Сладкишът които ви предлагам днес идва от живописния италиански остров Капри! Приготвена от смлени бадеми и натурален шоколад, създадена по погрешка (забравил да сложи брашно) от сладкаря Carmine de Fiore през 1920 год. торта ''Капрезе'' се нарежда сред най-вкусните и с изискан вкус сладкарски шедьоври. Ще останете очаровани от меката и креместа вътрешност и хрупкавата външна коричка!
Опитайте тази оригинална рецепта, коята видях тук
Продукти:
185 гр. обелени сурови бадеми
125 гр. натурален шоколад
125 гр. краве масло
125 гр. кристална захар
3 яйца
1 с.л. портокалов ликьор ''Gran Marnier''
настърганата кора на 1 портокал
пудар захар за поръсване
Смелете бадемите. Начупете шоколада, сложете го в малка касерола заедно с кравето масло и разтопете на водна баня. Разделете жълтъците от белтъците. Първите разбийте с 80 гр. от кристалната захар до гладък крем. Белтъците разбийте за 3-4 мин. с щипка сол след което прибавете останалите 45 гр. захар и продължете разбиването до твърд сняг. Към разбитите жълтъци излейте на струйка разтопения шоколад с кравето масло. Добавете настърганата портокалова кора и ликьора. На порции прибавете смлените бадеми. Хомогенизирайте добре сместа. Добавете внимателно лъжица по лъжица разбитите белтъци бъркайки от долу на горе за да не спадне сместа. Застелете форма (22см.) с откпочаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете получената смес и подравнете. Изпечете сладкиша ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в статична фурна (тази с вентилатор го изсушава) на 180 гр. за около 30 мин. Освободете изпечения сладкиш от формата и оставете на решетка до пълното му охлаждане. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко с този чудесен и много вкусен сладкиш от Капри! :)