21.11.2016 г.

Обърнат орехов сладкиш


Продукти:
185 гр. брашно
3 яйца
250 гр. кафява захар
185 гр. краве масло
150 гр. орехи
100 мл. прясно мляко + 3 с.л. 
25 гр. какао
100 гр. черен шоколад
1/2 от пакетче бакпулвер



Сложете в малка тенджерка 60 гр. краве масло, 80 гр. кафява захар и 3 с.л. прясно мляко. Загрейте продуктите  докато захарта се разтопи около 1-2 мин. Застелете форма (24 см.) с откопчаваш се ринг с хартия за печене. Изсипете течноста и отгоре поръсете с начупените на едро орехи. Приберете формата в халдилник докато приготвяте кексовата смес. 


Сложете останалото краве масло и захарта в голяма купа. Разбийте с миксер около 10 мин. Прибавяйте едно по едно яйцата разбивайки непрекъснато. Смесете какаото, бакпулвера и брашното. Добавете го на малки порции към маслената смес. Излейте прясното мляко и разтопения на водна баня шоколад. Хомогенизирайте много добре продуктите. Извадете формата от хладилника и изсипете сместа върху орехите. Подравнете. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете сладкиша от фурната, изчакайте да се охлади и  внимателно го обърнете върху подходяща чиния. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


17.11.2016 г.

Ябълкови питки


Прекрасни просто!  
С едно такова пръхкаво тесто и великолепен аромат на ябълки и канела! Рецептата от едно малко книжле със сладкиши с рикота  и в оригинал с плънка от череши и счукани бадеми, ама де череши през ноември! Докато чакам да цъфнат, вържат и узреят рекох да опитам  със сезонните ябълки и стафиди. И с круши ще я направя  някой ден, щото на Роби много му харесаха питките с чаша капучино за закуска! 


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. рикота
100 мл. олио
100 мл. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
за пълнеж:
4 средни ябълки
1 ч.л. канела
50 гр. стафиди
80 гр. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
и още:
ром за накисване на стафидите
20 гр. филирани бадеми
пудра захар



В чаша сложете стафидите, покрийте ги с ром и оставте за 15 мин. да омекнат.
След това  си пригответе ябълките, щото плънката трябва да е студена. Обелете ги и нарежете ба малки парченца. Сложете ги в удобен тиган, посипете с кафява захар, канелата и 1 с.л. лимонов сок. Сложете съда на котлона и гответе  около 10 мин. на слаб огън или докато омекнат. Разбърквайте от време на време. Свалете съда от огъня и оставете настрана да се охлади.  
В купа пресейте баршното, бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, рикотата, олиото, прясното мляко , ванилията и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Тестото е чудесно, много ароматно и леко за работа. 


От тестото направете 12 топки. Старайте се да са еднакви. Моите са 11, една не можах да сместя в тавата, а друга не ми се цапаше. На набрашнена повърхност разточете всяка топка, в средата и сложете по лъжица от плънката и оформете на малка топка. Подредете топките в подмазана с олио тава. Намажете ги с олио. Сложете в загрята на 170 гр. фурна с вентилатор и печете 15 мин. Извадете тавата от фурната, намажете топките отново с олио, поръсете с филирани бадеми и върнете във фурната. Довършете печенето до златист загар. 
Изпеченият сладкиш поръсете топъл с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


9.11.2016 г.

Портокалови сладки с капки шоколад


Ако се замисляте вече за коледни сладки сложете в списъка за направа и тези които ви предлагам днес! Портокаловият вкус, леко намигващите шоколадови капки и шик визията са добър и красив  подарък за приятел или близък роднина. Рецептата няма да ви затрудни, вижте продуктите:


360 гр. брашно
1 яйце
100 гр. кристална захар
80 гр. краве масло
40 гр. шоколадови капки
кората и сока на 1 портокал
1/2 от пакетче бакпулвер
и за овалване на сладките:
100 гр. кристална захар
100 гр. пудра захар



Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта, яйцето, нарязаното на малки парчета студено краве масло и шоколадовите капки. Насържете портокаловата кора и изцедете сока. Добавете ги към останалите продукти. Замесете меко тесто. 
Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. Застелете голяма тава с хартия за печене. От охладеното тесто късайте малки топчета (колкото орех). Овалвайте ги първо в кристална, а после в пудра захар. Подредете ги на разстояние. Изпечете сладките в загрята на 180 гр. фурна БЕЗ вентилатор за 15 мин. Извадете готовите сладки и охладете на решетка. Чудесна са! 
Да ви е сладко:)! Чаооо!