28.10.2013 г.

Крем карамел в тиква


Тиква ли е, крем ли е, карамел ли не знам, но така три в едно стана такъв есенен разкош, който да си кажа право не очаквах! Купих си преди няколко дни едно тикве с мисълта да си го нарежа на локумчета, залея с прясно мляко и яйца и изпека във фурната. После пък не ми се режеха локумчета и водейки се от крилатата мисъл ''накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл'' :) изрязах капаче, почистих тиквето от семките и .....вижте по надолу как го приготвих! 


 Продукти:
тиква около 1 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4 с.л. захар + 2-3 за карамела 
2 ванилии
 брашно





Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилиите. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар . Поръсете обилно с брашно почистената тиква. Излишното изтръскайте. На дъното изсипете карамела и излейте млечната смес. 
Сложете тиквеното капаче, и прехвърлете тиквата в голяма тенджера. Налейте вода достигаща на 1 пръст от отвора на тиквата. Сложете във фурна загрята на 160-170 гр.и печете около 2 часа. Внимавайте много водата в тенджерата да не заври. Или намалете температурата или отваряйте от време на време фурната. 
Опечената тиква извадете веднага от водата! Изчакайте пълното и' охлаждане преди да я нарежете! 

                                                 Да ви е сладко :)! Чаоооо и хубава есенна вечер:* ! 



67 коментара:

  1. Е, как го измисли, Ванче... Страхотно е! Макар и да не обичам много-много крем карамел, това все ще ми хареса, защото пък тиква обожавам. Много оригинално, браво! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Виктория Зачинска28 октомври 2013 г. в 20:09

    Браво. Идеята е велика и ми допадна много. Ще пробвам при първа възможност :)

    ОтговорИзтриване
  3. Велика идея, Ив! Мисля, че ще се превърне в хит! Просто великолепно! Удоволствие е да идвам тук! Прегръдки и приказна есенна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен крем карамел- гладък, плътен! Идеята е стархотна! Направила си страхотен десерт, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,
    Kennedy,
    Вики,
    Кате,
    Бети,
    благодаря ви!
    Великолепен, гладък, плътен да съгласна съм ....ама пак си го ям сама :( .....не че се оплаквам де:)!
    Роберто тиква не яде, че и крем карамел толкова....!
    Хубаво утре, момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех ... щастливка :) Сама си хапва тиквения крем карамел :) Никакво оплакване ... кажи вкусно ли беше?
    Идеята ти е невероятна, и ако е и много вкусна, да знаеш и аз като Катето ти казвам че хит ще стане!
    Прегръщам те Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще повярваш ли, че си я ям сама :)...ама пък ми е кеф, много е вкусна:)!
      Прегръдка и от мен и вярвам ще ти хареса!

      Изтриване
  7. Крем карамелът изглежда божествено!
    И ароматът на тиква е прекрасен!
    Много оригинално предложение, Ивче!

    ОтговорИзтриване
  8. Зашеметяваща идея, Ив, само поздравления заслужаваш! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивче, станала е страхотна! Моите ще я ометат веднага, аз ще пропусна карамела:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, Траянче, благодаря ви!
      И ще направиш добре да пропуснеш карамела:), следващия път и аз ще направя така!

      Изтриване
  10. Страхотна идея!!! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Уау! Прекрасна идея, задължително ще изпробвам изкушаващото ти предложение!

    ОтговорИзтриване
  12. Е с този десерт вече тотално ме разби!
    Невероятен,прекрасен,супер,супер страхотен,Ваня!
    Че и карамел си сложила-голяма работа се е получила ти казвам!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зани,
      Роси,
      много ви благодаря:)!
      Прегръдка! И хубава вечер, дами!

      Изтриване
  13. Скажите, сколько необходимо взять муки (брашно)? В рецепте не написано.
    Что такое 2-3 карамел? Это означает 2-3 ложки карамелизированного сахара?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, поръсвате тиквата отвътре с малко брашно, а излишното изтръсквате! Остава това което е полепнало по стените! Това с цел да не се оводни крема! Ако искате може да карамелизирате и повече захар от 2-3 лъжици, това е според вкуса!

      Изтриване
  14. Много оригинално предложение, Ив!
    Браво, поздрави и хубав ден ! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Неустоимо, просто неустоимо! Толкова много обичам тиква, крем карамел също, а комбинацията от двете просто ще прати небцето ми в небесата! Ивана, невероятна идея!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви,
    Гери,
    Лети!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Еее, това го виждам за пръв път! Много идеен крем карамел! Надявам се да е бил също толкова сладък и вкусен, както изглежда на снимките! Поздрави, Ваня!

    ОтговорИзтриване
  18. Фантастичнооо! Ивана, голям кулинар си, голяма фантазия, голяма сладост струи от душата ти!

    ОтговорИзтриване
  19. Обужавам и тиква и крем карамел! Ще пробвам тази рецепта,и дано и на мен да се получи така вкусно,както изглежда! Поздравления Ивче!....😉

    ОтговорИзтриване
  20. И Роби намаза, а ние седим с пръст в уста... поне докато не си приготвим това изкушение. Прегръдка, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, това е един от любимите ми блогове, толкова хубави и интересни рецепти. Дали би се получило, ако се добави и блат към крема тоест кодрит кадир дпоред вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здарвейте и благодаря:)! Не мога да ви кажа дали би се получило, но ако пробвате споделете как е станало!

      Изтриване
  22. Супер! И кремът така плътно се е стегнал! Направо ме хвана мерак да видя как ще ми се получи...

    Благодаря за идеята:)

    ОтговорИзтриване
  23. Невероятно вкусна идея!Ще пробвам непременно!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, подобен десерт са ми сервирали в Камбоджа (крема беше различен), но ме впечатли и ми се исакше да намеря рецета за него. Идеята с крем карамела е страхотна и ще опитам рецептата непременно :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Super izglejda..No ne razbrah za vodata(topla ili studena)i kolko(samo v d1noto ili do gore na tendjerata)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наливате студена вода която да стигне на 1 пръст разтояние от отвора на тиквата!

      Изтриване
  26. минаха два часа пекане - още не е стегнало кремчето :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да е стегнало , докато отговоря:)...и аз така си поислих отначало за моя крем, може да увеличите леко градусите на фурната.

      Изтриване
    2. Направих я - мирише неустоимо! Още не съм я опитала, защото е гореща ,но подозирам ,че завинаги ще влезе в семейния тефтер. Благодаря за рецептата ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200777231778771&set=a.4390193318624.2143508.1402102910&type=1&theater&notif_t=photo_comment

      Изтриване
    3. И аз благодаря за доверието :)! Публикувах снимката на фейсбук страницата! Чудесна се е получила, да ви е сладко:)

      Изтриване
  27. mng vkusna izglejda.utre zadiljitelno ste ya probvam.no ne razbrah za vodata-na 1 prist razstoyanie ot otvora tova do gore na tendcerata li ste znaci...predvaritelno vi vlagodarya

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водара на 1 пръст разтояние от отвора на тиквата, нали и когато печем крем карамел не давим купичките :)

      Изтриване
  28. Предлагам на изобретателната дама да патентова гениалния си продукт!!!! Браво на Вас!

    ОтговорИзтриване
  29. strahotna e tikvata s caramel:) Veche ia napravih.Blagodaria za ideiata!

    ОтговорИзтриване
  30. Moje bi 6te e syper na van6en vid izglejda prekrasno moje bi i az 6te q probvam

    ОтговорИзтриване
  31. Направих тиквата, но вместо с брашно посипах вътрешността й с канела и стана страшно вкусно. Нямам търпение за вашите нови рецепти и идеи :)

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря Ви, и се радвам на всяка нова идея :)...следващия път ще пробвам и аз с канела, обичам тази подправка :)!

    ОтговорИзтриване
  33. Ванюшка,прекрасна идея,миличка!С риск да си я ям сама ,ще си я приготвя и аз.Много вкусно изгежда...Отново най-искренни благодарности за тефтерчето!Толкова е красиво и нежно-майсторски направено то Наталия...Прегръдки и целувки и за двечките ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жижи ...и аз си я изядох сама:)) и ми беше много сладко даже ..тъй, че да ти е сладко!
      Радвам се, че ти спечели :* !
      Целувки и хубав уикенд, мила!

      Изтриване
  34. Истинска фантазия!!! Невероятен десерт!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  35. Чудесна рецепта, изпробвах я в рамките на 24 часа след като я прочетох! Единственият проблем се оказа, че не премерих добре размера на тиквата спрямо фурната, та я доизрязвахме ;)

    ОтговорИзтриване
  36. Много ми хареса идеята за тази тиквена фантазия! Обаче си мислех какво ли ще стане ако вместо в тенджера, сложа тиквата с два пръста вода в тава? А също, какво прясно мляко е добре да използвам, т.к. нямам домашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:)! Ами не знам какво ще стане,ако изпчете тиквата само в два пръста вода! А млякото е обикновенно, пълномаслено от магазина!

      Изтриване
    2. Водата е повече и трябва да се внимава да не заври с цел кремът да остане с гладка и нежна структура,иначе ще стане на шупли и с неприятна на глед структура.Затова и печенето е при по- ниска температура.

      Изтриване
  37. Великолепна идея , но да попитам тиквата каква е бяла или шарена , защото все пак има значение?

    ОтговорИзтриване
  38. Ив, изпробвах рецептата, но без карамела и се получи страхотно!
    Благодаря ти за страхотната идея и рецепта.
    Може да погледнеш при мене как се получи:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2014/11/kurbis-gefullt-mit-creme-unglaublich.html
    Прегръдки и успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  39. Уникален десерт, в допълнение предлагам и лек дресинг от мед и орехи 😉. Стана супер, мерси 😊

    ОтговорИзтриване
  40. Уникален десерт, в допълнение предлагам и лек дресинг от мед и орехи 😉. Стана супер, мерси 😊

    ОтговорИзтриване
  41. Наистина десерта е уникален,напомня ми за моето детство,когато баба ми приготвяше този десерт,а тя самата го знае от нейната баба!

    ОтговорИзтриване
  42. Лелеее,от кога я търся тази рецепта!Искренно благодаря! Тиква бях купила,само чаках рецертата!

    ОтговорИзтриване
  43. Прекрасна рецепта и прекрасен блог !

    ОтговорИзтриване
  44. Prekrasen recept, jas sum prezadovolna, Blagodaram i pozdrav!

    ОтговорИзтриване