Рецептата видях в едно предавана на ''La prova del cuoco'' и нямах никакво съмнение, че един ден ще я направя! По възможност трябваше да бъде неделя, щото има какво да и се готви пък и си е едно празнично поднасяне на паста в този и вид! И друг път съм правила тимбало с макарони, тогава бяха обикновени спагети, та навивах и навивах до безкрай, сега използвах дебели (тук се казват дзити) и докато започнах навиването свърши, не и готвенето обаче:)! А то започва със следните продукти:
Продукти:
200 гр. дълги дебели макарони (zitа)
200 гр. прошуто котто (варена шунка)
5 артишока
200 мл. бешамел
50 гр. настърган пармезан
1 яйце
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. топла вода
щедра щипка нарязан магданоз
Започнете с приготвянето на артишока. Обелете го от дебелите външни листа, докато стигнете до по-крехките. После срежете всеки артишок през средата. Долната част срежете на две и с малко ножче почистете от мъха. Нарежете половинките на тънки резенчета и ги потопете в студена вода с парче лимон за 10 мин.
В тиган загрейте няколко супени лъжици зехтин, пуснете в него скилидките чесън и магданоза. Добавете артишока, бялото вино и водата. Посолете, захлупете съда и гответе на умерен огън около 10-15 мин. Когато зеленчука е омекнал, добавете нарязаната на малки кубчета шунка. След 5 мин. отдръпнете тигана от огъня и оставете да се охлади.
От бешамела си оставете 2-3 с.л., а другия изсипете при артишока и шунката.Добавете настъргания пармезан и объркайте сместа добре.
В тенджера налейте два литра вода. Сложете я да заври и изсипете 1 с.л. морска сол. Добавете макароните и варете според указанието на опаковката. Прецедете готовите макарони.
Плънката ви е готова, макароните сварени, иде ред на навиването! Купата (аз използвам стъклена) намажете обилно с краве масло и поръсете с галета. Разбийте с вилица яйцето. Потапяйте всеки макарон с него и навивайте по стените на купата. Когато стигнете средата изсипете половината плънка. Нарежете няколко макарона на дребно и покрийте с тях плънката. Донаредете пастата по стените на купата до горе. Изсипете остатъка от пълнежа и завършете с паста като покриете плътно плънката. Отгоре разнесете с лъжица бешамела.
Изпечете в предварително загрята на 170 гр. фурна за 30 мин. Готовото тимбало обърнете в подходяща чиния и сервирайте топло!
С бяло вино! Да ви е сладко:)!
От мен чаоо и хубава и спорна нова седмица!