4.04.2013 г.
Козунак със сметана и парченца шоколад
Ухааа , как звучи само :) ....а представяте ли си какъв вкус има ? Вкус на грях..... и за да не съм сама в прегрешението ви предлагам веднага рецептата :) ! А тя е една от многото разкошни рецепти на Роси от ''Кулинарен еликсир'' ! Все още съм далече от нейното майсторство и козунака не сплетох на топка като нейния ,но съм доволна и от този си резултат ! Мигар е лесно да направиш козунак ? :)
Не съм променяла нищо по рецептата ..... смея ли ? Затова ще ви я препиша направо от блога на Роси ! Всъщност промених само ароматите и плънката !
Продукти :
3 яйца + 1 белтък
200 мл. заквасена сметана
150 гр. захар
60 гр. масло + 40 мл. олио
15 гр. мая от кубче
1 капсула есенция ванилия
1 пак. ванилова захар
около 700 гр. брашно
150 гр. шоколад
захар и филирани бадеми за поръсване
Тук вече се разминаваме малко с рецептата , щото аз меся на ръка , а Роси с машина .
Затоплете леко сметаната и сложете маята вътре да се разтвори . Разтопете кравето масло и го смесете с олиото . Разбийте леко яйцата със захарта .
Брашното смесете с ваниловата захар , добавете разбитите яйца , сметаната , щипка сол и капсулата есенция . Замесете си меко тесто , като в процеса на месене добавяйте мазнината докато я усвоите напълно .
От всичкото това тесто направих един по-голям козунак и няколко мъфина ,които незнайно защо сякаш паднаха от друга планета , тестото им след опичане нямаше нищо общо с това на големия козунак :).... ей затова ни казват , че сме магьосници в кухнята :)) !
Разделете тестото на 3 еднакви топки , които разточете на дълги правоъгълници . На всеки правоъгълник поръсете обилно парченца шоколад . Завийте на руло и леко усучете . Сплетете на плитка и поставете в продълговата форма за кейк. Намажете домакински найлон с малко олио и покрийте козунака . Загрейте фурната на 40-50 гр , приберете козунака вътре и изчакайте да удвои обема си ! Ама има да чакате поне 2 , че и 3 часа :) !
Когато е готов го намажете с разбит с няколко капки зехтин жълтък , поръсете със захар и филирани бадеми и печете на 170 гр. Внимавайте много при печенето , че огъня веднага грабва жълтъка отгоре :) !
Казах вече - греха ви е в кърпа вързан с този козунак :) ! Да ви е сладко ! Чаооооо !
Oleeeeee! Neveroqten!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Танче :) !
ИзтриванеИв,като картинка ти е козунака!И с конци,пухкав,уханен,просто перфектен!Много ти благодаря за топлите думи в интрото,много мило ми стана!Пожелавам ти този ентусиазъм да не спира и да зарадваш Роби с още и още!Грабвам си едното малко козуначе и ти пожелавам много ползотворен ден!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси , цялата заслуга е твоя ! Без подробните ти и перфектно направени рецепти нямаша да се справя ! Благодаря ти още веднъж !
ИзтриванеПрегръдки и ти желая хубав четвъртък !
Ехааа, страхотен ти е станал козунака, Ваня! Тя рецептата на Роси че сполучлива е ясно, ама и ти майсторски си го оформила. Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Пеп-4о !
ИзтриванеПоздрави !
Какъв ти грях бе Слънце??? Прекрасен козунак си направила….а аз боледувам ли…боледувам и толкова красоти съм пропуснала, че чак ме е яд :( Така добре ще ми дойде едно парченце от ароматното ти козуначе, като не мога сама да си го направя!!!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно…и добре че е виртуално за да не прихванеш и ти от моя вирус :)
Пожелавам ти и тук успех със страничката на блогчето ти във Facebook !
Дании , подозирах , че нещо ти се е случило :( ...да се оправяш бързо и ще чакам да видя и твоите козунаци :) ! Ако ми беше наблизо веднага ти замесвам един и с чайче от липа за ден -два си на крака :) ! Голяма прегръдка от мен !
ИзтриванеОх…колко мило:)) Благодаря ти Ив!Как бих се радвала да си на близо :)
ИзтриванеПриказен козунак!:)Прекрасен ден на майсторката:)!
ОтговорИзтриванеИв, майсторски направен козунак! И конците му конци и плънчицата и коричката! Страхотен!
ОтговорИзтриванеЗа вкуса няма съмнение!
Справила си се чудесно ,Ваня!
ОтговорИзтриванеКозунакът ти ми намига примамливо! :)
Усмихнат ден!
ти нямаш сърце, Ивана... това е просто олицетворение на всичките ми козуначени фантазии
ОтговорИзтриванеЕ, браааво, Ванче! Направо убивам за такъв козунак. Много сте лоши с Роси, ама си ви обичам :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Козунака е разкошен,а мъфинките направо са вълшебни...
ОтговорИзтриванеМайсторка си стана и ти,Ванюше....
Ех, това сметаново тесто!
ОтговорИзтриванеСтава чудесно!
Вълшебен е станал, Ивче!
Прегръдка!
За това мога да кажа само едно- разкошшш! Продължавай в този дух, Ивана! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМиленче,
ОтговорИзтриванеБети ,
Мира,
Анонимен,
Елти,
Жижи,
Дани,
Гуинет
благодаря ви ,мили дами за отделеното време и хубавите думи ! Прегръдки от мен и хубав следобед !
Ванче, направо е страхотен козунакът ти, няма две мнения. Представям си Роби как сладко си хапва (има и от любимото му - шоколад).
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Аморе ти си майстор на всичко ,а с този козунак направо ме тресна в земята.
ОтговорИзтриванеМного си го издокарала и много апетитен.
Силно те прегръщам аморе и лека нощ!
Ив, майстор се оказа и тук! Чудесен, ароматен козунак!
ОтговорИзтриванеИнтересна идея да ползваш остатъка от тестото за мъфини!
Прегръдки!
О, и ти като Роси си ударила козунака в земята :)) Браво! Разкошен е станал, с чаша топло прясно млекце идеално ще ми дойде :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд, изпълнен с много любов, Ванче :)
благодаря за идеята с малките козуначета прекрасно е всичко
ОтговорИзтриванеA smetanata triabva li da e sladka ili moje da e tazi za torti ,no bez zahar?
ОтговорИзтриванеЗаквасената сметана не е сладка ! Използвайте нея !
ИзтриванеЗдравейте, страхотно изглежда наистина и мисля да го пробвам. Но и аз моля за уточнение за сметаната - предполагам, че е стандартната готварска млечна сметана, а не растителна, нито пък заквасена сметана.
ОтговорИзтриванеСметаната е заквасена ! Веднага ще запиша в рецептата каква е ! Благодаря !
ИзтриванеЗдравейте Ивана! Казвам се Татяна Търсейки из нета рецепта за козунак, се спрях на Вашия и смятам да го пробвам. Имам, обаче, един въпрос: 15гр. мая не е ли малко - това е около 1/3 от кубчето? Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Татяна ! В оригиналната рецепта маята е 3/4 от кубчето . Аз сложих по малко , но втаса без проблем ! Извини ме за късния отговор , но ме нямаше е къщи вчера !
ИзтриванеЗдравей Ивана,
ОтговорИзтриванеказвам се Юлия Кожухарова, от Пложвдив.Много ми хареса твоя козунак и реших да го направя.Направи ми впечатление, че тестото не втасва ,преди да оформиш козунаците, а само веднъж- след като са оформени. Правилно ли съм разбрала или техническа грашка е? Моля, ак имаш време, напиши ми отговор.
Предварително благодаря1
Поздрави!
Благодаря ,Юлия ! Правилно си разбрала ! Тестото втасава само веднъж ! Ако имаш време кликни в началото на поста там където пише ''разкошни рецепти на Роси'' и ще прочетеш оригиналната рецепта с много повече пояснения !
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Хубав уикенд !
от Юлия
ОтговорИзтриванеВаня,много ти благодаря за отговора! Щепрочета рецептите на Роси.
Имам мерак да опитам и няколко твои сладкиши- крамбъл, кростата, бадемов, и т.н. още много прекрасни неща правиш,заслужават си да се опитат.
Като направя козунака, ще ти пиша, какво е станало!
Още веднъж, ти благодаря !
Поздрави и хубав уикенд и на теб!
Здравей Ваня!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия!
Нямам търпение да ти пиша- козунакът стана прекрасен! Аз си захванах предварително маята с много малко прясно мляко, захар и брашно.За плънка сложих стафиди и от филираните бадеми,защто бях купила повече. Иначе,всичко друго е по твоята рецепта. При мен втаса на изключена фурна за 1 час и 45 минути.Много съм доволна, за което ти благодаря , и за рецептата и обяснението за втасването! Пожелавам здраве и любов!
Прегръдки от мен и далечния Пловдив!
Благодаря на теб ,Юлия :) ! Зарадва ме много коментара ти и се радвам ,че козунака се е получил добре и си доволна ! Какво по -хубаво от това :) !
ИзтриванеПрегръдка и от мен с пожелание за хубава нова седмица !
Ваня,благодаря ти за пожеланията! Като пробвам някое друго изкушение от твоя блог , ще ти пиша!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия!
Ваня, забравих да ти кажа, че и аз съм в борба с килограмите.Бях много слаба, но от климакса настъпиха промени- тъкмо отслабна, и пак напълнея.Много хубави резултати бях получила от " Хранене в Зоната", 3 години я поддържах, но изведнъж нещо стана, наруши се баланса и сега се мъча повече от 6 месеца, минавам покрай Зоната, но не съм в ядрото й! Но след Великден ,борбата продължава!Юлия
ОтговорИзтриванеРазкошен козунак!Само да попитам маята не е ли малко.В оригиналната рецепта е 3/4 кубче?
ОтговорИзтриване