29.02.2012 г.

Мафалди с гамбери и тиквички


Мислех си днес да не публикувам нищо ,но като размислих ,че е 29 февруари  и чак след четири години ще дойде друг 29.02. реших все пак да се разпиша с една рецепта за паста ,която отлежава от доста време :)....
Пастата може да бъде всяка друга ,но аз се спрях на мафалди . 
Нарязвате си на тънки кръгчета една малка тиквичка . Загрявате грил тигана и печете по 3-4 мин. на страна. 
В тиган запържвате малка главичка лук ,нарязана на много ситно. Добавяте шепа гамбери и малко бяло вино . Когато виното се изпари слагате няколко нарязани на половинки чери доматки , добавяте и грилованите тиквички . Посолявате и поръсвате с щипка чер пипер . Наливате чашка доматено пюре разредено с малко вода и оставяте соса да поври 10 мин. на слаб огън. 
 Сварявате пастата според указанията на опаковката ,прецеждате и добавяте към соса . И пак да кажа един съвет за пастата - винаги отливайте в чашка от водата в която варите пастата . Когато я добавите към какъвто и да било сос (не само е случая) добавете и няколко с. л. от водата . На включен котлон оставете пастата и соса 
 да поемат излишната вода като бъркате или разтръсквате тигана с леко подхвърляне:))...
От мен чаоооо за днес и хубава вечер :)!

28.02.2012 г.

Картофена запеканка


 Рецептата - все от там ...списание ''Cucina moderna'' ...и изобщо в този брой всички рецепти ми харесват :))! Следващата ще е кюфтенца с бяла риба ,картофи и маслини ..ама първо да напиша тази :).....



За количеството на продуктите няма да пиша ,преценете сами .....
Обелете и нарежете на едро картофите . Сварете ги до готовност в подсолена вода . 
Пасирайте ги на пюре . Добавете бучка краве масло и чашка прясно мляко . Оставете малко да се охладят и прибавете едно -две разбити яйца. В сместа сложете 50 гр. настърган пармезан и подправете с индийско орехче . Остава само да прибавите и малко ситно нарязан пресен магданоз. Разбъркайте хубаво картофената смес. 


Намажете стените и дъното на откопчаваща се форма (моята беше 18 см.) . Поръсете с галета . На дъното разстелете малко от сместа , отгоре наредете нарязани на кръгчета сварени яйца.Върху тях парчета прошуто или салам по избор . Сложете нов ред картофена смес и отново яйца и салам (моратделата е много добра тук:)
Завършете с картофената смес . Поръсете обилно с галета (моята свърши и поръсих с царевично брашно :) Върху галетета нарежете малки парченца краве масло. 
Запечете на 190 гр. в предварително загрята фурна за около 30 мин. 
                                        Добър апетит и хубав вторник от мен :) !Чаооооооо!!!





26.02.2012 г.

Ябълков сладкиш с шоколадов сос


Много искам да направите тази торта и споделите вкуса и с мен, стана нещо страхотно вкусно ! Рецептата е от списанието ''Cucina moderna'' -''Модерна кухня''!
Ето я:
180 гр. брашно, 1 яйце + 1 жълтък , 160 гр. захар, 60 гр. орехови ядки ,1 портокал, 50 мл. прясно мляко,1 пак. бакпулвер, 1-2 ябълки, 20 гр. краве масло , сока на един лимон. 


 

 Разбийте с миксер яйцата и захарта . Смесете брашното с бакпулвера .Прибавете към яйчената смес . Изцедете сока на портокала и заедно с прясното мляко го добавете . Настържете и половината кора от портокала ,прибавете и нея заедно с едро нарязаните орехи. Разбъркайте всичко много добре и изсипете в подмазана и посипана с брашно тавичка (26 см).Обелете ябълките ,почистете ги от семките и ги нарежете на тънки лентички.Полейте ги със сока  на лимона и поръсете с малко захар. Наредете ги върху сладкиша . Отгоре нарежете на малки парченца кравето масло . Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка . 
За шоколадовия сос:
Сложете в малка тенджерка 80 гр. захар, 40 гр. пресято горчиво какао, и 15 гр. нишесте . Залейте с 500 мл. прясно мляко и сложете на котлона на бавен огън. Бъркайте докато сместа се сгъсти ,но трябва да остане като боза . Ако е много гъста налейте още прясно мляко . Соса трябва да бъде с течна консистенция. 
Оставете да се охлади . Поднесете парче торта в чиния на дъното на която сте изсипали от шоколадовия сос . Хапнете ....и вече знаете какъв е вкуса на удоволствието :))!!!

                                                 
                                                Хубава неделна вечер и голяма прегръдка от мен !!!

25.02.2012 г.

Руло-тирамису


 Заглавието на рулото си беше ''руло с крем маскарпоне'',но тъй като всичко ми напомняше тирамису го прекръстих така :)....е не е класическата рецепта с бишкоти ''савоярди'' ,но пък съм срещала рецепти и с пандишпан ...даже имам една по стара някъде из блога :)! 
Тъй като моето руло както се вижда стана малко дебеличко (като мен :)) поради липса на то голяма тава ,направих и половин доза крем ,което беше напълно достатъчно .
Но пък каква сладост ....Роби искаше някакво ''мръсно'':))сладко с много шоколад и сметана ,но хапна и това с наслада :)!


Ето и рецептата:

80 гр. брашно, 40 гр. царевично нишесте,3 яйца, 140 гр. захар, 50 мл. прясно мляко, 1/2 пак. бакпулвер, 1 ванилия, щипка сол
За крема : 
500 гр. маскарпоне, 6 яйца,100 гр. захар, 1 чашка силно ,студено кафе, 1 с.л. ром , горчиво какао 
За блата :
Разделете жълтъците от белтъците . В купа разбийте жълтъците със захарта ,прибавете млякото . Размесете бакпулвера с брашното ,захарта и нишестето . Добавете и ванилията .Прибавете сухите съставки към яйчената смес. Белтъците разбийте с щипка сол на твърд сняг. Внимателно  лъжица по лъжица прибавяйте към първате смес. 
Покрийте дъното на голяма ,широка тава с намокрена и изстискана от водата хартия за печене . Изсипете сместа и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна . Извадете, обърнете върху кърпа ,отстранете хартията и навийте на руло . Оставете да изстине напълно .
Казах вече ,че направих крема наполовина , но ако рулото е печено в по-голяма тава половин доза няма да стигне . За крема разделете пак жълтъци от белтъци . Разбийте захарта със жълтъците . Прибавете маскарпонето . Белтъците разбийте на сняг със щипка сол . Смесете пак много внимателно  . 
Разгънете рулото и го намажете обилно с крема , аз поръсих малко печени едро нарязани бадеми и парченца шоколад . Завийте отново . Отгоре полейте с кафето примесено с рома . Намажете с останалия крем .С вилица набраздете крема и поръсете обилно с горчиво какао . Дълга стана тази рецепта :)),но всъщност се прави много бързо :) !
Да ви е сладко , а аз трябва  да започвам друг сладкиш ,че този вече свърши :) !
Хубави почивни дни ...надявам се да усещате вече ,че идва пролетта:)! 
Чаооооооооооооо!!!!

                                 
                                    
  





24.02.2012 г.

Кюфтенца с ориз


Голямо благодаря на Живето от  http://receptitenazoii.blogspot.com/ за тези мнооого вкусни кюфтенца :)! Станаха вкусотия един път :)....аз малко промених съставките с това което имах в къщи ,но това им е хубавото ,че може да сложите подправки по ваш вкус . 
За 8 бр. кюфтенца :
150 гр. ориз , 1 печена чушка (по обичам червените ,но в къщи се търкаляше една жълта в очакване на рецепта :), магданоз , чер пипер ,лук , сол ,кремвирш или какъвто колбас предпочитате. 



 Сварете ориза в подсолена вода до готовност . Тъй като ние е къщи сме в непрекъсната война за това колко да бъде сварен аз го оставих леко суров :). Прецедете излишната вода . Нарежете една малка глава лук на ситно . Чушката на много дребно и прибавете към ориза. Подправете с чер пипер ,сол . Разбъркайте всичко много добре . Нарежете кремвирша на колелца . От оризовате смес вземайте по малко слагайте в средата по парченце кремвирш и оформяйте като кюфтенце . Разбийте едно яйце . Оваляйте кюфтенцата първо е брашно после в разбитото яйце и пържете до златисто в загрято олио . Може да използвате и готова панировка , аз имам една ,но след като ме предаде веднъж :) ги направих по класическия начин :)!



За сосец разбърках малко кисело мляко с чесън ,сол и копър и за мое учудване така хареса даже и на Роби :))....
Отново да ти благодаря за рецептата Живе.....снощи беше много вкусно в къщи с твоята рецепта :*! 
Хубав петък и спокойни събота и неделя ,а при нас вече се усеща мирис на пролет :)! 
                            Чаооооооо ! Прегръдки :*!!!



22.02.2012 г.

Свински филенца с гъби и панна котта с карамел

 Обикновенно когато правя пържолки с гъби ги запържвам ,сега реших да ги запека на грил тигана ...все заради калориите :)! Разбира се запържени стават по-вкусни ама нали всичко вкусно е забранено ....:))) Както и да е и така се изядоха ,а ето и рецептата :
Начуквате леко тънко нарязани свински филета . Загрявате грил тигана много добре и запичате пържолките за по около 3-4 мин. на страна . Отстранявате от огъня и посолявате ,ръсвате и малко чер пипер и няколко капки зехтин. 
В тиган запържвате до покафеняване 1 с. л. брашно , добавяте чаша вода ,като бъркате непрекъснато (водата преценете вие - соса трябва да стане като боза :) ,но на супена лъжица брашно около 100 мл. вода е добре . Посолявате , поръсвате с щипка чер пипер и малко настъргано индийско орехче . Бъркате соса 6-7 мин. и отстранявате от огъня . 
В друг тиган с бучка краве масло задушавате нарязаните гъбки . Добавете и 1 каф. чашка вода , посолете . Задушените гъби прибавете към соса . 
Наредете пържолките върху картофено пюре и залейте с гъбения сос . Добър апетит :)! 



И за десерт отдавна се канех да направя панна котта . За рецептата попитах сестрата на Роби  , стана десерт един път :))...а аз си мислех ,че е много труден ! 
В 1 л. прясно мляко добавете 0.500 мл. течна сметана . Добавете 4 с.л. захар и сложете на котлона. Когато сместа стане гореща но без да завира отсранете от котлона и добавете предварително накиснатия и изстискан от водата желатин . Да не забравя ..желатина е 18 гр. Върнете на котлона за още 3-4 мин. като бъркате непрекъснато и не позволявате на сместа да заври. Отстранете от котлона и ароматизирайте с ванилия . Разсипете в купички (аз използвах тези за крем карамел )  като ги пълните до средата . Оставете да се охладят добре и приберете в хладилник за 5-6 часа. Преди да обърнете в чиния потопете чашката за минутка в топла вода . Гарнирайте по- желание . Аз полях с течен карамел :)...Да ви е сладко ! 
                               Чаоооо и хубава и спокойна вечер :)!!!



21.02.2012 г.

Пълнен артишок


Не очаквах вчерашната ми рецепта за паста с артишок да предизвика някакъв интерес и бях приятно изненадана от коментарите ви ,приятели :)! И тъй като имах още няколко реших да ви предложа още една рецепта ,която се надявам да ви хареса.  


Изчиствате дебелите външни люспи на няколко артишока . Срязвате през средата и накисвате за 5-10 мин. във вода със сока на половин лимон . В тенджерка наливате 1 к. ч. зехтин , 1 к.ч. бяло вино и 1 к.ч. вода . Посолявате леко . Изцедения от водата артишок посолявате , поръсвате с малко ситно нарязан магданоз и нареждате в тенджерката с чашките нагоре. Захлупвате и задушавате на слаб огън около 30 - 40 мин. 



Готовия артишок нареждате в чиния . В купа размесвате 2-3 твърдо сварени жълтъка, добавяте 3-4 с. л. майонеза (може и повече ), 1 ч. л. горчица (ако ви харесва :), нарязана на дребно пушена сьомга и подправяте с няколко капки лимон. 
Разтваряте центъра на всеки артишок и пълните със сместа . Отгоре украсявате с парченце сьомга и пресен копър . Това е :).....Добър апетит !!! 
От мен чаоооо за днес с пожелание за уютна вечер :*! Сърдечна прегръдка !



20.02.2012 г.

Талятели карбонара с артишок




След българската баница една типично италианска рецепта за паста :).....Артишока е малко особен зеленчук ,то даже не знам дали е и зеленчук ,Роби казва ,че е вид цвете :) и аз не го ядях поне допреди година . Обаче ,сега е сезонът му и рецепти из списанията колкото искаш . Тъй като всеки ден се сблъсквам с въпроса с какво да забъркам :) пастата  тази рецепта ми се видя по вкуса на Роби и наистина му хареса . 
Ето и как се приготвя : 120 гр. талятели , 2 артишока , 100 гр. панчета (бекон), 1 яйце, 20 гр, пармезан или пекорино ,  малка глава лук , чер пипер , бяло вино , сол .
Изчистете артишока от външните дебели листа , срежете през средата за да отстраните върха , разделете на половинки и потопете за 5 мин . във вода с лимон . Нарежете артишока на тънки резенчета . 


В тиган с малко зехтин сложете ситно нарязаната глава лук , прибавете  нарязания на ивички бекон и запържете до златисто . Добавете артишока и залейте всичко с чашка бяло вино . Посолете и поръсете с  чер пипер. Захлупете съда и оставете да се задуши 10 мин. на бавен огън. 
Сварете си пастата в тенджерка с подсолена вода . Прецедете и добавете към соса от артишок . Разбийте яйцето и пармезана . Изсипете върху пастата и на котлона бъркайте още 2-3 мин. Преди поднасяне може да поръсите с още пармезан . 


                                             Добър апетит :)!!!
Чаооооо и хубава и спокойна нова седмица :* ! От мен прегръдки :) !!!

18.02.2012 г.

Баница с яйца и сирене


 Всички знаят как се прави баница  и всеки си има своя рецепта научена от мама ,баба ,приятелка! Рецептата по която я правя аз е на мама и друга по хубава не знам .
Ето я:
4 яйца 
200 гр. краве сирене 
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. газирана вода 
2-3 с.л. кисело мляко 
кори за баница 
Разбийте яйцата и прибавете натрошеното сирене . Добавете олиото, газираната вода и киселото мляко . Подмажете с малко мазнина тава за печене и редете от корите . През 2-3 реда поръсвайте от приготвената плънка . Най -отгоре залейте само с малко олио или разтопено краве масло . Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна . Когато извадите баницата покрийте я с хартия за печене и кърпа и обърнете тавата върху две купички . Така тя ще се запази пухкава и както казва мама ''разтръскана ''.
Аз много я обичам и поръсена със захар отгоре! ....Да ви е сладко !


 Хубави събота и неделя ! Чаоооооо и голяма прегръдка от мен :*!

16.02.2012 г.

Зеленчукова крем супа и фокача с моцарела и ементал


Рецептата за тази вкусна зеленчукова супа видях вчера при Соня http://mysweethobby.blogspot.com/  ! Чудесна за студеното време ! Направих я по рецептата и ,като смених само праз лука с пресен . Ето така :
Нарежете стрък -два пресен лук и един голям морков .Запържете във зехтин . Добавете нарязани на кубчета 2 картофа и накъсаните на розички броколи. Залейте с  около литър вода и варете до омекване на картофите .  Пасирайте сварените зеленчуци и добавете 2-3 с. л. сирене тип ''Филаделфия''. Аз си сложих и лютичко и няколко капки лимон :))...стана супер крем супа :)! ...Ааааа и за малко разкош направих 2 чипса от пармезан :)....
Върху кухненска хартия настържете пармезан във формата на кръгове и запечета във фурна до покафеняване . Чудесно допълнение  :)!  Да ви е сладко :)! 



 И към супата спретнах набързо една фокача с готово тесто . Разстилате листа тесто (моето беше правоъгълно) и режете на две равни половинки . Върху едната поръсвате с моцарела и ементал нарязани на дребно . Захлупвате с другата половина . Притискате всички краища с вилица за да не излезе сиренето . Отгоре намазвате обилно със зехтин и печете на 170 гр. в предварително загрята фурна. 



Фокачата става с чудесна ,хрупкава коричка -отгоре и отдолу :)....Добър апетит :)!





Искам да се похваля :)и сърдечно да благодаря на Соня от ''Моето сладко хоби'' за чудесните награди ! 
Благодаря ти Соня и се радвам ,че се запознахме :)! 
От мен голяма прегръдка за всички ви и хубава и уютна вечер :*!



14.02.2012 г.

Ньоки с рагу за Сан Валентино


Няма сърца , няма въздишки в тази рецепта нищо ,че я нарекох за Сан Валентино! Това е едно от любимите ястия на Роби и реших за обяд да го зарадвам с едно от предпочитаните му блюда! 
Той пък си дойде с една красива червена роза! 


 Когато не ми се занимава да правя тесто ,купувам готови ньоки , не и днес обаче!
За тестото сварете 2-3 картофа , пасирайте ги на пюре ,добавете чашка прясно мляко и едно яйце . Посолете . Добавяйте брашно и месете докато стане меко , еластично тесто . 
С ръце и върху набрашнена повърхност правете фитили и режете на малки парченца 
Пригответе си рагуто по следния начин :  
Запържете малка глава ситно нарязан лук в малко зехтин . Смесете телешка и свинска кайма и я размийте с малко вода . Добавете я към лука. Когато се позапържи малко налейте чашка бяло вино и оставете да се изпари . Посолете , ръснете малко чер пипер и добавете около 400 гр. нарязани или смлени домати от консерва. Налейте и чашка вода за да поразредите соса . Захлупете съда и варете рагуто около 20 мин. Готовото рагу поръсете със сух майоран.



 Сложете на котлона да заври тенджера с вода .Прибавете и 1 ч. л. сол. Пускайте ньоките по малко във водата . Когато изплуват са готови.  Извадете ги с решетъчна лъжица и веднага ги прибавете към рагуто . 
                                            Поръсете с пармезан и ....да ви е сладко! 



Иска ми се да споделя една история от първия ми подарък за Роби по случай днешния ден. Казвала съм ,че много обичам да ми подаряват книги ,но обичам също така да подарявам и аз ! Та беше преди 3 год. и реших ,че един от подаръците ми за Сан Валентино ще е книга . В книжарниците има едни такива хубави ,малки книжки ....чудесно направени и с много хубави стихчета! След дълго разглеждане  избрах едно книжле повече от доволна  от сполучливия избор! 
Мислех си как ще ги четем заедно тези стихчета любовни! Роби  прие с усмивка подаръка ми ,поразгледа книжката и я остави настрана . Не беше много очарован от нея ,  помислих си ,че не обича такъв точно подарък и си замълчх. Ама ден -два ,аз напирам да четем заедно книжлето....и той беше принуден да ми обясни какви са тези любовни стихчета ....
Оказа се ,че аз съм купила книжка с епитафии ,които се поставят на гроба на любим човек,тогава още не говорех добре италиански и ми е убягнал двойният смисъл на стиховете!  
Роби разбира се не е искал да ме обиди и ако не бях настоявала за това колективно четене, тъй и нямаше да разбера нищо! 
Сега си спомняме с усмивка този подарък ,но аз съм все сконфузена!
А на всички вас които стигнахте до края на историята честит Свети Валентин и мноооого ,много ЛЮБОВ :*!



11.02.2012 г.

Кекс с банани и бадеми



 Видях рецептата преди няколко дни в едно телевизионно предаване реших ,че си струва да се опита :)....Кекса стана много сочен и вкусен :) !
Продуктите са:
3 яйца, 2 банана ,200 гр. захар, 300 гр. брашно, 100 гр. белени бадеми, 150 мл. олио, 150 мл. прясно мляко , 1 бакпулвер , щипка сол .



Намачкайте бананите ( трябва да бъдат много узрели)  на каша. В купа разбийте леко яйцата със захарта , добавете олиото и прясното мляко .
Брашното размесете добре с бакулвера и солта . Прибавете полека при непрекъснато бъркане към яйчената смес . Последно добавете счуканите на едро  бадемите . Объркайте всичко много добре . Намаслете форма за кекс , посипете с галета и изсипете  приготвената смес . 
Печете на 170 гр. в предварително загрята фурна . 
Резултата :))...чудесен кекс за следобедното кафе :)....Да ви е сладко :)!
Хубава и уютна съботна вечер :*!


10.02.2012 г.

Пиле с ориз и гъби и паниран зелен боб ...опаа и 100 публикации :)


Понякога като ме грабне носталгията спасението е само като си сготвя нещо наше!
Че си го сипвам и в нашенски си шарени чинийки  така е двойно по- сладко!
Така стана и с това пиле с ориз и гъби, като ми влезе в главата не мирясах докато не го наготвих и то в глинения гювеч!Разбира се ядох си го само аз, щото Роби не обича толкова сварен ориз ,ама негова си работа на мен ми беше много вкусно!
А рецептата : пилешко месо , ориз , шепа гъби , сол , чер пипер , лук и щипка джоджен ! 
 Запържете ситно нарязаната глава лук в малко зехтин . Прибавете ориза ( не посочвам  мерки , зависи за колко човека ще готвите )и запържете до златисто . Бъркайте енергично да не загори . Прибавете пилешкото месо ,гъбите, овкусете със сол , чер пипер и малко джоджен . Налейте топла вода (ориза разреждам 1:3 ) Прехвърлете в глнен гювеч и печете на 180 гр. за около час и половина.  Добър апетит!


Навярно не е новост за никого как се панира зелен боб , но реших да поместя рецептата! 
Моята баба правеше такъв паниран зелен боб и на всички в къщи много се услаждаше!  Ако имате зелен боб в буркани става много бързо ,защото е готов сварен . Ако ли не го варите в посолена вода докато омекне .  Разбивате 1-2 яйца . Овалвате боба в брашно , яйце и пак брашно и пържите до златисто в силно сгорещено олио . Поднасяте със салца от счукан чесън , копър и балсамов оцет . Да ви е сладко! 
И като на шега днес българска , утре италианска направих ги 100 рецепти повод за скромна гордост и голяма радост ако сте изпробвали и харесали някоя! 
Чаооооо  за днес и хубав ,топъл ,забавен уикенд! От мен голяма прегръдка!


8.02.2012 г.

Кифлички с шоколад


 Рядко се втуркам да правя закуски . Роби закусва в бар (както почти всички тук ) , там има такова разнообразие на брьош с крем ,мармалад ,шоколад , бомболони с крем :)мои предпочитани и други и други :)..... аз сутрин съм само на 3 сухарчета и чаша обезмаслено мляко .....е за кого  да бъде закуската ?.......
Обаче ,като видях тези кифлички в едно списание си казах : Роби утре ще закусва в къщи :)) (това беше вчера) ....
Запретнах ръкави вчера следобед и замесих тестото :
250 -300 гр. брашно , 3 яйца, 8 гр. мая от кубче, 120 гр. краве масло, 60 гр. захар 1/2 ч. ч. прясно мляко ,щипка сол, шоколад. 
От брашното направете кладенче , прибавете  леко разбитите яйца, и разтворената в хладкото мляко мая. Замесете меко тесто . Ако е необходимо добавете още брашно . 
Месете 10 мин. Омекналото краве масло объркайте хубаво със захарта . По малко прибавяйте към тестото до пълното му поемане . Прехвърлете в набрашнена купа , покрийте и оставете да втасва 2 часа.



 Премесете тестото до еластично и разточете кора 1/2 см. Нарежете на квадрати . Поставете блокче шоколад на всеки квадрат и захлупете . Намажете с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък . Наредете на разстояние върху хартия за печене кифличките и оставете да втасат за нови 2 часа.  Печете на 160 гр. в предварително загрята фурна . И ....хайде на закуска :))).....И аз оставих настрана сухарите тази сутрин :)!!! Чаооооо и лек и усмихнат ден :)!!!



7.02.2012 г.

Букатини със сьомга и сметана


Продукти:
150 гр. пушена сьомга , букатини-паста, скилидка чесън, заквасена сметана 100 мл. , щипка магданоз ,чер пипер, зехтин , сол .
Нарежете скилидката чесън на дребно и запържете в малко зехтин . Прибавете нарязаната на дребно сьомга , поръсете с чер пипер и магданоз. Налейте чашка бяло вино и оставете на по силен огън да се изпари алкохола във виното за 2-3 мин. 
Намалете огъня и оставете още 5-6 мин. като бъркате от време на време .



Сварете букатините в подсолена вода и ги прецедете . Прибавете към сьомгата . 
Изсипете сметаната ,като бъркате непрекъснато за 2-3 мин. за да се овкуси добре пастата .  Сервирайте веднага . 
                            Чаооооооо и добър апетит :) !!!



3.02.2012 г.

Пица '' Капричоза'' и първия сняг


Когато дойдох в Италия и видях пиците тук си помислих ...''тез хора не могат да правят пици''..:)))...сега си мисля същото като се прибера в България :)! Дълго време не се втурках да правя пица ,не мога да кажа ,че я докарвам и сега :) обаче от пица на пица ставам все по-добра :)) ..поне така си мисля аз де:)! 
Днешната  (която беше снощна :) направих с готово тесто ,но иначе си имам рецепта   . За нея трябва около  500 гр. брашно ,сол и 1 ч. л. захар , 20 гр. мая. Разтворете маята в хладка вода .От брашното примесено със солта и захарта направете кладенче и изсипете водата , прибавете 50 мл. зехтин и замесете меко тесто . Месете поне 10 мин. Покрийте тестото и оставете да втаса за 1 час. Премесете за 2-3 мин. С точилка ,а може и с ръце раздърпаите втасалото тесто , трябва де е с дебелина 1-2 см. Поставете в подмазана тавичка .



И тук един трик ,който научих от Роберто :). Ако в пицата има моцарела или друг вид сирене ,то се слага първо . Така не прегаря , а пицата става сочна . Та сложете нарязаната на дребно моцарела , маслини , колбас по желание (аз сложих кремвирш), няколко каперси, 2-3 мариновани  артишока .Отгоре сложете доматите (ползвам от консерва ,нарязани на кубчета ) . Поръсете пицата с риган и изпечете на 190 гр. за 15 мин. Да ви е сладко с моята рецепта :) !!!



И снимката с която исках да започна , но оставих за десерт :))))).........
Заваля и при нас , бе хора :))...Най -после и ние имаме първи сняг па макар и на 3 февруари :)! От страх да не се стопи бързо ,бързо като миналата година , щом го видях сутринта ,намъкнах върху пижамата едно яке и въоръжена с фотоапарата направих няколко снимки , че и аз да се похваля със зима ,де :)))..........



Това е градината ми в зимна премяна :)...и ако си мислите ,че цикламите не обичат студа  ...лъжете се :) моята си се чувства отлично :) ! Е , сигурно няма да издържи зимния студ в България ,но тук и е добре :)







Роузи -стъписана милата :)...какво е туй сняг и къде ли са и ботушките :)....



И нека тази снимка  ви донесе много настроение в судената зима ,защото въпреки студа винаги има и цъфнали рози :).


Чаооооо и хубава петъчна вечер :* ! Прегръдки !