27.01.2017 г.

Сьомга в бутер тесто ''Уелингтън''


Ако искате вярвайте, но на мен Роби тази вечер ми ръкопляска за вечерята, а него отдавна не мога да го изненадам с готвене!  Вкусно, много вкусно стана това ястие! 
Рецептата е рибна версия на класическото ''Уелингтън'', което се прави с телешко месо. В интернет има много рецепти със свинско и пилешко! Нареждат се на опашката и те! 
Днешната рецепта е адаптирана от тук!


Продукти:
правоъгълен лист бутер тесто ( 230 гр.)
400 гр. филе от сьомга
200 гр. бланширан спанак
40 гр. ''Филаделфия
40 гр. галета
40 гр. настърган пармезан
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
сол
зехтин
чер пипер


Загрейте 1 к.ч. зехтин, запържете ситно нарязания лук и скилидката чесън за кратко. Добавете бланширания спанак и гответе още 5 мин. Сложете Филаделфията, поръсете с галета и настърган пармезан, овкусете с щипка чер пипер и хомогенизирайте добре сместа. Смъкнете от котлона и оставете настрана да се охлади. 
С остър нож отстранете кожата от рибата. Посолете. 
Разстелете бутер тестото и сложете парчето риба в средата. Отгоре покрийте хубаво със спаначената плънка. Загънете рибата. Спанакът да остане отгоре. С остър нож нарежете тестото на квадрати. Намажете с прясно мляко. 


Изпечете  в предварително загрята фурна с вентилатор за 5 мин. на 200 гр. след това намалете фурната на 175 гр. и довършете печенето за още около 25-30 мин. 
Ако ви остане от спаначената плънка добавете 1 малко яйце, разбъркайте добре и напълнете домати. Изпечете ги  25 мин. и имате вкусна гарнитура, а може да ги хапнете и като основно ястие! 
Сгответе  и си заслужете аплодисментите като мен :)! Да ви е сладко! 


24.01.2017 г.

Сладко-кисели лукчета


Една от най-вкусните гарнитури за печени меса, кебапчета, кюфтета, наденички и каквото там се сетите още стига да е с месце! Рецептата е на Мария (свекървата), тя често ни посреща с нея като гарнитура към заешка поркета  специалитета и! 



Продукти:
300 гр. обелени лукчета
2 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. захар
1 с.л. мед
50 мл. вода 
1 равна ч.л. сол 

Обелете лукчетат. Накиснете ги за 10 мин. в студена вода. След това ги подсушете със салфетка. В тиган с 2 с.л. зехтин запържете за кратко (около 5 мин.) лукчетата. В купа смесете захарта, меда, двата вида оцет, солта и водата. Разбъркайте емулсията докато захарта се разтопи. Излейте течноста при лука и захлупете съда. Гответе на слаб огън около 20 мин. Ако ги искате по-хрупкави съкратете времето за готвене. Поднесете ги топли с маринатата от готвенето. 
Ние ги хапнахме с пилешки кебапчета, вие с каквото си решите! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


21.01.2017 г.

Канелони със спанак и рикота в сос бешамел


Продукти за две порции:
4 пресни кори за лазаня
300 гр. бланширан спанак
150 гр. рикота
1 яйце
щипка чер пипер
за бешамела:
2 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
щипка сол
щипка индийско орехче
50 гр. краве масло
и още:
80 гр. настърган пармезан



В теджерка разтопете кравето масло, добавете брашното и запържете леко. Излейте студеното прясно мляко, посолете и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато бешамела се сгъсти. Отстранете готовия бешамел от огъня и подправете с щипка индийско орехче. Да ви кажа една интересна подробност за индийското орехче, която чух преди няколко дни в кулинарно предаване по телевизията. През Ренесанса в Италия 12 орехчета са се продавали за една крава, толкова е била скъпа тази подправка! 
Да се върнем на канелоните сега!
В купа сложете добре оцедения от водата спанак, добавете рикотата, едно яйце и подправете с щипка чер пипер. Разбъркайте добре продуктите.  
Във вряща подсолена вода бланширайте по две от корите за 1-2 мин. Извадете ги с гевгир и веднага охладете под течаща студена вода. Прехвърлете ги на кърпа. Разрежете всяка кора на две равни половини. В края на всяка  сложете по дължина от приготвената спаначена плънка. Завийте на руло. В удобна тавичка изсипете 2-3 с.л. бешамел. Наредете канелоните върху него и полейте с останалия сос. Поръсете с настърган пармезан. Запечете канелоните за около 15 мин. в предварително загрята на 200 гр.  фурна с вентилатор. Поднесете ги топли. 
Същите канелони може да полеете с доматен сос, подправен с чесън и босилек, на мен по ми харесват така! :)
Един съвет: ако ви се наложи да ги претоплите напръскайте ги с прясно мляко, така няма да изсъхнат и ще се запазят сочни. По този начин може да притопляте и лазаня! 
Да ви е сладко:) Чаооо!  


16.01.2017 г.

Ризото с маслини и праз лук


Бих искала да си го направя на фурна това ястие, но не бях сигурна дали Роби ще го яде, затова го поиталианчих и му лепнах едно ризото вместо ориз с маслини и праз лук! И да кажа: Роби го хареса много, друг път не бил ял и откъде ми дошло на ума ориз, праз лук и маслини да събера! 


Продукти за две порции:
8 с.л. ориз
100 гр. малки черни маслинки
2  стръка праз лук
100 гр. настърган пармезан
щипка чер пипер
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков 
1 стрък селъри (целина)
1 глава лук
сол

В тенджерка излейте водата, сложете измитите зеленчуци, посолете и варете бульона 30 мин.  Нарежете на ситно бялата част на праз лука. Сложете го в тиган с 1 к. ч. зехтин и 2-3 с.л. вода. Добавете щипка сол и щипка захар. Захлупете съда и задушете докато лука омекне. Когато е готов прибавете маслините. Отдръпнете от огъня. В плитка и широка тенджерка изсипете измития ориз. Сложете на котлона и препечете като бъркате непрекъснато докато получите лек каремелен цвят. Налейте  черпак от зеленчуковия бульон и изчакайте докато ориза поеме течността. Продължете така до готовност на ориза. Малко (около 5 мин. ) преди да отстраните ризотото от котлона прибавете маслините и праза. Овкусете с щипка чер пипер. 
 Готовото ризото поръсете с настърган пармезан и разбъркайте добре за да се разтопи сиренето. Внимавайте много със солта, защото маслините и пармезана са солени! 
Поднесете веднага!  Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица! 



12.01.2017 г.

Полента с 4 сирена


С кюфтенца, на руло, с морски дарове, на кростатас гъби, наденчки и лук или с рагу болонезе  и още, и още, няма по-вкусно ястие през зимата от полента! Наскоро ми попадна  тази рецепта с четири сирена и мира не видях докато не я направих! Рецептата е адаптирана от сп. ''Cucinare bene''! 


Продукти за 4 порции:
1.200 л. вода
8 с.л. с връх фино царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
за гарниране:
1 моцарела (125 гр.)
100 гр. taleggio, може да го замените с топено сирене
100 гр. asiago, може да го замените с мек кашкавал
100 гр. настърган пармезан 



Излейте студената вода в тенджера. Добавете двете брашна. Посолете и сложете  съде на умерен  огън.  С голяма дървена лъжица започнете да бъркате. Постепенно полентата се хомогенизира и сгъстява. Варете при непрекъснато бъркане около 40 мин.Ако ви се струва, че се сгъстява много, изсипете чашка топла вода. 
Нарежете сирената на малки парчета. Намажете дъното на тава с краве масло. Изсипете от готовата полента и поръсете с натрошената моцарела. Следва нов ред полента и ред таледжо, пак полента и ред асиаго. Най-отгоре поръсете с настърган пармезан. Запечете полентата на 200 гр. за около 10-15 мин. Не я препичайте! 
Сервирайте веднага! Да ви е сладко:)! Чаооо! 
На  редовните читатели на блога е известно, че живея в Италия и готвя с италиански продукти. Мисля, че не е проблем да намерите сирената които съм посочила и в България! Ако ли не, заменете ги по ваш вкус с български продукти! 


10.01.2017 г.

Сладко от портокали с канела


Неочаквано ми хареса!
 А  що си мислех, че канелата няма да се разбере  добре с портокаловия аромат?! 
Сбъркала съм! Сладкото стана много ароматно и вкусно! Опитайте го и вие! 


Продукти за 700 гр. сладко:
1 кг. почистени от корите и бялата ципа портокали
500 гр. захар
1 равна ч.л. канела 
сока на половин лимон 


С белачката за картофи обелете само оранжевата част на 3 от портокалите. Обелете и почистете от бялата ципа плодовете. Тук трябва малко търпение, но усилията ви ще бъдат възнаградени от вкусното сладко! Нарежете на парченца почистените резени портокали. Сложете ги в тенджера и прибавете захарта. Разбъркайте добре. Варете сладкото на слаб огън около час.  Обелените корички  от 3-те портокала сложете в малка тенджерка покрийте с вода и кипнете. Излейте водата, налейте нова и кипнете още един път.   Добавете коричките към сладкото.  Когато е добре сгъстено  дръпнете от  огъня и пасирайте до гладкост. Излейте сока на половин лимон. Върнете отново на огъня и доварете още 5 мин. Отдръпнете готовото сладко от котлона и ароматизирайте с канелата. Насипете го горещо в сухи, затоплени бурканчета и затворете веднага. Обърнете бурканите с капачката надолу докато сладкото се охлади напълно.  
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


5.01.2017 г.

Фокача с праз лук и салвия






Продукти:
за тестото:
400 гр. брашно
220 мл. вода
1 равна с.л. сол
1 ч.л. захар
30 мл. зехтин
15 гр. мая от кубче
за гарниране:
1 стрък праз лук
няколко пресни листа салвия



Разтвотете маята и захарта в топлата вода. Изсипете пресятото брашно в купа. Добавете солта и зехтина. Излейте водата с разтворената мая и замесете меко, леко лепнещо тесто.  Сложете го обратно в купата, намажете със зехтин и покрийте с навлажнена кърпа. Оставете купата на топло за да втаса тестото. 
Нарежете праз лука на ленти. Сложете ги в тиган. Полейте с 2 с.л. зехтин и 2 с.л. вода. Посолете леко, захлупете тигана и задушете лука на слаб огън до омекване. Подмажете тавичка със зехтин. Разстелете с ръце равномерно втасалото тесто. Отгоре наредете задушения праз лук и поръсете с наситнени и цели листа салвия.  Покрийте тавата с кърпа и оставете да втаса отново за около 30 мин. 
Изпечете фокачата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до равномерен загар. Готовата фокача полейте със зехтина останал от задушаването на праз лука. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


4.01.2017 г.

Щрудел от маслено тесто с круши, орехи и стафиди


Честита новата 2017!
 Нека да е мирна, плодородна, късметлийска и най-вече здрава! 
Почерпете се с този хрупкав, сочен и ухаещ на круши щрудел и да ви е сладко през цялата година! 


Продукти:
за тестото:
240 гр. брашно
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 ванилии 
настъргана лимонова кора
за плънката:
2 добре узрели круши
60 гр. стафиди
60 гр. орехи
50 гр. галета
50 гр. краве масло
2 с.л. кафява захар
2 с.л. ром
1 ч.л. канела
сока на 1 лимон
за намазване:
1 жълтък
пудра захар за поръсване



В купа пресейте брашното и бакпулвера, добавете  захарта, щипка сол, ванилиите, едно яйце, настърганата лимонова кора и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Омесете меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете за 30 мин. в хладиник. 
Докато тестото се охлажда пригответе плънката. Накиснете стафидите в хладка вода.  Обелете и нарежете на малки парченца крушите. Полейете ги със сока на 1 лимон, поръсете с 2 с.л. кафява захар и ароматизирайте с канелата и 2 с.л. ром. В тиган разтопете кравето масло. Изсипете галетата и запържете за 3-4 мин. Оставете настрана за да се охлади и след това я прибавете  към крушите. Добавете нарязаните орехи и омекналите стафиди. 
На парче хартия за печене раточете тестото на правоъгълник. Намажете го с разтопено краве масло и разпределете отгоре плънката. С помощта на хартията завийте на руло. Подгънете двата края на рулото. Намажете го с разбития с 2-3 капки вода жълтък. 
Изпечете щрудела на 180 гр. в предварително загрята  статична фурна за около 50 мин.
  Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко:)! Чаоооо!