12.02.2014 г.
Запечен артишок с моцарела
Не е любов от пръв поглед харесването ни с артишока, но веднъж свикнала с вкуса му започваш да го харесваш и обичаш! Преди 2 години си посадихме 20 корена, от тях оцеляха 15 и вече втора година прибираме реколта:)! Стигат за чиния паста или някое друго ястие ...щото 15 корена - 15 артишока! Тази рецепта е от сп.'' Cucina moderna'' и премина в графа по-често правена, защото освен вкусна се приготвя много бързо и лесно!
Продукти за две порции:
6 артишока
1 моцарела
2-3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1 к.ч. бяло вино
1 к. ч. вода
1 к.ч. зехтин
1 лимон
сол
зехтин
Почистете артишока от дебелите външни люспи докато стигнете до крехките такива. Отрежете наполовина артишока и долната част разрежете на 4. В основата има мъх който почистете с нож или малка лъжичка. Сложете нарязания артишок в купа със студена вода и сока на един лимон за 10 мин. Извадете парчетата и ги наредете в касерола, посолете, сложете скилидка чесън, 1/2 от нарязания магданоз, бялото вино, 1 к. ч. зехтин и още толкова вода. Задушете за около 30 - 35 мин. или докато артишока омекне добре. Извадете го и подредете в намазана със зехтин тавичка. Поръсете с останалия магданоз и наситнена скилидка чесън и покрийте с парчета моцарела. Изпечете докато се разтопи сиренето.
Сервирайте ястието топло. Да ви е сладко :)!
Чаоооо!
Предполагам, че ще ми допадне!
ОтговорИзтриванеХаресва ми вкусът.
Опитвала съм само от консерва.Никога не съм готвила пресен такъв, някой ден надявам се ще ми се удаде възможност.
Изглежда вкусно, Ив, а снимките ти отново са чудесни!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала артишок, но може би ще се наложи - откриха ми проблем с жлъчката..
/Заинтригува ме. Моля, провери линка на . " някое друго ястие" - води пак тук - Усмивка! /
Хубав ден!
Борянка, проверих линка, той води до всичките ми рецепти с артишок, първата от които е тази, а надолу са другите:)!
ИзтриванеА артишока е много полезен за жлъчка и а имам проблем с нея:(!
Хубав ден и на теб!
Благодаря ти за отговора!
ИзтриванеГрешката е моя - извини ме! Видяла съм първата рецепта само!
Сега ще ги разгледам пак.
Весел празник утре и така - всеки ден!
Ваня,много бих искала да го опитам,така както си го приготвила звучи и изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ех, много обичам артишок, ама трябва да предадеш опит как да се отгледа, така само съблазняваш!
ОтговорИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеБоряна,
Роси,
Иглика,
благодаря ви, дами!