30.01.2016 г.

Най-вкусният ябълков сладкиш със стафиди


Още няколко най, най мога да кажа за този сладкиш, но ще ви оставя вие да прецените дали е най-вкусния! Рецептата е от сп. ''Vero cucina''! 



Продукти:
180 гр. брашно
180 гр. кафява захар
140 гр. краве масло
2 големи ябълки
3 яйца
80 гр. стафиди
1 пак. бакпулвер
1 лимон
1 ч.л. канела
2 с.л. ром
пудра захар 



Накиснете за 30 мин. стафидите в малко хладка вода с 2 с.л. ром. Разтопете кравето масло. Обелете и нарежете на малки кубчета ябълките. Полейте ги със сока на един лимон. В купа сипете брашото, бакпулвера, захарта, канелата. Объркайте добре сухите съставки. Прибавете яйцата (не се разбиват предварително) и леко охладеното краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Хомогенизирайте сместа. Прибавете ябълките и стафидите. 
Застелете тава ( аз използвах квадратна 28/28 см.) с хартия за печене. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр.фурна с вентилатор за около 15-20 мин. Пробавйте за готовност с дървено шишче. Охладете готовият сладкиш на решетка. Посипете с пудра захар и да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава съботна вечер!  



27.01.2016 г.

Питки с капки шоколад


За сутрешна, за следобедна закуска или за похапване по всяко време! Вкусни pangoccioli (пангочоли) с шоколад! Рецептата е от сп. ''Oggi cucino''! 


Продукти  за 15-20 питки:
500 гр. брашно
1 яйце + 1 жълтък
140 гр. захар
80 гр.  краве масло
20 гр. мая от кубче
250 мл. прясно мляко
100 гр. шоколадови капки
1 ч.л. мед
2 ванилии
щипка сол


За първа работа по рецептата приберете шоколадовите капки във фризера. После разтворете маята и 1 ч.л. мед в затопленото прясно мляко. В купа изсипете брашното. Добавете яйцето и жълтъка, щипка сол, ванилиите и захарта. Излейте прясното мляко с разтворената мая и замесете меко тесто. Докато месите прибавяйте по-малко от размекнатото краве масло. Сложете тестото в набрашнена купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. 
Когато  е готово извадете шоколадовите капки от фризера, добавете ги към тестото и примесете. Работете бързо за да не се затоплят капките. 
Късайте по малки  (около 40-50 гр.) парчета тесто и ги направете на топки. Сложете ги в застлана с хартия за печене тава на разстояние едно от друго. Оставете питкте да се отпуснат и втасат отново за 30-40 мин. 
Преди да ги изпечете ги намажете с разбито яйце или прясно мляко. Аз предпочетох второто. Изпечете питките на 180 гр. в предварително загрята фурна. Внимавайте да не ги припечете, ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио. След като се охладят съхранявайте в кутия с капак или найлонов плик. 
Да ви е сладко:)! Чаооо!


23.01.2016 г.

Полента с кюфтенца


Продукти за 4 порции:
за полентата:
1 л. вода
8 с. л. царевично брашно(фино)
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
за кюфтенцата:
300 гр. телешка кайма
1 филия сух бял хляб
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 яйце
щипка нарязан магданоз
щипка чер пипер
щипка чубрица
20 гр. настърган пармезан
щипка настъргана лимонова кора
за соса:
400 гр. смлени домати (консерва)
200 мл. вода
1 лук шалот
1 морков
1 стрък селари
зехтин, сол



Сложете каймата в купа и добавете всички останали продукти. Филията сух хляб накиснете в малко вода и я натрошете. Ако си мислите, че няма да ви харесат пармезана и лимоновата кора не го слагайте. Омесете каймата и направете малки кюфтенца. Посипете ги с брашно и оваляйте. В плитка тенджера или удобен за вас съд налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете в нея настъргания морков, нарязаните на ситно лук и селъри и запържете за 5-6 мин. Прибавете кюфтенцата, позапържете и тях за кратко (3-4 мин.),  налейте смлените домати  и 200 мл. топла вода. Посолете соса, захлупете съда и оставете ястието да се готви поне 40 мин. 



В тенджера налейте литър  студена вода. Сложете 8 с.л. царевично брашно и една бяло. Поставете тенджерата на котлон (умерен), след 5 мин. започнете да бъркате полентата докато започне да се отделя от стените на съда. Ще ви трябват около 30-35 мин. Готовата полента изсипете в купа ( вместимост около литър, литър и половина). Оставете си от полентата малко настрана. Направете кладенче като внимавате полентата да е еднакво разстелена по стените на съда. В него изсипете от кюфтенцата и няколко лъжици сос. Затворете отвора с отделената полента. Подравнете и оставете настрана да се охлади. При поднасяне полейте всяко парче със затопления останал сос. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и хубава съботна вечер! 


22.01.2016 г.

Аничини (anicini) или нещо като кантучи с лек дъх на мастика


Тя рецептата на майка му, ама мойте все не били като нейните! Един път много корави да си счупиш зъбите (като, че ли не го водя всяка година в Б-я на зъболекар), друг път отвън корави вътре меки, не трябвало да бъдат така, после анасона им бил малко, днешните пък нямали вътре мехурчета, значи бакпулвера трябвало да бъде повече! Е, тука  беше момента да  му разкажа за онази снаха дето готвела боб и  мъжа и  все викал, че не бил като на майка му, веднъж го прегорила и той доволен и ухилен, че боба най-после като майчиния! Един ден и аз може да достигна вкуса на Мариините аничини, рецептата обаче ще споделя с вас  тук и сега!  



Тези сухи бисквити само по външен вид приличат на кантучи. Имат свежия дъх на мастика, но много им отива да си ги хапнете с чаша ликьорно вино. Опитахме ги с вино от вишни (нищо, че на снимката има недоварен чай)  -  разкошни! 

Продукти:
2 яйца
150-180 гр. брашно
20 гр. анасон (семе)
шепа бадеми
1 с.л. мастика
120 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер



Всички продукти сложете в купа и замесете меко тесто. Може да ви се наложи да добавите още брашно, зависи от големината на яйцата. Омесеното тесто направете на голям фитил и сложете в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 170 гр. до порозовяване. Извадете от фурната и нарежете под диагонал  на филийки около 2 см. Наредете ги отново в тавата и изсушете на 150 гр. докато станат корави. Колко корави вие си преценете, да не ме обвините после за някой счупен зъб! 
Е, това беше цялата история от днес предадена със залеза! Да ви е сладко и чаооо от мен! :) 



17.01.2016 г.

Пържени дантели за закуска


Аз не правя често пържени закуски, то като си помисля, май ми се е случвало  само 2-3 пъти за около 6 год., но тази рецепта ме изкуши, пък и заглавието толкова хубаво,  а как се хареса на Роберто няма да казвам! Видях я в сп. ''Cucina moderna'', напоследък често надничам там! 


Продукти за две порции:
125 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
1 яйце+1 белтък
50 гр. захар
1 с.л. ароматна ракия
пудра захар 
олио за пържене

Разбийте с вилица яйцето и белтъка. Добавете захарта, 1 с.л. ракия,  прясното мляко и брашното. Хомогенизирайте добре продуктите.  В дълбок тиган загрейте олио. Ще ви трябва най-обикновена фунийка за дантелките. С черпак напълнете фунийката като затворите с пръста си отвора. Прехвърлете се над загрялото олио и отворете фунията. С кръгови движения оформете фигури. Изпържете до златисто. Поръсете с пудра захар. Поднесете дантелките топли и да ви е сладко :)! 
Чаооо! От мен хубава нова седмица! 


15.01.2016 г.

Клафути с пиле и картофи


Вие може да си го наречете със звучното  нашенско запеканка, аз предпочетох да запазя френското клафути видяно е италианското кулинарно сп. ''Cucina moderna''! 

Продукти за 2 порции:
200  гр. бяло пилешко месо
250 гр. картофи
2 яйца
250 мл. прясно мляко
2 ч.л. брашно
пресен магданоз
стрък пресен майоран
сол 
зехтин 
чер пипер

Нарежете месото на жулиени. Запържете го в малко зехтин за 3-4 мин. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги за 5 мин. в подсолена вода. Изсипете картофите и месото в тавичка. В купа разбийте яйцата, прясното мляко и брашното. Подправете с нарязаните на ситно зелени подправки и щипка чер пипер. Излейте сместа в тавата и изпечете ястието на 190 гр. за около 20 мин. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



13.01.2016 г.

Ризото с миди и gamberi


Продукти за две порции:
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри (целина)
за ризотото:
8 с.л. ориз
300 гр. замразени миди и гамбери 
1 малко лукче шалот
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен магданоз
щипка чер пипер



Нарежете на едро зеленчуците за бульона. Сварете ги с малко сол за 20 мин. Прецедете бульона и оставете настрана. В голям тиган запържете нарязаните скилидки чесън и магданоз за 2-3 мин. Изсипете замразените миди и гамбери и позапържете за около 5-6 мин. Излейте бялото вино и оставете на огъне още няколко мин. да поври. Отстранете от огъня. В друг тиган запържете нарязания на много ситно лук шалот. Добавете измития ориз и позапържете до прозрачност или около 4-5 мин. Налейте от бульона и оставете да ври на слаб огън докато поеме течноста, добавете мидите и гамберите и довършете готвенето докато ориза стане ал денте или по ваш вкус! 
Сервирайте веднага поръсен с чер пипер  и да ви е сладко :)! Чаоо! 


10.01.2016 г.

Страчатела бульон - Stracciatella in brodo


Благоразумно добавих в заглавието бульон, да не  подведа някой и си помисли, че ще иде реч за кремчета, сладолед, семифредо и всякакви други сладости под това име. Тази вкусна супа  задължително е присъствала  на  трапезата  на едновремешните италиански сватби. Наскоро гледах  едно предаване с рецепта, предлагам ви да я опитате! Ще се изненадате колко е вкусна!  


Продукти за 4 порции:
1 л. месен бульон 
2 яйца
40 гр. настърган пармезан
лимонова кора
щипка индийско орехче
1 к.л. брашно
за бульона:
300 гр. телешки гърди
300 гр. месо от кокошка ( с костите)
1 голям морков
стрък целина
1 глава лук

Сложете месото в тенджера, залейте го с около 2 л. вода и кипнете. Оберете пяната, и сложете нарязаните на едро зеленчуци. Посолете и варете бульона поне 2 часа. Готовият бульон прецедете. Месото нарежете, подправете с червен и чер пипер и ползвайте за второ ястие. 
Да се върнем на бульона. Него кипнете отново. В купа сложете яйцата, настъргания пармезан, подправете с щипка издийско орехче,  настърганата кора на един лимон, 1 к.л. брашно и разбийте с вилица  за  няколко минути.  Изсипете яйчената смес във врящия бульон и бъркайте с вилица  3-4 мин. Свалете от огъня, разсипете в купички и сервирайте веднага! 
Да ви е сладко:)! Чаоо! Хубав понеделник! 



8.01.2016 г.

Бяла лазаня на рулца



Рецептата е от предаването ''La prova del cuoco''! Няколко пъти я правих с различна плънка и все хубава става! Опитайте и вие с ваши любими продукти, а ако решите с моите те са:
за две порции:
4 пресни кори за лазаня
200 гр. грах
200 гр. гъби
150 гр. кайма
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
100 гр. настърган пармезан
1 к.ч. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
щипка чер пипер
за бешамела:
1 с.л. с връх брашно
200 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
щипка индийско орехче 



Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с малко зехтин, добавете размитата с малко вода кайма и продължете с пърженето още 5 мин. Излейте вино, изчакайте няколко мин. да се изпари алкохола и добавете гъбите и граха. Посолете, подправете с чер пипер, излейте бульона, захлупете съда и задушете докато ястието остане на мазнина. 
Разтопете кравето масло, запържете 1 с.л. с връх брашно и излейте студеното прясно мляко. Бъркайте докато бешамела се сгъсти, оставете го малко по-рядък (долейте още малко прясно мляко ако е необходимо). Подправете с щипка индийско орехче.



В тенджера с вряща подсолена вода сложете корите за 2-3 мин. извадете ги и охладете под течаща вода за кратко. Върху хартия за печене наредете две от тях с леко застъпване, сложете от охладената плънка, поръсете с настърган пармезан и завийте на руло. Нарежете  около 2 см.  малки рулца. Постъпете така и с другите две кори. На дъното на тава изсипете няколко лъжици бешамел. Подредете рулцата, отгоре залейте с останалия бешамел, ръснете пармезан и запечете лазанята за 20 мин. или до приятен загар. 


Сервирайте топла и .... да ви е сладко:)! Чаооо, хубава петъчна вечер! 





6.01.2016 г.

Усукано ароматно хлебче със салвия


Продукти:
250 гр. брашно
6 гр.прясна мая от кубче
1 к.л. захар
около 150 мл. вода
1/2 ч.л. сол
20 гр. свинска мас
1 с.л. олио
10 пресни листа салвия


Рецептата е от тук! Аз сложих двойно количество мая от посоченета, защото не ми се чакаше до другия ден за втасване. Освен това намазах със свинска мас и олио, вместо с краве масло. Резултатът е много ароматно и леко блажно хлебче! 


В чаша с топла вода сложете маята и захарта, захлупете и изчакайте 10 мин. Изсипете брашното в купа, направете си кладенче и излейте водата с мая. Разбъркайте и добавете солта. Замесете меко тесто. Сложете го в купа, покрийте със стреч фолио и навлажнена кърпа и оставете да втаса. Готовото тесто разточете на правоъгълник с размер около 20 см. Намажете обилно със свинската мас смесена с 1 с.л. олио и наситнените листа салвия. Завийте на руло. С остър нож срежете рулото по дължина и усучете двата получени фитила. Поставете в продълговата форма за кейк (20/10см.) леко подмазана с олио. Покрийте отново и оставете хлебчето да удвои обема си. Сложете формата в незатоплена фурна, включете на 180 гр. и изпечете до приятен загар. Охладете на решетка! 
Остава най-приятното-да си го хапнете с апетит, да ви е сладко :)!


3.01.2016 г.

Торта ''Къщички в снега се гушат''


Мили приятели, последователи, читатели и случайно преминаващи тук, 
Честита Ви Нова Година! 
Нека тя ви носи на крилете на здравето, щастието и любовта! Нека бъде  мирна, плодородна и благословена! 


Аз не съм по сложните торти, признавам си, че не мога да ги правя, но  тази  е толкова обикновенна, лесна и  шик че  се справих от раз. Блатът е от един ябълков сладкиш, а къщурките видях в едно книжле с разни снежни идеи!

Продукти за блата:
250 гр. брашно
200 гр. краве масло
4 яйца
180 гр. захар
1 бакпулвер
2 големи ябълки
1 ч.л. канела
настъргана кора на 1 лимон
за захарната глазура:
1 белтък 
250-300 гр. пудра захар
няколко капки лимонов сок
за къщичките:
малки бисквити тип ''закуска''
бонбони маршмелоу



Първо си пригответе ябълковото пюре. Настържете ябълките, сложете ги в малка тенджерка заедно с 20 гр. краве масло и 1 ч.л. канела. Захлупете съда и задушете за около 10 мин. Пасирайте на пюре и оставете настрана да се охлади. 
В купа сложете 180 гр. от омекналото краве масло, добавете захарта и разбийте на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата, все така разбивайки с миксера. Смесете брашното и бакпулвера. Добавяйте го на малки порции към маслено-яйчената смес бъркайки с лъжица. Ароматизирайте с лимоновата кора и добавете ябълковото пюре. Хомогенизирайте сместа. Застелете  кръгла форма  за торта  (24/26 см.) с хартия за печене. Изсипете сместа, подравнете и изпечете блата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Извадете от фурната и освободете от формата. Охладете блата на решетка.  



Разбийте белтъка, захарта и лим. сок с миксер докато получите гладка, не много гъста смес. Направете си къщички (виж снимката) и ги покрийте със захарна глазура. Изчакайте около 30 мин. да позасъхне глазурата и тогава   изсипете останалата  върху изстиналия блат. Наредете веднага къщичките и украсете с шипки или други червени плодове. Или по ваш си вкус! 
Да ви е сладко и красиво през цялата нова година :)! 


Да уважа и отминалата 2015 с няколко думи. За мен тя беше и лоша и прекрасна! Лоша, заради внезапното, тежко заболяване на Роби през май. Прекрасна защото Роберто се въстанови напълно и през септемри се оженихме! Снимки от моята щастива италианска сватба може да си припомните тук! Децата и внуците са добре и докато все още след 15 год. брак голямата ми дъщеря се чочат ( чочка, чочко), малката се патят (пате, пате), а  сина ми се бобчат ( бобчо, бобче)  аз съм спокойна, че всичко е наред! 
Дай Боже да е все така, за мен, за вас, за всички! С обич и прегръдка: ваша Ивана! :)