Празнична и напълно в духа на Коледното време торта! Украсете трапезата си с нея!
Продукти:
За пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. брашно
За шоколадовия мус:
280 гр. черен шоколад ( над 70% какао)
5 яйца
50 гр. краве масло
120 гр. захар
140 гр. портокалов конфитюр
12 гр. желатни
2 портокала
Разбийте с миксер двете яйца с 2 с.л. захар на пяна. Добавете брашното и хомогенизирайте сместа. Изсипете в подмазана и набрашнена тавичка (24 см.) и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна за 8-10 мин. Охладете. Може да ползвате купен от магазина блат за улеснение.
Сложете да заври 1 к.ч. вода със 120 гр. захар. Оставете сиропа да се охлади.С миксер разбийте 5-те яйца докато утроят обема си. Налейте охладения захарен сироп и разбивайте още 2-3 мин. Начупете шоколада, сложете го в тенджерка и добавете кравето масло. Разтопете на водна баня. Затоплете портокаловия конфитюр и сложете в него накиснатия за няколко минути желатин на листа. Разбъркайте докато желатина се разтопи. Прибавете конфитюра към разтопения шоколад. Съдът с шоколада да стои все така на водна баня. Започнете да прибавяте разбитите яйца към шоколадовата смес като бъркате енергично до усвояването им. Отдръпнете муса от котлона и оставете леко да се охлади. Покрийте тавичка ( 24 см.) с хартия за печене на дъното и сложете пандишпановия блат, а около него наредете захаросани половинки портокал. Изсипете шоколадовия мус и нивелирайте повърхността. Сложете тортата в хладилник за 12 ч.
Когато е добре стегнала освободете от ринга.
Отгоре я напръскайте с готов желатинов спрей за да стене лъскава и украсете по желание!
Да ви е сладко :) .....От мен хубава сряда! Чаооо!