Продукти:
250 гр. брашно + още около 60-80 гр. за доомесване
2 яйца
60 мл. прясно мляко
90 гр. краве масло
50 гр. захар
10 гр. мая от кубче
щипка сол
настъргана лимонова и портокалова кора
дребни цветни конфети
и още;
1 жълтък
3-4 капки олио
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята в него. За месенето ползвах кухненския робот. В купата изсипете пресятото брашно. Добвете щипка сол, захарта, яйцата и излейте прясното мляко с маята. Ароматизирайте с настъргана лимонова и портокалова кора. Монтирайте бъркалката за тесто на робота и включете да меси на най-ниската скорост. Когато сместа се хомогенизира започнете да добавяте по малко от омекналото краве масло и по малко брашно. Оставете миксера да меси поне 10 мин. Тестото трябва да е меко, но не лепнещо. Извадете го от купата и леко измесете с ръце. Сложере го в набрашнен съд, намажете с малко зехтин и оставете на топло докатао удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на 8 еднакви парчета. Всяко едно разделете на две и направете фитили дълги около 40 см. Усучете ги един с друг и затворете в кръг. Наредете кравайчетата в тава застлана с хартия за печене. Преди да включите фурната налейте в съд малко вода и сложете вътре. Загрейте на 170 гр. с вентилатор. Докато фурната загрява оставете краваите да втасат отново за около 30 мин.
В чашка разбийте 1 жълтък с няколко капки олио. Намажете бриошчетата с четка и поръсете с дребни цветни конфети. Изпечете, като внимавате много да не прегорите отгоре. Ако прецените покрийте с алуминиево фолио.
Охладете кравайчетата на решетка. Може да ги съхраните все така меки и пухкави за 4-5 дни като ги приберете в найлонова торбичка.
Да ви е сладко :)!
Честита Цветница!
И ние в къщи днес си имаме именичка - Калина! Да ни е жива и здрава, а с нея батковците братовчеди Владимир, Габриел и Александър, целия бабин отбор!
В Италия днес е Великден затова -Auguri di Buona Pasqua a Pasquetta a tutti!