Рецептата е от сп. ''Cucinare bene''! Четейки я си помислих, че времето за готвене е много малко, въпреки това го спазих! Не останах разочарована от резултата, месото стана крехко, ароматно и много сочно.
Продукти за 6 порции:
около кило и половина свинско месо с кост
1 клонка розмарин
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
100 гр. прошуто крудо
сол
зехтин
100 мл. сухо бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон (може топла вода)
за тестото:
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
30 мл. зехтин
280 мл. топла вода
20 гр. мая от кубче
за намазване:
1 жълтък
2-3 с.л. зехтин
щипка сусам
Разтворете маята в топлата вода. В купа изсипете брашното, добавете солта, захарта и зехтина. Излейте водата с разтворената мая и замесете меко тесто. Оставете го на топло да удвои обема си. Докато тестото втасва пригответе месото. Нарежете на много ситно зелените подправки с двете скилидки чесън. Намажете хубаво месото със зехтин и посолете. Покрийте го изцяло с наситнените подправки.Загрейте в достатъчно голяма тенджера зехрин и запържете за 2-3 мин. 1 скилидка чесън. Извадете я и сложете месото. Запържете го от всички страни за около 3-4 мин.всяка.Полейте месото с виното и изчакайте минута-две да се изпари алкохола преди да излеете зеленчуковия бульон. Посолете леко и захлупете съда. Гответе на умерен огън 20 мин. Извадете месото и охладете на дъска.
Разточете втасалото тесто на голям лист, от края си изрежете с формичка малки звезди. Покрийте тестото с тънки резени прошуто крудо и сложете месото в средата. Покрийте го добре от всички страни. Намажете с разбития със зехтин жълтък, украсете със звездичките, поръсете със сусам. Сложете месото в НЕЗАГРЯТА фурна, включете на 160 гр. и изпечете до приятен загар на хляба (около час). Изчакайте около 15 мин. преди да нарежете печеното. Сервирайте с картофено пюре и трушия!
Да ви е сладко:)! Чаооо!
А така,и туршийката на масата,няма да те мисля,Ваня,при теб за празника ще е от пиле мляко!Отново удивително печено!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Правих си царска трушия и се изненадах, че Роби я хареса много :)! Ние за празниците няма да сме в къщи, но с това печено посрещах снощи свекървата, отдавна търсех повод да го направя :)!
ИзтриванеПрегръдка и от мен, мила!
О, Ив! Това наистина е много деликатно празнично приготвено свинско! Благодаря ти за рецептата, мила. Весели и уюутни празници ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ИзтриванеЩастлива и весела Коледа!
Много вкусно и ефектно!
ОтговорИзтриванеАма ти на свеки се подмазваш, ааа:))
Хихи, ами главната е тя :))!
ИзтриванеБлагодаря, Веси!
Махат ли се конците преди да се постави в тестото? Яна
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година!!!!!
Честита Нова Година, Яна!
ИзтриванеДа, конците се махат, пропуснала съм да напиша! :)
При мен времето за печене се оказа малко. Всичко спазих като време/дори малко повече/, но отвътре остана доста сурово. Месото беше 1.300 кг.Може да е било по дебело незнам. Вътрешната част нарязах на пържоли и ги допекох. Поздрави Яна
ОтговорИзтриване