1.07.2015 г.

Пармиджана с картофи


Продукти:
800 гр. картофи
150 гр. мортадела
80 гр. настърган пармезан
за бешамела:
 60 гр. краве масло
250 мл. прясно мляко 
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче
сол

Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Бланширайте ги във вряща подсолена вода за 2 мин. 
В тенджерка разтопете кравето масло и запържете за кратко брашното. Налейте студеното прясно мляко, посолете и бъркайте докато сместа се сгъсти. Овкусете с щипка индийско орехче. Излейте 1 с.л. зехтин в тава (24 см.) и 2 с.л. от бешамела. Наредете пласт от картофите, отгоре сложете нарязана на тънко мортадела, полейте с няколко лъжици бешамел и поръсете с пармезан. Продължете по същия начин докато свършат продуктите. Отгоре наредете само картофи и залейте с бешамел. Поръсете обилно с настърган пармезан. Запечете ястието в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 20 мин. 
Поднесете топло със салатка по желание! Да ви е сладко :)! Чаоо! 





6 коментара:

  1. Много,много ми хареса тази запеканка.....Усмивки,Ивана!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантазия с картофки..., ще я опитам. Прегръдки, приятелче!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусничко изглежда Ив :) Тъкмо си търся нещо картофено като идея :)
    И твоите слънчогледи са цъфнали ... цветно и свежо лято мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много бързо и лесно лятно ястие Ваня.Благодаря за идеята.
    Поздрави и весели летни дни !

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна си, както винаги!
    Благодаря за слънчевото настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитно изглежда това ястие, мммм :) Още обяд няма, а огладнях при вида му :)

    ОтговорИзтриване