28.04.2015 г.

Кейк с рикота, кокос и лимончело


Рецептата е от тук!
Продукти:
180 гр. брашно
100 гр. кокосови стърготини
180 гр. захар
100 мл. олио
4 яйца
250 гр. рикота (извара)
2 с.л. прясно мляко
1 бакпулвер
настърганата кора на 1 лимон
2-3 с.л. лимончело (ликьор от лимони - може и без него) 



Разбийте яйцата и захарта с миксер на пяна. С лъжица добавяйте към яйчената смес изварата разбивайки на най-ниската степен с миксера. В купа смесете брашното и бакпулвера. В друг съд изсипете кокосовите стърготини, излейте олиото и 2 с.л. прясно мляко. Ароматизирайте с лимомовата кора и лимончело и объркайте сместа добре. Към яйчено-изварена смес изсипете кокосовите стърготини и след това брашното. Хомогенизирайте много добре всички продукти. Подмажете и набрашнете форма за кейк и изсипете сместа. Изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Готовият коей поръсете с кокосови стърготини. 
Много мек и страшно вкусен:)....след ден е с още по-наситен лимонов вкус! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



27.04.2015 г.

Задушени свински филенца с артишок


Продукти за две порции:
6 бр. тънко нарязани свински филета
4 артишока
4 скилидки чесън
щипка пресен ситно нарязан магданоз
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. зехтин
1 к.ч. зеленчуков бульон
зърна чер пипер
млян чер пипер

В голям тиган налейте зехтин, наредете  овкусените със сол и млян чер пипер филетата и ги полейте с чашка бяло вино. Захлупете съда и задушете месото за 5 мин. Почистете артишока (вижте как тук) и го нарежете на четвъртинки. В друг тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложте няколо цели обелени скилидки чесън, щедра щипка нарязан магданоз и артишока. Върху него наредете задушените филета, полейте с кафена чашка бяло вино и също толкова зеленчуков бульон. Поръсете с 1 ч.л. чер пипер на зърна.  Захлупете съда и задушавайте ястието на слаб огън 30 мин. Сервирайт топло. 
Да ви  сладко:)! Чаооо!




22.04.2015 г.

Ябълков сладкиш с бадеми


Рецептата е от тук!

Продукти:
250 гр. брашно
80 гр. нишесте
60 гр. смлени сурови бадеми
3 яйца 
160 гр. захар
120 гр. краве масло
180 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
4 ябълки
сока и кората на 1 лимон
1 ванилия
1-2 с.л. кафява захар
30 гр. филирани бадеми



 Нарежете две от ябълките на малки парченца и ги залейте с лимоновия сок. В дълбока купа разбийте с миксер яйцата и захарта. Размесете брашното,  смлените бадеми, бакпулвера и нишестето и го добавете на порции разбивайки на най-ниската степен на миксера. Излейте на струйка първо прясното мляко, а след него разтопеното и леко охладено краве масло. Ароматизирайте сместа с настърганата лимонова кора и ванилията.  Добавете нарязаните на малки парчета ябълки. Застелете кръгла форма с откопчващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес в нея и подравнете. Обелете и нарежете две ябълки на резенчета. Наредете ги върху сместа, поръсете с кафява захар и филирани бадеми. Изпечете сладкиша на 180 гр. долна решетка в предварително загрята фурна с вентилатор! 
Готовият сладкиш охладете и поръсете с пудра захар. 
Мек и много ароматен ...да ви е сладко:)! 



15.04.2015 г.

Сладкиш с кисело мляко и капки шоколад



Рецептата е от тук! Лесна, много обикновена и идеална за закуска! Моите капки като истински капки нападаха по дъното, но сладкиша си беше все така вкусен:)! 


Продукти:
260 гр. брашно
180 гр. захар
3 яйца
250 гр. килсело мляко
100 мл. олио
1 бакпулвер
150 гр. шоколадови капки
1 ч.л. есенция ванилия

С миксер разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете лъжица по лъжица киселото мляко все така разбивайки с миксера, този път на най-малката степен. Ароматизирайте с ванилията. Брашното размесете добре с бакпулвера. Изсипете го на порции в яйчената смес. Излейте олиото на струйка. Шоколадовите капки навлажнете леко с няколо пръски вода и поръсете с брашно. Разтръскайте съда с тях за да полепне брашното. Изсипете ги в кексовата смес. Застелете форма (24 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изпечете сладкиша на 180 гр. във фурна с вентилатор долна решетка за около 25-30 мин. Охладете и поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и хубава сряда! 


13.04.2015 г.

Тимбало от макарони (zitа) с артишок и прошуто


Рецептата видях в едно предавана на ''La prova del cuoco'' и нямах никакво съмнение, че един ден ще я направя! По възможност трябваше да бъде неделя, щото има какво да и се готви пък и си е едно празнично поднасяне на паста в този и вид! И друг път съм правила тимбало с макарони, тогава бяха обикновени спагети, та навивах и навивах до безкрай, сега използвах дебели (тук се казват дзити) и докато започнах навиването свърши, не и готвенето обаче:)! А то започва със следните продукти:


Продукти:
200 гр. дълги дебели макарони (zitа)
200 гр. прошуто котто (варена шунка)
5 артишока
200 мл. бешамел
50 гр. настърган пармезан
1 яйце
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. топла вода
 щедра щипка нарязан магданоз


Започнете с приготвянето на артишока. Обелете го от дебелите външни листа, докато стигнете до по-крехките. После срежете всеки артишок през средата. Долната част срежете на две и с малко ножче почистете от мъха. Нарежете половинките на тънки резенчета и ги потопете в студена вода с парче лимон за 10 мин. 


В тиган загрейте няколко супени лъжици зехтин, пуснете в него скилидките чесън и магданоза. Добавете артишока, бялото вино и водата. Посолете, захлупете съда и гответе на умерен огън около 10-15 мин. Когато зеленчука е омекнал, добавете нарязаната на малки кубчета шунка. След 5 мин. отдръпнете тигана от огъня и оставете да се охлади. 
От бешамела си оставете 2-3 с.л., а другия изсипете  при  артишока и шунката.Добавете настъргания пармезан и объркайте сместа добре. 
В тенджера налейте два литра вода. Сложете я да заври и изсипете 1 с.л. морска сол. Добавете макароните и варете според указанието на опаковката. Прецедете готовите макарони. 


Плънката ви е готова,  макароните сварени, иде ред на навиването!  Купата (аз използвам стъклена) намажете обилно с краве масло и поръсете с галета.  Разбийте с вилица яйцето. Потапяйте всеки макарон с него и навивайте по стените на купата. Когато стигнете средата изсипете половината плънка. Нарежете няколко макарона на дребно и покрийте с тях плънката. Донаредете пастата по стените на купата до горе. Изсипете остатъка от пълнежа и завършете с паста като покриете плътно плънката. Отгоре разнесете с лъжица бешамела. 


Изпечете  в предварително загрята на 170 гр. фурна за 30 мин. Готовото тимбало обърнете в подходяща чиния и сервирайте топло!
 С бяло вино! Да ви е сладко:)! 
От мен чаоо и хубава и спорна нова седмица! 



8.04.2015 г.

Домашен козунак с орехи и стафиди


Как да не ти трепне сърцето и ти се разтреперят ръцете за месене, когато най-известната дума тези дни е козунак! Не се издържа на красиви снимки и вкусни рецепти из интернет пространството, не издържах и аз, макар да си бях казала-правих веднъж, стига ми! 
Стига, стига, ама не стига когато си съзряла снимка на Сандра и нейните 1001 рецепти
Аз намалих продуктите на половина и това е моят вариант за вкусния козунак на Сандра Алексиева
  

Продукти:
 325 гр. брашно + 80 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък (белтъка за намазване)
20 гр. мая (кубче)
100 гр. захар
100 мл. течна сладкарска сметана
30 гр. краве масло
20 мл. олио
щипка сол
1 с.л. лимонов сок
2 ванилии
1 с.л. ром
настърганата кора на 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. орехи
захар за поръсване

Козунакът месих в кухненсия робот. В купата му изсипете 325 гр. брашно, добавете яйцето и жълтъка, захарта,  разтопеното краве масло, олиото, щипка сол и всички аромати. Маята разтворете в затоплената сметана и изсипете в купата с останалите продукти. Пуснете робота на най-ниската степен и оствете да меси докато хомогенизира всички продукти. Добавяйте по лъжица от останалото брашно и когато тестото започне да се отделя от стените на купата изключете робота. Извадете го с намаслени ръце и сложете в купа. Покрийте я и оставете  на топло за да може тестото да удвои обема си. го  Когато е готово го разделете  на три равни части и разточете на дълги около 40 см. правоъгълници. Поръсете всеки с накиснатите за 20 мин. и подсушени стафиди и натрошени на едро орехи. Завийте правоъгълниците на рула и изплетете на плитка. 
Поставете плитката в намаслена, продълговата форма за кейк, покрийте я със стреч фолио и оставте на топло за повторно втасване. 
Втасалият козунак намажете с разбит белтък и посипете обилно със захар. Сложете козунака в предварително загрята на 110 гр. фурна с вентилатор за 15-20 мин. После увеличете фурната на 160 гр. и довършете печенето за още около 30 мин. Ако е необходимо покрийте козунака с алуминиево фолио за да не прегори. 
Много вкусен, сочен и влажен стана, точно както го обичам :).....
Да ви е сладко:)! 

Сандра, благодаря за рецептата! Чудесна е!


7.04.2015 г.

Пай с грах, телешка кайма и картофено пюре


Рецептата е адаптирана от подобна на Лорейн Паскал! 

Продукти:
500 гр. телешка кайма
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
300 гр. пресен грах
3 с.л. бешамел
чер пипер
сол
зехтин
за картофеното пюре:
500 гр. картофи
1 к.ч. прясно мляко
бучка краве масло
щипка нидийско орехче



Нарежете на ситно лука, моркова и целината. В дълбок тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Добавете нарязаните зеленчуци и ги запържете за 5-6 мин. Размийте каймата с няколо с.л. вода и я изсипете в тигана. Пържете докато смени цвета си. Овкусете със сол и чер пипер. Добавете граха. Налейте 1 к.ч. топла вода. Захлупете ястието и оставете да се готви за около 20 мин. на слаб огън. Отстранете тигана от котлона и добавете бешамела. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в тавичка. 
Обелете и нарежете на кубчета картофитете. Сварете ги в посолена вода. Прецедете ги и намачкайте с вилица. Добавете кравето масло, прясното мляко и щипка индийско орехче. Разбийте пюрето с миксер да стане пухкаво. Щприцовайте розички от пюре върху охладената смес в тавичката. Запечете пая за 25 мин. и сервирайте веднага със салатка по желание!  Да ви е сладко :)!