24.10.2016 г.

Реден ябълков сладкиш


Предлагам ви поредния лесен, вкусен, че и диетичен ябълков сладкиш! Рецептата е от сп. ''Cucina moderna''!


Продъкти:
1 кг. ябълки сорт Golden
70 гр. брашно
50 гр. кафява захар + 1-2 с.л. 
20 гр. краве масло
2 яйца
100 мл. прясно мляко
сока на 1/2 лимон
щипка канела 


Ябълките съвсем не е задължително да са Golden, може да изберете и друг сорт само трябва да са сладки. Почистете ги от семките, обелете и нарежете на тънки кръгчета с ренде. Полейте със сока на половин лимон, щипка канела и поръсете с 1-2 с.л. кафява захар. С миксер разбийте яйцата и 50 гр. кафява захар докато станат на пяна. Добавете на струйка прясното мляко и разтопеното и леко охладено краве масло. На порции прибавете брашното. Излейте сместа при ябълките и объркайте добре всичко. Застелете форма (20 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Наредете кръгчетата ябълки и излейте сместа, поразтръскайте формата за да се наместят добре редовете. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Освободете от формата  готовия сладкиш след като се е охладил напълно. Поръсете с пудра захар и..
.... да ви е сладко :)! Чаооо! Спорна седмица! 


19.10.2016 г.

Ореховки



Освен да ви кажа, че рецептата е много сполучлива, ореховките много хрупкави, правят се много бързо и също толкова бързо свършват друго няма! Адаптирана от тук, направена с лешници които смених с орехи! 


Продукти за 35-40 бр.:
200 гр.  орехи 
140 гр. пудра захар
3 белтъка 
60 гр. кристална захар
щипка сол
2 ванилии



Половината от орехите смелете ситно, другата малко по на едро. Смесете ги в купа заедно с пудрата захар и ванилиите. Разбийте за кратко белъците с щипка сол. Добавете кристалната захар и продължете разбиването до твърд сняг. Добавете към тях на порции смлените орехи бъркайки сместа от долу на горе бавно и внимателно. Застелете голяма тава с хартия за печене. С малка лъжичка вземайте от сместа и поставяйте на разстояние една от друга малки купчинки. Изпечете ореховките на 150 гр. в предварително загрята фурна (без вентилатор) за 30 мин. Не отваряйте фурната докато ореховките се пекат. Времето и градусите са напълно достатъчни! 
 За да се запазят хрупкави след като изстинат приберете в добре затварящ се стъклен буркан! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава есенна вечер! 


18.10.2016 г.

Леща яхния с гъби и наденички



Как да не я споделя с вас, когато стана толкова вкусна!
Опитайте за да се уверите! 
Продукти за две порции:
250 гр. леща 
2 пресни  наденички
150 гр. гъби  (по ваш избор)
1 глава лук
 1 морков
стрък целина
1 дафинов лист
щипка прясна майорана или чубрица 
щипка магданоз
сол 
зехтин


Измитата леща изсипете в тенджера, покрийте я с вода и бъкнете за няколко минути. Излейте водата, налейте нова студена вода и добавете нарязания на ситно морков, лук и целина. Сложете дафиновия лист и 1 равна с.л. сол. Варете лещата 30 мин.
В по-плитка тенджера налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете наденичките и запържете леко от всички страни. Изсипете гъбите, добавете майорана (ако нямате може да сложите чубрица) и магданоз и прехвърлете лещатата. Гответе яхнията още около 20 мин. 
Сервирайте топла и да ви е сладко :)!  


10.10.2016 г.

Бутер тарт с камамбер и бекон


 Направо си е гурме работа този много вкусен тарт!  Непременно трябва да го опитате! Рецептата е от италианското списание ''Vero cucina''! 



Продукти:
1 кръгъл лист бутер тесто (230гр.)
200 гр. камамбер
4-5 тънки резени пресен бекон
щипка риган 
щипка чер пипер


Разстелете бутер тестото на хартия за печене. Прехвърлете го с нея в тавичка (26 см.) Прегънете краищата на тестото навътре и ги надиплете красиво. Надупчете дъното на тестото с вилица. Започнете да редите хоризонтално и леко изправени ред бекон, ред камамбер. 
Сложете тарта в пердварително загрята  на 200 гр. фурна с вентилатор и печете 5 мин. след което намалете градусите на 170 и доопечете до приятен загар. Поръсете с щипка риган и по желание с щипка чер пипер. Нарежете тарта и поднесете топъл като предястие. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна нова седмица! 




6.10.2016 г.

Маслен пай с круши - Sbriciolata di pere


Тази вкусна рецепта ми изпрати моята фейсбук приятелка Светла Йорданова! Тъкмо се чудех какви да ги забъркам, когато на лични ми пристигна този разкош! Броя ябълките в къщи - 2, а трябват 4! Имах обаче 5 круши, така че реших проблема и с украсата! Рецептата е адаптирана от тук


Продукти:
 за тестото:
350 гр. брашно
170 гр. захар
170 гр. краве масло
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
 за пълнеж:
4 круши 
80 гр. кафява захар
3 с.л. марсала (ликьорно вино) или 3 с.л. ром, коняк, бяловино,  каквото имате в къщи, крушите обичат да си пийват
сока на 1 лимон 


В купа пресейте брашното с щипка сол и половин пакетче бакпулвер. Добавете захарта, яйцето и поомекналото на стайна температура краве масло. Започнете да мачкате с ръце продуктите докато всичко стане на трохи. 
Обелете и нарежете на малки парчета крушите. В тиган сложете захарта, излейте 3 с.л. марсала и разтопете на котлона. Добавете нарязаните круши предварително поляти със сока на един лимон. Оставете ги да поврат 5-6 мин. и отстранете от котлона. Охладете.  


Ако не искате сладкиша да е така висок ползвайте тава с размер 26 см. Моята беше 22 см. Застелете тавата с намоктена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете половината от маслените трохи и подравнете. Отгоре сложете охладените круши и поръсете с останалите маслени трохи. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Преди да извадите сладкиша от тавата изчакайте 10 мин. да се поохлади. Поръсете с пудра захар и украсете по ваш вкус. 
Да ви е сладко:)  Разкошен, ароматен и хрупкав сладкиш! 
Благодаря, Светла Йорданова




4.10.2016 г.

Рожден ден с лимонова торта


И тъй станаха 5 години откакто аз готвя и пиша тук, а вие четете, опитвате и споделяте! Понякога най-вероятно споменавате някои мои близки роднини, ако не ви хареса рецептата, но по-често сте щедри на похвали и комплименти!  За тези години блога се изпълни със 700 рецепти, има  близо 1 800 000 посещения ( по думите на Роби, който си няма какво да прави влиза да те чете:)  чудесни и много радващи ме  коментари! 
Благодаря Ви  от сърце!  


Рецептата за почерпка е много лимонова, но съвсем не кисела :)!
 Напревете си този разкошен лимонов сладкиш и бъдете здрави! 

Продукти:
за масленото тесто:
250 гр. брашно
100 гр. захар
75 гр. краве масло
1 яйце
2 с.л. прясно млако
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
за  кексовата смес:
140 гр. брашно
3 яйца
100 гр. захар
40 гр. краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол 
насърганата кора на 1 лимон
за крема:
400 мл. прясно мляко
3 жълтъка
150 гр. захар
50 гр. брашно
сока на половин лимон
настъргана лимонова кора 


Първо пригответе масленото тесто. В купа сложете всички продукти (кравето масло студено, нарязано на малки парчета) Замесете меко тесто, огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
За крема в малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете захарта, жълтъците, брашното, сока на половин лимон и настърганата му кора. Сложете на котлон и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема  се сгъсти. Отстранете от котлона и охладете. Ор време на време го разбърквайте за да не се образува отгоре коричка. 

За кексовата смес:
В купа счупете 3 яйца и добавете 100 гр. захар. Разбийте с миксер до гладка, гъста смес. Смесете брашното с бакпулвера и щипка сол. На порции го добавете към яйчената смес. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Ароматизирайте с лимоновата кора. 

За да ви е по-лесно да прехвърлите масленото тесто в тавичката го разточете на парче хартия за печене. След прехвърлянето му в тава (26 см.) оформете висок борд и подравнете краищата с къдрав нож. Надупчете дъното с вилица. Излейте крема. Подравнете. Върху крема внимателно изсипете кексовата смес. Подравнете отново. Изпечете тортата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Ако забележите, че отготе се препича покрийте с алуминиево фолио. Преди да извадиете сладкиша от тавата изчакайте да се охлади. Поръсете с пудра захар и ....
.... да ви е сладко :)! 
А аз се надявам и в следващите 5 години да сме заедно, за по-следващите ще мислим :)! 
Чаооо! Благодаря ви за търпението! :*  



2.10.2016 г.

Сливенски милинки


Кажете сбогом на диетичната си съвест и здравей на  нещо, соленичко, нещо блажничко, нещо много, много вкусно!  Преди не много години  закусвахме в училище с такива и им казвахме тавички:)!
  Рецептата е на Йоли, видях я при Мина и вече знаех, че ще я направя!  И как няма след подканящото им ''направете ги, ако още не сте''! 
Е, и аз ви казвам побързайте да ги опитате, едва спрях Роби да не излапа всичките!  


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
200 мл. топла вода
2 с.л. зехтин
15 гр. свежа мая
1 равна ч.л. сол
1 равна ч.л. захар
за намазване:
100 гр. краве масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
разбито яйце 




Разтворете маята в топлата вода. Пресейте брашното в купа. Добавете солта, захарта, зехтина и водата. Замесете меко тесто. Сложете го в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си. Подмажете тавичка (28см.) с краве масло. От втасалото тесто оформете  топчета с големина на орех. Потопете ги в разтопено краве масло и подредете в тавичката. Сместта за намазване пригответе като към омекналото краве масло добавяте чаена лъжичка брашно, чаена лъжичка вода и бъркате енергично. На мен ми бяха много  солени, затова сложете  по-малко сол към сместа. Намажете милинките и оставете да удвоят обема си.  Разбийте едно яйце и намажете втасалите милинки. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар! 
Ние ги ядохме само солени, защото Роберто се ококори, когато му казах, че се поръсват с пудра захар, ама какво знае той! 
Да ви е сладко :)! Чаооо и да ви е честит новия месец! 
Благодаря, Йоли! Благодаря, Мина