И пак е октомври, и пак е 4, а блога порасна с още една годинка! Станаха три, торта няма да има този път, нито свещички, но избрах да ви почерпя с един от емблематичните сладкиши тук - кростатата!
Благодаря Ви от сърце за топлите коментари, отделеното време, споделените от мен и направени от вас рецепти!
Да ви е сладко с нож и вилица в ръка:)!
Продукти:
За тестото:
280 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце+1 жълтък
2 ванилии
щипка сол
За каремела:
3 с.л. кристална захар
100 мл. течна сладкарска сметана
100 гр. орехи
В купа сложете брашното, захарта, яйцето+жълтъка, нарязаното на парчета студено краве масло, солта и ванилията. Замесете меко, маслено тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. От охладеното тесто отделете топка (колкото юмрук), а останалото разточете върху лист хартия за печене. Прехвърлете листа в тавичка с размер 22 см. Оформете висок борд, а дъното надупчете с вилица.
В тенджерка стопете захарта до светъл карамел, добавете начупените на едро орехи и веднага излейте сметаната. Бъркайте докато сгъстите крема. Изсипете го върху тестото в тавичката и разпределете равномерно. От отделеното тесто разточете лист и с помощта на точилката похлупете карамела. Оформете ръбовете за да се покрие плътно пълнежа.
Готовият сладкиш изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 гр. за около 30-35 мин. Извадете го от фурната и тавичката. Поръсете с пудра захар...
..... и да ви е сладко :)!
Голяма прегръдка с благодарност към всички вас! Чаооо! Хубави събота и неделя!
А аз отивам на сватба за която ще ви разкажа после....пак тук:)!
Честита годишнина и нека расте но не старее!И ти да си все така здрава, щастлива идейна, че да ни радваш и вдъхновяваш с твоите прекрасни рецепти!УСПЕХ и да илядиш....както обичаше да казва баба ми . Целувки
ОтговорИзтриванеВанюшка, честити три годинки! Мисля, че си избрала най-хубавата почерпка, нали знаеш, че си царица на кростатите. :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да си здрава, за да водиш все така напред това вкусно местенце, да си изпълнена с вдъхновение и хубави емоции и то да ти се отблагодарява многократно. С удоволствие идвам при теб! Ще се почерпя задължително с кростатата, ама ще си взема и от чудните ти сълзици. ;)
Весело изкарване на сватбата и прекрасни почивни дни!
Ах ти прекрасна .... дай да те прегърна :)
ОтговорИзтриванеУмирам си по твоите сладости! Готви с любов и споделяй вкусотиите си с всички нас!
Честит празник на блогчето ти Ив!
Грабвам си парченце от прелестната ти кростата и тичам да разходя малкия рошльо :) а на теб сърдечен и слънчев поздрав!
Кростатата е чудесна, и съм сигурна много вкусна! Честита годишнина на твоето страхотно вкусно и цветно местенце! Да ни радваш още дълго време с твоите кулинарни вкусотии, а ние (e, поне аз) ,редовно ще се отбиваме да се почерпим :) Усмихнат и споделен празник Иве :)
ОтговорИзтриванеThis looks delicious .. Congratulations!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЧудесна е кростатата ти, Ивче!
ОтговорИзтриванеИ честит рожден ден на блога ти!
Прегръдки!
Честит празник на чудесния ти блог, Ив. Прекрасен е сладкиша!
ОтговорИзтриванеЧуден празник и прелестен сладкиш, Ив, бъди здрава и все така сияйна!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден на най-позитивния и усмихнат блог!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти вдъхновението и красотата никога да не те напускат, усмивката винаги да грее на лицето ти и да ни радваш с още много хубави рецепти!
Прегръдки и целувки от всички нас!
Честита годишнина, Ивана! Още дълги години да ни радваш с вкусни рецепти и снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Разкош...Честит рожден ден на блога - желая кулинарно вдъхновение и много читатели.
ОтговорИзтриванеМоят брат е рожденник на тази дата.
Честита годишнина на блога ти, Вяня! Готви с удоволствие и вдъхновение,бъди здрава и усмихната! Продължавай да радваш почитателите си с нови, все по - интересни и вкусни рецепти !
ОтговорИзтриванеОт сърце ви благодаря, мили дами!
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка за всички ви с пожелание за хубава и спорна седмица! :*
Честита годишнина, скъпа Ив!
ОтговорИзтриванеПрекрасен блог!
Невероятни рецепти и снимки - за мен е истинско удоволствие да чета твоите публикации!
Успех!
Честита годишнина! И все така да ни заинтригуваш с нови и интересни рецепти и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления за годишнината, Ивана - моите комплименти за това прекрасно и вкусно местенце!
ОтговорИзтриванеДесертът е неустоим, мила!
Прегръдка!
Хей, наборче, честити 3 годинки! :))) Прекрасно местенце, с прекрасен автор и вкусни рецепти и красиви снимки и готини хора и всичко, всичко е страхотно тук. харесвам него и теб:))) Прегръдки, мила, с удоволствие се присъединявам към партито!
ОтговорИзтриванеВанче, ето я и моята кростата: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/10/blog-post_8.html .
ОтговорИзтриванеБлагодаря още веднъж за чудесните ти рецепти, хубава вечер ти желая! :)
Ив, честити три годинки блог! Гарантирано от теб имам 3 кг плюс към фигурата :) Толкова ми е вкусно с твоите рецепти, че ти пожелавам още много по три да сме заедно! Прегръщам те силно!
ОтговорИзтриванеВанюшка, ЧЕСТИТО и от мен и както се казва да илядиш!! Прекрасна почерпка ни поднасяш, но то при теб всичко е такова, така че не се изненадвам!! Да си жива и здрава и да споделяш още мноого такива прекрасни рецептички (нищо, че ще качваме по някое и друго килце :) )!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубава вечер!!