5.03.2021 г.

Козунак с квас, сладко от череши и шоколадови капки

 
Толкова много съм доволна от тези козунаци, че ви препоръчвам рецептата от блога Само за гладни на Любка Гечева! Вярно,че козунака с квас втасва бавно и иска чакане, но резултата си заслужава! Станаха много вкусни и ако питате имат ли конци, да имаха докато бяха топли като всички козунаци! Запазиха се с много мека и влажна консистенция и не присядаха докато преглъщаш! 



Продукти:
500 гр. брашно манитоба 
250 гр. активен квас 
3 жълтъка
1 яйце
150 мл. прясно мляко
150 гр. захар 
100 гр. краве масло
1 с.л. ром или ромова есенция
1 пакетче ваниолва захар
щедра щипка сол 
за плънката:
конфитюр от череши 
озахарени портокалови корички 
капки шоколад
за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
гранули едра захар 



Аз разбивах яйцата и месих всичко с планетарен миксер. В купата му  сложете жълтъците, яйцето, захарта и ваниловата захар. Разбийте на гъст крем и излейте прясното мляко. Добавете кваса и продължете да разбърквате продуктите на най-бавната степен на миксера, докато получите кремообразна, хомогенна смес. Ароматизирайте с 1 с.л. ром. Пресейте брашното, на порции го прибавете към сместа. Сменете бъркалката на миксера с тази за тесто. Добавете половината от омекналото краве масло нарязано на малки парченца и солта. Пуснете миксера и месете 10-12 мин. Измесеното тесто оставете да си почине 30 мин. След което направете 3 разтягания през 30 мин. както когато правите хляб с квас. 


Тук може да видите метода на Любчето за конци, има и видео. Докато разтягате и прехвърляте тестото както е показано във видеото прибавете и останалото краве масло. След всички тези процеду поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете за заслужена почивка от 2 часа на стайна температура. или в хладилник за 5-6 часа. Аз оставих на стайна температура. 


Сложете тестото на намазнен плот. Разделете го на две части. Моите форми бяха с различна големина. Едната 30/11, другата 25/12 см. Без да месите направете 3 фитила в които сложете пълнеж по ваш вкус. Аз сложих озахарени портокалови корички и шоколадови капки. Внимателно затворете фитилите и изплетете. Поставете тестото във формата. Другото тесто разстелете на правоъгълник. Намажете с конфитюр и завийте по дългата част на руло като спрете в средата. Постъпете така и с другата част. Прехвърлете във формата. Оставете козунаците във фурната за втасване. На моите им беше необходимо 18 часа втасване. 


Разбийте яйцето с 1 с.л. прясно мляко. Намажете козунаците и поръсете със захарни гранули или обикновена захар. Може да поръсите с филирани бадеми. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор и с купичка вода на дъното. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят отгоре. Охладете готовите козунаци на решетка! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


 

6 коментара:

  1. Сътворила си красота, браво на теб! Благодаря, че ме отбеляза и тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Любче!
      Рецептата ти е чудесна! Трети ден вече козунаците са с много хубава текстура! ♥️

      Изтриване
  2. Ивче, отделно от трите разтягания ли правиш това, показано от Любчето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, разтягам и подхвърлям като във видеото! На мен този козунак ми е най-лесен и ми се получава много добре!

      Изтриване