4.10.2011 г.

"Кавал" баница



Ето и първото ми предложение : баницата от моето детство .... баба ми я приготвяше тогава
когато още не се интересувах от рецепти.  Намерих тази рецепта в старо списание и реших да върна за малко спомените от детството ми..   Ето и рецептата :  3 яйца , чаена чаша пр. мляко, мая колкото орех, щипка сол , чаена л. захар, брашно колкото поеме за меко тесто,1 пакетче кр. масло за намазване на корите.За сиропа: 1 кг. захар, 1.200 мл вода, 2 ванилии ( сиропа щом заври се маха веднага от огъня)....От изброените продукти се замесва меко тесто ,което се разделя на 4 части.Разточват се не много тънки кори които се мажат с кр. масло и се слепват 2 по 2 .Навиват се на руло и се режат с дебелина колкото палец, Тавата се подмазва с масло и кръгчетата се нареждат на разстояние рдно от друго. Тавата се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Баницата се пече до порозовяване и се залива с топлия сироп,  да ви е сладко!

                                    

20 коментара:

  1. Казах ти, че трябва да го направиш..Обаче пренеси и снимките от готварският албум във FB...Много успех ти пожелавам :)) страхотна си :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Павлинче:)....то май твоите думи за блог ме подтикнаха :)))... и добре че беше дъщеря ми Наталия да ми помогне (неее... да го направи :) че иначе аз нямаше да се справя сама :)..ама да видим от тук нататък как ще е :))

    ОтговорИзтриване
  3. Хайде по вода на новият блог и много, много последователи и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит блог ,Ваня!С пожелания за много последователи и много вкусни рецепти от твоя страна!:))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Петя :) ... чакам и твоя в най-скоро време :) И ти имаш прекрасни рецепти :)!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Наташке :* ... без твоята помощ не бих се справила :)) целувки :) !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит блог! Много си харесах баницата ти. Изглежда чудесно и няма съмнение, че ще е вкусна.
    Прегръдки, с пожелание за много пшоследователи!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за пожеланията, Жани :)Вече си мислех ,че никой нищо не харесва тук:( ...А баницата наистина стана страхотна или както казвам аз стана за ядене:)))....Прегръдки и от мен :) !!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, каква красота е това!!!! Невероятна е баницата ти! Много ми харесва! Както между впрочем всичките ти рецепти! Така майсторски са завила всички охлювчета, перфектни са! Поздравления!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Мони :)!Спокойни почивни дни и на теб :) и една голяма прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  11. Ох,огладнях при вида на баницата. Подсещаш ме,че скоро не съм месила нищо и е време да поглезя моите хора у дома.

    ОтговорИзтриване
  12. скъпа ивана,направих твоята чудесна баница,но си позволих между корите да сложа орехи ,да варя 20 мин.захарния сироп и горещ го сложих върху студената баница,сложих и малко настъргана кора в сиропа иииииииии мъжа ми опита пръв баницата и каза ммммммм нямам думи ,направих и спагетите с мидите и той пак каза мммм,така ,че продължавам с твоите чудесни рецепти,моля те помоли се да отида в лорето и в ланчано защото мноооооого харесвам италия ,целувки скъпа от Цвета

    ОтговорИзтриване
  13. Такава баница ядох преди повече от 20г. на една сватба в Петрич. Ометох 1/2 тава и хич не беше срам - бях кума!
    От тогава издирвам рецептата. /..едни такива малки розички бяха завили, ам м м../
    Радвам се, макар да не мога да точа, ще се пробвам!
    Ивана, благодаря ти!
    / Страхотен блог!/

    ОтговорИзтриване
  14. Ванчев, пак "брашно, колкото поеме"!Така не се прави!,,Дай малко ориентировъчно! :) Иначе баницата тие повече от страхотна, нямам думи! Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче , :) ама така пишеше в рецептата и аз пък не помислих ,че може да го претегля ...абе щом аз се справих преди година когато едва пристъпвах в месенето ще се оправиш и ти :) !

      Изтриване
    2. А аз от години я правя със сирене и не ни е омръзнала!

      Изтриване
  15. Ив ... ама наистина ли това е първата ти публикувана рецепта ?
    Справила си се перфектно като за начало :) снимките чудесни ... а баницата изглежда точно като тази която аз съм си кръстила -
    " сладката баница на мама ":)
    Изпаднах в умиление и в спомени ... как се облизвахме пред вида и :)
    Прегръдки миличка ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани :* ! Наистина стартирах блога с тази рецепта .Бях я направила седмица преди да назрее в главата ми да си направя блог и после тя дойде като първо и най -вкусно предложение :) ! И си я изядох сама цялата ,щото Роберто сиропирани сладкиши не харесва :) ...та май я ядох една седмица :)) !
      Прегръдки за теб и пухчо :) !

      Изтриване
  16. Ваня,свекърва ми така я правеше,но с една кора,намазана с масло и поръсва със смлени орехи и тогава навиваше на руло и режеше и ги обръщаше и сиропираше също,много е вкусна,тя им викаше ,,сладки розички,,

    ОтговорИзтриване