4.10.2016 г.

Рожден ден с лимонова торта


И тъй станаха 5 години откакто аз готвя и пиша тук, а вие четете, опитвате и споделяте! Понякога най-вероятно споменавате някои мои близки роднини, ако не ви хареса рецептата, но по-често сте щедри на похвали и комплименти!  За тези години блога се изпълни със 700 рецепти, има  близо 1 800 000 посещения ( по думите на Роби, който си няма какво да прави влиза да те чете:)  чудесни и много радващи ме  коментари! 
Благодаря Ви  от сърце!  


Рецептата за почерпка е много лимонова, но съвсем не кисела :)!
 Напревете си този разкошен лимонов сладкиш и бъдете здрави! 

Продукти:
за масленото тесто:
250 гр. брашно
100 гр. захар
75 гр. краве масло
1 яйце
2 с.л. прясно млако
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
за  кексовата смес:
140 гр. брашно
3 яйца
100 гр. захар
40 гр. краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол 
насърганата кора на 1 лимон
за крема:
400 мл. прясно мляко
3 жълтъка
150 гр. захар
50 гр. брашно
сока на половин лимон
настъргана лимонова кора 


Първо пригответе масленото тесто. В купа сложете всички продукти (кравето масло студено, нарязано на малки парчета) Замесете меко тесто, огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
За крема в малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете захарта, жълтъците, брашното, сока на половин лимон и настърганата му кора. Сложете на котлон и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема  се сгъсти. Отстранете от котлона и охладете. Ор време на време го разбърквайте за да не се образува отгоре коричка. 

За кексовата смес:
В купа счупете 3 яйца и добавете 100 гр. захар. Разбийте с миксер до гладка, гъста смес. Смесете брашното с бакпулвера и щипка сол. На порции го добавете към яйчената смес. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Ароматизирайте с лимоновата кора. 

За да ви е по-лесно да прехвърлите масленото тесто в тавичката го разточете на парче хартия за печене. След прехвърлянето му в тава (26 см.) оформете висок борд и подравнете краищата с къдрав нож. Надупчете дъното с вилица. Излейте крема. Подравнете. Върху крема внимателно изсипете кексовата смес. Подравнете отново. Изпечете тортата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Ако забележите, че отготе се препича покрийте с алуминиево фолио. Преди да извадиете сладкиша от тавата изчакайте да се охлади. Поръсете с пудра захар и ....
.... да ви е сладко :)! 
А аз се надявам и в следващите 5 години да сме заедно, за по-следващите ще мислим :)! 
Чаооо! Благодаря ви за търпението! :*  



21 коментара:

  1. Честит юбилей! Взимам си едно парченце от вкусната лимонова торта, казвам наздраве и чакам с нетърпение още много интересни предложения с нож и вилица в ръка! Прегръдки, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванюшка, честито да ти е и още дъъъълги години да го списваш и да ни съблазняваш с вкусотии, а Роби да им се наслаждава на живо!! Живи и здрави и мнооого щастливи!!
    Прегръдка силна и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дай, Боже да е така, Руми!
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Приеми и от мен голяма прегръдка с пожелание за хубава сряда!

      Изтриване
  3. Честит рожден ден на най-прекрасният блог!
    Още дълги години да продължаваш да твориш в кухнята, да ни вдъхновяваш и изкушавяш с уханните си рецепти!
    Прегръдки и целувки! :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб, Хриси с едно голямо благодаря! :*

      Изтриване
  4. Честита годишнина, Ив! Роднините ти не ги споменавам, защото няма нещо, което да си представила и да не ми харесва! :) Напротив,, видя ли твоя публикация, винаги знам че е нещо вкусно и красиво поднесено! На Роби кажи, че имаме какво да правим, но изкушенията при теб са много, затова те посещаваме! :)
    А на теб пожелавам здраве и още дълги години да споделяш интересни и вкусни рецепти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Тили за хубавите думи!
      Непременно ще кажа на Роберто! :)
      Голяма прегръдка, мила!

      Изтриване
  5. Честит празник на блогчето ти Прекрасна!
    Не още пет ... много по пет години ще те четем и правим от твоите вкусни предложения :) Ще похапваме с апетит вкусни гозби ... ще се подслаждаме със сладкиши за десерт ... ще си говорим с приятелки за твоите рецепти, без да споменаваме роднини ;)
    Прегръщам те Ив! Бъди жива и здрава!
    Лимоновата торта е грейнала като слънце, а картофките с розмарин и чесън вече са ни любими :) като много други вкусотии от твоето блогче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, всеки твой коментар ме радва, още щом видя gogolina се усмихвам! :)
      Благодаря за милите думи, така добре си го написала, зарадва ме много! :* Картофките с розмарин и в къщи са любими! :)
      Голяма прегръдка, мила!

      Изтриване
  6. Честита годишнина на твоето вкусно място в Интернет, Ив! Още много по пет години да ни радваш с твоите прекрасни постове! Благодаря за всичко, което споделяш, продължавам да чета, макар че коментирам по-рядко! Желая ви много щастие с твоя Роби!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря за пожеланията!
      Дай, Боже да са много и годините и здравето и щастието за всички!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ваня,
    честита годишнина.Пожелавам ти здраве и още дълги години да сътворяваш в твоята кухня чудесни и най - вече много вкусни и здравословни рецепти.Обичам италианската кухня - семпла и красива, изненадваща и вкусна, но и нашите български гозби не и отстъпват.Така,че честито и наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страхотно десерта, ще се почерпя, макар позакъсняла.
    Винаги ми е приятно да надникна тук, и за рецепта, и за това твое прекрасно чувство за хумор и самоирония, остани си такава и ти и блога!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако се направи предишния ден ще се отрази ли на маслената основа. Т.е. отлежаването ще овлажни хрупкавата основа предполагам, защото в деня в който ми трябва не знам дали ще успея. Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се леко се овлажнява, но си остава и хрупкава! Даже на следващия ден е още по-вкусна!
      Да ви е сладко, Яна!

      Изтриване
  10. Мерси за бързия отговор! Винаги коректна когато съм питала нещо! Яна

    ОтговорИзтриване
  11. В момента се пече!!Яна Ще пиша после!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна, чудесна! Направих и една шоколадова глазура, за да прилича повече на торта!Харесвам рецепти, лесни и ефектни! Не съм чак такъв майстор, а и сложните торти са ми много пипкави! Благодаря за рецептата.Правила съм и други тортички от тук. Ще чакам още коледни сладки! Поздрави!!! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Яна! Зарадва ме коментара ти, доволна съм, че тортата ви е харесала! И аз не съм майстор на сложни торти. то се вижда от блога де :) и като си се знам търся все рецепти обикновени и лесни, но и вкусни :)!
      Поздрав и от мен! :0

      Изтриване