31.05.2015 г.

Сладкиш с маскарпоне и череши


Дебеличък стана и се препече  отдолу, но нищо друго не наруши очарованието на вкуса му!  Рецептата е от тук, макар да няма физиономията на оригинала! 

Продукти:
300 гр. брашно
180 гр. захар
3 яйца
50 гр. краве масло
250 гр. маскарпоне
1 бакпулвер
1 ванилия 
250-300 гр. пресни череши
150 гр. филирани бадеми
2 с.л. конфитюр от череши 


В купа изсипете захарта, добавете яйцата и ванилията и разбийте с миксер на пухкав крем. На порции добавете маскарпонето. Смесете брашното и бакпулвера. Добавяйте по малко към яйчената смес като бъркате с лъжица отдолу на горе за да не спадне сместа. Излейте разтопеното и леко охладено краве масло на струйка. Добавете почистените от костилките череши и хомогенизирайте сместа добре. Ако искате по-дебел (като моя) сладкиш застелете форма (24 см) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. За по -тъничък и елегантен  ползвайте форма 26-28 см, съответно и времето за печене ще е по-кратко. Подравнете сладкиша и го изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Пробата за готовност с дървено шишче е винаги актуална! 
Извадете готовия сладкиш от фурната и го освободете от ринга. Намажете го още топъл с черешово сладко (може и друго) и поръсете със запечени на сух тиган филирани бадеми! 
Това е за днес в последната неделя на май...... да ви е сладко :)! Чаоооо! 


29.05.2015 г.

Питки със сушени домати и риган


Напоследък потеглям трудно с уводите :( .... и днес е така, затова ще ви кажа само, че питките са много ароматни и вкусни, а  с добавка от прошуто или мортадела се превръщат в истинска наслада! 


Продукти за 12 питки:
350 гр. брашно
220 мл. вода 
10 гр. мая от кубче
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
60 - 70 гр. сухи домати
щедра щипка риган 


Разтворете маята в топлата вода. Сложете пресятото брашно в купа. Добавете сол, захар, зехтин, нарязаните на дребно сухи домати и риган. Излейте водата с разтворената мая и замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и навлажнена кърпа и го оставете да удвои обема си. Когато е готово, късайте от него по малки (50гр.) парчета. Направете ги на топки и наредете на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги да се отпуснат за 30 мин. и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко :)! От мен чаооо с пожелание за хубава петъчна вечер! 



28.05.2015 г.

Телешки рулца със зелен боб и картофено пюре


За лека вечеря -  бърза рецепта! 

Продукти:
4 тънки телешки пържоли
500 гр. зелен боб
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка млян чер пипер
1 ч.ч. зеленчуков бульон
2 с.л. брашно
сол
зехтин

за картофеното пюре:
 3 средни по големина картофа
бучка краве масло
5 с.л. прясно мляко



Сварете зеления боб е леко подсолена вода. Прецедете го. Осолете телешките пържоли и ги овкусете с щипка чер пипер. Вземете снопче от зелен боб и го поставете в началото на пържолката. Завийте на руло и забодете с клечка за зъби. Аз си бях приготвила и сварени лентички от моркови за да ги сложа заедно със зеления боб и макар да бяха на ръка разстояние забравих :)! Оваляйте всяко рулце в брашно. В плитка и удобна тенджера изсипете 1 к.ч. зехтин. Добавете 2-3 обелени скилидки чесън и рулата. Запържете за по няколко минути от всички страни. Излейте бялото вино, изчакайте няколко минути да се изпари алкохола и налейте зеленчуковия бульон.Захлупете съда и гответе ястието на умерен огън около 15 мин. 
Обелете и нарежете на кубчета картофите. Сварете ги в леко подсолена вода. Прецедете и намачкайте с вилица. Добавете кравето масло  и прясното мляко докато са още топли. Разбийте с миксер до гладка и пухкава смес. 
Поднесете ястието с розички картофено пюре,  овкусен със зехтин и чесън зелен боб, полято със соса от варенето на рулцата. 
Да ви е сладко :) .... Чаооо! С прегръдка!



26.05.2015 г.

Пияно реване


Продукти за 6 порции:
150 гр. захар
4 яйца
200 гр. брашно
щипка канела
за сиропа:
600 мл. вода 
200 гр. захар
1 к.ч. ром
2-3 с.л. лимонов сок
за гарниране:
захаросани череши
листа от прясна мента 



В купа изсипете захарта, добавете яйцата и разбийте с миксер на пухкав крем. На малки порции изсипвайте от брашното като бъркате с дървена лъжица от долу на горе. Ароматизирайте с щипка канела. Намажете обилно правоъгълна тавичка с краве масло. Изсипете приготвената смес и изпечете реването на 190 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20 мин. Оставете го да изстине в тавичката. Смесете водата и захарта в тенджерка и сварете сироп за около 10 мин. Изключете котлона и добавете рома и лимоновия сок. Нарежете реването на порции и сиропирайте. Украсете всяка порция със  захаросана черешка и листенца прясна мента. 
Свеж и много лесен десерт ..... да ви е сладко:)! 
От мен чаооо с прегръдка! 


24.05.2015 г.

Ронлив бисквитен сладкиш с извара и ягоди


Продукти:
350 гр. бисквити (тип ''Роден край'')
120 гр. краве масло
250 гр. рикота (извара)
200 мл. сметана за разбиване
100 гр. пудра захар
150-200 гр. ягоди 


Смелете бисквитите в блендер. Разтопете кравето масло, изчакайте леко да се охлади и го излейте при смлените бисквити. Хомогенизирайте сместа добре. Застелете форма с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете половината от бисквитената смес в нея и подравнете. Приберете формата и останалата половина от смлените бисквити в хладилник  за 30 мин. Изсипете изварата в купа, добавете пудрата захар и разбийте с миксер за 5 мин. В друга купа разбийте сметаната на твърд сняг. Добавяйте на порции от разбитата сметана към изварата и разбивайте с миксера на най-ниската степан. Извадете формата от хладилника. Изсипете половината от крема и покрийте с нарязани на дребно ягоди. Добавете  останалата половина от крема. Подравнете. Поръсете с останалите бисквитени трохи.   Приберете сладкиша в хладилник за 3-4 часа. Украсете с нарязани ягоди и поръсете с пудра захар!
Да ви е сладко:)! Чаооо! Хубава неделя!


22.05.2015 г.

Маслени бисквитки с вишни и бадеми


Тежък месец се оказа този май .....дойде с внезапното и страшно - аневризъм в мозъка за Роби и много тревоги и притеснения за мен, за роднини и приятели! След сложна и дълга операция Роби се въстановява бавно, но всеки ден виждам по малка крачка напред. Вече си е в къщи, а у дома и стените помагат! Благодаря на всички вас, които ме подкрепяхте и давахте кураж да  преживея ужаса и тревогите от внезапно сполетялата ни беда! 
Бог да е с нас! 
А сега по ивановски: ...обеща ми да се оженим  и годежен  пръстен с диаманти ми подари, ако си мисли, че точно сега ще ми мре няма да се отърве така от мен! Обещанието си е обещание! Сватбата се отложи, но само за кратко! :)


Бисквитките правих два дни преди да се разболее Роби и тъкмо ги бях нагласила за публикуване! Хрупкави и много вкусни, като всичко приготвено с масълце! 
Продукти:
300 гр. брашно
180 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
1 белтък
50 гр. смлени обелени, сурови бадеми
200 гр. вишни от конфитюр
1 ванилия
шепа филирани бадеми
пудра захар

В купа изсипете брашното, добавете щипка сол, две яйца, студеното краве масло нарязано на малки парчета, захарта, ванилията и смлените бадеми. Омесете меко маслено тесто. Приберете го в хладилник за 1 час. От охладеното тесто късайте малки топчета, притиснете ги леко и подредете в тава застлана с хартия за печене. Разбийте белтъка и с четка намажете всяка сладка. В средата и сложете по вишна (леко притиснете да хлътне) и поръсете с филирани бадеми. Изпечете в предварителни загрята на 180 гр. фурна до порозовяване. Охладете сладките на решетка. Поръсете с пудра захар и .....почерпете :)! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! С прегръдка!