30.08.2015 г.

Пълнени калмари в картофен крем с шафран


Ако моя син чете тази рецепта, знам какво ще ми каже:  -''Абе, мамо к'ви са тея гадости дето ги готвиш ?!'' Ама той е обиден на всичко морско по рождение! Аз ви казвам, че е неочаквано много вкусно и рецептата  заслужава да се повъртите с нея и усетите нов вкус, особено картофеното кремче с шафран! Рецептата за пълнежа е от сп.''Subito pronto'', а кремчето е от една друга рецепта пак с калмари! На тези тук им отива и един обикновен доматен сос, така беше в оригиналната рецепта. 


Продукти:
2 големи калмара (може и замразени)
150 гр. грах (замразен)
4 с.л. галета
2 скилидки чесън
щедра щипка наситнен магданоз
40 гр. настърган пармезан
1 яйце
чер пипер 
зехтин 
сол
1 чаша зеленчуков бульон
1 к.ч. бяло вино

за картофения крем:
2 средни по големина картофи
1/2 глава лук 
на върха на ножа шафран
1 к.ч. зеленчуков бульон

Аз си купих 2 големи калмара и не ме питайте как се чистят, щото ми ги изчистиха на щанда. Измитите калмари подсушете отвътре и отвън. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин и запържете наситнените скилидки чесън с магданоза за 2-3 мин. Добавете галетата и продължете пърженето около 5 мин. Отдръпнете от котлона и изчакайте сместа да се поохлади малко, след което добавете размразения грах,щипка чер пипер,  едно яйце и пармезана. Хомогенизирайте добре продуктите. Напълнете калмарите малко повече от половината. Зашийте отвора с конец, не бодете с клечка, месото е много крехко, пълнежа се увеличава при готвенето и калмарите ще се отворят.
В друг тиган налейте малко олио и запържете напълнените калмари от всички страни. Полейте ги с бялото вино и изчакайте 3-4 мин. докато се изпари алкохола. Излейте една водна чаша зеленчуков бульон, захлупете съда и гответе на умерен огън около 15-20 мин.





За картофения крем обелете и сварете в подсолена вода картофите. Нарежете ги на кубчета. В тиган запържете много ситно нарязания лук, добавете картофите и пържете още около 4-5 мин. за да се овкусят добре. Отстранете съда от котлона и прехвърлете картофите в удобен за пасиране съд. Изчакайте ги да се охладят, в противен случай крема ще стане лепкав. Излейте малко зеленчуков бульон и пасирайте,  готовата смест трябва да е като гъста боза. Добавете на върха на ножа шафран и объркайте крема много добре за да се овкуси и пожълтее равномерно. 
В подходяща за сервиране чиния изсипете от картофения крем и подредете върху него нарязаните калмари! 
Това е ..... да ви е сладко:)! Чаооо!



28.08.2015 г.

Смокинов сладкиш с кокос


Сладкишът е с много мека и пухкава консистенция, в чудесна хармония смокини-кокос! 
Рецептата е от италианското списание ''Cucinare bene''!

Продукти:
250 гр. брашно
200 гр. захар
2 яйца
125 гр. краве масло
150 гр. кисело мляко
60 гр. кокосови стърготини
1 ванилия 
1 бакпулвер
8-10 пресни смокини 



В купа сложете омекналото краве масло, добавете захарта и разбийте с миксер докато получите пухкава смес. Прибавете едно след друго яйцата все така разбивайки с миксер на най-висока скорост. В купа смесете брашното, бакпулвера, кокосовите стърготини и ванилията. На порции добавяйте към маслената смес. Изсипете киселото мляко и хомогенизирайте  добре. Застелете тавичка (22/30) с хартия за печене. Изсипете сместа и подравнете. Измийте и подсушете смокините. Разполовете ги на две и подредете върху сладкиша. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Поръсете сладкиша още топъл с пудра захар и ....
... да ви е сладко:)! Чаооо! 


25.08.2015 г.

Патладжан с маслини и моцарела


Цар Патладжан и царица Маслина! Опитайте ги в тази комбинация! 

Продукти:
1 голям патладжан
1 моцарела (125 гр.)
60 гр. пармезан
4-5 малки домата (чери)
шепа маслини
1 скилидка чесън
листа пресен босилек
чер пипер
сол
зехтин


Срежете патладжана по дължина. Издълбайте вътрешноста и посолете. Оставете патладжана така докато се отцеди горчивината му. Сърцевината на патладжана нарежете на ситни парченца и заедно с нарязана скилидка чесън и малко зехтин задушете. В купа сложете нарязаната на парченца моцарела, добавете маслините, обелените и нарязани на  парчета домати, настъргания пармезан. Овкусете със сол, чер пипер и пресен босилек. Добавете задушената сърцевина на патладжана и хомогенизирайте добре всички продукти. Напълнете половинките патладжан, сложете ги в застлана с хартия за печене тавичка и полейте със струйка зехтин. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20 мин. Може да ги поднесете с лъжица кисело мляко! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


22.08.2015 г.

Френски полъх с Париж-Брест


Освен един крокембуш  правен доста отдавна, това е втората ми среща с френската кухня! Обичам сладкиши с история, а този си има малко повече от 200-та годишна такава! Създаден от френския сладкар Луи Дюран в 1891год. в чест на първия велосипеден маратон Париж-Брест  (1200 км. пробег) сладкиша с малко повече фантазия символизира велосипедна гума! До 1951 год. състезанието се е провеждало на всеки 10 год. с участието на колоездачи професионалисти,  сега се провежда на всеки 4  като могат да участват и любители! 
На снимката долу е първият победител в пробега французина Шарл Терон!

Сбимката е от интернет!


                  Рецептата която ви предлагам е от италианското списание ''Cucina moderna''. 



Продукти:
за тестото:
60 мл. вода
75 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
80 гр. брашно
2 яйца
щипка сол

за млечния крем:
225 мл. прясно мляко
2 жълтъка
20 гр. брашно
1 ванилия
1 с.л. захар

за масления крем:
125 гр. краве масло
70 гр. пудра захар



Първото нещо което трябва да каже е, че сладкиша е малък, личи и от количеството продукти. Излизат 4 порции. 
В тенджерка излейте водата и прясното мляко, добавете кравето масло и щипка сол. Сложете на котлона и когато течноста заври изсипете брашното наведнъж. Бъркайте докато тестото се отдели от стените на съда и стане на топка. Отстранете съда от огъня, изчакайте около 5 мин. и прибавете яйцата едно по едно като бъркате енергично с дървена лъжица докато тестото се хомогенизира. Върху хартия за печене си очертайте кръг с d.15 см. Сложете тестото в щприц и направете  кръг по вътрешната част на очертания кръг. Плътно до него направете друг кръг, а отгоре в средата на двата кръга друг. Поръсете с малко филирани бадеми и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20-25 мин. Извадете сладкиша от фурната и охладете върху решетка. 
За млечния крем разбийте двата жълтъка със захарта, добавете брашното и ванилията и излейте млякото. Сложете на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Охладете. 
Разбийте омекналото краве масло със 70 гр. пресята пудра захар и го прибавете към охладения млечен крем разбивайки за няколко мин. с миксер. 
Разрежете хоризонтално  с  нож големия еклер  и с помощта на шприц напълнете с крем. Поръсете с пудра захар. Съмнява ли се някой, че може да  е вкусно? :) 
Да ви е сладко! Чаооо и хубави събота и неделя!


16.08.2015 г.

Пълнени с рикота и прошуто цветове от тиквички



Рецептата е чудесна за лека вечеря в компанията на  зелена салата! 

Продукти:
10 бр. цветове от тиквички
200 гр. рикота
150 гр. прошуто котто
2-3 пресни листа босилек
щипка чер пипер
зехтин 
сол
Нарежете прошутото на много дребни парченца. В купа сложете рикотата, нарязаните на ситно листа босилек, щипка чер пипер и наситненото прошуто. Овкусете със сол. Хомогенизирайте хубаво продуктите. Тиквените цетове почистете от тичинката в средата. Напълнете ги със сместа и задушете за 20 мин. на пара. Когато са готови ги подредете в чиния и полейте още топли със струйка зехтин. Може да ги приготвите и печени във фурна. В такъв случай подредете цветовете в намаслена тавичка, полейте ги с малко олио и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за 20 мин. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо!  





14.08.2015 г.

Царевични мъфини с бяло вино и боровинки


Продукти:
175 гр. фино царевично брашно
175 гр. бяло брашно
130 гр. захар
1 яйце
10 с.л. бяло вино
10 с.л. олио 
1 бакпулвер
120 гр. боровинки
1 ч.л. канела
щипка сол
пудра захар



В купа разбийте с миксер яйцето и захарта за 10 мин. Излейте олиото и бялото вино. 
Смесете царевичното, бялото брашно и бакпулвера. Добавете щипка сол и канелата. На порции изсипвайте брашното при течната смес бъркайки с лъжица. Сложете измитите и подсушени боровинки и хомогенизирайте внимателно продуктите. Напълнете форми за мъфини, излизат 12 бр. кексчета.  Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Охладените мъфини посипете с пудра захар и .....
....... да ви е сладко:)! Чаооо!