27.02.2021 г.

Гризини с квас и сусам - Grissini al sesamo con esubero lievito madre


Продукти:
200 гр. бяло брашно
140 гр. остатъчен квас 
25 мл. зехтин
1 ч.л. мед
7 гр. сол
2 с.л. сусам 
110 мл. вода 


В купата на планетарния мисер излейте хладката вода, добавете остатъчния квас и 1 ч.л. мед. Разбъркайте с дървена лъжица докато кваса се разтвори във водата. Прибавете пресятото брашно и зехтина, включете миксера да измеси до хомогеност след което добавете 2 с.л. сусам и солта. Включете отново миксера и месете тестото 10 мин. 


Измесеното тесто оставете в купата, покрито с парче найлон за два часа. Трябава само да се отпусне, не да втаса. Набрашнете плота  на който ще  работите. Разточете тестото на голям правоъгълник с дебелина 2-3 мм. С нож нарежете дълги ленти с ширина 1,5 см. Наредете лентите в тава застлана с хартия за печене. Може да ги усучете. Намажете ги с прясно мляко и поръсете със сусам. 


Оставете гризините за 1 час на стайна температура  и след това изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин. или до приятен загар. 
Хрупкави и много приятени на вкус! Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!


 

25.02.2021 г.

Бриош кифлички с квас - Brioche con lievito madre


Новото ми увлечение отскоро освен правенето на цветна паста се казва квас! Открих един свят за който не знаех нищо! Все още не съм наясно с много неща, затова няма да ви пиша как се захваща квас, как се правят разтягания и какво е ритардация, когато съм готова ще ви споделя, а дотогава има изключително много публикации и видео клипове е нета за тези неща! Кифличките направих с  много млад квас само на 18 дни, но съм доволна от резултата, затова реших да ви напиша рецептата! 



Продукти:
250 гр. брашно манитоба 
100 гр. квас 
100 мл. прясно мляко
65 гр. захар

60 гр. краве масло
2 жълтъка 
2 ванилии
2 гр. сол 
и още:
20 гр. краве масло
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко



В купа излейте прясното мляко, добавете захарта и кравето масло. Затоплете леко докато кравето масло се разтопи. Към течноста добавете два жълтъка и кваса  като бъркате  с дървена лъжица до получаване на еднородна смес.. Пресейте брашното с ванилиите. Отделете си 1 с.л. към която добавете 2 гр. сол. Прибавете постепено течната смес към брашното докато замесите тестото. Докато месите прибавете отделената супена лъжица брашно със солта. Аз меся с планетарен миксер, ако имате използвайте го. След като тестото се измеси около 10 мин. покрийте купата с парче найлон и оставете на стайна температура за два часа. 


 Разточете отпусналото се тесто на набрашнена повърхност на правоъгълник, а от него нарежете триъгълници. Геометрия в действие :)! Всеки триъгълник навихте на кифличка. Наредете кифличките в голяма тава застлана с хартия за печене. Разтопете 20 гр. краве масло, изчакайте го да се поохлади и намажете кифличките. Приберете тавата във фурната с включена лампичка и забравете за нея за 12-14 часа. След като измине това време разбийте един жълтък с 1 с.л. прясно мляко и намажете кифличките. Поръсете ги със захар, мак или каквото там ви харесва. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 20 мин. Охладете на решетка. 
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!




20.02.2021 г.

Пармиджана с лук - Parmigiana di cipolle di Cannara


С половин ухо слушах миналия ден телевизора, но и това ми стигаше да чуя, че говорят за пармиджана с лук, а ми отне само минута да намеря рецептата. Щото ние в къщи лучец обичаме много, особено ако е сготвен. Няма значение как всичко с лук си изяждаме  прилежно!  А тази пармиджана стана  много, ама много вкусна, че и комшийска разбрах била рецептата, от Умбрия и едно малко градче Cannara в което си правят  два пъти в годината събор с пармиджана с лук! През август и декември, мисля поне за  единия да  отидем, не е далече! А лука не слаучайно е герой на тези празници - отглеждат си го хората там и се гордеят с този  продукт защитен от държавата ( DOP ). Освен тази рецепта намерих и друга с домати, но нея ще направя друг път! 


Продукти за две порции:
3-4 големи глави кромид лук (може и червен)
1 дафинов лист
50 гр. настърган пармезан
1 моцарела 125 гр. 
сол 
зехтин 
за бешамела:
250-300 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
2 с.л. брашно
сол
щипка настъргано индийско орехче 


Аз промених малко рецептата. защото избягваме да ядем пържено. Нарежете лука на големи полумесеци. В тиган загрейте зехтин и сложете нарязания лук, 1 дафинов лист, посолете и налейте една малка кафяна чашка вода. Захлупете съда и задушете лука докато омекне и остане само на мазнина. Докато лука се задушава сложете бучка краве масло в малка тенджерка и след като се разтопи добавете 2 с.л. брашно. Запържете за крато след което излейте наведнъж студеното прясно мляко. Посолете и започнете да бъркате докато бешамела се сгъсти. Готовият бешамел овкусете с щипка настъргано индийско орехче. 


На дъното на подходяща тавичка изсипете 3-4 с.л. бешамел.Отгоре сложете задушения лук (не забравяйте да отстраните дафиновия лист) Върху лука наредете парчета моцарела и поръсете с половината от настъргания пармезан. Излейте върху моцарелата останалия бешамел и поръсете с пармезан. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около20 мин. или до приятен загар. Поднесете пармиджаната топла! 
Да ви е сладко! Чаоооо! И непремено си я направете! :) 

Рецептата е от тук

 

15.02.2021 г.

Лазаня от домашни кори с гъби и прошуто-Lasagne con prosciutto cotto e funghi


Продукти:
за пастата:
300 гр. брашно за паста или semola rimacinata
3 яйца
щипка сол 
за соса:
300 гр. гъби (култивирана печурка)
5-6 резана тънко нарязана шунка
скилидка чесън
щипка черен пипер
бучка краве масло
за бешамела:
350-400 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
60 гр. краве масло
щипка настъргано индийско орехче 
и още:
100 гр. настърган пармезан 



В купа пресейте брашното с щипка сол, добавете яйцата и замесете средно твърдо тесто. Загънете го в парче найлон и оставете на стайна температура за 1 час докато се отпусне. За да ви е по-лесно разделете тестото на две части. Всяка разточете леко с точилката и прекарайте през пресата на машината за паста 2 пъти на първа степен, а след това 3 пъти на средна степен на валовете. След всяко разточване ръсете листовете с брашно. 


  
Нарежете гъбите на филийки. В малка тенджерка разтопете бучка краве масло, сложете гъбите с една скилидка чесън и задушете докато останат на мазнина. В друга тенджерка разтопете 60 гр. краве масло и запържете за кратко 3 с.л. брашно. Излейте наведнъж студеното прясно мляко, овкусете с щипка сол и започнете да бъркате веднага докато бешамела се сгъсти. Оставете го с консистенция на рядка боза. Лазанята няма друг сос затова е необходимо бешамела да е по-рядък. Готовият бешамел овкусете с щипка настъргано индийско орехче. Нарежете корите за лазаня според големината на тавичката. В кипяща подсолена вода бланширайте корите и ги наредете върху кърпа за да се отцедят.  Най-добре е лазанята да е с 5 максимум 6 реда кори. На дъното на тавата изсипете от бешамела. Сложете ред кори (тук може да наредите и по-малки и неправилни изрезки от пастата) Върху кората сложете резан прошуто и гъби. Полейте с бешамел и поръсете с настърган пармезан. Продължете така докато както казах направите 5 реда кори. Отгоре завършете лазанята само с бешамел и пармезан. И още един трик за хубава лазаня, непремено я нарежете на парчета преди да изпечете. Изпечете лазанята на 200 гр. за около 25 мин. или до приятен загар. Не е необходимо да печете много, всички продукти са почти готови. Сервирайте лазанята топла! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


 

13.02.2021 г.

Равиоли-сърца от цветна паста с пълнеж от шунка, мортадела и пармезан - Ravioli cuori di pasta colorata e ripieno di prosciutto cotto, mortadella e parmigiano


С тези цветни и весели равиоли - сърца ви пожелавам любов и много щастие за утрешния празник!
 Бъдете влюбени и се обичайте и гответе ей, не забравяйте откъде минава любовта! :) 


За пастата:
за жълтата паста:
200 гр. двойно смлян пшеничен грис semola rimacinata
2 яйца
щипка сол
за червената паста:
180 гр. пшеничен грис semola rimacinata
1 яйце
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
щипка сол
за черната паста:
100 гр. пшеничен грис semola rimacinata
1 яйце
2 гр. мастило от сепия
щипка сол 
за пълнеж на равиолите:
100 гр. шунка
100 гр. мортадела
50 гр. настърган пармезан 
щипка настъргано индийско орехче 



В купа изсипете гриса, добавете яйцата и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто, което загънете в парче найлон и оставете да се отпусне за 1 час. Постъпете така и с рецептата за червена и черна паста. След като тестото се е отпуснало го разточете с машината за паста на първа степен като прекарате листа два пъти през валяка, след това на средна степен като пресовате листа 3-4 пъти. Ръсете обилно с грис след всяко разточване. 


За пълнеж на равиолите смелете с блендер шунката и мортаделата, прибавете настъргания пармезан и индийското орехче и хомогенизирайте добре продуктите. 


Нарежете си различни по цвят форми сърце. От приготвения пълнеж сложете в средата на формата малко топче. Преди да покриете с друга формичка леко навлажнете с четка около пълнежа. Притиснете добре двата листа около пълнежа за да изкарате въздуха и прилепнат добре двата слоя паста. Украсете по ваш вкус! Разбира се може да си направите и други по форма равиоли. Продуктите са за 4 порции! 


Стигнахме до готвенето, а то е бързо и много вкусно! :)
Продукти за две порции:
за соса:
50 гр. настърган пармезан
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
50 гр. едро смлян шам фъстък
12 бр. равиоли  


В тиган разтопете кравето масло и излейте прясното мляко. Добавете настъргания пармезан и бъркайте соса докато се посгъсти на бавен огън. Сварете равиолите в кипяща подсолена вода за около 5-6 мин. и с решетъчна лъжица ги прехвърлете внимателно в соса. Поразтръскайте тигана да се овкусят и насипете в чинии. Поднесете поръсени с едро смлян шам фъстък. А може да изсипите на дъното на чиния от соса и отгоре да наредите равиолите! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! Buon San Valentino! 



 

10.02.2021 г.

Домашна паста фарфале с мастило от сепия - Farfalle al nero di seppia


Всъщност нямат по-особен вкус и миризма, макар като отворите пакетчето с мастило от сепия да ви уплаши аромата! Но пък който обича морски дарове не се плаши от миризми разни, нали?! Пастата се прави лесно, още по-лесно соса, а най-лесно свършва! :) 


Продукти за пастата:
300 гр. брашно за паста или semola rimacinata
3 яйца
2 гр. мастило от сепия 
щипка сол 
за соса:
100 гр. мидени ядки
100 гр. скариди
3-4 половинки сушени домати
50 мл. бяло вино 
2 скилидки чесън
щипка магданоз
щипка едро смлян лют пипер
зехтин 





И започваме с пастата. Аз меся с планетарен миксер. В купата му изсипете брашното, добавете яйцата и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто което разделете на две еднакви части. Към едната добавете мастилото и върнете в купапа за да се измеси и добие равномерен черен цвят. С машината за паста направете равни по брой листове. От черния лист изрежете малки точки и ги наредете върху един от жълтите листове. С точилката ги разточете по ширината на листа за да се залепят и тогава ги прекарайте отново спрез пресата на машината. Листът с черните точки поставете върху един от черните листове. Отново прекарайте през пресата на машината поставена на средна степен. Ръсете с брашно през цялата процедура. С къдрав нож за паста или квадратна назъбена форма за равиоли изрежете квадрати. Наберете ги в средата за да получите желаната форма. Наредете пастата върху набрашнена кухненска хартия и оставете да изсъхне в студено, сухо помещение. Ако желаете може да я сготвите веднага. Аз исках да видя за колко време ще изсъхне затова не я приготвих прясна. Тъй като при приготвянето на цветна паста остават много изрезки, нарежете ги с машинката като талиатели  или както си падне, щото не са еднакви и си ги сгответе както искате. Тези нарязани изрезки си имат и име maltagliati или нарязани лошо! 


 За соса загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете за кратко две наситнени скилидки чесън с щипка магданоз. Добавете мидите и скаридите, оставете да се позапържат за 2-3 мин. и полейте с 50 мл. бяло вино. След няколко минути добавете нарязаните сушени домати, овкусете с щипка лют смлян пипер и довършете готвенето за още 2-3 мин. Сварете пастата в кипяща подсолена вода за около 12 мин., ако е суха и за около 5-6 мин. ако е прясна. Прехвърлете я в соса и излейте няколко супени лъжици от водата в която сте варили пастата. Разтръскайте тигана за минутка с щом водата се абсорбира ястието е готово. Насипете в чинии и сервирайте веднага! 
Да ви е сладко :) Чаооо! 



9.02.2021 г.

Кекс с портокалова вода - Ciambellone all'acqua d'arancia


То бива габровска рецепта, ама тази бие всички по икономичност! Вода, брашно, два портокала, малко олио и захар и  кекса е пред вас, че и вкусен бе!  И нали все търся нещо уж по-диетично, пък сладко, че си лекуваме кръвното реших закуската за няколко дни! А и пости идат идеален е за тогава! Рецептата видях тук, а докато я напиша отивайте да си купите два портокала! 


Продукти:
350 гр. брашно
200 мл. хладка вода
170 гр. захар
2 портокала
100 мл. олио
1 с.л. ром 
1 пакетче бакпулвер 
щипка сол


Настържете кората от двата портокала, а тях изцедете. В купа излейте 200 мл. хладка вода, добавете захарта и портокаловия сок и разбийте с миксер докато захарта се разтопи. Внимавайте, защото много пръска , ако разбивате с планетарен миксер има капак, а с обикновен си осигурете парче хартия да покрие купата.  Та след тези подробности излейте олиото и рома. Ароматизирайте с настърганата кора. Прибавете на порции пресятото с щипка сол и бакпулвера брашно. Тук вече бъркайте с лъжица докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете и набрашнете кръгла форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 30 мин. Пробавсйте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс охладете на решетка и поръсете с пудра захар. Нарежете след като се е охладил напълно. Кексът има плътна консистенция, но е сочен и много ароматен. Може да увеличите захарта до 200 гр. ако обичате по-сладичко, на нас ни беше добре и така! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 


 

5.02.2021 г.

Цветни равиоли с рикота и спанак във фондю от пармезан - Ravioli colorati con spinaci e ricotta con fonduta di parmigiano


Накратко и с две думи да ви кажа такъв мерак да правя цветна паста ме е хванал, че сън не ме хваща! Гледам из разни италиански групи (дето ме прибави една хубостница <3 ), чета и въртя видео клипове и все повече се паля! Роберто се видя в чудо кога ще изяде всичко това! Започнах и да замразявам даже, добре, че може! Та и ако вас ви е хванал моя мерак запишете си рецептата! А днешната беше много вкусна или какато казва Роберто: хората ходят на ресторант да хапнат гурме, аз се ''измъчвам'' всеки ден в къщи! Ама дай Боже всекиму такива мъки, отвръщам пък аз! 


Продукти за 24 равиоли, бройката много, ама са за двама да си знаете:
за тестото:
180 гр. фино смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
1 яйце
щипка сол 

за пълнеж на равиолите:
150 гр. рикота
100 гр. спанак
1 скилидка чесън
50 гр. настърган пармезан
1 жълтък 

за фондюто:
50 гр. краве масло
1 ч.л. брашно
100 гр. настърган пармезан
1 с.л. робиола или филаделфия
100 мл. прясно мляко 
щипка черен пипер
щипка наситнена салвия 


Аз използвах готово сварено цвекло от магазина. Нарежете го на парченца и пасирайте. Пюрето прекарайте през цетка за да отстраните и най-малкото влакънце, щото се вижда в тестото. В купа сложете гриса (да кажа, че може да ползвате и брашно за паста), добавете яйцето, щипка сол и пюрето от цвекло. Замесете тесто, то трябва да бъде твърдо. Меси се малко трудно, но ако имате миксер който меси ще ви улесни. Тестото увийте в парче найлон и оставете на стайна температура за да се отпусне за около 1 час. Готовото тесто разделете на две еднакви части за да ви е по-лесно да работите с него оттук нататък! Разточете леко тестото преди да го прекатате през валяка на машината за паста. Първо на първа спетен на машината минете листа 2-3 пъти след това преместете на средна степен и отново 3-4 пъти докато получите желаната дебелина. След всяко минаване през машината ръсете листа с брашно за да не ви залепва. 


За плънката задушете спанака със скилидка чесън и 2-3 с.л. зехтин. В купа смесете рикотата, жълтъка и настъргания пармезан, добавете задушения спанак без чесъна и объркайте сместа добре. Ако ви харесва може да овкусите с настъргано индийско орехче и черен пипер. Нарежете с голяма форма равиолите. За да оформите плетката от едната страна на изрязания квадрат направете три разреза, след това повторете същото от срещуположната страна. В неразрязаното квадратче сложете 1 ч.л. плънка и похлупете със срещуположното квадратче. Започнете да прехрърляте нарязаните ленти като ги преплитате. На снимката горе се вижда добре, а пуснах и едно видео клипче във фейсбук страницата си. Ако няма да ги готвите веднага, може да замразите равиолите като ги наредеите в чиния и поставите във фризера. След кто замръзнат ги прехвърлете в найлонова торбичка. 


На снимката са току-що извадени от фризера. 
Да ги сготвим вече викам, че много писане стана :) по ми беше лесно да ги направя! 
В тиган загрейте кравето масло и добавете 1 ч.л. брашно, запържете за кратко, налейте прясното мляко и когато сместа се сгъсти до консистенция на боза добавете настъргания пармезан и робиолата. Овкусете с щипка черен пипер и сол, ако има нужда. 
Равиолите сварете за 3 мин. във вряща подсолена вода. В чиния изсипете от фондюто и сложете няколко равиоли. Поръсете със ситно нарязана прясна салвия! 
Поднесете веднага и да ви е сладко! :) От мен чаооо! 


 

1.02.2021 г.

Бисквитки с ябълки и орехи - Biscotti mele e noci


Продукти:
350 гр. брашно
2 яйца
100 гр. краве масло
100 гр. захар
150 гр. орехови ядки
2 ябълки
1 ванилия
настъргана лимонова кора 
щедра щипка канела 
10 гр. бакпулвер



В купа счупете яйцата и добавете захарта. Ако обичате по-сладки бисквитки може да добавите още 30-40 гр. захар, но на нас ни бяха добре и така. С миксер разбийте яйцата и захарта за около 5-6 мин. Пресейте брашното с канелата, бакпулвера, ванилията и щипка сол. Леко разтопете кравето масло, не до течно, но да е много меко. Прибавете го към разбитите яйца и на порции започнете да прибавяте брашното като бъркате с лъжица. Към сместа добавете нарязаните на едро орехи и обелените и нарязани на малки парченца ябълки. 


Хомогенизирайте добре продуктите. Сместа е много лепкава и гъста. Застелете голяма тава с парче хартия за печене. С помощта на чаена лъжичка вземете от кексовата смес и сложете на кпупчинка  в тавата. Наредете сладките на разстояние. Изпечете бисквитките на 180 гр. в статична фурна за около 12-15 мин. Охладете ги на решетка и поръсете с ванилова пудра захар. 
Да ви е сладко :) ! Чаоооо! 
Хубав месец февруари ви пожелавам! 


Рецептата е от тук!