Тorta Angelica е красив бриош, много известен сред италианските кулинари! Потърсих рецепта с квас и я открих тук ! В блога имам още две рецепти за Анжелика в солен и сладък вариант с мая, под публикацията ще сложа линкове към тях! Формата на бриоша е много подходяща за украса на коледната трапеза, затова и сложих име коледен венец! :)
Продукти:
200 гр. манитоба
200 гр. брашно с 11% протеин
150 гр. лиевито мадре в пик
90 гр. захар
2 жълтъка
120 мл. прясно мляко
100 гр. краве масло
2 ванилии
щипка сол
и още:
75 гр. стафиди
50 гр. шоколадови капки
настъргана портокалова кора
Сложете лиевито мадре в купата на планетария, залейте го с хладкото прясно мляко и добавете захарта. В оригиналната рецепта е 75 гр., аз я увеличих на 90 гр.! Поставете бъркалката пеперуда и включете миксера на първа степен. Когато продуктите са се хомогенизирали добре, излейте разтопеното и леко охладено краве масло. Пресейте двете брашна с ванилиите и щипка сол. На порции започнете да ги прибавяте към течната смес . Докато миксера меси прибавете един след друг жълтъците. Измесете сместа много добре, трябва да е мека, но не лепкава. Направете топка от измесеното тесто, сложете го в купа, покрийте с парче найлон и сложете в леко затоплена фурна за около 6-8 часа.
Залейте стафидите с ром смесен с малко хладка вода. Оставете ги да киснат за 1 час, след което прецедете, подсушете и посипете с брашно. Втасалото тесто (не трябва да втасва напълно, достатъчно е да се отпусне добре) разточете на голям лист хартия за печене. Намажете с разтопено краве масло, поръсете с настъргана портокалова кора, шоколадовите капки и стафидите. Завийте на стегнато руло. С остър нож разрежете рулото по дължина на две еднакви половини. Прехвърлете няколко пъти едната половина върху другата и завийте на кравай. Прехвърлете кравая заедно с хартията в тава. Покрийте с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си и втаса напълно.
Намажете втасалия венец с прясно мляко. Изпечете в статична, предварително загрята на 180 гр. фурна до приятен загар. Готовият венец охладете на решетка.
Поръсете с пудра захар и нека ви е красива коледната трапеза! :)
Да ви е сладко! Чаооо!
Линкове с обещаните по горе рецепти: