18.09.2013 г.
Тарт татин с лук
За някои може да звучи просташко ( да ме прощавате за думата ) , но ние в къщи много обичаме да похапваме лук ...и чесън разбира се , за този последния някъде бях чела ,че в древен Египет плащали на работниците с него и чаша бира надниците им ....е , бирата няма да е била като днешната сигурно ,ама щом пишат бира ще да е било нещо подобно :) ! Героят тук обаче не е чесъна , а малките лукчета '' шалот'' , които са казват вариант на лук и чесън заедно ! Обичам да готвя с тях и веднага си набелязах този тарт татин в новия брой на сп.'' Cucina moderna '' !
Продуктите за него са :
За тестото :
220 гр. брашно
100 гр. краве масло
50 гр. настърган пармезан
1/2 ч.л. сол
1 яйце
30 мл. вода
чер пипер
За пълнежа :
6-7 лукчета '' шалот''
чер пипер
сол
зехтин
Набухвател в тестото няма , макар ,че аз бих сложила следващияпът 1/2 ч.л. бакпулвер . От изброените продукти замесете меко тесто . Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Лукчетата обелете и нарежете на половинки . В тава ( 26 см. ) застелете хартия за печене . Намажете я със зехтин,поръсетесъс сол и чер пипер . Наредете лука с разреза надолу и изпечете за 15 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна . Извадете тавата и оставете да се охлади . Разточете тестото на кръг и похлупете лука .
Печете татина на 180 гр. около 30 - 35 мин. Извадете го когато е готов и обърнете върху решетка . Поднесете с прошуто крудо или някакъв пикантен салам !
Да ви е сладко :) !
Чаоооооо !
Страхотен е, Ваня!
ОтговорИзтриванеПредставям си и колко ароматен е с лука :) а с тези добавка, около него :) Наздраве да е!
Наздраве ,Пепи и благодаря :) !
ИзтриванеХубава вечер !
В същото списание и аз го гледах и съм го набелязала да го правя, но ще пробвам с техния лук от Тропея
ОтговорИзтриванеАз малко намалих брашното и кравето масло , че ми се видяха много и съм написала рецептата така както я направих ! А и според мен може да се направи с всякакъв лук :) !
ИзтриванеНаправих го тази вечер,но трябваше да са по-малки главичките лук-малко хрупкави останаха, но и така го харесаха и ометоха .Вместо чер пипер наръсих риган, защото не обичат черен пипер.Хубава вечер, Ваня!
ИзтриванеРебърцата ги подминавам, но този тарт е невероятно вкусен! Обичам печен лук в комбинация със сирена. И чаша ароматно вино!
ОтговорИзтриванеИв, много вкусно!
Оле, това е ще е много вкусно! Много обичам печен лук, когато правя пица в къщи винаги си слагам лук! Голяма си вдъхновителка! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИв, лукът и чесънът са прекрасни!
ОтговорИзтриванеТози тарт наистина изглежда мнаго вкусен!
Преди години една колежка бе правила лучник и черпеше с него - беше страхотно!
Поздравления за рецептата и снимката!
Успех!
Прекрасен е станал! Лук и чесън и ние хапваме с удоволствие:)
ОтговорИзтриванеБети ,
ОтговорИзтриванеПавлинка ,
Боряна ,
Траяна ,
благодаря :) ! Хубав следобед , дами :* !
току що си изпекох лук за салатка (в чушкопека след пиперките реших да пробвам:) )и видях поста, о-о-о задължително ще пробвам :), благодаря!
ОтговорИзтриванеСлънце! Обичам печен лук.
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, ще го пробвам и аз! Благодаря за
ОтговорИзтриванерецептата!(Пак огладнях)
О, това задължително трябва да се пробва!Изглежда мнооого вкусно,прегръдки, Ив!
ОтговорИзтриванеОт няколко дни гледам снимката, Ив, но нямах време да разгледам подробно рецептата. А тя се оказа от лесна по-лесна и несъмнено вкусна. Обичам пица с лук и усещам как и тази тарта ще се завре в любимите ми :) Дано намеря шалот.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, с пожелание за прекрасни почивни дни!
Мила,страхотна идейка!!Аз съм си в България ,утре съм поканила гости и ще го напрая!Ако се получи хубаво,ще го публикувам въб Фейсбука!Тирамису и еклери вече приготвих,надявам се да се хареса!
ОтговорИзтриване