21.03.2017 г.

Солени мъфини с горгонзола и орехи


Продукти:
300 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
2 яйца
100 гр. горгонзола
100 гр. орехи
3 с.л. зехтин
1 бакпулвер
щипка чер пипер 
щипка сол



В купа счупете яйцата, посолете с щипка сол и разбийте с вилица за 5-6 мин. Излейте в купата прясното мляко и зехтина. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на порции към течната смес. Хомогенизирайте добре продуктите. Добавете нарязаното на кубчета сирене и начупените орехи. Овкусете с щипка чер пипер. Разбъркайте добре. От сместа сипвайте във хартиени чашки  за мъфини .  Пълнете ги около 3/4 от чашката. Сложете по една половинка орех за украса. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор. Охладете готовите мъфини на решетка. 
С парченце круша са разкошни, вярвайте ми :).... да ви е сладко! Чаоооо!  


18.03.2017 г.

Сицилиански бадемови сладки


Понякога Мария (свекървата) измъкне някоя чинийка от някъде и аз на момента се влюбвам в нея! Разбира се след възклицанието ''олеееле, колко е сладка'' въпросната чинийка става мое притежание и  веднага започвам да и търся рецепта! Имам и  със жабка, едни балеринки я красят!  Днешната рецепта идва от Палермо, Сицилия, създадена около 1100 г. от монахините на църквата ''Santa Maria dell'Ammiraglio''.
Бадемовото тесто е нежно като влюбена въздишка  и със сигурност ще ви очарова!     


Рецептата е от тук
Продукти за около  36 бр. :
300 гр. сурови смлени бадеми
200 гр. кристална захар
2 белтъка
3-4 капки есенция от горчив бадем 
пудра заха


 За да  обелите лесно  бадемите  ги потопете за 3-4 мин. в гореща вода. Смелете на ситно. Оставете си около 40 цели бадеми за украса. Разбийте белтъците с щипка сол за 3-4 мин. Добавете захарта и смлените бадеми. Ароматизирайте с есенцията.   Хомогенизирайте сместа добре. Застелете тава с хартия за печене. От тестото (леко лепкаво е)  късайте малки парчета. Направете топчета, които оваляйте добре в пудра захар. Наредете ги в тавата на разстояние едно от друго. Боцнете  в средата на всяко топче по един цял бадем. Изпечете на 160 гр. в статична предварително загрята фурна за 12 мин. Спазете времето точно. Извадете тавата от фурната и не пипайте сладките докато не се охладят напълно. Много са крехки, охладени са хрупкави отвън и меки вътре.
Да ви е сладко :)! Чаооо!  



11.03.2017 г.

Бутер ролца с тиквички и пушена сьомга


Лесна и бърза рецепта, която може да използвате за предястие, лека закуска или вечеря!

 Продукти:
1 правоъгълен лист бутер тесто (около 300 гр.)
1 тиквичка
150 гр. пушена сьомга
1 с.л. сусам 


Настържете на едро ренде тиквичката, посолете я и оставете около 20 мин. за да се отцеди излишната вода. Нарежете сьомгата на малки парченца. Разстелете бутер тестото. Поръсете го с настърганите тиквички и нарязаната риба. Завийте на руло ( не навивайте стегнато за да има място многолистното тесто да се разгърне при печенето) . С остър нож нарежете рулото на малки около 2 см. ролца. Наредете ролцата на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Поръсете всяко със сусам. Изпечете в предварително загрята на 200 гр. фурна с вентилатор за 5 мин. след което намалете фурната на 170 гр. и довършете печенето до приятен загар.  Хубави са както топли, така и студени! 
Да ви е сладко :)! Чаооо и хубава съботна вечер! 


10.03.2017 г.

Шоколадов салам


Продукти:
200 гр. натурален шоколад
175 гр. бисквити тип закуска 
150 гр. кристална захар
150 гр. краве масло
2 малки яйца (100 гр.)
2 с.л. ром 
пудра захар
Рецептата е от тук!


Начупете шоколада. сложете го в тенджерка и разтопете на водна баня. В купа разбийте  омекналото на стайна температура краве масло със 150 гр. кристална захар до побеляване. Прибавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер докато получите гъст и гладък крем. На струйка излейте поохладения шоколад. Добавете натрошените на парчета бисквити, ароматизирайте с 2 с.л. ром и хомогенизирайте много добре всички продукти. . Изсипете  сместа на  хартия за печене. Оформете на голямо парче с формата на салам. Приберете в хладилник докато сладкиша стегне. Готовият сладкиш поръсете обилно с пудра захар. 


Поднесете с чашка какаов ликьор, рецептата за който може да прочетете тук и ....
 .... да ви е сладко! :) Чаоооо, хубави събота и неделя! 



6.03.2017 г.

Шоколадово Капрезе


Сладкишът които ви предлагам днес идва от живописния италиански остров Капри! Приготвена от смлени бадеми и натурален шоколад, създадена по погрешка (забравил да сложи брашно)  от сладкаря Carmine de Fiore през 1920 год. торта ''Капрезе'' се нарежда сред най-вкусните и с изискан вкус сладкарски шедьоври. Ще останете очаровани от меката и креместа вътрешност и хрупкавата външна коричка! 
Опитайте тази оригинална рецепта, коята видях тук  


Продукти:
185 гр. обелени сурови бадеми
125 гр. натурален шоколад
125 гр. краве масло
125 гр. кристална захар
3 яйца
1 с.л. портокалов ликьор ''Gran Marnier''
настърганата кора на 1 портокал 
пудар захар за поръсване 

Смелете бадемите. Начупете шоколада, сложете го в малка касерола  заедно  с кравето масло и разтопете на водна баня. Разделете жълтъците от белтъците. Първите разбийте с 80 гр. от кристалната захар до гладък крем. Белтъците разбийте за 3-4 мин. с щипка сол след което прибавете останалите 45 гр. захар и продължете разбиването до твърд сняг. Към разбитите жълтъци излейте на струйка разтопения шоколад с кравето масло. Добавете настърганата портокалова кора и ликьора. На порции прибавете смлените бадеми. Хомогенизирайте добре сместа. Добавете внимателно лъжица по лъжица разбитите белтъци бъркайки от долу на горе за да не спадне сместа. Застелете форма (22см.) с откпочаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете получената смес и подравнете. Изпечете сладкиша ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в статична фурна (тази с вентилатор го изсушава) на 180 гр. за около 30 мин. Освободете изпечения сладкиш от формата и оставете на решетка до пълното му охлаждане. Поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко с този чудесен и много вкусен сладкиш от Капри! :)