28.03.2016 г.

Сладки балеринки


Не ми трябваше много  за да захапя носталгичния спомен за тези много вкусни и лесни сладки! Роберто ги изхрупа като семки!  Видях ги тук,  вижте ги  и при мен! Заслужиха си място в блога, а аз отдавна се чудех какво да сложа в тази закачлива чинийка с жабка:)! 



Продукти:
200 гр. меко краве масло
200 гр. сирене крема 
3 ч.ч. брашно 
2 ванилии
кристална захар 



Пресейте брашното и ванилиите. В купа сложете омекналото краве масло и сиренето. Изсипете брашното и замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за час. Охладеното тесто разделете на две. Оставете едната половина в хладилника, а другата разточете на тънък лист, леко набрашнявах повърхността на която разточвачвах. С помощта на чаша или  формичка изрежете кръгове. Аз леко ги навлажнявах за да полепне повече захар. Оваляните в захар кръгчета сгънете на половинка и после на четвъртинка.  Постъпете така и с другата половина от тестото. Наредете сладките в   тава застлана с хартия за печене. Изпечете балеринките на 200 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко, а аз благодаря на Христинка за сладкия спомен! 
Чаооо! 
Спорна нова седмица!


22.03.2016 г.

Сбричолата с нутела и капки шоколад


Пролетта я няма :(, нито чука на вратата, нито се провиква от някъде, че пристига! Навън вали ситно, ситно, мъгла се стеле, а небето намръщено, че чак черно!  Гледаш календара  със съмнение  питайки се:  22 март ли е или 22 октомври?! Прогнозата и занапред хич не е розово-слънчева - до неделя! После ще видим! 
И какво е лечението когато няма слънце? Шоколад разбира се, примесен с хрупкави маслени трохи, това е сладкиша,който ви предлагам днес! Имам го и във вариант с лимонов крем (много посещавана и харесвана рецепта) и с рикота и кайсии
Опитайте ги всичките, ще ви харесат! Рецептата е адаптирана тук!


Продукти;
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
2 яйца
1 ч.л. бакпилвер
250 гр. течен шоколад нутела 
30 гр. шоколадови капки 9има ги в Кауфланд)
пудра захар


Изсипете пресятото брашно в купа. Добавете яйцата, захарта, 1 ч.л. бакпулвер и нарязаното на малки парчета краве масло. С ръце започнете да мачкате продуктите докато получите маслени трохи. Застелете тавичка (22см.) с хартия за печене. Изсипете половината от трохите, като оформите по-висок борд по стените на тавата. Затоплете леко течния шоколад и го изсипете в центъра на тавичката. Разнесете го равномерно и покрийте с останалите маслени прохи. Поръсете с капки шоколад. Изпечете саладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Извадете тавата от фурната, изчакайте десетина минути да се поохлади сладкиша и го извадете на решетка. Поръсете с пудра захар. Нарежете го когато се охлади напълно.
Хрупкав и на втория и на третия и четвъртия ден, ако все още има останал :)! 
Да ви е сладко! 


18.03.2016 г.

Меки ябълкови кексчета


Реших да уточня още в заглавието, че кексчетата са меки и много пухкави, освен, че и  вкусни! Рецептата е от сп. ''Dolci''! 


Продукти:
150 гр. брашно
125 гр. захар
125 гр. кисело мляко
70 гр. краве масло
2 яйца
2 ч.л. равни бакпулвер
1 ч.л. канела
2 ябълки
сока на 1 лимон


Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Залейте ги с лимоновия сок. В купа разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете киселото мляко и леко разтопеното краве масло. Смесете брашното, бакпулвера и канелата. Добавяйте го на порции към яйчената смес като бъркате с лъжица докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете с краве масло големи гнезда от форми за мъфини. Напълете всяко гнездо до половината със сместа и отгоре сложете от ябълките. Може да ги поръсите с щипка кафява захар. Аз забравих! Изпечете кексчетата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Поръсете ги с пудра захар или намажете със затоплен кайсиев мармалад разреден с 1-2 с.л. вода. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубав уикенд! 




13.03.2016 г.

Бисквитено руло с цветни яйца


Продукти:
150 гр. бисквити тип ''закуска''
100 гр. кристална захар
100 гр. краве масло
1 жълтък
50 гр. какао
3 с.л. ром
1 с.л. бяло вино
за украса:
100 мл. сметана за разбиване 
цветни захарни яйчица


В хаванче счукайте на дребни парченца бисквитите. В купа разбийте омекналото на стайна температура краве масло и захарта до пухкав крем. Прибавете към масления крем жълтъка и пресятото какао. Хомогенизирайте до равномерен кафяв цвят. Изсипете натрошените бисквити, добавете бялото вино и рома. Объркайте сместа добре. Изсипете я върху парче домакински найлон и прехвърлете в продълговата форма за кейк. Аз имам една оребрена и използвах нея, но може да оформите с ръце на руло. Пресовайте добре сместа във формата. Оставете за няколко часа в хладилник. 
Разбийте сметана. Украсете рулото с няколко сметанови розички в които поставете цветни яйца. 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



11.03.2016 г.

Фокача с червен лук


Продукти:
330 гр. брашно
270 мл. хладка вода
5 ч.л. зехтин
2 равни ч.л. сол
1 ч. л. захар
15 гр. мая от кубче
щипка чер пипер
щипка сух риган 
1 голяма глава червен лук


Сложете маята и захарта в хладката вода. В купа сложете  брашното пресято с 2 равни чаени лъжички сол. Излейте разтворената във водата мая, прибавете 5 ч.л. зехтин  и замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, намажете с малко зехтин и покрийте с навлажнена кърпа. Оставете купата на топло място и изчакайте докато тестото удвои обема си. 
Нарежете лука на дебели кръгове. Наредете ги в чиния, посолете и овкусете с щипка чер пипер и риган. Полейте с малко зехтин и оставете така докато тестото стане готово. 
Намажете с четка тавичка (26см.) с малко зехтин. Сложете втасалото тесто и оформете на питка. Отгоре наредете шайбите лук. Оставете да втаса отново за около 40 мин. и изпечете фокачата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.
 Това е любимата ни фокача, надявам се да се хареса и на вас, да ви е сладко :)! 




7.03.2016 г.

Владиева пита - постен сладкиш


Не постя, само ви припомням на първия ден от Великденските пости този много вкусен и знаещ се от всеки сладкиш! Рецептата е от тефтера на сестра ми


Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. сладко по ваш избор ( в моя случай от смокини)


В купа изсипете брашното и содата и размесете сместа добре. Добавете всички останали продукти. Хомогенизирайте. Застелете тавичка с хартия за печене. Изсипете приготвената смес, подравнете и изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Поръсете топлия сладкиш с пудра захар и ... 
... да ви е сладко:)! 
Леки пости за който има смелост да ги спазва, аз все още не се решавам! Чаоооо!  



4.03.2016 г.

Пълнени раковини (паста) с грах и шунка


Продукти:
160 гр. паста раковини
200 гр. варена шунка
250 гр. грах
1 скилидка чесън
1 малко лукче шалот
1 ч.к. зехтин
100 мл. зеленчуков бульон
1 ч.к. бяло вино
щипка черен пипер
щипка пресен магданоз 
200 мл. бешамел
50 гр. настърган пармезан


 В тиган загрейте 1 ч.к. зехтин и запържете  за минутка нарязаните на ситно чесън и лук. Прибавете нарязаната на кубчета шунка, запържете и нея за кратко и излейте чашка бяло вино. Изчакайте няколко мин. да се изпари алкохола. Добавете граха, овкусете с чер пипер, магданоз и сол. Налейте 100 мл. зеленчуков бульон и гответе ястието докато остане на мазнина.  
В подсолена вода сварете пастата 2 мин. по-малко от указаното на опаковката време. Прецедете я и полейте с 1 -2 с.л. зехтин. Напълнете раковинките с охладения пълнеж. 
За бешамела: загрейте бучка 50 -60 гр. краве масло. Запържете 1 с.л. брашно и налейте студено прясно мляко около 200 мл. . Бъркайте  с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и щипка индийско орехче.  На дъното на тавичка излейте половината от бешамела. Наредете напълнената паста отгоре и полейте с останалия бешамел. Поръсете с настърган пармезан, запечете ястието на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20-25 мин. 
Поднесете топло и ... 
..... да ви е сладко :)! Чаоооо! 


3.03.2016 г.

Октопод с картофи и пиперки


Продукти:
1 малък (500гр.)  замразен октопод
2 средни по големина картофи
2  сурови пиперки - зелена и червена
шепа зелени маслини
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен магданоз
щипка риган
щипка черен пипер
сол 
зехтин



Размразете октопода. Сварете го за 30 мин. в подсолена вода. Обелете картофите и ги нарежете на резени. Почистете пиперките и ги нарежете на големи парчета (може да ползвате  изпечени и обелени). Нарежете октопода на големи парчета. В плитка широка тенджера налейте зехтин. Запържете за 1-2 мин. нарязаните на ситно скилидки чесън. Прибавете парчетата октопод и излейте виното. Изчакайте няколко мин. да се изпари алкохола и прибавете картофите. Излейте 1 черпак от водата в която сварихте октопода и захлупете съда. Когато картофите са полусварени, добавете пиперките. Овкусете с риган, сол, черен пипер и довършете готвенето до готовност на зеленчуците. Ако е необходимо добавете още малко вода. В края на готвенето сложете маслините и отдръпнете съда от огъня. 
Сервирайте ястието топло, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


2.03.2016 г.

Сладкиш с круши и извара


Както винаги казах ли, че ще правя сладкиш с круши Роберто подскочи като ужилен до тавана, и пак както винаги яде после с голямата вилица! Що ли се противи отначало като знае, че след това  винаги му харесва не знам?! Сладкишчето стана по-скоро като мини тортичка, сочна и много вкусна с образувалито се кремче отгоре! Рецептата е от тук!


Продукти:
за блата:
160 гр. брашно
80 гр. захар
65 гр. краве масло
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
5 гр. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
за крема:
250 гр. рикота (извара)
1 яйце
20 гр. захар
70 мл. прясно мляко (в оригинала течна сметана)
1 голяма круша


В купа разбийте яйцето и захарта на пухкав крем. Размесете брашното, ванилията и бакпулвера. Разтопете кравето масло.  Изчакайте да се поохлади. На тънка струйка го излейте в яйчената смес бъркайки в лъжица. Добавете брашното на порции и 2 с.л. прясно мляко. Застелете форма (18см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете сместа в нея и подравнете. 
Сложете рикотата в купа, добавете прясното мляко, захарта и яйцето. Разбийте за кратко с миксер. Нарежете обелената круша на парчета. Добавете я в крема и излейте всичко върху блата. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 50 мин. 
Изчакайте да се охлади напълно във формата преди да го извадите. Поръсете с пудра захар и ...
.. да ви е сладко:)! 
Честита Ви баба Марта! Да сте здрави, румени и много засмени! :)! Чаоооо!