Понякога Мария (свекървата) измъкне някоя чинийка от някъде и аз на момента се влюбвам в нея! Разбира се след възклицанието ''олеееле, колко е сладка'' въпросната чинийка става мое притежание и веднага започвам да и търся рецепта! Имам и със жабка, едни балеринки я красят! Днешната рецепта идва от Палермо, Сицилия, създадена около 1100 г. от монахините на църквата ''Santa Maria dell'Ammiraglio''.
Бадемовото тесто е нежно като влюбена въздишка и със сигурност ще ви очарова!
Рецептата е от тук!
Продукти за около 36 бр. :
300 гр. сурови смлени бадеми
200 гр. кристална захар
2 белтъка
3-4 капки есенция от горчив бадем
пудра заха
За да обелите лесно бадемите ги потопете за 3-4 мин. в гореща вода. Смелете на ситно. Оставете си около 40 цели бадеми за украса. Разбийте белтъците с щипка сол за 3-4 мин. Добавете захарта и смлените бадеми. Ароматизирайте с есенцията. Хомогенизирайте сместа добре. Застелете тава с хартия за печене. От тестото (леко лепкаво е) късайте малки парчета. Направете топчета, които оваляйте добре в пудра захар. Наредете ги в тавата на разстояние едно от друго. Боцнете в средата на всяко топче по един цял бадем. Изпечете на 160 гр. в статична предварително загрята фурна за 12 мин. Спазете времето точно. Извадете тавата от фурната и не пипайте сладките докато не се охладят напълно. Много са крехки, охладени са хрупкави отвън и меки вътре.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Прекрасни са Ванюшка !
ОтговорИзтриванеСамо не ми стана ясно , защо в оригинал сладките имат леко зелен цвят :) Иначе наистина прекрасна чинийка, италиянците са уникали, нямат равни , просто :)
Благодаря, Ваня!Наистина са много вкусни!
ОтговорИзтриванеВиж за цвета не мога да ти отговоря :(, съжалявам!
Хубав неделен следобед! :)
Представям си колко крехки са, може би като виенските бадемови и орехови полумесеци. Много ми харесват, Ив! Чудесен избор за чинийката:) Честита Пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеКрехки и направо се топят в устата :)!
Честита пролет и на теб, прегръдка, мила! :*