17.11.2013 г.
Руло-полента
Днес увода почива-неделя е:)! Минавам направо на рецептата!
Продукти:
За качамака:
1 л. вода
10 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
щипка сол
За пълнежа:
150 гр. мортадела
1 пак. топено сирене (плочки) за сандвичи
За соса:
200 гр. кайма
1 малка прясна наденичка
1 морков
стрък целина
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
1 дафинов лист
300 гр. домати ( консерва)
сол
зехтин
чер пипер
Налейте 1 л. студена вода в тенджера, изсипете брашната, сложете щипка сол и варете качамака на умерен огън около 30 мин. като бъркате непрекъснато.
Намажете голямо парче хартия за печене с олио. Изсипете готовата полента в средата и' и оформете правоъгълник, като се стараете да е с еднаква дебелина навсякъде. Отгоре наредете тънко нарязани парчета мортадела, върху нея сложете плочки от топеното сирене и навийте веднага на руло.
В тиган със зехтин задушете ситно нарязаните лук, морков, чесън и целина. Сложете размитата с малко вода кайма и надробената на парченца наденичка, запържете за 5-6 мин.! Излейте виното и изчакайте няколко минути да се изпари алкохола преди да добавите доматите. Овкусете със сол, дафинов лист и чер пипер. Варете соса на умерен огън до сгъстяването му.
Сервирайте нарязани парчета полента обилно поляти с доматения сос. Да ви е сладко:)!
От мен чаооо и хубава неделна вечер:)!
Красота! И вкусота вероятно! Много идейно, не съм правила до сега такова руло! Поздрави,Ваня!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е! Обичам полента, това обаче е нещо великолепно! Ще го направя, благодаря ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,
ОтговорИзтриванеТаня,
Йоли,
и в къщи обичаме полента, затова приготвям често и с най-различни сосове! А едни наши приятели всяка зима организират у тях вечер на полентата и я сервират изсипана на големи дъски ( както се е яла едно време)! Имам и снимки и все се каня да напиша един пост за това и после забравям :( Ако има такава вечер и тази година непременно ще пиша:)!
Поздрави и хубава седмица ви желая!
Ванче, толкова да е вкусно и така красиво да си го снимала... Няма да си тръгвам, да знаеш! Да не се чудиш после кой още виси тук. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно е! Сърдечни поздрави! :)
Благодаря, Гери ...ааааа, стой си колкото искаш:))....то и аз мога да постоя с теб, че само спомен за вкуса ми остана:)!
ИзтриванеПоздрав и за теб, мила и хубава седмица!
Това с почивния ден на увода много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеТъкмо се канех да пускам нещо, но не ми се пише и аз ще мина без увод.
Ваня, много хубаво е това руло! Обожавам разни работи с полента, а като гледам тук и с наденица, портадела, сирене...
Вкусотия!
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Благодаря, Пепи .....и на мен се случва често ...искам да пусна рецепта, а като си помисля за увода и се отказвам докато ми дойде таланта на писател:))!
ИзтриванеПоздрав и спорна нова седмица!
И сега е време да запретнем ръкави;) Изглежда много добре, Ивана. А как ми се иска да покажеш и полентените вечери на дъска....;) Хайде, подстреках те, сега чакам;) Поздрав!!!
ОтговорИзтриванеВеднага щом ми дойде настроение и вдъхновение ще пиша :)!
ИзтриванеБлагодаря, Мъхче!
Великолепно е Ваня, както винаги ме уцели.Ще се прави то се знае; )
ОтговорИзтриванеМного слънчево и апетитно!
ОтговорИзтриванеОбичам полента и ще си направя това вкусно руло.
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица!
Ани,
ОтговорИзтриванеТраянче,
Живе,
благодаря сърдечно:)!
Прегръдка, желая ви спорна седмица!
Ваня,само като видя как се е разтекло това сиренце и съм готова да грабна виличката!
ОтговорИзтриванеЧудесно си подредила масата,винцето и то налично,а гозбата-невероятно апетитна!Много ми допадна рулото ти и соса,подхождат си перфектно!Прегръдка и успешна седмица!
Какъв ти увод, Ив! изобщо не е необходим! Тази прелест, както си я приготвила и поднесла, да ти кажа и рецептата не ми се чете, а ми се ще да си боцна с виличката! Изкусителка такава! Страхотно поднесено, Ив, прелест, истинска наслада за сетивата! Прекрасна понеделнична вечер:)!
ОтговорИзтриванеИ без увод е неотразимо, Ваня.
ОтговорИзтриванеПрекрасни са новите ти предложения: сладкишите - неустоими,
а и рулото - страхотно, като идея, визия и поднасяне.
Моите комплименти и сърдечни поздрави!
Ивана, това е много по мой вкус! А увода ти е супер :)
ОтговорИзтриванеОх, тук зелепнах! Обожавам полента, качамак, мамалига и както там й се казва на какъвто и да е език, и мисля че всякак бих я хапнала. Много, много ме съблазни това руло, Ивана! А сосчето, както го описваш идеално се връзва с моят вкус. Благодаря за споделената рецепта! Ще се възползвам от нея в близко време, дори вече планирам кога ще е! :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер и прекрасен уикенд!
и ние го харесваме ама си го правим и ядем като качамак сварен наложен със сирене пръжки и червен пипер а пък на попара с прясно мляко вкусотии
ОтговорИзтриванеАко се използва царевичен грис за качамак същото количество вода ли отива?
ОтговорИзтриванеНикога не съм използвала царевичен грис и не мога да Ви отговоря! Съжалявам!
ИзтриванеПоздрави!