30.06.2012 г.

Селска бутер торта


Рецептата е от списание ''Oggi cucino'' - ''Днес готвя'' . Там рецептата е направена с обикновенно маслено тесто , аз обаче я направих с бутер тесто, кой в тази жега му се меси и точи!


Продукти : пакет бутер тесто (250 гр.), 2 яйца, 80 гр. ементал или др. сирене ,250 гр. готварска сметана, щипка индийско орехче , сол , чер пипер ,1 картоф , 1 кремвирш . 
Разстелете тестото в тавичка (24 см.) ,а краищата завийте навътре . 
В купа разбийте 2 -те яйца и сметаната , овкусете с индийското орехче ,солта и черния пипер . Излейте сместа върху тестото . Печете на 180 гр. за 20 мин. 
 Нарежете картофа на кръгове дебели 1 см. Изпържете ги в загрято олио . Нарежете кремвирша на колелца .  
Извадете печивото от фурната и наредете отгоре му картофите и кремвирша . 
Върнете отново във фурната да се запече  за 10 мин. . 
Вкусна е както топла така и охладена,  да ви е сладко ! 


                                       От мен чаооооо и весела събота и неделя ! :* !

29.06.2012 г.

Градара - градът на Паоло и Франческа и тяхната трагична любов


На границата между двете италиански провинции Емиля-Романя и Марке гордо извисява крепостните си стени средновековен замък . Свидетел на трагичната и греховна любов на Франческа да Римини и нейния девер Паоло Малатеста . 


Връщайки се преди няколко дни от Форли с Роби решихме да кривнем малко от автострадата и посетим замъка и малкото градче разпростряло се около него . Не знаех нищо за това място ,нито пък бях чувала за Паоло и Франческа . В Италия почти всеки град си има любовна история ,та и тази едва ли ще учуди някого ако не е бил Данте Алегиери (съвременник на влюбените) та да опише страстната им любов и ги направи известни като ги прати да горят в ада в откъс от неговата ''Божественна комедия''! 
Строежът на замъка започва през XII век и се разполага на площ която е принадлежала на град Пезаро . 
През годините преминава от ръка на ръка докато могъщия за времето си Джованни (основател на династията на Римини ) успява да си осигури с помощтта на папа Бонифаций VIII  правото на вечна собственност . 
Между градовете Римини и Равенна от векове съществува вражда и бащите на Франческа и Джованни решават да уредят мира с брак между двамата . За да не изплашат бъдещата булка с вида на Джованни ,който бил стар , куц и грозен решават да изпратят брат му Паоло - красив и млад ,но женен . Франческа нищо неподозираща се влюбва от пръв поглед в него . 
Отвеждат я в замъка ,но страстната им любов не може да остане задълго скрита . Историята няма да се превърне в легенда ,ако няма кървава развръзка ! 
Един ден съпругът Джованни се завръща неочаквано ,нахълтва в спалнята на Франческа ..... и пробожда и двамата с нож :(. ! 
Ама ,че история разказах ...... хич не ми харесват трагедии па макар и древни ......
Така разказва обаче  легендата , така ви го предадох и аз .....а дали е било така , кой да каже????
За наше съжаление замъка беше заключен по това време на деня (ранния следобяд)  и не можахме да го разгледаме отвътре ,но направих няколко снимки на романтичната околност  . Термометъра показваше 37 гр. та не се задържахме дълго по нагретите каменни улички . 







От мен -това за днес ...чаооо и хубави събота и неделя ! Прегръдка!


28.06.2012 г.

С ''Черпак с мерак '' и ''Нож и вилица в ръка ''

Чао ,Зиче :) ! Само да знаеш как ти завидях :) на заглавието ''Черпак с мерак'' ,когато за пръв път попаднах на блога ти и си казах -''абе как не можа да ми хрумне на мен това'':) .......толкова много ми хареса:)....Но не само заглавието ми хареса ,теб също чувствам много близка и като ,че ли позната от години ...знам ,че ако един ден се срещнем на живо имаме много да си кажем :) ...Благодаря ти за приятелството и гостуването ,мила ! Рецептите ти са страхотни , а питата ако е кръстена на мен да знаеш ,че съм се надула като пуйка вече :))))))) .......... С обич !


На гости при незаменим Човек и приятел!
За ИВАНА какво да ви кажа?
 Това е един от Човеците който ме грабна от първия момент, когато я намерих и искрено се надявам и за напред да е така.
 Когато влезнеш в Блога и  " С нож и вилица в ръка "можеш да се насладиш на кулинарните и умения и гостоприемството и. Човек с главно Ч, народен , лъчезарен и незаменим приятел. Благодаря за поканата мила, с голямо удоволствие и много любов ,правих всичко за това гостуване.
Казвала ли съм ти ,че те ОБИЧАМ???



БЮРЕК В ГЮВЕЧЕ








Когато видях тази рецепта при Елиза Стоянова ме грабна от първият момент.
Много сполучлив бюрек пробвайте.
 Предлагам ви оригиналната рецепта, аз така го направих и беше неописуемо вкусен.



Ето и рецептата в оригинал в блога и     http://elizastoianova.blogspot.com/2012/05/blog-post_1434.html

Това е един много хубав пухкав бюрек от рода "разчисти хладилника" Продуктите са примерни грамажи:) може да сложите всичко което искате и обичате .

 Продукти за 3 гювечета:
 7 кори за баница
100 гр бекон или шунка
100 гр.сирене
100 гр кашкавал
 2 яйца
2-3 лъж. кисело мляко
100 гр топено сирене олио за намазване на гювечетата

Начин на приготвяне:
 Намажете гювечетата с олио и сложете по две кори които да висят отвън. Другата кора разкъсайте и я разпределете в трите гювечета на дъното. Разбийте яйцата със киселото мляко и натрошете сиренето. Сложете от сместа по 1-2 лъж. във всякоНарежете бекона или шунката наредете я върху сместа, след това топеното сирене и кашкавала. Най отгоре разпределете останалата яйчена смес. Завийте всичко със стърчащите краища от корите. Намажете с малко вода и олио и печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване около 25-30 мин.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥



  ПЪЛНЕНИ КАРТОФи








Това ми дойде от вътре да го направя нещо по различно и много ,много вкусно.
 Дано да ви хареса и на вас.

 Продуктите са според количеството което ще правите.
ПРОДУКТИ
 картофи полусварени
 сирене
 кашкавал
 заквасена сметана
бекон
червена чушка
зехтин
чер пипер,
копър

Приготвяне
Картофите обелих и сварих до полуготовност .
Разрязах на две и издълбах всяка половинка.
Напълних със сирене ,после по 1 ч.л. сметана ,парче кашкавал и чушка.

Затворих двете половини
и увих в бекон.
Така се процедира с всичките картофи.
Сложих в тавичка,полях отгоре с малко зехтин.
Сложих във фурната да се запече.
 Когато са готови настъргах кашкавал отгоре и пак запекох за малко да се разтопи кашкавала.
Гарнирах с майонеза и сладко кисел сос.

 СЛАДКО КИСЕЛ СОС:
 Захар се карамелизира и щом е готова върху нея се изсипва смес от: кетчуп, соев сос, балсамов оцет.
Съставките са "на око".
После се бърка,докато се редуцира до желаната гъстота.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  ПИТА ИВАНА



ПРОДУКТИ
 2- яйца .....единият жълтък отделяме за намазване
1 ч.ч.(250гр.)- кисело мляко
1 кубче- прясна мая или 2 пак. суха
250 мл - прясно мляко
 1с.л. -сол
 2с.л. -захар
 5 с.л. зехтин или олио
около 1,100. брашно за меко тесто
 маково семе или сусам за поръсване
 маргарин за намазване на тавата (може и олио или разтопена мас)

 Приготвяне




 Омесих тестото в машината да е меко и гладко.
 НАПРАВО ОФОРМИХ!
 В намаслена тава с маргарин наредих тестото Вижте ТУК   http://zi4e57.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html оформянето на борда само ,че тази са на три реда охлювите.
В средата сплетох плитка и завих на охлюв

Оставих да втаса ,завито с кърпа във фурната на 50 градуса ,намазах с жълтък с 1с.л.зехтин и 1с.л.-прясно мляко поръсих в средата със сусам и изпекох на 180 градуса.




.•°`♥✿⊱╮ ❤♡♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  Шоколадов чийзкейк



Рецептата я взех от  тук    http://cooks-and-bakes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8/%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA     Дани я пусна в темата на БГ мамма и веднага ме грабна.
 Дойде на време рецептата ,че на следващият ден щях да имам гости и това беше решението ми за десерт.
Облизаха си пръстите ,много им хареса.
 Аз както винаги не спазих рецептата ,за това ви предлагам оригинала в линк
 А ето аз какви продукти съм използвала
 Продукти
 За основата:
използвах 1 пакет какаови бисквити Закуска
маслото около 100гр
 За пълнежа:
 сложих 6 пакетчета обикновено крема сирене
 200 г кристална захар
 4- яйца
380 г шоколад млечен
200 г пълномаслена заквасена сметана
 2 ванилии
 За заливката:
 Направих домашен течен шоколад по тази рецепта.
 ПРОДУКТИ
 250мл.- вода
 250мл.- захар
125 гр.- масло
 250 гр.- сухо мляко
 7-8 с.л.- какао
 Така го приготвих *Водата и захарта сложих в тенджера да заврат. *Добавих кравето масло, докато се стопи и махнах от котлона. *Сухото мляко смесено с какаото по малко добавях като енергично разбърквах да се получи хомогенна смес. Оставих да изстине малко за да мога да намажа отгоре със шпатула. Останалият шоколад сложих в буркан и децата така си го изядоха.
За украса какао череши
Приготвянето спазих така както е оригинала .
 За приготвянето на чийзкейка използвах 26 см тавичка с откопчаващо се дъно и незалепваща повърхност. За да направите основата, натрошете на трохи бисквитите с блендер или ги натрошете на ситно с чук за пържоли, като ги сложите в найлонов плик. Сипете ги в купа, разтопете маслото, залейте и разбъркайте с лъжица, докато стане лепкава бисквитена смес. Покрийте дъното на тавичката със сместа, притиснете с помощта на лъжица. Приберете в хладилника за 20 минути, докато направите пълнежа. На водна баня в купа, сложете шоколада като го натрошите на парчета, за да се разтопи. Бъркайте и след като се разтопи, оставете настрани. В купа сложете крема сиренето. С помощта на миксер разбийте сиренето на пухкав крем, сложете и 200 гр захар. Разбъркайте добре. Сипете бавно разтопеният шоколад и бийте на ниска степен. След като се хомогенезира, добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте след всяко едно от тях добре. Добавете ванилията. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сместа е готова, извадете тавичката от хладилника и изсипете сместа вътре. Включете фурната на 180 С, сложете тавичката на средно ниво във фурната и печете 50-55 минути. Чийзкейкът е готов, когато центъра му е още леко течен при разклащане. Извадете и оставете да се охлади на стайна температура около 1 час. След това приберете в хладилника и охладете поне 4-6 часа, но най-добре за 1 нощ.






За глазурата полях с течният шоколад и поръсих с какао.
 Измитите и подсушени плодове ги наредете по повърхността за украса по ваш вкус.
Ако не разполагате с такива, можете да сложите ядки, филирани бадеми или да украсите с пръски бял шоколад.


Това беше от мен.
Драго ми беше да гостувам на един приятел като Ивана!
 

Равиоли със сметана и грах


Без много приказки направо минавам към рецептата !
 Продукти за 2 порции : 
равиоли с прошуто 250 гр. кайма 150 гр. , грах 100 гр. сметана 200 мл. , сол ,чер пипер , чашка бяло вино , магданоз, скилидка чесън, чашка зеленчуков бульон.  
Нарежете скилидката чесън на много ситно и запържете в зехтин . Добавете каймата размита с много малко вода и пържете около 3-4 мин. Налейте виното ,изчакайте малко да се изпари алкохола ,посолете ,поръсете с чер пипер . Задушавайте 5 мин. 
Прибавете пресния грах и  зеленчуковия бульон . Оставете соса да се задуши  още 10 мин.
Сварете равиолите според указанията на опаковката в подсолена вода . Прецедете ги и ги добавете към соса. Изсипете сметаната и разбъркайте всичко много добре все още на котлона . 
Поднесете равиолите  топли ,поръсени със ситно нарязан магданоз  !



Да ви е сладко, а аз се изстрелвам към морето ,че пладне стана докато се натуткам тази сутрин,чаоооо и хубав и приятно топъл усмихнат ден!
Вижте как красиво залезе слънцето снощи!












27.06.2012 г.

Шишчета по сицилиански

Напоследък се позагубих малко от семейството на блогърите ,но имах една сладка причина да липсвам ....ето я!


Дъщеря ми със зетя и ей тез бабини сладурчета ми бяха на гости . Не ,че не съм готвила ,но когато имаш броени дни и ти се иска да броиш минутата за две нямаш време за снимки, то и снимки правихме ама не на манджи! Преди 2 дни обаче както всичко хубаво свършва бързо си заминаха за България ,с тях си замина и част от сърцето ми ! 
Живи и здрави да сме пък ще се видим наесен ! 
Заминаха си те и баба Ивана си спомни ,че има блог и отдавна не е публикувала нищо в него, затова сега ви предлагам една рецепта на шишчета по сицилиански идеята за което видях от тук и която претърпя леки изменения та не знам сега дали са по сицилиански или по ивановски, както и да ги наречем обаче са все вкусни и ви предлагам да опитате ,особенно сега в сезона на барбекютата!


Продукти за 3 шишчета:
карпачо от телешко месо , 1 голяма глава салатен червен лук , шепа кедрови ядки , 100 гр. галета , 1 малка глава лук , олио , сол , чер пипер , дафинов лист ,30 гр. пармезан


В тиган с малко зехтин запържете до златисто ситно нарязана малка глава лук . Изсипете  в купа галетата и добавете изпържения лук , кедровите ядки , сол ,чер пипер и настъргания пармезан . Разбъркайте сместа много добре . Телешките пържолки начукайте леко и намажете със зехтин . Посолете и разстелете върху всяка от тях от плънката .  Завийте на рула и нарежете на парчета от около 2 см. Редете  на шишчета като започнете с парче червен лук , рулце месо , лук , дафинов лист ...и така докато свършите продуктите!
Изпечете на барбекю , но ако имате грил тиган също ще ви свърши работа, аз ги изпекох на тигана!
Топли ги полейте с малко зехтин  . Поднесете с домашно приготвен  картофен чипс . 
И разбира се препечени филийки хляб и да не забравите чашата студено бяло вино!  Да ви е сладко, от мен чаоооооо с пожелание за прохладен ден!



23.06.2012 г.

Моята гостенка - Мимето от ''На гости в моята кухня''

С голямо удоволствие ви я представям .....винаги усмихната , красива , възпитана и коректна  -  това е Мимето от' 'На гости в моята кухня ''и аз с радост я посрещам тук за да сподели чудесните си рецепти ! Благодаря ,че прие поканата ми ,Мими и отново ни представяш интересни и красиви блюда ! 

Здравейте приятели!
Днес отново не съм в моята кухня!Днес съм на гости на едно страхотно местенце,а домакинята е невероятна жена.Предполагам,че и вие като мен напускате с нежелание тези вкусни и красиви страници !!
Ивана,благодаря ти мила за поканата!Благодаря за възможността да ти се реванширам и да ти оставя част от себе си
Прегръдки


Първото ,което ще поднеса естествено е цвете за дамата!Ако сте забелязали,не съм отишла на гости без цвете,това е защото уважавам домакините си и съм научена,че с празни ръце на гости не се ходи :)



Пълнени яйчица

като ученичка много обичах тези яйчица,много лесни и бързи,с приятелката ми си ги правихме като се събирахме в тях или у нас
Сигурно няма човек ,който не си е правил,но в тези горещини ми писна от краставици и домати :))

продукти
яйца
сирене
сол
черен пипер
чесън
малко копър
кисело мляко



След като се сварят яйцата се разрязват на половинки,изважда се жълтъка и се намачква с вилица,прибавяте настърганото сирене,подправките и разбърквате добре.След като сте подправили на вкус започвате да прибавяте от разбитото кисело мляко докато получите желаната гъстота.Със тази смес запълвате половинките яйца и поднасяте с декорация според вкуса и сезона



Патладжани с пилешки бутчета

още като видях тази рецепта в списание "Кулинарен журнал" ми грабна окото,много лесна,с малко продукти ,а страшно ефектна! 


Продукти
за 4 порции

4 патладжана
4 пилешки бутчета
масло
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
счукан чесън
зехтин



Начин на приготвяне


Патладжаните се измиват,отрязват се отгоре,издълбават се внимателно и се оставят да киснат в подсолена вода.Пилешките бутчета се опичат леко от всички страни до порозовяване,като предварително се намазват с масло,сол и черен пипер.
След като Патладжаните пуснат черната си вода,отвътре се намазват с масло и се поръсват с червен пипер,чесън и кимион.Във всеки патладжан се пъха по едно бутче.Така приготвените патладжани се поставят в намазнена тавичка и се заливат с вода и зехтин.
Пекат се в умерена фурна до готовност.
преди сервиране може да полеете с млечно - майонезен сос




За десерт съм ви приготвила нещо вкусно и разхлаждащо :)


Портокалов сладолед с парченца натурален шоколад


продукти

4 жълтъка
сокът и настърганата кора от 1 и 1/2 портокала
100 гр захар
500 гр пълномаслена сметана
2 с.л. пръчици от натурален шоколад или настърган натурален шоколад




Начин на приготвяне

Жълтъците,захарта,портокаловия сок и настърганата портокалова кора се поставят в тенджера и се варят на слаб огън докато сместа се сгъсти.
Оставя се да се охлади,след което се разбърква с предварително разбитата сметана,добавя се шоколада и пак се разбърква.
Изсипва се в кутия и се прибира във фризер.
След като сладоледа се стегне,но преди да замръзне напълно,се разбива с миксер и отново се поставя във фризер.
След около 20 минути процедурата се повтаря още веднъж,след което сладоледа се оставя да замръзне напълно




за сега толкова от мен
надявам се да ви е харесало и благодаря на Ивана от сърце за поканата
прегръдки и прекрасно лято на всички

9.06.2012 г.

Зеленчукова тарта


Направо се влюбих във вида и щом я видях вчера ето тук.....:) Днес си набавих продуктите ,приготвих я и сега знам ,че освен красива е и много вкусна ! 
Ще напиша рецептата както е дадена тъй като не промених абсолютно нищо . 
Продукти :350 гр. тиквички , 350 гр. моркови , бутер тесто , 25 гр. краве масло , 25 гр. брашно , 300 мл. прясно мляко , 40 гр. пармезан , 2 яйца , сол , чер пипер , индийско орехче .


Първо си пригответе бешамела.
Разтопете кравето масло и запържете в него брашното . Излейте при него прясното мляко и бъркайте докато сместа се сгъсти . Подправете със сол ,чер пипер и щипка индийско орехче.Оставете бешамела да се охлади . Когато е добре охладен прибавете яйцата и пармезана , разбъркайте много добре . Нарежете тиквичките и морковите на тънки ленти. Посолете ги и оставете за 10 мин. да се оцеди водата . 
Покрийте дъното на тавичка (24 см.) с хартия за течене и разстелете вътре тестото. Ако тестото излиза извън тавата орежете краищата до борда и . Изсипете бешамела и редете зеленчуците в кръг като започнете с тиквичките ,после моркови ,пак тиквички и така докато стигнете центъра на тавата . Намажете с четка потопена в зехтин зеленчуците . 
Печете на 180 гр. около 40 мин. в предварително загрята фурна . 



Изчакайте тартата да се охлади и поднесете студена ..:) Да ви е сладко ! А аз ви пожелавам хубав неделен ден :)....чаооооооооо :* ! 


                                За колекцията 'Време е за тиквички и патладжани ''

8.06.2012 г.

Тирамису с ягоди


Бах казала в предния пост ,че ще публикувам някоя и друга по диетична рецепта ...междувременно обаче вчера набързо приготвих едно тирамису за гостуването на приятелка и реших да споделя рецептата ,защото като всяко тирамису става бързо ,много е вкусно и винаги ефектно :)). .....
Ето рецептата: 
300 гр. бишкоти ''Савоярди'', 250 гр. маскарпоне , 150 мл. течна сметана , 200 гр.ягоди , 150 гр. захар , 2 с.л. ром , 3 пресни жълтъка . 
Намачкайте 100 гр. от ягодите на каша ,добавете 100 гр. захар и 200 мл. вода . Сложете на котлона да се свари на гъст сироп. Когато изстине добавете рома. 
В купа разбийте жълтъците с 50 гр. захар до пяна . Добавете маскарпонето като разбивате с миксера на средна скорост. В отделен съд разбийте сметаната на твърд сняг. Добавяйте я малко по малко към маскарпонето като бъркате този път с лъжица от долу на горе. В съда  който сте избрали да редите тиранисуто сложете на дъното няколко лъжици от крема . Потапяйте всяка бишкота в ягодовия сироп и редете върху крема . И така ред бишкоти ,ред крем . Завършете с крем . Оставете в хладилник за 2 часа. Преди да поднесете украсете с пресни ягоди и леко поръсете с какао . 
                         Да ви е сладко :) !!!



                                            Чаооооо и хубав и топъл уикенд :) !!!




Я вижте тук ......една излизаща от водата русалка -фиданка ....яла малко повечко тирамису :))).....


7.06.2012 г.

Пилешки рулца със зелен боб


Лятото настъпва с пълна сила и ако не искате да се оглеждата гузно на плажа и завиждате (благородно разбира се:)) на съседката по чадър може да започнете лека диетка с ястията който ще ви предложа в тази и следващите няколко поста ! 
Доктор не съм :) ,но от време на време посещавам диетолог и съм доволна от съветите му за начин на хранене ....особенно откакто си имам вземане-даване с холестерол и високо кръвно :) .....Преди всичко гответе с малко мазнина ...бях учудена ,когато узнах ,че само една чаена лъжичка зехтин съдържа 90 калории ! 
Освен това вървете ....вървене му е майката :)...най - малко 2 км. на ден :) ....нещо ,което аз поради мъзеливата ми зодия (Телец) приемам като хапче хинин сутрин :)))....
Пиша вече рецептата ,че да не стане досаден увода :))......



Изчистете и сварете в леко подсолена вода зеления боб . Прецедете го и топъл подправете с малко зехтин , сока на един лимон ,счукана скилидка чесън и ситно нарязан копър. 
Овкусете пилешките филенца (от бялото месо) с чер пипер и щипка сол. Нарежете на дълги парчета сирене ементал и завийте с него филенцата на малки рулца. 
В тиган с малко :) зехтин сложете няколко листа салвия , цяла скилидка чесън , зърна чер пипер,щипка червен пипер . Добавете и рулцата . Леко запържете по за минутка месото да смени цвета си и полейте с чашка бяло вино . Захлупете съда и задушавайте на слаб огън около 10 мин. или докато остане на мазнина . 
Сервирайте със салатката от зелен боб ! Да ви е сладко :) !


Вече съм ранобудна за разходката ,та и затова снимките ми са правени на разсъмване :)...
Но пък е чудно сутрин на плажа :)...Чаоооо за днес и хубав четвъртък ! :* !