Тиква ли е, крем ли е, карамел ли не знам, но така три в едно стана такъв есенен разкош, който да си кажа право не очаквах! Купих си преди няколко дни едно тикве с мисълта да си го нарежа на локумчета, залея с прясно мляко и яйца и изпека във фурната. После пък не ми се режеха локумчета и водейки се от крилатата мисъл ''накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл'' :) изрязах капаче, почистих тиквето от семките и .....вижте по надолу как го приготвих!
Продукти:
тиква около 1 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4 с.л. захар + 2-3 за карамела
2 ванилии
брашно
Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилиите. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар . Поръсете обилно с брашно почистената тиква. Излишното изтръскайте. На дъното изсипете карамела и излейте млечната смес.
Сложете тиквеното капаче, и прехвърлете тиквата в голяма тенджера. Налейте вода достигаща на 1 пръст от отвора на тиквата. Сложете във фурна загрята на 160-170 гр.и печете около 2 часа. Внимавайте много водата в тенджерата да не заври. Или намалете температурата или отваряйте от време на време фурната.
Опечената тиква извадете веднага от водата! Изчакайте пълното и' охлаждане преди да я нарежете!
Да ви е сладко :)! Чаоооо и хубава есенна вечер:* !
Е, как го измисли, Ванче... Страхотно е! Макар и да не обичам много-много крем карамел, това все ще ми хареса, защото пък тиква обожавам. Много оригинално, браво! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Oh my goodness.. this is super idea!!
ОтговорИзтриванеБраво. Идеята е велика и ми допадна много. Ще пробвам при първа възможност :)
ОтговорИзтриванеВелика идея, Ив! Мисля, че ще се превърне в хит! Просто великолепно! Удоволствие е да идвам тук! Прегръдки и приказна есенна вечер и на теб!
ОтговорИзтриванеСтрахотен крем карамел- гладък, плътен! Идеята е стархотна! Направила си страхотен десерт, Ив!
ОтговорИзтриванеГери,
ОтговорИзтриванеKennedy,
Вики,
Кате,
Бети,
благодаря ви!
Великолепен, гладък, плътен да съгласна съм ....ама пак си го ям сама :( .....не че се оплаквам де:)!
Роберто тиква не яде, че и крем карамел толкова....!
Хубаво утре, момичета!
Ех ... щастливка :) Сама си хапва тиквения крем карамел :) Никакво оплакване ... кажи вкусно ли беше?
ОтговорИзтриванеИдеята ти е невероятна, и ако е и много вкусна, да знаеш и аз като Катето ти казвам че хит ще стане!
Прегръщам те Ив!
Дани, ще повярваш ли, че си я ям сама :)...ама пък ми е кеф, много е вкусна:)!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и вярвам ще ти хареса!
Крем карамелът изглежда божествено!
ОтговорИзтриванеИ ароматът на тиква е прекрасен!
Много оригинално предложение, Ивче!
Благодаря, Дани:)!
ИзтриванеЗашеметяваща идея, Ив, само поздравления заслужаваш! Хубав вторник!
ОтговорИзтриванеИвче, станала е страхотна! Моите ще я ометат веднага, аз ще пропусна карамела:)
ОтговорИзтриванеИглика, Траянче, благодаря ви!
ИзтриванеИ ще направиш добре да пропуснеш карамела:), следващия път и аз ще направя така!
bravo
ИзтриванеСтрахотна идея!!! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеУау! Прекрасна идея, задължително ще изпробвам изкушаващото ти предложение!
ОтговорИзтриванеЕ с този десерт вече тотално ме разби!
ОтговорИзтриванеНевероятен,прекрасен,супер,супер страхотен,Ваня!
Че и карамел си сложила-голяма работа се е получила ти казвам!
Прегръдка!
Зани,
ИзтриванеРоси,
много ви благодаря:)!
Прегръдка! И хубава вечер, дами!
Скажите, сколько необходимо взять муки (брашно)? В рецепте не написано.
ОтговорИзтриванеЧто такое 2-3 карамел? Это означает 2-3 ложки карамелизированного сахара?
Елена, поръсвате тиквата отвътре с малко брашно, а излишното изтръсквате! Остава това което е полепнало по стените! Това с цел да не се оводни крема! Ако искате може да карамелизирате и повече захар от 2-3 лъжици, това е според вкуса!
ИзтриванеМного оригинално предложение, Ив!
ОтговорИзтриванеБраво, поздрави и хубав ден ! :)
Неустоимо, просто неустоимо! Толкова много обичам тиква, крем карамел също, а комбинацията от двете просто ще прати небцето ми в небесата! Ивана, невероятна идея!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Благодаря ви,
ОтговорИзтриванеГери,
Лети!
Хубава вечер!
Еее, това го виждам за пръв път! Много идеен крем карамел! Надявам се да е бил също толкова сладък и вкусен, както изглежда на снимките! Поздрави, Ваня!
ОтговорИзтриванеФантастичнооо! Ивана, голям кулинар си, голяма фантазия, голяма сладост струи от душата ти!
ОтговорИзтриванеОбужавам и тиква и крем карамел! Ще пробвам тази рецепта,и дано и на мен да се получи така вкусно,както изглежда! Поздравления Ивче!....😉
ОтговорИзтриванеИ Роби намаза, а ние седим с пръст в уста... поне докато не си приготвим това изкушение. Прегръдка, Ивана!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, това е един от любимите ми блогове, толкова хубави и интересни рецепти. Дали би се получило, ако се добави и блат към крема тоест кодрит кадир дпоред вас?
ОтговорИзтриванеЗдарвейте и благодаря:)! Не мога да ви кажа дали би се получило, но ако пробвате споделете как е станало!
ИзтриванеСупер! И кремът така плътно се е стегнал! Направо ме хвана мерак да видя как ще ми се получи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята:)
Невероятно вкусна идея!Ще пробвам непременно!Поздравления!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, подобен десерт са ми сервирали в Камбоджа (крема беше различен), но ме впечатли и ми се исакше да намеря рецета за него. Идеята с крем карамела е страхотна и ще опитам рецептата непременно :-)
ОтговорИзтриванеSuper izglejda..No ne razbrah za vodata(topla ili studena)i kolko(samo v d1noto ili do gore na tendjerata)
ОтговорИзтриванеНаливате студена вода която да стигне на 1 пръст разтояние от отвора на тиквата!
Изтриванеминаха два часа пекане - още не е стегнало кремчето :(
ОтговорИзтриванеНадявам се да е стегнало , докато отговоря:)...и аз така си поислих отначало за моя крем, може да увеличите леко градусите на фурната.
ИзтриванеНаправих я - мирише неустоимо! Още не съм я опитала, защото е гореща ,но подозирам ,че завинаги ще влезе в семейния тефтер. Благодаря за рецептата ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200777231778771&set=a.4390193318624.2143508.1402102910&type=1&theater¬if_t=photo_comment
ИзтриванеИ аз благодаря за доверието :)! Публикувах снимката на фейсбук страницата! Чудесна се е получила, да ви е сладко:)
Изтриванеok.mng vi blagodarya
Изтриванеmng vkusna izglejda.utre zadiljitelno ste ya probvam.no ne razbrah za vodata-na 1 prist razstoyanie ot otvora tova do gore na tendcerata li ste znaci...predvaritelno vi vlagodarya
ОтговорИзтриванеВодара на 1 пръст разтояние от отвора на тиквата, нали и когато печем крем карамел не давим купичките :)
ИзтриванеПредлагам на изобретателната дама да патентова гениалния си продукт!!!! Браво на Вас!
ОтговорИзтриванеstrahotna e tikvata s caramel:) Veche ia napravih.Blagodaria za ideiata!
ОтговорИзтриванеMoje bi 6te e syper na van6en vid izglejda prekrasno moje bi i az 6te q probvam
ОтговорИзтриванеНаправих тиквата, но вместо с брашно посипах вътрешността й с канела и стана страшно вкусно. Нямам търпение за вашите нови рецепти и идеи :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, и се радвам на всяка нова идея :)...следващия път ще пробвам и аз с канела, обичам тази подправка :)!
ОтговорИзтриванеВанюшка,прекрасна идея,миличка!С риск да си я ям сама ,ще си я приготвя и аз.Много вкусно изгежда...Отново най-искренни благодарности за тефтерчето!Толкова е красиво и нежно-майсторски направено то Наталия...Прегръдки и целувки и за двечките ..
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Жижи ...и аз си я изядох сама:)) и ми беше много сладко даже ..тъй, че да ти е сладко!
ИзтриванеРадвам се, че ти спечели :* !
Целувки и хубав уикенд, мила!
Истинска фантазия!!! Невероятен десерт!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Чудесна рецепта, изпробвах я в рамките на 24 часа след като я прочетох! Единственият проблем се оказа, че не премерих добре размера на тиквата спрямо фурната, та я доизрязвахме ;)
ОтговорИзтриванеДианка, Аня, благодаря ви:)!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса идеята за тази тиквена фантазия! Обаче си мислех какво ли ще стане ако вместо в тенджера, сложа тиквата с два пръста вода в тава? А също, какво прясно мляко е добре да използвам, т.к. нямам домашно?
ОтговорИзтриванеБлагодаря:)! Ами не знам какво ще стане,ако изпчете тиквата само в два пръста вода! А млякото е обикновенно, пълномаслено от магазина!
ИзтриванеВодата е повече и трябва да се внимава да не заври с цел кремът да остане с гладка и нежна структура,иначе ще стане на шупли и с неприятна на глед структура.Затова и печенето е при по- ниска температура.
ИзтриванеВеликолепна идея , но да попитам тиквата каква е бяла или шарена , защото все пак има значение?
ОтговорИзтриванеШареничка беше, зелена на жълти ивички :)!
ИзтриванеБлагодаря !
ОтговорИзтриванеИв, изпробвах рецептата, но без карамела и се получи страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за страхотната идея и рецепта.
Може да погледнеш при мене как се получи:
http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2014/11/kurbis-gefullt-mit-creme-unglaublich.html
Прегръдки и успешна нова седмица
Уникален десерт, в допълнение предлагам и лек дресинг от мед и орехи 😉. Стана супер, мерси 😊
ОтговорИзтриванеУникален десерт, в допълнение предлагам и лек дресинг от мед и орехи 😉. Стана супер, мерси 😊
ОтговорИзтриванеНаистина десерта е уникален,напомня ми за моето детство,когато баба ми приготвяше този десерт,а тя самата го знае от нейната баба!
ОтговорИзтриванеЛелеее,от кога я търся тази рецепта!Искренно благодаря! Тиква бях купила,само чаках рецертата!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта и прекрасен блог !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Теодора! :)
ИзтриванеPrekrasen recept, jas sum prezadovolna, Blagodaram i pozdrav!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лиляна!
ИзтриванеДа ви е сладко :)!