8.10.2013 г.
Ликьор от дафинови листа
Досега свързвах дафиновия лист с гювечи, трушии, телешко, а той имал и друго приложение! И кой, ако не италианците могат да го превърнат в чудно ароматен и дъхав ликьор!
А аз видя ли рецепта за ликьор бързам да я забъркам и после нямам търпение да изчакам за да опитам :) .....Тази рецепта дойде с новия брой на сп. ''Un mese in cucina''- веднага си я заплюх:)!
Имам дафиново дръвче в двора(това на снимката по-долу), посадих го преди 2 год., но едва тази започна да расте....сигурно му трябваше време да се поогледа дали му харесва в моя двор:)!
За ликьора в рецептата пишеше, че се пие силно охладен и подпомага храносмилането ....то всички тукашни ликьори се пият с това извинение:))! Аз дали ще го пия или не не знам, но Роби след обяда дръпва по чашка-хареса му много!
Ето какво да си набавите ако решите да го направите:
20 пресни дафинови листа
300 мл. чист алкохол 95%
500 мл. вода
300 гр. захар
Измийте и подсушете дафиновите листа, Сложете ги в удобен буркан и ги залейте с алкохола. Приберете буркана на хладно и тъмно място.
След 10 дни прецедете течността, кипнете захарта и водата, изчакайте да се охлади добре и смесете алкохола и сиропа. Налейте в бутилка и съхранявайте във фризер. След всеки обяд или вечеря пийвайте (олеее, дано написах правилно пийвайте) по чашка и се радвайте на добро храносмилане :)!
Чаооо! Лека и топла вечер!
много интересно предложение ,Ив!
ОтговорИзтриванеВъобще няма да ми мине през ума за такъв ликор.
прегръдки
И на мен, Миме не би ми минало, ама на италианците да :)) !
ИзтриванеПрегръдка и хуабва вечер!
Аааа ... няма как да не му е харесало на дръвчето в твоето дворче Ив :) И мен да поставят там, ще ми хареса :)
ОтговорИзтриванеПредставям си вкуса на ликьорчето ти ... цвета му много ми харесва! И снимките, и снимките :)
Ама да попитам, не замръзва ли във фризера като има вода в него?
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНе, не замръзва ....шишето е току-що извадено от там :), а на стайна температура губи свежия си вкус!
Прегръдка, мила!
Много интригуващо питие! Не бях чувала досега!!! И поднесено с хубави снимки :) Положението стана съвсем вълнуващо! :) Благодаря за хубавата рецепта!! :)
ОтговорИзтриванеП.П. Мама има същия сервиз кристални чаши. Много ги харесвам!
Благодаря ти, Тики!
ИзтриванеЧашите са ми подарък от мама:)! И аз много си ги харесвам!
Аморе аз само като се сетя какво Лимончело ми подари и колко хубаво беше , представям си и тази рецепта каква ще е ....
ОтговорИзтриванеСамо това е лошото ,че пресни листа от къде да се намерят ....може би в големите супер маркети...
Силни прегръдки ,аморе от мен!!!
Прегръдки и от мен, аморе! Надявам се да намериш, виж там ....може пък да има!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила:*!
Тези 'талянци никога няма да спрат да ме изненадват: това е поредното доказателство. И да ти кажа честно, адски съм изкушена да го опитам-само дето нямам дафиново дръвче никъде в двора, а и не знам откъде да намеря свежо. Изглежда прекрасно, Ивана! Поздрав-октомврийски!
ОтговорИзтриванеИ аз така, Мъхче ....все си мисля,че знам много, а често съм изумена от ястията и напитките им! Само,че няма сила на света, която да ме накара да направя една скоро прочетена рецепта-хляб с лешници и зеле, звучи ми направо безумно!
ИзтриванеХубав октомври и на теб!
хаха, това наистина е безумно;) Ама ако много, много скучаеш, моля те опитай и сподели после;)
ИзтриванеХаха :) Зачудих се какъв е този ликьор, пък той се и пиел и бил полезен! Интересен и приятен е предполагам за пийване!
ОтговорИзтриванеПие се, пие, Лучия:) ....че, и се услажда на някои в къщи:)!
ИзтриванеОбичам всички табиети на италианците! Големи са глезанчовци ( в хубавия смисъл). С извинение или без и аз обичам всички диджестиви, аперитиви и всякакви ийви:)
ОтговорИзтриванеТвоя определено е много нестандартен и звучи много ароматно!
Целувки Ийв*)
И моя глезан в къщи си пада по диджестивите:), Кате и колкото по-горчиви толкова по му харесват:)!
ИзтриванеПрегръщам те, мила и ти желая хубав следобед!
Ив, изненада ме с тази рецепта :) Това чувам и виждам за първи път, но на снимките ти изглежда чудесно и бих си подпомогнала храносмилането с чашка или две :) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеМисля, че ще ти хареса,Снежи ...куражлийка си ми ти за нови вкусове:)!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Че как няма да дръпва:) Наистина странно - ликьор от дафинови листа, но нищо не пречи да се опита:)
ОтговорИзтриванеДръпва и чак примлясква:)) ....но, наистина е хубав като вкус!
ИзтриванеИв, и през ум не ми е минавало за такова приложение на дафиновите листа. У нас имам дръвче, но е далеч по-скромно от твоето. Някакви специални грижи ли полагаш за него, че е толкова красиво? Моето май още се чуди дали му харесва или не... иначе и пресни листенца си имам подарък, които като нищо вместо на ястия ще отидат за ликьор :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЩом имаш пресни листа слагай бързо една дозичка, а после искам да кажеш как е:)......обичам да чуя и друго мнение!
ИзтриванеИзненада ме с този ликьор и ще потърся и аз пресни дафинови листа.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Ванче!
Благодаря, Жижи ...дано намериш! Зичето изказа предположение, че може да има в големите супермаркети!
ИзтриванеПрегръдка и спокоен следобед!
Като го гледам дръвчето май много му е харесало, толкова бързо е пораснало:) И аз търся такова дръвче, ама за бг климата не знам как ще е. Ив, това е много интересна рецепта, мила. Но то при теб винаги всичко е изненадващо, различно и много вкусно и красиво! Когато правиш нещо с "мерак" това е резултата. Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Не знам дали ще вирее в Б-я! На мен едно ми изсъхна, това е второто, но пък много му се радвам! Обичам ястие с дъх на дафинов лист!
ИзтриванеПрегръдка и от мен, Бонбон!
Даже не мога да си представя как се вписва аромата на дафиновия лист в ликьор,но ти се доверявам,че е много сполучлив,Ваня!Чудесни снимки и поднасяне!!Прегръдка и слънчева сряда!
ОтговорИзтриванеНяма как да си го представиш,Роси след като имаш нагласата, че се използва само за ястия! И аз бях така преди да го направя!
ИзтриванеПрегръдка и за теб! Дано при вас срядата е слънчева, тук е мрачно и мъгливо:(!
Ти си невероятна изкусителка!
ОтговорИзтриванеА снимките - великолепен дизайн! / Любима ми е онази с лулата! Браво!/
Наздраве!
Благодаря, Боряна!
ИзтриванеНаздраве! :)
Neznam za hranosmilane , no dafinovia list (lavrovo darvo ) e mnogo polezen za stavnia aparat .Pie se kato zaparka y e preporachano ot vsichki naturopati . taka,che y likiora e dobra ydeia.
ОтговорИзтриванеО, и ние си имаме в двора на село едно дафиново дръвче, че и по голямо, та се чудех вече какво да правя с толкова дафинови листа ;) Представям си само ако ми хареса, колко ли ликьор мога да произведа :))) И лековито било, а... Шегувам се, обаче ще опитам. Тази вечер не спирам да ти благодаря, но пак Благодаря!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмивки!