Есен без тиква е като летен плаж без слънце е моето мнение по въпроса, ако ме питате! И макар, че Роберто не ще да види тиква в къщи аз вчера още със ставането се хвърлих да меся и точа. За да има мир в къщи разделих тестото за щруделчета с ябълки за Роби и тиквеничета с тиква за мен, разбира се! Едно направих с тиква и ябълки с тайната надежда да се падне на Роберто в суматохата да го изяде и реабилитираме тиквата в къщи най-после!
Продукти:
за тестото за 8 бр. щруделчета:
350 гр. брашно
около 200 мл. топла вода
1/2 от ч.л сол
1 ч.л. захар
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
за пълнеж с тиква:
тиква
захар
канела
орехи
бучка краве масло
за пълнеж с ябълки:
ябълки
кафява захар
канела
орехи
сока на един лимон
галета
Нищо сложно, в купа пресейте брашното. Добавете половин чаена лъжичка сол, една захар, ванилия , няколко капки лимонов сок и налейте топла вода. Написах около 200 мл. щото си бях нагласила по-малко вода, та се наложи да капна още малко. Месете докато получите гладко тесто. Разделете тестото на 8 еднакви парчета. Напревете на малки топки и оствете да се поотпусне около 30 мин . В това време настържете половин тиква, ако не е много сладка увеличете захарта. В тенджерка сложете настърганата тиква, захарта, канелата и кравето масло. Задушете сместа на слаб огън до омекване на тиквата. Отдръпнете от котлона и добавете счуканите орехи.
Оставете плънката да се охлади.
Настържете ябълките, полейте ги със сока на един лимон, подсладете с кафявата захар, ароматизирайте с канела, сложете счуканите орехи и галета. Хомогенизирайте добре.
В купичка излейте малко олио. Потопете всяка топка тесто и разточете на възможно по-тънък лист. Поръсете от плънката и завийте на охлювче. Готовите щруделчета наредете в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Топлите щрудели поръсете обилно с пудра захар!
Да ви е сладко:)! Чаооо!
Ако някой пита, Роби все още не е попаднал на смесения щрудел, нито пък аз!
Красота! И вкус!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за всички мили коментари, Веси!
ИзтриванеРадвам се, че намираш рецептите и снимките ми хубави!
Поздрави! Хубав петък!
Ваня,
ОтговорИзтриванеябълката и тиквата са задължителни през есента.Чудесно предложение за сезона , красиво и много вкусно.
Поздрави !