 яйца
180 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
20 гр. мая от кубче
30 гр. горчиво какао
кората на 1 лимон
щипка сол
смокиново или друго сладко по желание
пудра захар за поръсване 


В оригиналната рецепта е дадено, че всички продукти за тестото без какаото се разделят на две и се месят отделно, като към едното се прибавя какаото. Аз го направих по друг начин. Така:
В голяма купа изсипете пресятото брашно. Разтворете маята в топлото мляко и излейте при брашното. Сложете яйцата, захарта, щипка сол, настърганата лимонова кора и леко разтопеното краве масло. Замесете меко тесто. Разделете го на две и към едната част добавете какаото. Месете докато тестото добие еднакъв кафяв цвят. Оставете двете теста да удвоят обема си. 
Когато тестото втаса разточете еднакви кръгове и нарежете на триъгълници. Върху бял триъгълник сложете кафяв( и обратно),  намажете с лъжичка конфитюр и завийте на кифличка. 


Подредете кифличките на разстояние в голяма тава застлана с хартия за печене.  Покрийте с кърпа и оставете 1 час да втасат отново. Ако ги искате лъскави разбийте с вилица 1 жълтък с няколко капки олио и ги намажете непосредствено преди да ги изпечете. Аз ги намазах само с топло прясно мляко. 
Изпечете кифличките на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 15-20 мин. Топли ги поръсете с пудра захар.  

Да ви се сладко :).....Чаооо! И хубави събота и неделя!  



11.09.2014 г.

Бананов кейк с мед и орехи


Продукти:
3 добре узрели банана
200 гр. брашно
2 яйца
4 с.л. мед
100 мл. прясно мляко 
120 мл.  слънчогледово олио
1 ч.л. канела
1/2 пак. бакпулвер 
80 гр. счукани орехови ядки





Нарежете бананите на малки парчета, сложете ги в тиган, полейте с 1-2 с.л. олио и поръсете с канела. Прехвърлете тигана на котлон с умерен огън и запържете 2-3 мин. бъркайки. Снемете от котлона, пресипете бананите в чиния и ги намачкайте с вилица. 
В купа счупете яйцата, добавете  2 с.л. мед  и прясното мляко и разбивайте с миксер около 7-8 мин. Излейте олиото и прибавете на порции брашното примесено с бакпулвера. Добавете намачканите банани и хомогенизирайте сместа добре.
Застелете продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. с хартия за печене. Изсипете кексовата  смес и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения кейк и веднага го намажете с останалите 2 с.л. мед. Поръсете с едро счуканите орехи и оставете на решетка да се охлади напълно! 
После си знаете ........ режете си едно голямо парче и ...
да ви е сладко:).....От мен чаооо! 


То не бе залези тази година, не бе чудо ...всяка вечер търча навън с фотоапарата и снимам, снимам, снимам ......Разбира се на живо са още по-хубави!


4.09.2014 г.

Обърнат смокинов сладкиш


Че какво друго през септември освен смокини, смокини и пак смокини ......и сладкиш с тях, де ......
Продукти: 
500 гр. смокини 
300 гр. брашно
200 гр. захар
80 гр. стафиди
50 гр. ром
4 яйца
200 гр. сирене ''филаделфия''
1/2 пак. бакпулвер
50 гр. краве масло
50 гр. кафява захар


В купа разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете сиренето и хомогенизирайте сместа добре. Размесете брашното с бакпулвера и на порции го прибавете в яйчената смес. Идва ред на накиснатите  за 20 мин. в ром стафиди.  
Застелете тава( 24 см. ) с откопчаващ  ринг с хартия за печене. На дъното и излейте разтопеното краве масло и поръсете с кафявата захар. Наредете нарязаните смокини по ваш вкус. Излейте кексовата смес отгоре им и изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 45 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. 
Изпеченият сладкиш извадете от фурната и веднага обърнете върху дървена решетка за да се охлади. 
Е, това е ....да ви е сладко:)! Чаооо и прекрасен септември!