Неделята е ден в който не се вечеря в къщи ,обикновенно това става в дома на майка му на Роби . Понякога в дома на сестра му , а от време на време и у дома.
Миналата седмица ги поканих за тази неделя в къщи, че то хич може ли да се вечеря все по чуждите къщя. Докато умувах през седмицата какво ще готвя и се тюхках пред Роберто за менюто , той го измисли бързо ,бързо, - я им наготви нещо българско -рече, време им е да опитат и от твоята кухня нещо . Не ,че не съм се сещала за това и аз ,обаче все нямах куража да им предложа българско ястие, де да ги знам ще ядат ли или не ...пък и как да оставиш гости поканени за вечеря да си идат гладни в къщи!
Като знам по това време на годината колко е хубаво свинско месце с кисело зеле , се метнах на колата и отпраших до близкия град да изпрося от една приятелка буркан кисело зеле. Аз си правих миналата година ,ама то тук зелето сякаш от друга планета, хич не е хубаво и повече не повторих , а Гери (приятелката ми ) си беше в България през януари , та си донесе , че хапнах и аз. Благодаря ,Гери :*!
Купих няколко свински пържоли , няколко пилешки за Роби и пресни наденички !
В буркана имаше и цели зелеви листа , та осолих всяка пържолка , поръсих с чер пипер и огънах в зелев лист. На дъното на гювечето сложих нарязано зеле объркано с червен пипер и малко чубрица , капнах малко зехтин и сложих най-отдолу свинската , после пилешката и отгоре наденичката, отгоре сложих малко от нарязаното зеле и полях всичко с чашка разредено с вода доматено пюре . Пекох на 200 гр. около час .
Получи се зеле което направо се топи в устата ти и пържолки мноооого крехки и сочни!
За салатата ''Снежанка '' имах много съмнения дали ще я харесат или не, еййй хареса им бе, чак останах изненадана! Не знам как е по другите краища на Италия ,но тук не ядат много ,много краставици, ни пресни ,ни кисели, че не долюбват и кисело мляко даже! Виж ако е с плодове вътре се излъгват да хапнат ,ама с краставициииииии....
Та казах им в началото , на шега де, който не яде си отива у дома гладен ,друго за ядене няма,всичко си изядоха, а салатата им хареса най - много!
За нея купих гъсто гръцко кисело мляко (само това го докарва на вкус като нашето , буркан кисели краставички от ''Лидъл'' там са почти като домашни , чесън , орехи и всеки знае по нататък колко ракийка изпива такава салатка!
Мислех да сгрея и малко ракийца , ама после размислих, айде да не ги зоря още от първия път, пък и то отвън 10 градуса , не като при нас по това време на годината -20!
От мен чаооооооо и една топла прегръдка за тази толкова студена седмица! Усмихвайте се за да я стоплите, така прочетох днес във Facebook!
Браво ИЙв, взела си им акъла!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню си спретнала!
Но от всичко най- важно е Роби да е останал доволен, иначе ти си кулинарка и естет един път!
Целувам те мила*) и ми беше много хубаво и весело да прочета поста ти!
Страхотно , Ваня!Представила си на италианците типично за сезона българско ястие!Даже малко прилича на капамата от нашия край;)!А и поднесена в тези шарени гювечета....Браво!Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеТи си перфекна домакиня-няма да се даваш на едни италианци,я...Не се съмнявам ,че са останали повече от доволни-само си ги представям как им се е отворил апетита,като на мен в момента.Като чета кое как си приготвила всичко и .....нямам думи...
ОтговорИзтриванеХубава вечер Ванюшка и целувки от мен!
Прекрасно меню, Иве! Как няма да им хареса, бе, натурално българско:)
ОтговорИзтриванеЧакам и рулцето да кажеш как си сготвила:)
Хубава седмица!
ИВАНА,бе как няма да го ядат като ти си го правила? Като гледам колко е апетитно всичко и направено с любов.
ОтговорИзтриванеТяхната паста да не е по хубава яяяя:))
Прегръщам те мила моя!
Кате ,той Роби харесва много гювечета и ''Снежанка'' даже ги изговаря на български :)))...
ОтговорИзтриванеБлагодаря много ,аморе за милите думи :*....
Сърдечно благодаря и на вас Соня, Живе , Траяна :)...Хубав вторник и прегръдки :*!
Май няма чужденец,който да не е харесал традиционната ни кухня. Или поне аз още не съм чула за подобен в обкръжението ми. Поздравление за хубавото българско представяне пред италианската аудитория. Вече може по-често да искат да ги нагостяваш, няма лошо.
ОтговорИзтриванеИзбрала си великолепно зимно ястие, несъмнено адски вкусно и наистина пие много ракийка или червено винце.
Прегръдки от ледено студения морски бряг,много усмивки и ползотворна седмица!
Ив, гледай колко е часа, а аз смея тук сама! Опасна работа си! Като те знам колко вкусно готвиш каквото и да сервираш все ще се хапне, и без заплахи:):):). Ив, страшно си го докарала гювечето, направо ми се искаше да съм била там, ама хайде ще си взема от рулцето, да си подсладя душичката:). Прегръщам те, Мила!!!
ОтговорИзтриванеЗиче, Нинка, Канди много ви благодаря за коментарите ...и момичета да знаете така се пристрастих да ви чета , че сутрин бързам да видя какво сте ми написали ,пък ако споделите и нещо ваше си мисля ,че ви познавам от години :) !
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави да сте :*....целувки и прегръдки !
Ив,страхотно меню си подбрала,без забележки е!
ОтговорИзтриванеПържоли в зелев лист-невероятна вкусотия,та няма как да не са били във възторг!И салатката,и рулото и те са супер!
Блазе ви и за температурите,тук е к... студ :)!
Сърдечен поздрав!
Много весел пост! Носи настроение :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност е било невероятно вкусно!
Веднъж и аз се чудих с какво да представя българската кухня пред чужденци и се спрях на салата снежанка. Определено, много я харесаха. А другото нещо, което много се хареса, беше баницата.
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Менюто е чудесно:) Обичам тези мързеливи сърми, свекърва ми ги приготвя по празниците в голям гювеч.
ОтговорИзтриванеАко имаш рецепта за лимончело - интересно ще ми е как се прави. Бях гледала един филм, там се споменаваше - без подробности по приготвянето.
Марта с удоволствие ще ти напиша рецептата :)...аз отдавна се канех да направя ,но все забравях да поискам рецептата на Роби от майка му :)! Снощи обаче не забравих за твоя коментар и ето как се приготвя домашно лимончело :)....Настъргваш кората на 5 лимона и я слагаш в 0,500 мл. чист спирт. Оставяш така за 15 дни след което сваряваш сироп от 500 гр. захар и 0,750 мл. вода (ако искаш да не е много силен ликьора сложи 1 л. вода). Когато сиропа изстине го прибавяш към прецедената алкохолна смес . Консумира се силно охладено ,а с глътка кафе е вълшебно :)! В най-скоро време ще направя и ще пъбликувам в блога , но ако ме изпревариш:)за направата ще ми бъде приятно да прочета как се е получил :)! Чаооо !
ОтговорИзтриванеИталианците съвсем като французите! И те не си падат хич по натурално кисело мляко (не че им е хубаво), пресни и кисели краставици, дори и киселото зеле им е странно. Но моя лакомник започнах да го опитомявам и вече харесва много от нещата, които в началото ядеше механично (просто защото бе гладен) или отказваше да яде :) Дори сам приготвя някои от тях! Тараторът му беше най-голямото постижение! Намираше за ужасен, сега сам си прави :)
ОтговорИзтриванеМного хубава вечеря си им приготвила! То оттогава минало доста време, междувременно сигурно и други български неща са дегустирали.
Хубав ден от мен :*
Тики, постигнала си голям успех с таратора :), барво! Роберто не иска и да чуе за него, но пък учудващо яде с удоволствие салата ''Снежанка'':)! Е да, сега ядат баница и баклава , шопска салата и кисело зеле поръсено с червен пипер :) , това последното да проядат беше голям успех за мене :)))!
ИзтриванеБлагодаря, Тики! Хубав уикенд! :*
Прекрасно! Не знам какво има в тази "Снежанка", ама и на моя приятел, който е италианец, много му харесва. Когато сме си в България вечер не се сяда на масата без салата "Снежанка" и ракийка, разбира се!
ОтговорИзтриване