Много вкусно лятно ястие стига да имате търпение да си направите ньоките! Макар да ви отнеме малко повече време (не повече от правенето на една мусака) ще останете доволни от резултата! Опитайте смело!
Продукти:
за ньоките:
300 гр. картофи
300 гр. тиквички
1 скилидка чесън
щипка магданоз
3-4 с.л. зехтин
сол
1 жълтък
около 250-300 гр. брашно
за доматения сос:
300 гр. смлени домати
3-4 чери доматки
100 мл. зекенчуков бульон
щипка магданоз
щипка майорана
шепа черни маслини
2 скилидки чесън
сол зехтин
Нарежете картофите на парчета и ги сварете в подсолена вода. Пресовайте ги и оставете настрана да се охладят. Нарежете тиквичките, сложете ги в тенджрерка, добавете скилидка чесън, зехтин, щипка сол и магданоз, оставете на слаб огън за да се задушат и се изпари водата от тях. Готовите тиквички пасирайте. В голяма купа сложете картофеното пюре, тиквичките и един жълтък. Добавете брашно (давам го ориентировъчно, защото не го претеглих) и месете докато получите средно твърдо тесто.
От него късайте по малко и направете на фитили. Нарежете ги на около 2 см. Може да ги оставите така гладки или да ги оребрите с вилица, ако нямате такъв дървен уред като моя специално за ньоки. Наредете ньоките на поръсена с много брашно кухненска салфетка.
В удобен съд сложете смлените домати и малките чери. Налейте 100 мл. зеленчуков бульон или топла вода и сгъстете соса. Пет минути преди да го свалите от огъня, посолете, овкусете с наситнения чесън, ароматните треви, зехтин и маслините. В подсолена, вряща вода сложете всички ньоки. Когато започнат да изплуват на повърхноста ги извадете с решетъчна лъжица и веднага прехвърлете в соса.
Сервирайте ястието топло и да ви е сладко :)! Чаооо!
Само ако знаех преди година какво е ньоки...
ОтговорИзтриванеА, де .... то все така става :)!
ИзтриванеВаня,
ОтговорИзтриванечудесни ньоки с тиквички.Не съм виждала подобни, много интересна и вкусна рецепта.Ще ги пробвам при първа възможност.Чудесни и ароматни красиви ньоки.
Поздрави и весело лято !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеСигурна съм, че ще ти харесат :)!
Поздрав и от мен с пожелание за прохладно лято!
Иве, във вряла подсолена вода ли се слагат или в студена?
ОтговорИзтриванеНе съм приготвяла нито хапвала домашно приготвени ньоки, фабричните не ми харесват.
Веси, да, слагат се във вряща посолена вода! Сега ще оправя изречението :)
ИзтриванеМммм прекрасни са.А дали могат да се замразят и после само да се сварят и да им се направи сос?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)! Да,могат да се замразят! Обикновено правя повече и половината замразявам.
Изтриване