Както пише в оригиналната рецепта ще се влюбите още от първата хапка в тази пица идваща от Неапол, въпреки името си! Мека основа от тесто за пица, прошуто котто и топящо се сирене скаморца, доматено пюре за цвят и вкус, всичко това покрито с хрупкаво бутер тесто!
Продукти:
тесто за пицата:
500 гр. брашно
320 мл. вода
15 гр. мая от кубче
10 гр. сол
1 ч.л.( равна) захар
25 мл. зехтин
за плънката:
150 гр. прошуто котто на тънки резени
300 гр. доматено пюре
300 гр. скаморца ( в оригинала е провола или качиокавало)
за гарниране:
230 гр. бутер тесто
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко ( в оригинала сметана)
1 ч.л. зехтин
Разтворете маята в топлата вода и заедно с останалите продукти за пицата замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, намажете с няколко капки зехтин и покрийте с навлажнена кърпа. Изчакайте да удвои обема си. Намажете подходяща тава (тази на печката върши работа) със зехтин. Разточете тестото и го прехвърлете в тавата. Намажете го с доматеното пюре подправено с малко сол (ако е необходимо). Отгоре наредете резени от прошуто котто и покрийте с големи парчета тънко нарязана скаморца. Следва да покриете пицата с лист бутер тесто. Бутер тестото което купувам тук е много тънко разточено, знам, че в Б-я се продава на по-дебел лист затова, го разточете малко.
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Намажете пицата.
Изпечете в предварително загрята на 200 гр. фурна за около 20-25 мин. Щом се запече отгоре покрийте с алуминиево фолио за да не прегори.
Ще ви хареса, гарантирам :)! Чаооо и да ви е сладко!
Поздрав от слънчогледовите ниви около дома с пожелание за хубава неделна вечер!