Не съвсем, защото полемиката как се приготвя тази сицилианска паста не стихва. Всяко семейство в Сицилия има своя рецепта и всяко претендира неговата да е оригиналната. Дали да се нарежат патладжаните на кубчета или на кръгчета, дали доматите да бъдат смлени на ситно или да са нарязани на парчета, дали да бъде с лук или чесън, дали пастата да е rigatoni, sedani rigati или mezze maniche, дали да бъде със солена или пушена рикота или пармезан..... видно е, че има много дали! Тези неща може да ви се сторят маловажни, но в италианската кухня всеки зеленчук се реже по определен начин, за всяка паста има определен сос или сирене или месо, така с малко продукти се получава великолепен резултат. Както веднъж каза сина ми, сложи две неща, а стана много вкусно!
В историята пастата е получила името си от композитора и поет Nino Martoglio, който опитвайки я възкликнал : това е като истинска Норма, имайки предвид успеха на великолепната опера на Винченцо Белини ''Норма''!
След кратката историческа справка да ви запозная с рецептата, а тя е много, много вкусна и лятна естествено!
Продукти за две порции:
160 гр. спагети
2 малки, продълговати патладжана
200 гр. смлени домати
1 скилидка чесън
100 гр. рикота
листа пресен босилек (за снимката мента:)
сол
зехтин
Единият от патладжаните нарежете на тънки кръгчета, другия разполвете. Изпържете зеленчука в сгорещено олио. Извадете на салфетка да се оцеди излишната мазнина. В голям тиган изсипете смлените домати (може да нарежете и сложите един домат на парченца заедно с тях). Овкусете със сол и щедра щипка захар и сварете докато се сгъсти соса. Добавете нарязана на ситно скилидка чесън и ситно нарязан пресен босилек. Полейте соса с 2-3 с.л. зехтин и сложете в него изпържения патладжан. Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Да не сте посмели да я миете, паста НЕ СЕ МИЕ! Прецедете и веднага я прехвърлете в тигана със соса. Върнете го на котлона и с леки движения и подхвърляне (виждали сте вярвам как го правят щеф готвачите) смесете пастата с доматения сос. Разпределете в чинии, а отгоре сложете парченца рикота и пресени листенца босилек.
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубав уикенд!