6.10.2016 г.

Маслен пай с круши - Sbriciolata di pere


Тази вкусна рецепта ми изпрати моята фейсбук приятелка Светла Йорданова! Тъкмо се чудех какви да ги забъркам, когато на лични ми пристигна този разкош! Броя ябълките в къщи - 2, а трябват 4! Имах обаче 5 круши, така че реших проблема и с украсата! Рецептата е адаптирана от тук


Продукти:
 за тестото:
350 гр. брашно
170 гр. захар
170 гр. краве масло
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
 за пълнеж:
4 круши 
80 гр. кафява захар
3 с.л. марсала (ликьорно вино) или 3 с.л. ром, коняк, бяловино,  каквото имате в къщи, крушите обичат да си пийват
сока на 1 лимон 


В купа пресейте брашното с щипка сол и половин пакетче бакпулвер. Добавете захарта, яйцето и поомекналото на стайна температура краве масло. Започнете да мачкате с ръце продуктите докато всичко стане на трохи. 
Обелете и нарежете на малки парчета крушите. В тиган сложете захарта, излейте 3 с.л. марсала и разтопете на котлона. Добавете нарязаните круши предварително поляти със сока на един лимон. Оставете ги да поврат 5-6 мин. и отстранете от котлона. Охладете.  


Ако не искате сладкиша да е така висок ползвайте тава с размер 26 см. Моята беше 22 см. Застелете тавата с намоктена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете половината от маслените трохи и подравнете. Отгоре сложете охладените круши и поръсете с останалите маслени трохи. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Преди да извадите сладкиша от тавата изчакайте 10 мин. да се поохлади. Поръсете с пудра захар и украсете по ваш вкус. 
Да ви е сладко:)  Разкошен, ароматен и хрупкав сладкиш! 
Благодаря, Светла Йорданова




9 коментара:

  1. А-хааа - бързо се свършват десертите при вас!
    Много са вкусни, значи.. -
    това в стила на Йода от " Междузвездни войни ".
    Супер Ив,
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За утре трябва да мисля нов, даже го набелязах вече :) така е у дома, Борянче!
      Благодаря! :)

      Изтриване
  2. Ваня,
    много красив и вкусен сладкиш.Открадвам си рецептата за проба.Подходящо предложение за есенно - зимния период, който е богат на много ябълки и круши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Сигурна съм, че рецептата ще ти хареса. Аз не посочих, но в оригиналната е с ябълки, без алкохол и с аромат на кенела.
      Поздрави и да ви е сладко :)!

      Изтриване
  3. Наистина е прекрасен, Иве. И как си стоят плодовете в средата .. Майсторка си! Много, много хубав сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красив, ефектен и вкусен сладкиш! Чудна есенна рецепта! Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, с любимите ми круши, записвам си, Иванче!

    ОтговорИзтриване