19.03.2012 г.
Торта с горски плодове
Веднага щом видях рецептата за тази торта в блога на Йоли подвизаваща се там с името ''Торта с вишни '' реших ,че ще я направя за рожденния ден на Роби . Никъде обаче не намерих вишни и ги смених с горски плодове ,но всичко друго изпълних точно по нейната рецептата . Благодаря ,Йоли . Ето линк към оригиналната рецепта :http://yoli-www.blogspot.it/2012/03/blog-post_05.html ., а ето и как я направих аз :)).....
Продукти за блата :
5 яйца , 1 ч. ч. захар , 1 ч. ч. брашно , 3-4 с.л. какао , 1 равна ч. л. бакпулвер , 1 ванилия.
Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне,250 мл. течна сметана, 150 гр. захар, 2 ванилии, 5 с.л. ягодов ликьор.
Продукти за желето:
500 гр. замразени горски плодове , 150 гр. захар , 1 ч. ч. вода , 30 гр. желатин ,1 к. ч. ягодов ликьор
Продукти за глазурата:
200 мл. течна сметана, 150 гр. натурален шоколад, 40 гр. масло , 2 с. л. какао
Яйцата заедно със захарта разбивате на пяна. Добавяте пресятото с бакпулвера , ванилията и какаото брашно . Сместа изсипвате в подмазана и посипана с брашно откопчаваща се тортена форма (26 см.). Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна.
Изчакайте блата да се охлади и разрязвате хоризонтално на 3 равни части .
Разбийте с миксер маскарпонето със захарта ванилията и ликьора . В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг. Смесете внимателно двата крема като разбивате непрекъснато с миксера.
Изсипете замразените плодове в тенджерка ,прибавете захарта и водата . Кипнете на огъня около 5 мин. Сложете желатина в съд с малко вода и разтопете на водна баня .
Прибавете го към плодовете . Не забравяйте преди това да си отделите чаена чаша сок от тях който ще използвате за сиропиране на блатовете. Последно добавете ликьора.
Изчакайте сместа леко да се охлади и я изсипете в покрита с найлон тава . Използвайте тази в която сте изпекли блатовете . Приберете в хладилник за 3-4 часа.
Сложете единия блат в голяма чиния или поднос и го сиропирайте . Отгоре намажете обилно крем, покрийте с втория блат , сиропирайте леко и сложете желето от горските плодове. Нанесете отново пласт крем и сложете третия блат.
Намажете тортата от всякъде с крем.
Кипнете сметаната с начупения шоколад ,какаото и кравето масло .
Изчакайте да се охлади , но да остане все още течна и изсипете в центъра на тортата ,като оставите да се стече небрежно от всички страни .
На мен лично ей това разтичане на шоколада много ми хареса ( нищо, че цялата кухня беше в шоколад .....та даже и по пердето имаше :))).....щото не съм твърде добра с украсите на торти :))...
Украсете тортата както ви поскаже фанразията и..... Да ви е сладко :) !!!
Ето го и моя юбиляр :))...да ми е жив и здрав още 50 год. :).....свещичките духнахме заедно разбира се:)) , а рожденния ден мина весело с много музика и гости :).....
От мен чаооооо и хубаво начало на пролетната седмица !!! Прегръдки :) !
Ив, да ти е жив и здрав рожденика! Страхотна торта! Толкова вкусна, красива, а бе пипната със душа и сърце! Много ви се радвам, толкова сте сладки! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,Кате :*! Прегръдки и от мен :)!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта! Щом е по рецепта на Йоли няма какво друго да очакваме от вкуса :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Ани и добре дошла :) !
ОтговорИзтриванеИвана,да е здрав и щастлив рожденика,рспективно и ти!Обичайте се все такакакто разчитам по снимката:)))
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна и не би било редно да не е,щом е правена с любов!
Прегръдки!
Чудесна торта за любим човек, направена с много любов!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав рожденика и много поводи за торти!
Поздрави и слънчева седмица!
Да ти е жив и здрав рожденника,Ивана!Разкошна торта.Бъдете все така влюбени и щастливи.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Честит празник!Да ти е жив и здрав, да изживеете заедно още много такива хубави моменти! Поздравления за тортата - страхотна е!Нещо те нямаше за 2-3 дни, а то каква била причината - разкошна торта и хубав празник!Хубава седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеИвче, да ти е жив и здрав рожденикът! Много да те радва и слуша:)
ОтговорИзтриванеТортата е станала суперска! А каминка ли наднича там в стаята?
Ванче, фантазията ти е страхотна и тортата за любимият Роби е станала уникална.Личи си ,че си я правила с много любов!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав половинчо!
Силни прегръдки мила моя!
Да е жив и здрав рожденика!Само прекрасни мигове в живота ви.Тортата е прекрасна-аз също я правих и много ми хареса-добър избор си направила с нея!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ивана, да ти е жив и здрав рожденикът. Много да те слуша и обича! Тортата е невероятна, красива и богата. И този стичащ се шоколад...ммм!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
ПС: Имам едно питане малко извън темата. Наскоро се сприятелихме с едно много симпатично италианско семейство, бяхме им на гости миналата седмица и толкова се бяха постарали да ни представят максимално тяхната кухня. Сега е наш ред да сме домакини и се чудя какво от бългаската кухня би им допаднало на вкус. Чудих се много и се сетих, че ти си в Италия и може би познаваш вече вкуса им. Ще се радвам да чуя какво мислиш по въпроса. Извинявай, че те занимавам с моите глупости, но единствено за теб се сетих, като човек който мога да питам!
Благодаря ви сърдечно момичета :) за хубавите пожелания ! Живи и здрави и много щастливи всички вие :*!
ОтговорИзтриванеРади , имам една публикация от януари '' Гювече ,салата''Снежанка '' или българска вечеря за италианци''....прочети я :) може да ти хареса нещо от менюто ...и смело направи много салата ''снежанка '' ще останат удивени от вкуса и и няма да остане нищо от нея :)))...пробвала съм вече с много италианци :)))))...винаги действа :)! И много им харесва сервирането в гювече :)...дано имаш ...ще ги впечатли :) ...баница със яйца и сирене им харесва също (обяснявам им ,че е вид лазаня :))))....не обичат много сиропирани десерти ...опитват ги ,но забелязах повече от любопитство :)....веднъж правих каварма в омлет също им хареса :) ....ами това е в общи линии :) ...ще очаквам да разбера как е минала вечерята :)... чао и знам ,че ще се справиш чудесно :)!
Хубав ден , дами ! Прегръдки !
Слънце, честита първа пролет! С пожелания за много настроение през целия сезон! Прегръщам те!!!
ОтговорИзтриванеВанюша,честит юбилей на Роби!
ОтговорИзтриванеДа ти е здрав и вярна опора в живота !Много грижовен и обичлив!
Направила си тортата прекрасно,и аз я харесвам много,а в твое изпълнение никак не отстъпва,чудесна е!
Прегръдки!
А...и честита пролет и на двама ви!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те с настъпващата пролет!желая ти много радост и усмивки !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Кате, Роси ,Соня :)....Честита пролет и на вас :*!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденика!
ОтговорИзтриванеМного здраве ,щастие и споделени моменти ви пожелавам,Ваня!
Честита първа пролет!
Тортата е разкошна!Горските плодове я правят изкусителна!
Хубава вечер!
Иванчик, страхотна торта, леле невероятна! Когато е за любим човек винаги се получава! Поздрави и Честита Пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мира , Павлинче :) ! Честита пролет и на вас :*!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав рожденикът, Ивана!
ОтговорИзтриванеЧудна торта си му приготвила! Много е пролетна :)
Да ти е жив и здрав Юбиляра и все така прегърнати да бъдете поне още 50 години :) Тортата се е получила страхотна! И на мен много ми харесва небрежното разтичане на шоколада :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотна се е получила!:) И много апетитна и красива!:)
ОтговорИзтриванеЩе правя тази торта и искам да попитам нещо: 30гр. желатин са 3 пак. на Dr.Oetker, не са ли малко много? Чакам отговор.
ОтговорИзтриванеДесислава М.
Десислава , и на мен ми се видяха много и ги намалих на 30 гр. ! В оригиналната рецепта от блога на Йоли ,която може да прочетеш ,ако чукнеш на линка в началото на публикацията ми е посочено 40 гр. желатин . На мен ми дойде добре и 30 гр. :) ! Хубава вечер и сподели после как се е получила :) !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ще трябва да си взема още 2 пак. желатин. Аз видях че тук е намален, а при Йоли е 40гр. и затова питам. Ще пробвам с 30гр. и ще споделя после какво съм направила.
ОтговорИзтриванеНаправих тортата за Великден, и много ми хареса както предполагах. Замразени малини ми бяха плодовете, изобщо запазвам си тази рецепта, а относно желатина мисля че и с 2 пак. желето пак ще стегне достатъчно.
ОтговорИзтриванеДесислава М.